Учителя Беинса Дуно за неврастенията — причини и лечение (7)

Из „Книга за здравето“ и „Билки и лечение: 313 рецепти за 101 болести“

Продължава от части: 1, 2, 3, 4, 5 и 6 »

Книга за здравето

На какво се дължи неврастенията? На излизане на двойника. Често двойникът излиза 1-2 см навън, понякога — повече. Щом излезе повече, отколкото трябва, човек става крайно нетърпелив. За да не се гневи, той трябва да се бронира. Мекотата е броня на човека. Затова казвам: колкото по-чувствителен става човек, толкова по-мек език трябва да има.

Съвременните хора са станали неврастеници поради това, че често се гневят. Казвам: ако искате да излекувате неврастенията си, престанете да се гневите. Как? Ще приложите волята си.

Разстройството на черния дроб причинява различни болести. Например неврастенията се дължи също на разстройство на черния дроб. Изправете черния си дроб, за да оправите мисълта си. Разстройството на черния дроб се отразява върху умствените способности и чувствата на човека, както и върху духовните му прояви. Под черен дроб разбирам дейността на нисшия свят в човека. Нисшите чувства влияят на черния дроб, както термитите, които изяждат всичко.

Неврастенията се дължи на пропуквания в нервната система, отдето нервната енергия изтича навън. Страхът също предизвиква пропуквания в нервната система. За да се освободи от неврастенията, човек трябва да спре изтичанията на нервната енергия. Много хора заболяват от неврастения благодарение на топлината, която известен род чувства произвеждат в задната част на мозъка. Тази топлина се отразява вредно върху стомашната система, както и върху дробовете. Лекуването на тези хора става чрез превръщане на топлинната енергия в магнетизъм, който повдига жизнената сила на организма. Има лекари магнетизатори, които освобождават човека от вредната за организма топлина.

Водата, взета в хомеопатическа доза, играе важна роля в това лекуване. Влезе ли по този начин в мозъка, тя намалява горенето и болният оздравява. За да има успех в лекуването, лекарят трябва да притежава освен диплома от медицинския факултет, но и от живата природа. А именно силите на неговия организъм да са в хармония със силите на разумната природа.

Ако чувствата и желанията на човека не се задоволяват, той става неврастеник. Поставете някакво препятствие при реализиране на някои стремежи и желания на човека, и ще видите, че в скоро време той ще стане неврастеник. Махнете препятствието от неговия път, неврастенията ще изчезне. Колкото по-големи и повече са желанията, толкова и по-големи са страданията. Когато желанията у човека са нерегулирани, идва гневът: гневът е неправилно употребена енергия.

Човек е свободен, докато не приеме едно желание в себе си и то го подчини. Щом го приеме и започне да го храни, той губи свободата си. Всяко желание вън от тебе е проява на същество, което стои по-ниско от тебе или по-високо от тебе и ти въздействува. Свържеш ли се с това желание, ти се свързваш със съществото, от което излиза то, и дълго време не можеш да се освободиш от него. Всяко желание в човека е връзка с други същества, които живеят вън от него, и тази връзка не е само външна. Тя крие корените си дълбоко в човешкото естество.

Съвременните хора се оплакват от неразположение на духа, от изтощаване, от нервност. Коя е причината за тези състояния? Многобройните им желания. Те имат много желания, а малко почва. За да израсне, да даде плод, растението се нуждае от земя. Ако не знае да трансформира правилно енергиите на своите нисши желания, човек може да заболее. Това заболяване ще се отрази върху чувствата му и върху неговия духовен живот. Ето защо едновременно с анатомията и физиологията на физическото тяло човек трябва да изучава анатомията и физиологията и на астралното тяло. Болестите на съвременните хора се дължат на неразбиране закона за превръщане на енергиите.

Тази неврастения, която съществува в цяла Европа, е едно разслабване на бялата раса. Всички умове са пълни само с мисли за къщи, пари, удобства. Материалните блага са изместили чистите мисли, чистите желания, които дават сила на човека.

* * *

Мъже, жени, деца — всички са нервни. Защо? От престъпленията си. „Майка ми ме е родила неврастеник“ — казват някои. Не, ти със своя непорядъчен живот създаде своята неврастения.

Кога става човек нервен? Когато носи по-голям товар, отколкото са възможностите му.

* * *

Неврастенията у сегашните хора се дължи на чрезмерното употребление на месото. Единствената здравословна храна за сегашния човек е растителната.

* * *

Ако бихме разгледали с окото на ясновидеца нервите, артериите на един неврастеник, ще видим на много места пукнатини, от които изтича енергията. Такъв човек е слаб. Кои са причините? На първо място това са необузданите човешки страсти.

* * *

Чрез самообладание човек асимилира излишната енергия на своя организъм. Неврастеникът обаче не може да асимилира тази излишна енергия в себе си, вследствие на което тя се разпръсква, изтича навън. Неврастенията се дължи на пропуквания в нервната система, отдето нервната енергия изтича навън. Страхът също предизвиква пропуквания в нервната система, което причинява изтичане на нервна енергия. За да се освободи от неврастенията, човек трябва да спре изтичането на нервната енергия.

* * *

У всички неврастеници двойникът е разширен, заема по-голямо пространство, отколкото трябва.

* * *

Много неврастеници страдат от нямане на вода в организма, от много малко влага; други пък страдат от застояла вода, която не се разнася в организма, понеже е подпушен.

* * *

Който е развил чрезмерна чувствителност в себе си или страда от неврастения, нека използува синия цвят на светлината. Всяка сутрин да прави обливания със сините лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха си. Изобщо, добре е човек да отправи сини, жълти или портокалови лъчи към онези органи на тялото си, в които чувствува излишна енергия.

* * *

Билки и лечение

1. Сложете някакъв златен предмет в чиста вода, в съотношение 1:10 — 1 грам злато в 10 грама вода, за 48 часа да престои на слънце. Микроскопичните частици на златото ще се разтворят във водата и тя ще стане лековита. Пийте един път дневно по 10 капки от нея. Златото ще регулира нервната ви система.

2. За всички нервни заболявания яжте много ябълки, круши, орехи.

3. Неврастеникът трябва да яде по З кюфтета, направени от праз — сутрин, обед и вечер, в продължение на 10 дни. Рецептата се състои от: праз, малко брашно или галета, масло и яйца.

4. При неврастения е много добре да се подложите на грахова диета.

5. Вечер преди сън изяждайте по една глава лук за тониране на нервната система.

6. Краставицата също действа благотворно върху нервната система; но тя трябва да се яде сутрин и на обяд. Вечер след залез слънце, да не се яде.

7. Сутрин, обед и вечер по 2 чаши гореща вода на глътки.

8. За обяд се препоръчва бамя и стъргана ряпа с малко лимон и зехтин.

9. Царевична вода — 1 кг царевица да ври в 1,75 литра вода, докато остане 1 литър вода. Да се пие 3 пъти на ден, сутрин, обед и вечер. Ще варите царевичната вода ден за ден.

10. Смущава ли ви нещо, чувствате ли се нервен, раздразнителен, сварете си оризова вода. По 3 супени лъжици 3 пъти на ден, в продължение на 1 седмица. Втората седмица вземете 1 кг грах, сварете го хубаво на супа и го взимайте по 10 супени лъжици 2 пъти дневно, на обед и вечер. Третата седмица ще вземете и ще си омесите хляб сами. Цяла седмица ще ядете хляб, който сам сте си омесили.

11. За неврастенията и всички нервни болести препоръчвам април, май и юни разходки в планината. Ще се разхождате сутрин, докато слънцето още не е изгряло и малко след изгряването му, ще вървите от изток на запад, така че слънцето да пече гърба ви.

12. За успокоение на нервната система отглеждайте сини цветя.

Следва »

Извадките са предоставени за публикация от Аутсайдер.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.