Бил Гейтс финансира мрежа от сателити за непрекъснато глобално наблюдение

Програмата на стойност един милиард долара може би е най-всеобхватната и включва достъп до стрийминг на HD видео от космоса — в реално време и за всяка точка на планетата

Изобретяването на евтини микросателити доведе до надпревара за глобално наблюдение. А тази надпревара се изгражда върху познатата парадигма проблем-реакция-решение. Това е тема, която започнах да покривам миналата година, когато описах малко известната връзка между доставчика на комерсиални изображения DigitalGlobe и също малко известната американска агенция GEOINT, както и други дребни играчи в развиващата се среда на космическия шпионаж. Резултатът ще бъдат сателити „с габаритите на тостери“, които ще могат да събират изображения и да автоматизират издирвания, ако се налагат.

The Denver Post разкри, че през 2014 г. DigitalGlobe успешно изпроси от правителството на САЩ да премахне по-рано съществуващите ограничения за продажба на изображения1 с висока разделителна способност на неправителствени купувачи, като така разкри местни и международни комерсиални приложения за тази чувствителна информация. Като че ли създаването на миниатюрни сателити, които могат да събират и съхраняват данни от всеки квадратен сантиметър на планетата не е достатъчно, DARPA2 финансира един проект, чието име буквално описва мрежата, която създава: SPIDER.3 Четете повече тук.

Сред това безумие с инвестициите в космически шпионаж, който може да стане най-сериозната технология на Големия брат, баш технократът Бил Гейтс се чувства в свои води. А разработваната програма на стойност един милиард долара, която той подкрепя, би могла да бъде най-всеобхватната от проектите, на които съм попадал, като включва достъп до стрийминг на HD видео в реално време за всяка точка на планетата.

Mail Online съобщава:

„Стартъп компанията EarthNow планира да изстреля 500 сателита, с които да покрие земната атмосфера за видео наблюдение в реално време като в „Биг брадър“. Освен Гейтс, Масайоши Сон, изпълнителен директор на SoftBank, и космическият гигант Airbus също подкрепят начинанието. Цената на този проект може да възлезе на $1 милиард (£700 м), въпреки че размерът на инвестициите от тези компании остава неразкрит.

[…]

Планира се използването на армия от сателити в орбита, всеки от които ще тежи около 500 паунда (225 кг) и ще има собствени камери, насочени 24 часа на ден към Земята. Те ще анализират на борда си изображенията, но с каква цел — не е ясно.“

Въпросната „цел“, която се изтъква за тази мрежа от шпионски сателити, обхваща обичайните [предназначения], а също и най-спорните, като „откриване на незаконен риболов, наблюдение на времето и проследяване на естествените миграции по света“. Това не може да не породи асоциации за напредналата форма на наблюдение чрез дронове, която вече се осъществява в полицейските управления из страната като средство за предварително засичане на престъпления; управление на климатичните промени и геоинженерството; разиграване на реални и измислени сценарии с бежанци и имигранти.

Gizmodo отбелязва още няколко възможности, акцентите са добавени:

„…наблюдение на урагани и тайфуни от зараждането им, засичане на горски пожари от началото им, наблюдение на вулкани от мига на изригването им, съдействие на медиите при отразяване на събития от целия свят, проследяване на големи китове при миграцията им, подпомагане на „умните градове“ да станат по-ефективни, осигуряване при необходимост на информация за състоянието на посевите и наблюдение на конфликтни зони по света.“

Естествено, разработчиците на проекта предлагат баналности и ще осигуряват достъп до стрийминга в реално време чрез таблетите и смартфоните на потребителите. Разбира се, за да обикнем още повече нашата безценна планета и нейните обитатели. Г-н Ханиган4 казва:

„Ние вярваме, че възможността да виждаме и разбираме Земята на живо и без цензура, ще помогне на всички нас да оценим и впоследствие да се погрижим за единствения ни дом.

[…]

Развълнувани сме от перспективата да осигурим достъп на всеки до зашеметяващи гледки от космоса към вашия свят. Чрез EarthNow всички ние ще станем виртуални астронавти.“

Изглежда, че този проект е в концептуална фаза и може да отнеме време, преди да бъде осъществен, ако изобщо се осъществи. Участието и финансирането на Бил Гейтс и други заможни корпорации обаче ни подсказват за бъдещето, за което мечтаят онези, копнеещи преди всичко да превърнат планетата в гигантски Паноптикон5 за наблюдение и контрол.

Автор: Никълъс Уест

Превод: Иван Стаменов

Източник: ActivistPostБележки:

  1. Става дума за спътникови снимки — бел. пр. [^]
  2. Defense Advanced Research Projects Agency — американска агенция, разработващата съвременни системи за отбрана — бел. пр. [^]
  3. Думата означава „паяк“ — бел. пр. [^]
  4. Ръсел Ханиган е изпълнителен директор на  стартъп компанията EarthNow, обсъждана в статията — бел. пр. [^]
  5. Паноптикон е вид затвор — сграда, проектирана от английския философ и социален теоретик Джеръми Бентам през 1785 г. Концепцията на проекта е да позволи само един наблюдател (надзирател) да наблюдава всички затворници, без те да разбират, че са наблюдавани, което самият Бентам нарича „чувство за невидима вездесъщност“. Самият той описва Паноптикон като „нов начин да се добие власт на чуждото съзнание в степен, безпрецедентна досега.“ — из Уикипедия. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Бил Гейтс финансира мрежа от сателити за непрекъснато глобално наблюдение"

  1. петко  24.04.2018 г. | 10:40 ч.

    Не съм запознат с правото, но според мен това е възможно да се случи само след разрешение на всяка една държава. През лятото, ако някой отиде да изневерява на жена си на някоя полянка, ще може всеки да вижда това на таблета си….ха, ха, интересно:)

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.