Тъмните духове – 12: Кривите пътища за разширение на съзнанието

Трансхуманизъм и наркомании. Дванадесети епизод от поредицата за противодействащите сили в общочовешката еволюция: Луцифер, Ариман и Асурас

Продължава от епизоди 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 и 11 »

Една от целите на човешката еволюция е постепенното и разумно разширяване на съзнанието. Стъпка по стъпка, живот след живот, епоха след епоха. Чрез учене и приложение на наученото, докато станем готови за съзнателно съработничество с разумните сили от всемира. За да постигне тази заветна цел, на човечеството му е дадено време…

Цели епохи. Цели еони. Определени стъпки към определено разширяване на съзнанието трябва да се направят в конкретни епохи.

Но Луцифер и Ариман не спят. Те неуморно опитват да спънат общочовешката еволюция и да я канализират в криви пътища. Както стана дума в предишните два епизода, Ариман преждевременно докарва бъдещето чрез технологии и вече ги използва против разширението на съзнанието. Ще го прави все по-настоятелно в бъдеще. А пък Луцифер връща отживели времето си практики и представи, включително използването на опиати в духовните упражнения.

И едни от най-крайните опити на Ариман се изразяват в това, което сега е известно като трансхуманизъм. В същото време Луцифер тегли чергата към добре познатата наркомания, която с помощта на Ариман обаче въвежда модерни опиати, нечувани в стари епохи наркотични средства, които още повече отклоняват човека от правия път.

Това е темата на настоящия 12 епизод:

Изтегли подкаста в аудио формат:

MP3 | 15.5 MB

* * *

• Антропософия на български, руски и немски (Виртуален Гьотеанум)

• Рудолф Щайнер: Как се постигат познания за висшите светове (GA-10)

• Рудолф Щайнер: Духовете на мрака и тяхното сваляне на земята (GA-177)

Новото пришествие на Христос в етерния свят и подготовка на хората чрез етерно ясновиждане

• Антропософията за същността и бъдещето на машините (1 и 2)

* * *

Фонова музика:
Architects of Life (фрагменти)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Тъмните духове – 12: Кривите пътища за разширение на съзнанието"

 1. Емо  18.10.2018 г. | 02:01 ч.

  Марихуаната не влиза ли също в Луциферовите влияния?
  Тя е доста разпространена, вече почти колкото цигарите.

 2. Стопанина  18.10.2018 г. | 09:16 ч.

  Разбира се.

 3. Светльо  18.10.2018 г. | 10:52 ч.

  Канада легализира марихуаната

  Това ще промени световния дебат за политиката към наркотиците. Няма друга страна, която в момента да обмисля легализацията за немедицинска употреба на канабиса. Според мен обаче Канада ще разреши на други да направят крачка напред“, казва експертът. Най-малко 109 законни магазина за канабис се очаква да бъдат отворени в цялата страна с население 37 милиона души в сряда, а в бъдеще вероятно ще заработят още много, сочи проучване на Асошиейтед прес в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се очаква да започнат продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.

  Разбира се, когато държавата – Ариман вземе нещата в свои ръце, тогава всичко е правилно и точно на мястото си… Тези хора съвсем изтряещяха, но то си има своето обяснение, като даденото тук в подкаста. Щайнер говореше, че адептите дълго време са държали в тайна съществуването на американския континет и че черномагьосниците ще работят от там за спъването на човешката еволюция. Ариманичните и луцефирични духове там ще се вихрят вече и напълно според човешкия закон…

 4. Стопанина  18.10.2018 г. | 11:38 ч.

  Канада прави добре според мен. Изцяло подкрепям регулираната легализация конкретно на канабиса. Един от аргументите е, че това сериозно ще разбие хегемонията и псевдонауките на фармацевтичните картели. Но те също не спят – тия дни покрай канадската легализация четох, че някоя от фармафиотските компании беше побързала да патентова доста продукти, базирани на канабис.

  Но остават и други аргументи в полза на легализацията. Първо, помислете колко е ненормално да си смятан юридически за престъпник, ако разполагаш с листа от едно растение, коноп. Второ, ще се пресекат и обезсмислят цели криминални бизнеси, почиващи на отглеждането и разпространението на марихуана. Трето, легализацията ще повиши качеството на „тревата“, тъй като няма да има смисъл да се отглежда в апартаменти или други места на закрито, да расте на изкуствена светлина и да се третира с разни химически препарати.

  И разбира се – ще падне цената, което ще я направи още по-безинтересна за продажба от онези, търгуващи с наркотици.

  За лечебните свойства е писано на хиляди места и тепърва ще се пише.

 5. Светльо  18.10.2018 г. | 11:51 ч.

  Доколкото знам е лечебна в орпеделени случаи, но не на цигара – пушейки се. Има извлеци, екстракти, таблетки които могат да лекуват по съответния ред. За пушенето не съм съвсем сигурен, че е безвредно или полезно.

  Преди време, когато бях дете, гръсти или т.н. трева растеше съвсем свободно в нашето лозе. Родителите ми я оставяха за да прогонва сляпото куче и вършеше работа. Никой дори не си е помислял за това ,че това е вредно или да злоупотребява. Със сигурност е имало и други приложения.

  Дали в Канада се подхожда по начин заради който го описа – за да се пресече нелегалната тъговия и дали това е полезен ход силно се съмнявам обаче. В Холандия не знам да има някакво полезно действие този ход, както и легализираната проституция. Факт е, че забраната не решава проблема, но но знам дали всичко това няма да отключи още повече възможности за проява на луциферични и ариманични същества чрез хората.

  Ще видим.

 6. Стопанина  18.10.2018 г. | 12:16 ч.

  И аз не знам дали и в каква степен се запазват лечебните свойства при пушене на марихуаната. Но знам, че това помага при глаукома, така че явно върши работа и при пушене. А и наркотичният ефект е най-слаб при пушене. Ако марихуаната се приема през храносмилателната система, например с мляко, ефектът е доста по-силен. И определено пушенето на марихуана е по-безвредно от пушенето на тютюн, който е… легализиран.

  Дозата прави отровата. Една цигара марихуана на ден не е достатъчна да предизвика нещо повече от пренебрежим наркотичен ефект, при който няма нито загуба на обичайното съзнание, нито халюцинации. Определено бих избрал да пуша трева пред капки за глаукома, съдържащи бета-блокери, и разни други фарма препарати.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.