Човещината, агротероризмът и стрелбата по комар с оръдие

Едва ли с този коментар ще обогатя мненията по темата с нещо, което вече не са казвали и други, но все пак ще го кажа: по моя си начин и с мои аргументи

Всякакви уводи на тази статия са излишни. Стига да не се събуждате едва днес от продължителна кома или от тежък едноседмичен запой, несъмнено сте видели, чули или чели какво се случва в югоизточните области на страната. Сатрапи от БАБХ, скрити зад щита на Европейската комисия и нейните доморасли васали, изтребват поголовно кози и овце, а с това — поминъка на тамошни българи.

Основанията им? На кого му пука. Така или иначе никой не им вярва.

И все пак ето я „логиката“ им: Щом имало дори само едно заразено животно, трябвало убият и останалите в стадото. Даже и това не стигало, ами екстерминацията „директивно“ се разширява в километрични радиуси. Болни, не болни — ако добичетата са на грешното място в грешния момент — под ножа!

Нека си говори древният мъдрец Конфуций:

„Не убивай комара с оръдие.“

Диваците разглеждат мъдростите като „просто някакви думи“…

Защитата на епитета сатрапи ми позволява да се позова и на една история, случила се доста след Конфуций, в епохата след Христа. При нападенията си срещу Южна Франция главорезите на папата избили всички жители на няколко от градовете, нарочени за „еретически огнища“. Предводителят на катилите останал в историята с изявлението си:

„Избийте всички! Бог ще отдели своите (светците, праведните) от другите (еретиците).“

Това е класически пример за убийството на комар с оръдие — образно казано, покрай плявата изгаря и читавото зърно. А съвременните сатрапи от БАБХ и техните упълномощители поемат щафетата от папските катили — „решават“ проблема с чумата на единици болни животни, като трепят и здравите.

На това народът не му ли казва джаста-праста?

Колко акъл и какво образование се изисква, за да работиш там и да работиш това? — Според мен: никакви! Хванете първия пияница от кръчмата на произволно село, такъв с основно образование, след което не се изненадвайте, че той може да измисли същите „решения“.

И изобщо не преувеличавам, нито произволно поставям „решението“ в кавички. Защото е все едно, ако ни почернее само кутрето, да ни отрежат цялата ръка до рамото. Или зъболекарите да ни вадят всички зъби, когато трябва да се извади само един.

Има ли основание всичко това?

Да — ако трепем комар с оръдие, като в крайна сметка оръдието ни нанася повече поражения върху това, което искаме да опазим, а не върху онова, срещу което се целим.

Да — така работи всяка власт, превръщаща се или превърнала се в тоталитарна. Сиреч властническата чума. Някога, през 1960-те години, по аналогичен начин „съветите“ са избивали всички дворни кучета на българите. Защо? — Защото така!

А сега пребоядисаните червенушки правят същото, само че си измиват кървавите ръце с поредните изисквания „на Европейския съюз“. Защото, щом там кажат нещо, то не подлежи на мисловен процес, на логика, на морална преценка и преоценка…

Със същия успех тия бюрократи могат да се заменят с програмирани роботи. Би излязло и по-евтино на данъкоплатеца. А в крайна сметка и от роботите, и от биороботите в БАБХ може да се очаква една и съща „човещина“.

За тях не знам дали си дават сметка какво правят. Но аз направих най-доброто за себе си преди 20 години, като не станах ветеринар. За да не правя това, което сега описвам с отвращение.

Дори хищниците не убиват безогледно. Атакуват само болните и слабите в стадата, които не са успели да им се изплъзнат. Това, което правят БАБХ, го правят само животните, болни от бяс.

Иван Стаменов
17.7.2018 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

25 коментара за "Човещината, агротероризмът и стрелбата по комар с оръдие"

 1. Дорина Василева  17.07.2018 г. | 15:41 ч.

  Благодаря за гледната точка!

  Упорито се говори и с доказателства, че избиването на уж заразени животни е стъпка към по-нататъшно обезлюдяване на този район, с цел да бъдат експортирани от Германия и др. западни държави, поканените любезно преди от Меркел „туристи“, и да бъдат заселени там в нашите земи. Дали? Дали дотам могат да стигнат политиката и безчовечието!?

  Как мислите – до какви кармични последствия може да доведе случващото в народностен план? Особено когато човек и животно са изградили душевна връзка… и тя бива скъсана по този драстичен начин, вероятно чрез лъжа, убийства физически и душевни.

 2. Стопанина  17.07.2018 г. | 15:53 ч.

  до какви кармични последствия може да доведе случващото в народностен план?

  В лекцията „Старият книжник“ на Учителя се казва:

  „Чрезмерното избиване на млекопитаещите животни създава аномалия в природата. Повечето болести се дължат на избиването на млекопитаещите и на птиците. Понеже с това избиване се спира тяхната еволюция, всички сили, които трябва да образуват тяхното благо, остават неизползвани и с това се явява един хаос, който е причина за разните болести. Знаете ли какво става след безразборното изтичане на тази животинска кръв? – От изпаренията ѝ се образуват разни серуми и култури за вредоносните бацили, от които дохождат всичките злини в органическия свят. За да се тури равновесие в Природата, тя трябваше да отдели около 100,000,000 кг. кръв, за да се балансира тази на животните. Но днес, в тази война, се пусна около 200,000,000 кг човешка кръв. Някои ще искат да докажа това нещо. Аз имам ред доказателства за това и виждам, че законите в Природата са верни и по отношение на вашия живот.“

  Накратко: масовото избиване на животни е рай за развъждането на болестотворните бацили (съсъди на ариманически същества според антропософията), които водят до нови болести и у човеците. А балансът (условно: кармата) в дългосрочен план води и до войни, при които загубената животинска кръв се балансира с проливане на човешка.

  избиването на уж заразени животни е стъпка към по-нататъшно обезлюдяване на този район

  И аз го подозирам, но какви са доказателствата? Освен косвените…

 3. Светльо  17.07.2018 г. | 16:57 ч.

  Странджа и югоизтока въобще са полуобезлюдени и сега. След тези варварства от последния месец вероятността съвсем да обезлюдеят е голяма. По какъв начин ще стане това откъсване на земи не зная, но че изглежда все по реалистично си е точно така.

  В конкретния случай в Странджа говорим наистина за масови убийства. Без никаква нужда.

 4. Дорина Василева  17.07.2018 г. | 18:35 ч.

  За Йоановден бях подготвила един материал по лекции на Рудолф Щайнер във връзка с елементалните същества. Интересен е произходът на саламандрите от определени видове животни.

  Какво изживява груповата душа на тези видове животни, които масово се избиват от една страна? Щайнер казва, че груповите азове на различните видове са много мъдри същества в астралния свят. Дори човекът като индивидуална душа не е още толкова мъдър. И по тази причина какви последствия ще има това върху взаимносвързаните процеси да бъдат родени огнено-топлинните същества на саламандрите, които пък вземат активно участие в процесите на растителното оплождане на Земята, както и са в жива връзка с пчели и пеперуди и тяхната роля…

  http://med.anthrobg.net/bg/node/334

  Според мен пълна екологична катастрофа на много нива се задава… дали само в този район?!

  А човешките души и етерно създадената общност на съвместно съжителство и грижа между човек и животни?!

  За убийците също е нужно да помислим… те са директни и индиректни, но със сигурност всеки ще си понесе кармичните последствия.

 5. Varna Mapper  18.07.2018 г. | 08:52 ч.

  Съгласен съм със статията – масово убиват, без да проверят кои са болни. Но има случаи, когато някои стада са били чумави, но не са били толкова големи по размер(и тираните не виждат файда от тяхното избиване) – в такъв случай, ако стопанинът на тези животни е дебил, той си ги коли и ги продава чумави(макар и да са голяма рядкост ги има). Изводът: трябва да разчитаме на собствената си преценка, а не на такива, дето ефтаназират много здрави животни, пък в други случаи ни оставят да ядем болни.

 6. Надежда  18.07.2018 г. | 10:34 ч.

  И аз се отказах навреме от сбъдването на детската си мечта – да стана ветеринар. Благодарение на една жена, която ми отвори очите за реалната дейност на тази професия. И как протича обучението – с убийства на абсолютно млади и здрави животни, отглеждани специално за тази цел….
  Имам недоброто предчувствие, че ни очаква някакво значително природно бедствие – както земетресението в Непал през 2015 г., скоро след кървавия фестивал Гадимай на индуистите там 🙁

 7. Стопанина  18.07.2018 г. | 11:10 ч.

  Благодарение на една жена, която ми отвори очите за реалната дейност на тази професия.

  Ако правилно разбирам горното изречение, така и не сте стигнала до обучението. Това е добре за вас, защото от първо лице щяхте да се уверите, че убиват не само млади и здрави животни, но садистично лишават от живот стари и болни животни, които селяните им продават на безценица, за да се учат студентите на анатомията им.

  Имам недоброто предчувствие, че ни очаква някакво значително природно бедствие

  С такава средновековна и опустошителна простотия в ръководните постове на държавата не ни трябват други бедствия.

 8. Varna Mapper  18.07.2018 г. | 22:49 ч.

  @Стопанина
  Сетих се за нещо покрай думите на Симеонов – през Средновековието са избивали котките, понеже са ги смятали за демонични твари, а не са избивали плъховете, дето разнасяли чумата(така и сега май не обръщаме внимание на политиците, дето носят чумата в държавата).

 9. Varna Mapper  18.07.2018 г. | 22:53 ч.

  Горният ми коментар е пример за липса на редакция(,,дето“ се повтаря).

 10. дана  19.07.2018 г. | 11:03 ч.

  Дорина Василева
  „“Упорито се говори и с доказателства, че избиването на уж заразени животни е стъпка към по-нататъшно обезлюдяване на този район, с цел да бъдат експортирани от Германия и др. западни държави, поканените любезно преди от Меркел „туристи“, и да бъдат заселени там в нашите земи. Дали? Дали дотам могат да стигнат политиката и безчовечието!?“

  Благодаря,Дори, за този коментар!Естествено, че могат да стигнат до там, това са зомбирани същества под пълното влияние на Архитектите.
  „Как мислите – до какви кармични последствия може да доведе случващото в народностен план?“
  Аз лично се надявам заспалата българска душа да се пробуди. Но надали ще е така скоро!

 11. дана  19.07.2018 г. | 11:04 ч.

  До Стопанина: Мога ли да споделя статията публично?

 12. Стопанина  19.07.2018 г. | 11:05 ч.

  Можете да пускате линкове към нея навсякъде, където намерите за уместно.

 13. дана  19.07.2018 г. | 11:24 ч.

  Varna Mapper
  и аз се сещам за друг пример на хорска простотия – когато покрай Дунав пресушиха блатата във връзка с проблема с комарите. Обаче измряха жабите, които се храниха с комари и стана нашествие от последните, защото на един комар са му необходими само няколко капки вода, за да живее и се размножава…Но в случая, това може да се отнесе само до изпълнителите на присъдите над нарочените животни. Тези,които нареждат знаят какво правят. А реакцията на министър-председателя е, както винаги до сега, реакция като към прост необразован народ, привидна загриженост и създаване на лъжлива представа, че проблемите на обществото го интересуват.

 14. Дорина Василева  19.07.2018 г. | 11:41 ч.

  Роси (Дана), благодаря ти ва включването! Много ми се иска да има повече осъзнати антропософи в България и по света, или просто хора, задълбочени в Духовната наука, подобно на Стопанина и общността тук, които не казват, че всичко това е само видите ли карма, ами умеят да живеят с актуалните проблеми на съвремеността, да ги анализират и да имат глобален поглед върху случващото се.

  Дори да се палим, да се гневим, даже да сме остри и с непоклатимо чувство за справедливост, това значи че сме живомислещи, живочувстващи и живодействащи, а не просто примадони, потънали в духовната мъгла на едностранното разбиране на смисъла и задачите на Антропософията.

  Тъй че… благодаря на Иван!

  PS! В последното действие на операта „Парсифал“ от Р. Вагнер действието се развива на Разпети петък. Вагнер призовава към нещо, което би трябвало да се превърне в пътеводна звезда за всички нас будните и осъзнати хора: „Спасете Спасителя!“, казва той. Уникално, дълбоко, разтрисащо! Ние е нужно да се превърнем в Спасители, за да спасим Него!

 15. дана  19.07.2018 г. | 12:16 ч.

  Дорина Василева
  За съжаление,Дори, ние не сме ясно-виждащи и не виждаме причините за случващите се неща, а щом една война си има своите духовни причини за еволюцията на човека, значи всичко си има своя първоизточник в Духовните светове. И както пише Щайнер – само Мистерията на Голгота е първоначално чисто земно събитие.
  Така че външното мълчание също си има своето място, както и външната активност.Въпросът, вероятно е, за вътрешната активност,която може да рефлектира, както само във вътрешна духовна дейност по даден социален проблем, така и във външна, която тресе и събужда. „Задачата на човека е такава, каквато той си постави“.
  Да, това, че е необходимо да се „спасява Спасителят“ с всяка наша мисъл,чувство и действие , и то тук, на земята, Щайнер посочва индиректно във почти всички свои откровения. И не само Спасителят, а и другите две Духовни същества, свързани с нашата еволюция. Но всеки си има своето развитие и народа е казал-„насила хубост не става“. А и след като дори неговите избрани ученици не са могли да изпълнят мисията си и да бъдат до него буднив часа на Голгота, за да я изживеят в това състояние, как можем ние да упрекваме някого ?/Въпросът е реторичен/.Можем да правим само ретроспекция и ревизия на собствените си дела.И то, въпреки с Духовната наука за ръка, пак от чисто човешка гледна точка.Все пак всичко пречупваме през телата, с които се проявяваме като личности в тоя живот, през темперамента, през това, което ни е внушило социалното обкръжение и т.н.
  И аз благодаря за подобни материали на Стопанина, душата ми винаги се радва, когато среща такъв Дух,който не минава като „през мъгла“ през настоящия живот!Дай Боже всекиму!

 16. Дорина Василева  19.07.2018 г. | 13:02 ч.

  Роси /Дана/: „Така че външното мълчание също си има своето място, както и външната активност.Въпросът, вероятно е, за вътрешната активност,която може да рефлектира, както само във вътрешна духовна дейност по даден социален проблем, така и във външна, която тресе и събужда.

  Смисълът на подчертаното с черно никога не съм можела да го разбера, въпреки 49-те си години, и годините антропософия – вътрешна, външна, както и да я наречем, дейност! Защото възприемам случващото се в една душа, занимаваща се с Духовната наука като оплодена от нея, след което има един непрестанен процес на вътрешна активност, последвана от външна активност. Подобно на едно вътрешно постоянно движение, което търси излас навън и след това се прибира навътре. Като вдишване и издишване на душата!

  Не е само едното, или само другото! Дори напротив – за външната смелост е нужно вътрешно осъзнато посвещаване и готовност за вид жертва на собствения естествен човешки егов елемент, в името на другите. Как може това да се роди външно, ако вътре в човека няма дълбоки преживявания, породени от Духа! Убиват ме елементарни подозрения от рода… ами много амбиция, много желание човек да е в центъра… Това е кухо и несериозно! Та светът се тресе, България се тресе!

  PS! Извинявам се за вметката /чисто антропософска/ извън основната тема на статията. Но ми се струва, че е важно да се замислим за смисъла на външната активност, особено когато сме вече пробудени и е породена от един вътрешен дълбокоосъзнат избор.

 17. Стопанина  19.07.2018 г. | 13:08 ч.

  „Задачата на човека е такава, каквато той си постави“.

  Но също така имаме Щайнеровите думи:

  „Инициативата е в кармата на антропософа.“

  С уточнението, че инициативата или липсата на такава, също и поставянето на задачи или тяхното заобикаляне, може да се дължи на прави или криви представи, на действащи или превъзмогнати страхове. Казано иначе, ако някой човек си поставя или не си поставя някаква задача, това не означава, че е непременно вярно с това, което очакват от него Силите.

  По този въпрос се говори в тази лекция.

  Опасявам се, че въпросът с „будността“ на Христовите ученици по време на МнГ също не е толкова едностранен, защото не е зависел само от самите ученици. Във всеки случаи не води до извода, че не са се справили с мисията си, която не се изчерпва с будността или притъпеното им съзнание през МнГ.

  Дана, като чета (с леко затруднение) коментарите ви, съм убеден, че ще ви бъде интересна и тази наскорошна статия. Както и нейното продължение за абзаците, по което работя в момента и което по предварителен план ще излезе утре.

 18. дана  19.07.2018 г. | 15:16 ч.

  До Стопанина
  Така е, проявяващото се никога не е еднозначно.

 19. дана  19.07.2018 г. | 15:20 ч.

  До Дори
  Така е , Дори

 20. дана  19.07.2018 г. | 15:27 ч.

  Н е, Стопанино, темата не ми е интересна, благодаря! Както не са ми интересни и размяната на коментари с Вас, / за разлика от някои теми, които повдигате в сайта Ви/, защото са изтъкани от заядливост и липса на всякакво желание да се вникне в написаното от друг.

 21. Дорина Василева  19.07.2018 г. | 15:40 ч.

  E, ама за каква заядливост иде реч сега, Роси?! То и аз, че съм филолог, учител и толкова пишещ човек, също греша понякога не от незнание, а от недоглеждане. Чета с интерес новата рубрика и езиковите публикации, защото има полезни размисли, припомняния, акценти, нови гледни точки… Даже и нюанси, които като антропософи е нужно да осъзнаваме. Ама дори човек да ми каже: „Ей, тук си сгрешила, важно е и за теб, и за другите да е вярно, да е прегледно…“, защо да се сърдя?! Нали е за добро! Нали е свързано с красотата и прегледността на писмената ни реч, а и говори за нас самите, а да не говорим и за връзката с Архангела на езика ни! Прегръдки!

 22. Стопанина  19.07.2018 г. | 15:43 ч.

  Добре, ще перифразирам. Статията може да не ви е интересна, но ще ви бъде полезна. Понеже правите лесно поправими грешки, стига да допуснете, че не сте безгрешна.

  Упреците ви за заядливост от моя страна и нежелание за вникване няма да ги коментирам, тъй като са лишени от необходимите примери. Пък и сама се опровергавате с предишния си коментар, в който се съгласявате с възраженията ми по вашия текст, в който очевидно съм вникнал, въпреки че ми беше трудно заради недостатъците му.

  Останете си такава, каквато сте. И извинете за безпокойството. Оставям ви да вярвате, че сте уникална, каквато е и всяка снежинка, като от това се чувствайте свободна да вадите прибързания и погрешен извод, че уникалността ви е белег за непогрешимост и съвършенство.

  Убеден съм, че ще ви бъде интересно и полезно да прочетете и една статия, която съм планирал за по-нататък. В нея ще обясня защо е погрешно и нелепо да се пише Ви/Вие в неформални текстове. Особено в коментари под статия! Така че колкото и да почерняте Ви/Вас, да си имаме истинското уважение!

 23. Gergana  19.07.2018 г. | 18:58 ч.

  Та светът се тресе, България се тресе!

  Ама, нямаме си и представа! Тепърва ще става забавно.

  Опасявам се, че въпросът с „будността“ на Христовите ученици по време на МнГ също не е толкова едностранен, защото не е зависел само от самите ученици. Във всеки случаи не води до извода, че не са се справили с мисията си, която не се изчерпва с будността или притъпеното им съзнание през МнГ.

  Много вярно! Как се отнасяме ние с тяхната степен на будност? Няма да дам отговор, защото и аз разсъждавам много по въпроса в момента. Сещам се за думите: „…ако имате вяра колкото едно синапено зрънце…“

  Ползотворни дни на всички ви! С истинско и почтително уважение.

 24. Gergana  19.07.2018 г. | 19:30 ч.

  Оставям ви да вярвате, че сте уникална, каквато е и всяка снежинка, като от това се чувствайте свободна да вадите прибързания и погрешен извод, че уникалността ви е белег за непогрешимост и съвършенство.

  Ахъм! Англоговорящите биха възкликнали: „Word!“

 25. Varna Mapper  20.07.2018 г. | 21:58 ч.

  Като страничен наблюдател ще спомена, че изглежда странно, как @дана след два положителни коментара си променя отношението(не знам на какво се дължи).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.