Тъмните духове — 08: Луциферови права и Ариманови задължения

Осми епизод от поредицата за противодействащите сили в общочовешката еволюция

Продължава от епизоди 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7 »

Какво общо имат правата и задълженията с влиянията на Луцифер и Ариман? Повече, отколкото може би си даваме сметка. Луцифер абсолютизира правата. Ако следите тази поредица от нейното начало, вече знаете, че Луцифер и Ариман са в конфликт, воюват помежду си. Ето защо не е трудно да се досетим, че, щом Луцифер абсолютизира правата, неговата противоположност — Ариман — абсолютизира задълженията.

Как в действителност стои въпросът за правата и задълженията от мистична и светска гледна точка? И как да се освободим от начините, по които тъмните духове ни въздействат, без да го осъзнаваме — като така се превръщаме в техни лесни жертви? Може би неосъзнатото трябва да стане осъзнато. Този епизод ще опита да подпомогне тази цел.

Подкастът в аудио формат:

MP3 | 14.5 MB

Фонова музика:

• Sound Adventures — Oblivious (фрагмент)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Тъмните духове — 08: Луциферови права и Ариманови задължения"

 1. Дорина Василева  31.08.2018 г. | 20:34 ч.

  Много ми допада и е изключително важно тази осъзнатост и будност, към която е вече жизненоважно да се насочат хората, да се облече в конкретика, да се приземи, за да не останат в света на отвлечените идеи и фантазии…, особено тези, които са тръгнали по духовни пътеки.
  Така че… благодаря за продължението на поредицата!

 2. Varna Mapper  11.09.2018 г. | 09:21 ч.

  Интересно, по принцип се смята, че Ариман(ариманичните духове) искат да избързат с развитието на човек. Но самият Щайнер е казал, че това е важало за старите духове, които са били против кръвните връзки. Но за новите, свалени от духовния свят след 1879, той казва че искат да върнат човека назад – към същите родствени връзки. На практика вървят против новите духовни връзки, въведени от елохимите и другите висши духове. Защо когато се говори за Ариман се гледат характеристиките на старите духове?

 3. Стопанина  11.09.2018 г. | 09:44 ч.

  Ариман(ариманичните духове) искат да избързат с развитието на човек. Но самият Щайнер е казал, че това е важало за старите духове

  Нещо не си разбрал какво е казал Щайнер. И преди, и след 1879 година Аримановите духове действат чрез преждевременно въвеждане на неща, които са предвидени за по-късни етапи на еволюцията. Типичен пример за такова Ариманово влияние преди 1879-а е Гондишапурската школа.

  През 1879-а Михаил гони тези духове от нервната система и ги сваля в кръвта. Затова оттогава тези демони получават ново влияние – национализма, който е и най-мощният антихристиянски импулс в наши дни. Имат копнежи да си върнат контрола над нервната система, като инспирират изобретяването на определени материалистични средства. Но останалите влияния в общи линии си остават такива, каквито са били и преди 1879-а.

 4. Varna Mapper  11.09.2018 г. | 10:14 ч.

  Да, явно гледам откъслечни твърдения и не ги свързвам като цяло. В такъв случай желанието има да си върнат нервната система звучи по-логично, отколкото да се появяват нови духове. Не съм запомнил всичко от лекциите за Духовете на Мрака.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.