Уместните и неуместните сравнения с „Матрицата“

Просветеният човек трябва да насочи социалното развитие в определена посока, но никога не би го постигнал, ако се изолира от средата, която се очаква да промени, както „незначителните“ микроскопични същества могат да подквасят големи съдове с мляко

Една манихейска легенда продължава да бъде актуална в наши дни, а ще става все по-значима и през следващите епохи. Д-р Рудолф Щайнер ни я препредава в съкратена форма при описанието на целите и задачите на съвременните духовни потоци, призвани да насочат света в правилната посока на развитие и да го преобразуват.

Тази легенда, споменавана в антропософията, има пряко отношение и към думите на Учителя Беинса Дуно, че днес светците живеят в градовете, а не по манастирите и пещерите. Този, който избира „бягство от Матрицата“, вместо да „преобразува Матрицата“, може и да прави нещо добро за себе си (което също е спорно), но то няма социално значение.

Подкастът в аудио формат (MP3, 14 MB) »

Духовете на Тъмнината решили да нападнат Царството на Светлината. При атаката стигнали до границата между двете царства и не могли да постигнат нищо. След това се очаквало да бъдат наказани от Царството на Светлината. Но в това царство имало и има само добро. По тази причина Духовете на Светлината взели частица от своето царство и я смесили с Царството на Тъмнината. Така в Царството на Тъмнината бил привнесен нещо като квас (като преобразуващ елемент) и се породила вихрушка – появила се смъртта, заради която Царството на Тъмнината се самоунищожава. А в Царството на Светлината се появил архетипният прачовек – човешката раса, която трябвало да се смеси с Царството на Тъмнината и да го преодолее.

Из поясненията на д-р Р. Щайнер: Дълбоката и мъдра идея, която се съдържа в тази легенда, е следната. Тъмнината трябва да бъде преодоляна чрез Царството на Светлината; чрез смесването на доброто със злото, за да може злото да бъде поправено, но не чрез наказание. Подробности »

Саундтрак: Symphonics — Sexual Distortion (фрагмент)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Уместните и неуместните сравнения с „Матрицата“"

  1. farseer  21.06.2018 г. | 21:38 ч.

    Еее, откога чаках нов подкаст… Нямаш идея колко ме зарадва! 🙂 🙂

  2. Стопанина  23.06.2018 г. | 20:43 ч.

    Другата седмица ще те зарадвам с два. Направени и заредени са.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.