Учителя Беинса Дуно за неврастенията — причини и лечение (3)

„Вземете един грам чисто самородно злато, потопете го в 10 грама вода — нека постои така 2-3 дни на слънце и когато сте неразположени, обидени, нервни, взимайте по 10 капки от тази вода.“

Продължава от първа и втора част »

Някои баби лекуват болния така: Измерват пръстите му, написват числата на едно листче бяла хартийка и после я изгарят. Пепелта от тази хартийка разтварят във вода и дават на болния да пие от нея. Други баби измерват главата на болния и го лекуват по същия начин, както при измерването на пръстите.

Ще кажете, че това е суеверие. Суеверия не съществуват.1

* * *

Обезсърчен си, намираш се в безизходица, не си в състояние да мислиш — послужи си с жълтия цвят: отдели жълтия цвят на светлината и така го насочи, че да грейне в ума ти.2

* * *

Ако ви е налегнала някаква мъка, направете една разходка по течението на един извор. Няма да вървите срещу течението. На връщане ще минете по друг път.3

* * *

Вземете един грам чисто самородно злато, потопете го в 10 грама вода — нека постои така 2-3 дни на слънце и когато сте неразположени, обидени, нервни, взимайте по 10 капки от тази вода. Каквото и да преживявате, взимайте от тази вода, в която сте поставили един грам злато. Магия ли е това? Магията е знание — разбиране на елементите в техния първичен вид, а не в сегашното им състояние, което химиците познават. В целия космос съществува само един единствен елемент — Любовта. Любовта е първичният елемент, от който са произлезли всички останали. А те не са само 90 на брой, а са милиарди.4

* * *

Съвременните хора са станали неврастеници поради това, че често се гневят. И след всичко това те търсят лек против неврастенията. Лекарите препоръчват инжекции и разни лекарства против неврастенията, но в края на краищата нищо не помага. Казвам: Ако искате да излекувате неврастенията си, престанете да се гневите. Как? Ще приложите волята си.5

* * *

Упражнение, публикувано в „Новият Живот“, Съборни беседи от Учителя, дадени на учениците от Всемирното Бяло Братство на Събора през 1922 г. в Търново:

Когато някой път сте неразположени, употребете музиката като едно средство за тониране. Например нека вземем звука, вокала „а“ — първата буква от азбуката, с отворена уста. Ако вие изговорите тази буква по обикновен начин и ако я вложите в музикален тон, ще имате две различни влияния на тази буква.

Започнахме да изговаряме „а“ със следните движения: дясната ръка настрани, двете ръце настрани, допрени до гърдите, разтворени настрани, на главата, само дясната ръка настрани, двете ръце над главата. Това упражнение направихме много пъти.

Запомнете: тези упражнения са окултни упражнения, може да си ги правите често. Значи туй „а“ може да ви бъде полезно в много отношения — в музикално отношение може да се извършат сега много работи.

Ще направим още едно музикално упражнение, този път с вокалите „а“, „о“, „у“. Когато стигнем до „о“-то, ще си турнем ръцете пред очите, а когато стигнем до „у“-то, ще ги поставим на ушите и ще покажем на физическия човек, че трябва да бъде справедлив. Нищо друго! Когато изговаряме „о“-то, ще си хванем клепачите горе. Знаете ли какво означава това? Да вдигнем завесата — да няма нищо скрито-покрито пред Бога, Който знае всичко.

Можем да изпеем по няколко начина „о“-то. Можем да турим двата си пръста пред очите, което значи да ги затворим за външния свят и да влезем във вътрешния, в себе си.

Всички изпяхме „о“-то, но с друг тон.

Не върви — значи всички не сте готови да си затворите очите, не сте готови на самоотричане.

Изпяхме „о“-то с ръце пред очите, веждите горе прищипнати.

Сега ще пеем с вокала „у“. Ще поставите на ушите горе двата си пръста, а долу палеца. Едната половина от вас ще пеят с вокала „а“, а другата половина — с вокала „у“. Слушайте, аз ще ви го изпея.

Учителят запя. След него всички пяхме песента с вокалите „а“, „о“ и „у“ при следните движения:

„а“ — ръце пред гърдите.
„у“ — ръце на ушите.
„о“ — ръце пред очите, при веждите.
„а“ — ръце пред гърдите.
„у“ — ръце на ушите.
„о“ — ръце пред очите.

Следва »Бележки:

 1. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1988-1989, 31 Х 1988 [^]
 2. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1989-1990, 3 VI 1990 [^]
 3. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1984-1985, 27 IV 1985 [^]
 4. МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН 1989-1990, 30 Х 1990 [^]
 5. НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА, Неделни беседи Х серия (1927-28), том 2, София 1933, с. 181 [^]

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Един коментар за "Учителя Беинса Дуно за неврастенията — причини и лечение (3)"

 1. Дорина Василева  18.09.2018 г. | 09:35 ч.

  Много благодаря за продължението! Не знаех какво Учителя е препоръчвал като работа с гласните, сигурно има и за съгласните? Изясняват ми се някои неща.

  Дано хората, които са от Бялото братство и вече са се докоснали, или им предстои да се докоснат до Евритмията, като художествено направление – Художествена евритмия и като терапевтично направление – Лечебна евритмия, в областта на Антропософската духовна наука, четейки и практикувайки гласните, дадени от Учителя и съответно от Рудолф Щайнер, да съумяват да осмислят особеностите в даденото от двамата – като произход, смисъл, насоченост, въздействие върху телата на човешкото същество, преживяване.

  Много често се говорят меко казано небивалици за „връзката“ между Паневритмията и Евритмията. Смесват се, дори знам че по разни валдорфски обучения някои ходят и на двете едновременно! Това е даже опасно от здравословна гл.т. Връзка има в макрокосмическите измерения и звукови праформи, но микрокосмически двете направления са инкарнирани на земята по различен начин, и със сигурност имат различно въздействие върху човека от гл.т. на съвременната му конституция. И е важно изоснови да се познават теоретически, и най-важното-практически, и двете направления, и после да се пишат напр. ето такива абстрактни и неточни статии, защото в случая може вместо да се изпишат вежди, да се извадят очи.:

  Какво е евритмията и как изразява доказателството за Духа в човека?
  https://portal12.bg/publikacii/kakvo-e-evritmiya-i-kak-izrazyava-dokazatelstvoto-za-duha-v-choveka-video

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.