Bayer и Monsanto: Паснали си като дупе и гащи

Bayer едва ли ще избяга от свързването ѝ с някогашните нацисти, но по всичко личи, че компанията намира името на Monsanto за много по-обременено

Лесно е да се шегуваме, че Monsanto има договор с дявола, като имаме предвид колко много унищожения причиниха нейните продукти и бизнес практики върху природата и човечеството. Но, докато сливането на тази компания с Bayer е почти осъществено, се оказва, че тя се чифтосва с друга компания, която, по нейните собствени признания, е имала пряка намеса в разработката на смъртоносните химически оръжия за Адолф Хитлер. Циановодородът, съдържащ се в пестицида Циклон Б, който е бил използван от Нацистка Германия за избиването на над един милион човека в газовите камери на Аушвиц, е бил разработен от Interessen-Gemeinschaft Farben, или за краткост: I. G. Farben, а Bayer е нейна дъщерна компания.

В действителност тяхната връзка е толкова силна, че един директор на Bayer почувства нуждата да се извини за действията на I. G. Farben през Холокоста. Това необичайно събитие беше подбудено от писателя Ели Визел, носител на Нобелова награда. През 1995 г. този оцелял от Холокоста отмени една от трите си насрочени публични речи в Питсбърг, щом научи, че Bayer е сред спонсорите на изявите му. Не можем да го обивним — все пак майка му и сестра му са били сред стотиците хиляди евреи, убити в Аушвиц, където доста от тях са били умъртвени именно с газ Циклон Б, създаден от компанията-майка на Bayer. Самият Визел е бил малко момче, което е работило като роб в една от фабриките на I. G. Farben.

След като научил за това, Хелге Вехмайер, тогавашният директор на Bayer, посетил Визел в апартамента му в Ню Йорк, за да обсъдят темата. Визел разказва пред вестник „Питсбърг поуст“, че е бил поласкан от жеста, но казал на Вехмайер, че Bayer никога не се е извинявала за ролята си в унищожаването на толкова много хора. Това накарало Вехмайер незабавно да поднесе искрените си извинения, като добавил, че действията на нацисткия режим го шокирали и засрамили.

Когато в крайна сметка Визел изнесъл публичната си реч, именно Вехмайер го представил с извинения пред публика от 1,800 чоека, казвайки:

„С тъга и униние се извинявам заради нечовечностите на моята страна и за онова, което I.G. Farben причини на твоите хора.“

Monsanto и Bayer може и да опитват да омаловажат тази връзка и подобно на Вехмайер, настоящите шефове на Bayer не са отговорни за онова, което се е случвало преди всички тези години, но фактът, че [предшествениците им] не са почувствали нужда да се извинят, показва колко виновни са били по онова време. Бившият директор на I. G. Farben — доктор Фриц тер Меер, които е имал пряко участие в разработката на Циклон Б, е бил осъден за престъпления срещу човечеството и геноцид. След като изтърпял в затвор четири години от седемгодишната си присъда, се завърнал на работа в Bayer и служил като председател повече от едно десетилетие.

Дори една фирма с нацистко минало не иска името на Monsanto

Bayer едва ли ще избяга от свързването ѝ с някогашните нацисти, но по всичко личи, че компанията намира името на Monsanto за много по-обременено, защото се планира това име да излезе от употреба, след като приключи придобиването за $63 милиарда. В едно официално изявление се казва:

„Името на компания ще остане Bayer. Monsanto вече няма да бъде име на компания. Придобитите продукти ще запазят търговските си марки и ще станат част от портфолиото на Bayer.“

Няма значение какви имена ще използват. Много хора са основателно загрижени, че те просто ще продължат да получават повече от същото, след като Bayer се сдобие с активите на Monsanto, които включват най-известния хербицид в света Roundup, който беше определен като вероятен карциноген от Световната здравна организация.

Всъщност Bayer скоро ще се намерят в положение, при което ще могат да разпространяват [причинители на] смъртоносен рак, безплодие и безброй други проблеми до широки кръгове от хора по целия свят. Всеки, който не е разтревожен от това сливане, трябва да обърне по-сериозно внимание.

Автор: Изабел З. @ Natural News1

Превод: Иван СтаменовБележки:

  1. Оригиналното заглавие на статията — Years before merging with Monsanto, BAYER apologized for role in Nazi death experiments which used chemical weapons similar to pesticides — е променено в търсене на краткост и по-директно послание — бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Bayer и Monsanto: Паснали си като дупе и гащи"

  1. Varna Mapper  15.06.2018 г. | 08:14 ч.

    Значи извинението на BAYER е безмислено, след като се слива с компания, виновна за създаването на ужасни продукти. Вълкът кожата си мени, но нравът не…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.