Лъжите за ваксините в турнето на главния държавен здравен инспектор

И как историята около един билборд разкрива ненавистта към обикновени въпроси за фармацевтичните продукти, а какво остава за изявления, съдържащи някакви твърдения

Главният държавен здравен инспектор доктор — (последният да затвори вратата!) — Ангел Кунчев наскоро предприе рекламно турне за ваксините. Той заяви на една среща, състояла се във Варна, че „няма устойчива тенденция на масови откази от ваксинация“. Това, разбира се, е бошлаф. Иначе нямаше да има нужда от самото турне. И нямаше вече няколко поредни години, като се почне от предишния здравен министър и заместника му, амбулантните търговци на фармацевтичните картели да се чудят с какви акции да събират сведения за причините, поради които родителите все по-често не ваксинират децата си.

Твърдението на последния-да-затвори-вратата беше подкрепено със статистики, изсмукани от пръстите. За свидетелство на това, че броят на хората, които избягват ваксинациите, е тенденциозно занижен, е достатъчно да посочим определена етническа група, която — стига да не сме забравили заради удобно къса памет — неотдавна беше използвана в предишната пропаганда на ваксините. Спомняте си, нали — циганите не се ваксинирали, затова имало „бум на морбили“, или по-точно: някакви си десетина регистрирани случаи на „смъртоносната“ болест.

Веднъж хората масово не се ваксинирали, което се слага в удобния контекст. Друг път, ако контекстът го изисква, хората масово се ваксинирали, а на малцинството, понеже било малцинство, не трябвало да се обръща внимание. Във философията има удачен термин за такава „гъвкава“ аргументация, но ще я спестя на главния държавен не-знам-си-какво, защото за него има по-удачни и не толкова претенциозни епитети. Народът говори за фурнаджийска лопата.

Но изказването на ваксинотерориста Ангел Кунчев е

манипулативно и от друга гледна точка

Много от хората, които влизат в статистиките като ваксиниращи децата си, всъщност не са такива. Както бях посочил в един подкаст, това е най-елегантният и препоръчителният начин да стоим извън радара на фармацевтичното гестапо и неговото политическо лоби: детето не е ваксинирано, ваксината заминава за боклука, където ѝ е мястото, но в документите е отбелязано, че ваксината е поставена, за да се спестят разправии с детските градини и училищата.

Възползвайки се от обстоятелството, че турнето му не беше уважено от родители и активисти на разни организации, продавачът на необосновани страхове и токсични ваксини си позволява безнаказано да лъже единствените присъстващи — „здравните експерти“, както са наречени от малкото медии, обърнали внимание на „събитието“. Пред тях той е цитиран да казва, че „няма друго лекарство в света, което да бъде така проверявано като ваксините“:

„Драконовски са мерките. Проверява ги Европейската агенция по лекарствата. Основните производители на ваксини в света са 3-4.“

И както се случва все по-често напоследък, когато някое лъжливо овчарче се изхвърли с толкова нахално изказване, вселенският разум незабавно му забърсва един звучен плесник през устата. Така се случи — без изненади — с Ангел Кунчев и изказването му от 11 юни. Рано-рано на следващия ден, 12 юни, в световните медии се разпространи едно проучване, публикувано за пръв път в щатското сп. Slate през декември 2017 г. С други, думи Главният държавен здравен разбирач, ако отговаря на гръмката си титла, вече от няколко месеца би трябвало да е бил запознат с него.

А то изобщо не подкрепя която и да било част от лъжливото твърдение. Първо, нито мерките са строги. Второ, нито проверките се извършват от Европейската агенция по лекарствата. Нито има някакво значение по темата, колко са производителите по света.

Намесването на споменатата европейска агенция е особено заблуждаващо в този контекст, ако знаем — а ние трябва да знаем, ако се пишем баш майстори по здравето на държавата, — че същата агенция беше „одобрила“ ваксините, които предизвикаха масови случаи на нарколепсия из цяла Скандинавия. И пак същата агенция, която впоследствие призна връзката между фармацевтичния продукт и здравословния проблем, а също и необходимостта от компенсации на жертвите, беше принудена да уточни, че „драконовските мерки“ при „проверките“ се изчерпват с бюрократична работа „по документи“! С други думи: там проверяват ваксините точно толкова, колкото и самият Кунчев, преди да ги продават. Никак! На едното юнашко доверие… (Или по-скоро след финансова мотивация от тези 3-4 световни производители на токсични ваксини.)

Та изследването, което сякаш зашлевява последния-да-затвори-вратата с опакото на ръката, е резюмирано тук. В него се казва без заобикалки, че „тестовете по начало не са били замислени да тестват сигурността“. Дава се конкретен пример с ваксината Gardasil, която се натрапваше и у нас (и причини ужасяващи смъртни случаи на чужденци, но и на нашенци), като се подчертава, че са пренебрегнати сериозни данни, сред които страничните ѝ ефекти, както и че в определени ситуации тя може да увеличи риска от рак на маточната шийка (срещу който уж се поставя) с цели 44.6%. И както вероятно се досещате, „драконовските мерки“ правят друго — неоснователно „преувеличение на ефективността от ваксината“.

Обобщено, тези тестове целят да „докажат“, че стоката е годна за максимално скорошно пускане на пазара, а не да проверят действителната ѝ ефективност или опасностите от нея. Пътуващи търговци на ваксини, какъвто е и Ангел Кунчев с неговите турнета, ще могат да пласират стоката си само ако не мислите и не задавате въпроси. Това може да се онагледи с

поредния интересен случай от последните дни

Фармафията се оплака на слугите си сред властниците в Австралия, понеже в тамошния град Пърт се появи един билборд, на който се задава въпрос: „Знаете ли какво има в една ваксина?“ (Do you know what’s in a vaccine?) Обърнете внимание, че няма никакви твърдения, като „Ваксините убиват“ или „Ваксините съдържат невротоксини“. Текстът е на бял фон, като единствената илюстрация е млада жена, която сякаш си задава същия въпрос и се е заела с четене на изобилната литература по темата. Един такъв въпрос би трябвало да си задава всеки, както би трябвало да се пита и какво съдържа храната, която му рекламират по телевизията.

Няма как да криминализираме и името на сайта learntherisk.org (Проучете рисковете), дискретно поставен под основния въпрос. Защо? Ами защото призивът за запознаване с рисковете, включващи очакваната поява на неврологични заболявания, анафилактичен шок и дори смърт след ваксинация, е една тема, която е неизменна част и от съдържанието на листовките, които се прилагат към самите ваксини от техните производители.

Можете ли да отгатнете каква беше реакция на здравните и политически власти? Ако разбирате как работи системата, не би трябвало да се затрудните. Всевъзможни амбулантни търговци на ваксини от всички сфери на обществения живот се изредиха да обясняват, че един такъв билборд, в който се пита нещо напълно нормално, е, цитирам: public health risk (риск за общественото здраве), misleading (подвеждащ), devious (подъл), nasty (отвратителен) и conspiracy theory garbage (глупости от конспиративните теории).

За сведение, „конспиративният теоретик“, финансирал билборда през неправителствената си организация, е бивш служител на Merck — една от споменатите 3-4 компании, произвеждащи повечето ваксини. Точно такъв човек знае какво пита и преди всичко: защо повдига въпроса. И ако действията му са „рискови за здравето“ и „отвратителни“, какви са самите производители на ваксини, ако признават в абсолютно всички листовки на стоките си, че използват невротоксини и други боклуци с напълно предвидимите последствия?

А тези, които не си задават въпроси, а разпространяват лъжи по турнетата си, може би е време да си подадат оставките. Така и така това е модерно напоследък в българския политически пейзаж. Ангел Кунчев въобще не ме убеждава в безопасността на ваксините, пък дори и от смисъла им. Съответно и не върши работа за онези, които го държат на тая работа.

Ясно е, че и следващият сладур ще говори подобни небивалици, защото ще бъде подбран и икономически насърчен от 3-4 световно известни лобита. Че ще бъде старата песен, ще бъде старата песен… Ама поне да бъде на нов глас. Така де… когато истината им се вижда „подла“ и „отвратителна“, поне да ни предлагат разнообразие в лъжите и манипулациите си.

И както „ужасния“ билборд е бил отстранен в Астралия, закономерно очаквам третия си бан във Facebook, понеже, освен да повдигам неудобни въпроси за ваксините, си позволявам определени информирани твърдения, изводи и призиви. Ако някой се чуди защо борбата за натрапване на ваксините има все по-чудовищни изражения — включващи цензура и репресии на журналисти, както и системен тормоз над независими учени — отговорът е между редовете на тази изключително важна статия, която няма скоро да изгуби давност.

Иван Стаменов
22.6.2018 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Лъжите за ваксините в турнето на главния държавен здравен инспектор"

 1. Милена  22.06.2018 г. | 10:35 ч.

  Проблем според мен е това „фалшиво вписване“ на ваксини , защото така няма реална представа за това колко голяма част от децата не са ваксинирани (и съответно не избухват епидемии, както обичат да заплашват медиите) Да, прекалено репресивни мерки се прилагат срещу родителите, разбирам и подкрепям решенията им, но ако искаме да падне пердето на заблудата ,че неваксинираните деца са „опасни“ , трябва да се говори открито за това. Към момента виждам само разделение на За и Против, едно нападение от двата лагера едни към други, а кервана си върви……. Страх винаги ще има, фалшива информация също, Фейсбук не е място за взимане на решения. Много хора решават да ги слагат от страх, макар да са запознати с рисковете, други не ги слагат пак от страх ( като мен). Но трябва да се успокоим и да говорим, да се представят наравно двете гледни точки и хората да имат избор. В страни със свободен избор има доста голям процент ваксинирани, което означава, че „системата“ си върши работата, у нас доводите са, че подобна демокрация щяла да доведе до масови епидемии. Спред мен винаги ще има хора, които вярват в ползата от ваксините, и ако тези хора са чели достатъчно и са взели решение да вярват – това е добре. Ако обаче продължават репресиите срещу тези, които не вярват , то трябва предпиемем по-сериозни мерки за отстояване на правата ни.

 2. Стопанина  22.06.2018 г. | 10:52 ч.

  Спред мен винаги ще има хора, които вярват в ползата от ваксините

  Това как се връзва с по-горното изявление, че фалшивото вписване е проблем, защото не убеждавало медиите и другите невежи?

  И откъде накъде трябва да бъде наш проблем, че някой отказва да се просвети, а взима невежи решения, основани на вяра и страхове, както самата сте отбелазала в мнението си?

  Но трябва да се успокоим и да говорим, да се представят наравно двете гледни точки и хората да имат избор.

  Избор има и сега, и винаги е имало. Може да не е законен. Но те и правата, за които говорите по-нататък, не са гарантирани от закон, така че и в двата случая имаме гражданско неподчинение, при което хората си взимат това, което им се полага.

  Ако обаче продължават репресиите срещу тези, които не вярват , то трябва предпиемем по-сериозни мерки за отстояване на правата ни.

  Какви права смятате, че имате, след като говорите за репресии? Репресиите да не би да са незаконни?

  Фалшивото вписване е най-елегантното решение и ще съм благодарен, ако ще го определяте като проблем, да бъдете по-добре аргументирана. Дори това за е сметка на количеството коментари, което натрупвате за последните два дни.

 3. Милена  22.06.2018 г. | 13:45 ч.

  Аз мисля, че правото на избор е именно това – да можеш да вземеш информиран избор, независимо какъв. Аз , за разлика от други, не съм в позиция “ Моята гледна точка е единствена вярна“.
  Репресия е лишаването от право на посещение на детска градина и лишаването от право за получаване на детски надбавки. Правата ни не могат да бъдат ограничавани въз основа на ваксини.
  Елегантно решение е, но е лъжа. Няма реална статистика.
  Не искам да убеждавам медии и „невежи“ , а искам да има открити разговори, за да може РОДИТЕЛИТЕ да започнат да се замислят.
  Коментарите ми са по интересни за мен теми, тъй като разглеждам сайта от скоро.
  Благодаря!

 4. Светльо  22.06.2018 г. | 13:57 ч.

  @ Милена

  Същите които считате, че репресират като ви отнемат правото на избор, определят реда и начина по-който ще раздават детските надбавки, както и къде и как ще се построи детска градина, по каква програма ще се учи и т.н. Тези същите имат правото – та са си го дали да събират вашите/нашите данъци с които да определят тези правила – това е тяхната система иначе казано, с няколко думи!Тези същите са ви описали и правата какви са и какви не могат да са!

  Разговори и информация не само, че не липсват а бих казал изобилстват! В тази връзка всеки ама всеки може да се информира. Не само да се информира, а съзнателно да вземе решение.

  Ако аз знам, че ваксина може не само да увреди, а дори да умъртви детето ми, какво ме интересуват детски градини и парични помощи?!?! Що за логика е това?

  Ако човек вземе съзнателно решение и тази воля е в едно с Божията воля, то няма сила, която да може да промени волята му.

  „Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде“

  „Ако вие поставите интересите на Бог на първо място в своя живот, Аз ще гарантирам вашите бъдещи нужди. Ако вие търсите първо Божието царство и Неговата правда, Аз ще се погрижа да не ви липсва нищо от онова, което ви е необходимо за живот.“

  По Божията воля ли би било аз като родител да направя всичко по силите ми да опазя живота и здравете на детето си? Категорично Да! Е? Тогава за какво ми е да мисля, как ще отиде на детска градина или ще взема парични помощи?

 5. Navi  22.06.2018 г. | 14:33 ч.

  На държавно ниво никой от нашите управници няма думата. Те са само рупор и изпълнител на чужди решения.
  Затова „фалшивите ваксинации“ ще продължат в обозримо бъдеще да бъдат най елегантното и ефективно решение. Другият начин е организирана и осъзната съпротива, която не се вижда на хоризонта, пък и ще освети най-активните.
  Смятам, че е най-добре да се просвещават хората, кой както може. А те от своя страна постенно с действията си да саботират системата.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.