Пророчества на монаха Епиданус от XI век

„От Изток нахлува вихрушка, от Запад свисти ураган; горко на онези, които се включат в обхвата на този кървав водовъртеж.“

Швейцарският монах Епиданус е живял през XI век. Успешно предсказва възхода на Наполеон Бонапарт, избухването на Френската революция, ролята на Адолф Хитлер за световните изпитания и двете Световни войни през XX век. В тази публикация ще разгледаме само пророчествата му, най-вероятно засягащи предстоящи събития, сред които е и едно, смятано за описващо Третата световна война. Също – знаците, които ще се виждат и ще предвещават големите промени.

Първото гласи:

„От Севера до Юга светът ще бъде разделен на две могъщи войнства. Северът ще марширува срещу Юга, синът срещу бащата, и ще носи със себе си злощастия из планините, както нощта идва след деня… Ще се появи мрачен облак и ужасна буря ще дойде от този облак. Тя ще погълне една трета от човечеството, което тогава още ще е живо. И ще унищожи една трета от всичките посеви, села и градове, и ще има огромни страдания и ридания.“

Със сигурност тук не става дума за гражданската война в САЩ, често наричана и война между Севера и Юга. По време на тогавашните сражения не е загинала една трета от човечеството и не се е случило събитие, което да отговаря на описанията за тъмния облак. Всъщност това за облака (оприличаван и на мъгла) идеално се допълва с други пророчества, отнасящи се за времето около Третата световна война.

Някои тълкуватели, които странят от буквалните интерпретации, обясняват Севера с християнството, а Юга — с исляма. Не мога да го отхвърля аргументирано, но чисто интуитивно ми се струва, че се има предвид нещо различно. Освен това поне в наши дни религиозните конфликти между тези две религии по-скоро се обозначават като Запад (християнство) и Близък Изток (ислям).

Едва ли е случайна насоката за „сина срещу бащата“, но за момента нямам изкристализирани предположения.

Второто пророчество, което звучи като пряко продължение на горното, добавя:

„След това една могъща империя ще изчезне, а друга ще заеме нейното място. От Изток нахлува вихрушка, от Запад свисти ураган; горко на онези, които се включат в обхвата на този кървав водовъртеж. Тронове на хиляда години ще паднат отвисоко. Между Рейн, Елба и Дунав ще има обширна морга, пейзаж с лешояди и гарвани. Когато един огнен знак се яви в небесата, времето на онези дни, които ще погълнат човечеството, ще е наближило. Но точния ден, когато този знак ще проблесне на небесата, не го знае никой смъртен.“

Не е ясно за кой период се отнася изчезването на въпросната империя. Възможно е Епиданус да говори за Римската империя, която официално е просъществувала 3 века, след като е направено пророчеството. Съответно мястото на Източната империя е било заето от Отоманската империя. Подобно Западната империя в известен смисъл е наследена от Европейския съюз.

Против един такъв възглед е аргументът, че Епиданус несъмнено е можел просто да използва името на някоя от двете Римски империи. То му е било познато, ако наистина става дума за Рим и/или Константинопол. От изказа му по-скоро се подразбира, че той говори за империя, която още не е съществувала по негово време. А това отваря врати за всевъзможни варианти — Британска империя, САЩ, Русия…

Какъвто и да е случаят, според мен същественото в това пророчество е недвусмисленото указание, че противопоставянето на Запада и Изтока е „кървав водовъртеж“, от който никой няма излезе невредим. Съответно посланието на тези думи е, че човек трябва да се пази от увличането си по този двуполюсен модел, водещ само до забъркване на повече и все по-тежки конфликти.

Това, че големи части от Европа ще се превърнат в огромна „морга“, е загатнато и в други пророчества. Вижте например това на Алоис Ирлмайер.

Що се отнася до знака в небето, като че ли не е сигурна нито датата на явяването му, нито точното му естество. В някои пророчества се говори за стълбове от пушек и огън, издигащи се от земята до небето, в други — за почервеняването на кръгозора. Сещам се и за едно, в което се твърдеше, че над пирамидите щял да се появи религиозен знак:

„Един огромен златен кръст ще се появи на върха на Голямата пирамида на Гиза в Египет, като ще остане там в продължение на седем дни и седем нощи.“ Вижте цялото предсказание »

Едно е сигурно — трябва да гледаме нагоре и да бъдем будни.

Превод и коментари: Иван Стаменов

Източник: Catholic Prophecy

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Пророчества на монаха Епиданус от XI век"

 1. Dani  28.05.2018 г. | 21:31 ч.

  Благодаря 🙂

  Едно е сигурно — трябва да гледаме нагоре и да бъдем будни.

  Най – сигурното трябва да гледаме нагоре и да бъдем будни!

 2. Gergana  28.05.2018 г. | 22:08 ч.

  Едва ли е случайна насоката за „сина срещу бащата“, но за момента нямам изкристализирани предположения.

  Аз го тълкувам като културна приемственост. Баща->син.
  Спомням си една мисъл на историка Арнолд Тойнби, приблизително: „Цивилизациите винаги са падали от собствените си, не достатъчно добре възпитани деца/приемници.“ Пасва ми като конфликт между Русия и Запада, но може би аз гледам в много краткосрочен план…

 3. Gergana  28.05.2018 г. | 22:09 ч.

  Едва ли е случайна насоката за „сина срещу бащата“, но за момента нямам изкристализирани предположения.

  Аз го тълкувам като културна приемственост. Баща->син.
  Спомням си една мисъл на историка Арнолд Тойнби, приблизително: „Цивилизациите винаги са падали от собствените си, не достатъчно добре възпитани, деца/приемници.“ Пасва ми като конфликт между Русия и Запада, но може би аз гледам в много краткосрочен план…

 4. Емилия Примова  04.06.2018 г. | 13:48 ч.

  Едната религия произлиза от другата. Затова и „синът срещу бащата“.

 5. Иванка  06.06.2018 г. | 14:34 ч.

  Синът е незаконното дете на Аврам от слугинята египтянка в чието лице се разрастват народите на ролумесеца -исляма.Символа на тези народи и полумесеца ,като полу син тоест не е роден от законната пред Бога жена която е обичана по божията воля ,а е роден от нужда за наследник от чужда на душата и сърцето му жена.Въпреки това Бог се смилява над жената и Там на дете когато е прогонена в пустинята от законната съплуга Сара и Бог обещава на жената поради обичта и към детето, че ще я спаси и ще я компенсира за злато и участ като направи от нейният син да произлезе множество по голямо от песъчинките в пустинята .И наистина незаконният син на Аврам Измаил е родоначалник на всички родени под символа на исляма полумесеца.И сега ива момента когато синът въстава срещу баща си тоест срещу законният син на Сара и Аврам от който произлизат колена и народи на християнството источна или западно няма значение щом те са родени под символа на кръста най-страшното изпитание за верността към Бога на което устоя само Исус Христос син человечески роден от чиста любов от човеци правнуци на Аврам и Сара отци на поколения от народи.Исус Христос е символа на Бога и неговият идентичен дух в човешко тяло за това той казва „аз и отца ми едно сме“-той е Бог Отец.Християнството е Бог Отец ,исляма и неговият син .Ето ви днешният сблъска както в близкият изток така и в целият свят между християни и мюсюлмани. Този сблъска ще е пак за изпитание на едните и другите във вярата в Духа Божии двигател на целия живот във вселената.

 6. Стопанина  06.06.2018 г. | 15:11 ч.

  Иванка, това са много… ортодоксални представи. Като се почне с човешките възгледи за „незаконни деца“ – възгледи, които се приписват и на Бога, – та се стигне до представата, че Бог Отец има раздвоение (и дори разтроение) на личността, а Христос му е едното алтер-его.

  Но ми беше интересно да прочета мнението ви. Въпреки че си запазвам правото на резерви, че тази интерпретация обяснява „бащата и сина“ в пророчеството. Почти съм убеден, че ако не бях преразказал една западна интерпретация, малцина биха се сетили да търсят непременно в посока на война между християнството и исляма.

  Като цяло пророчествата оборват този възглед. Християнството ще бъде преследвано в самия Север, а няма тепърва да ражда нови кръстоносни походи срещу поганците.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.