IYII стъпката — начало на пътя в пещерата Магура

Как проходи европейската цивилизация?

Изтегли цялата статия:

PDF | 2.2 MB

Въведение от автора: Обмислях го дълго и съзнавам, че всеки уважаващ себе си читател, без да се числи към язвителните „езиковеди“ и „граматици“, веднага би могъл да ме запита: „Но какво означава това заглавие? Как се чете? Как се произнася?…“ Това са хубави въпроси, защото ми дават възможност да направя кратко въведение към темата, в което освен заглавието да поясня и някои други моменти от проучването.

Да изчистим първо въпросите около заглавието. То е вдъхновено от една абстрактна пещерна рисунка от Магурата. Ето какво пише за нея К. Кирилов в книгата си „Посвещение в Магура“:

„Още с първата рисунка от дясната страна при навлизане (в галерията), става трудно да се говори за реализъм и битовизъм, защото на стената е изобразен символ, чието ежедневно значение ние днес не можем да определим, нито можем да се досетим за подобен обект от ежедневието на древните си предци. В дългото си занимание с рисунките авторът още не е срещнал човек, който да има добре аргументирано или поне някакво предположение какво значи този символ, нито сам е стигнал до някакъв напълно убедителен извод. Единствено символът напомня на някаква раждаща същност. В тази връзка, едно от тълкуванията на свещената сричка КА е, че това е душата, която приема телесно въплъщение…“

Може и така да е, но аз не намирам за нужно да се мисли толкова сложно. Вглеждайки се в дясната половина на снимката, където за по-голяма яснота съм поставил същия символ, преснет от пълната карта на рисунките в пещерата, изготвена и предоставена ми от самия К. Кирилов, съвсем ясно виждам една макар и не толкова обикновена човешка стъпка — стъпка от ляв крак, на която третият и четвъртият пръст са сраснали в основата си и образуват символа Y.

В тази връзка е интересно да се запознаем с една легенда за Магурата, разказана от Г. Попов:

„Откакто се помни, в пещерата живеел змей. Дълбоко някъде по галериите в най-голямата зала било леговището му. До там никой не можел да стигне. Дълбоко езеро прекъсвало входната галерия и дъно в него не се виждало. Който се опитал да премине отвъд езерото — загивал…“

Никой не бил срещал змея и никому зло той не бил сторил, но често виждали от полето, горе пред входа на пещерата да се издига бял облак като вихрушка, която се замитала далеч по гъстата дъбрава и изчезвала. И някои казвали, че змеят се криел в този облак и така излизал и се прибирал. Продължава в пълната статия (PDF | 2.2 MB) »

Автор: Милко Гърчев

Материалът се разпространява с изричното писмено позволение от автора и/или преводача, носещо дата 20.11.2018 г. Ако имате възражение към така описаните права, изпратете го на is@otizvora.com. Администраторът на „От Извора“и спомосъществувателите на инициативата за некомерсиално разпространение на такива материали не носят отговорност за неуредени въпроси между авторите и други издателства и/или платформи.

 

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "IYII стъпката — начало на пътя в пещерата Магура"

 1. inranxan  29.11.2018 г. | 12:38 ч.

  кирил кирилов страда от полу стръвна психопатия но с нарастваща интензивност….толкова лесно логически може да се обори че просто е чудно как го слушат с такова внимание….обикновенно започва с нещо което е факт преминава към нещо ,което почти не се забелязва но няма никаква обосновка ,но което използва за да обоснове следващия извод ,който вече го изказва като неподлежащ на съмнение и от там натам започват такива малоумни фантазии от които от време на време се вкарва същата схема за достоверност……до толкова си е повярвал тоя психопат ,че когато му оспорих логически някой негови твърдения ме заплаши с магурска символна магия , която бил овладял и да съм внимавал с което просто си бетонира местото сред психопатите в моето виждане – трябваше да запазя диалога…..за да видят всички какво представлява този индивид

 2. Милко Гърчев  29.11.2018 г. | 13:20 ч.

  кирил кирилов страда от…

  Нямам какво да кажа по този въпрос, само ви моля, коментирайте статията ми по същество.

 3. Х  29.11.2018 г. | 22:28 ч.

  @ inranxan

  „… оспорих логически някой негови твърдения…“

  НякоИ, някоИ! 🙂 Винаги пишеш множественото число на тази дума, по този безобразен начин! И така с години…

 4. Милко Гърчев  30.11.2018 г. | 09:08 ч.

  „… оспорих логически някой негови твърдения…“

  Добре си направил и продължавай да го правиш. Но не коментирай здравословното му състояние. То е извън темата.
  За правописните си грешки, моля за извинение!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.