Пророчества на австрийския монах Йоханес Фриде за тридневния мрак

„Не всички от тези ще бъдат следствие от природни причини, а човек ще проникне в недрата на земята и ще посегне към облаците, като играе със собственото си съществуване.“

Почти нищо не се знае за биографията на австрийския монах Йоханес Фриде.1 Известно е, че е живял през 13 век, в периода между 1204 г. и 1257 г. Служил е в Ордена на Св. Йоан. Пророчествата му доскоро са се смятали за апокрифни, но напоследък будят значителен интерес в католическите среди.

Прави впечатление особеното им звучене. Имат препратки дори към астрологията. В някои от тях се използва научен език, като се дават обяснения за странните явления, които предстои да се случват в последните времена. Макар да е спорно, би могло да се приеме, че отчасти те вече се случват.

„Когато настъпи великото време, в което човечеството ще се изправи срещу последното трудно изпитание, то ще бъде предзнаменувано от поразителни промени в природата. Смените на студ и жега ще станат по-резки, бурите ще нанасят по-тежки поражения, земетресенията ще унищожават по-големи области, а моретата ще заливат много низини. Не всички от тези ще бъдат следствие от природни причини, а човек ще проникне в недрата на земята и ще посегне към облаците, като играе [хазарт] със собственото си съществуване.“

Тълкувателите са обединени около схващането, че тук се описват климатичните промени. Монахът в прав текст заявява, че някои от проблемите ще дойдат заради безразсъдната намеса на човека в природата. „Проникването в земята“ може би се отнася до фракинга и други опасни начини за добив на суровини, а „посягането към облаците“ вероятно е свързано с различни програми за геоинженерство.

„Преди силите на унищожението да постигнат целите си, вселената ще бъде хвърлена в безредие, а желязната епоха ще се потъне в нищото. Когато нощите се изпълнят с по-осезаем студ, а дните — с жега, ще започне нов живот в природата. Жегата означава радиация от земята, студът — помрачената светлина на слънцето. Само за няколко години [след това] ще забележите, че слънчевата светлина е станала видимо по-слаба. Щом и вашите изкуствени светлини престанат да служат, великото събитие на небесата ще е наближило.

Дотогава човечеството ще е смразено от ужас. Птиците ще бъдат като влечуги и няма да използват крилата си. Животните на земята, в страх и тревога, ще издават такива крясъци, че ще карат човешките сърца да треперят. Хората ще бягат от домовете си, за да не виждат злокобното явление. Накрая ще настъпи пълен мрак за три дни и три нощи.“

Повечето от тези думи не се нуждаят от тълкуване. Това, че „вселената ще бъде в безредие“, се обяснява от дадените примери, свидетелстващи за изменения в природния баланс и съответните нови явления в животинското царство. Донякъде остава загадка, че желязната епоха щяла да потъне в… нищото?! Възможно ли е да се има предвид деиндустриализация на съвременната цивилизация? Или се има предвид нещо, което вече се е случило — че хората създават продукти не от желязо, а от пластмаси и други нови материали?

„През това време2 хората, лишени от силата на светлината, ще изпадат в сън, подобен на дрямка, от който мнозина няма да се събудят, особено онези, които нямат искрата на духовния живот. Когато слънцето отново изгрее и се покаже, земята ще бъде покрита с одеяло от пепел като снега през зимата, само че пепелта ще бъде с цвета на сяра. Влажна мъгла ще се надига от земята, осветена от огнени газове.“

Обикновено това сведение се интерпретира, като се свързва с изригването на супервулкан, падането на астероид или комета, а също — с ядрена зима. Някои от подробностите действително навеждат на такива мисли. Но нито едно от тези събития не би могло да предизвика „дрямката“ на хората, нямащи „искрата на духовния живот“.

„Мъртвите от човечеството ще бъдат повече от жертвите на всички войни. В жилищата на децата на светлината ще се чете книгата „Откровение“,3 а в дворците на Църквата ще очакват идването на огромната комета. На седмия ден след завръщането на светлината, земята ще е погълнала пепелта и ще е станала толкова плодовита, колкото никога по-рано. Но Орион ще насочи лъча си към Земята и ще покаже пътя към последните покои на най-великия и най-прочут човек, който някога е живял на земята. Оцелелите ще разгласят неговата древна доктрина в мир и ще започнат милениума,4 предречен от Месията в светлината на истинската братска и сестринска любов за славата на Създателя и за благословията на цялото човечество.“

Тук директно се казва, че през трите денонощия на мрак, през които земята ще се покрие с пепел и газове, хората ще очакват сблъсък с комета. За такова събитие загатват споменатото „Откровение“ и други пророчества. Специално в предсказанията на Мама Шиптън5 се уточнява, че кометата („драконът“) щял да обиколи няколко пъти планетата, преди да настъпи същинският сблъсък. В този ред на мисли, възможно ли е газовете от опашката на кометата да действат като пелена, която ще създава усещането, че слънчевата светлина гасне до пълно изчезване?

Що се отнася до „човека“ Христос и буквалното тълкуване на милениума, то е очаквано от монах на католическата Църква. Но имам причини да не съм съгласен с него и препоръчвам да се доверим на сведенията от Духовната наука, според която предстоят още много хилядолетия, преди човечеството да се справи съзнателно със злото.

Превод и коментари: Иван Стаменов

Източник: Catholic ProphecyБележки:

 1. Изписване на латински: Johannes Friede — бел. И.С. [^]
 2. Имат се предвид трите денонощия на пълен мрак — бел. И.С. [^]
 3. Става дума за „Откровение“ на Йоан, една от книгите в Новия Завет — бел. И.С. [^]
 4. Друг термин за Хилядолетното царство на Христос — бел. И.С. [^]
 5. Вижте първа и втора част от пророчествата на Мама Шиптън — бел. И.С. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Пророчества на австрийския монах Йоханес Фриде за тридневния мрак"

 1. Юлиан  03.04.2018 г. | 19:31 ч.

  Мисля, че е правилен принципът да се съпоставят отделните пророчества. Аз имам няколко въпроса за нещата, които не разбирам от текста.

  „Жегата означава радиация от земята, студът — помрачената светлина на слънцето. „
  Какво са рабирали хората под думата радиация през 13ти век? Как би могла Земята да генерира топлина, която вече не идва от едно помрачено Слънце?

  „Хората ще бягат от домовете си, за да не виждат злокобното явление.“
  Кое явление? Крясъците на животните или видимо по-слабата светлина? И от двете човек не може да избяга, ако просто напусне дома си.

  „…Оцелелите ще разгласят неговата древна доктрина в мир и ще започнат милениума, предречен от Месията …“
  Месията принципно се отнася за Христос. Той ли се има предвид отново когато се говори за най-великия и причут човек или някой друг има доктрина, която ще предоставя на чоечеството?

 2. Гостенин  03.04.2018 г. | 22:32 ч.

  „хората, лишени от силата на светлината, ще изпадат в сън, подобен на дрямка, от който мнозина няма да се събудят, особено онези, които нямат искрата на духовния живот“ според мен би могло да значи, че този
  период няма да бъде преживян от мнозина. Мнозина няма да се събудят, и буквално, и преносно.
  Болшинството от хората не могат без нещо, аз поне безброй пъти съм чувал: „не мога без сладко“, „не мога
  без пиене“, „не мога без цигари“, „не мога без месо“, „не мога без Интернет“ и т.н. безбройни неможения и зависимости, които според мен засягат над 90 % от хората. 90% от хората които
  осмислят живота си грижейки се да задоволяват телата си с определени приятни усещания и робувайки на
  някакви зависимости. Да си представим сега свят потънал в мрак, свят лишен от силата на светлината. Силата даваща живот. В този свят няма да има наслади за тялото, и хората не можещи без тези наслади няма да го преживеят. Няма да преживеят света в който няма какво толкова да се консумира…няма да има нещата без които не могат.
  А човека имаш искрицата на духовния живот може без всичко това, за него тялото и приятните усещания не са най-важното. Дрямката пък е може би обратното на динамиката от света преди тъмнината. Дрямката като период на изчакване светлината да се върне, един вероятно дълъг период. Период на вегитация, оцеляване..пост и молитви..медитации..смирение…дрямка..

 3. Telemag  04.04.2018 г. | 07:33 ч.

  Юлиан, относно първото изречение, звучи много съвременно. По мое мнение е добавка(или е преработено).
  За второто изречение, по мое мнение става въпрос за „великото събитие на небесата ще е наближило“ и се отнася за „огромната комета“. Хората ще бягат в бункери или просто ще се махнат от линията, по която кометата ще обикаля около земята.
  Третото изречение, се отнася за две различни личности(по мое мнение).

  П.П. Христос, Спасителя, Синът Божи. Толкова много имена, а автора пише само „неговата древна доктрина“. Тука има нещо, дали скрит смисъл или редактиране, не знам?

 4. zaharia  04.04.2018 г. | 15:42 ч.

  сън, подобен на дрямка, от който мнозина няма да се събудят, особено онези, които нямат искрата на духовния живот.

  Вероятно ще има някакви отровни газове през 3-те дни мрак, които ще се дължат на супервулкана или на сблъсъка с астероида/кометата, който ще се удари в Земята. И е възможно тези отровни вещества да действат някак нервнопаралитично на хората и да предизвикват сънливост или парализа.

  А „искрата на духовния живот“ би могла да се изтълкува примерно чрез някои данни от Светото Писание, според които повярвалите, дори да изпият нещо отровно – няма да ги увреди. Там има и описани случки – например с ап. Павел, когото го ухапва отровна змия, но това не му причинява никаква вреда.

  Освен това съм попадала на данни и от Щайнер (СС145), че заниманията с Духовната наука водят до промяна в различните тела на човека (примерно етерното тяло става по-подвижно, органите стават по-самостоятелни и т.н) и като цяло това води до по-добра възприемчивост към оздравителните сили, които идват от Космоса и ни въздействат по време на сън. Също така с езотеричното обучение се променя и начина, по който нашия организъм реагира на някои болести, хранителни вещества и др.

  Но разбира се, това са мои тълкувания и спекулации, нямам представа дали монахът Йоханес Фриде е имал предвид това, когато го е писал този конкретен откъс.

 5. Стопанина  04.04.2018 г. | 16:43 ч.

  Какво са рабирали хората под думата радиация през 13ти век?

  Radiation може да се преведе и като „излъчване“. Източникът ми е английски превод. Нямам представа каква дума е използвана в немския апокриф.

  Крясъците на животните или видимо по-слабата светлина? И от двете човек не може да избяга, ако просто напусне дома си.

  Имаше едно пророчество, в което се казваше, че дивите животни също ще са изплашени и ще влизат в домовете на хората. Не знам дали двете неща имат връзка.

  Христос. Той ли се има предвид отново когато се говори за най-великия и причут човек

  Според мен да.

 6. Весо  04.04.2018 г. | 18:30 ч.

  Какво са рабирали хората под думата радиация през 13ти век?

  В немския текст се използва думата Erdstrahlung което се превежда като земно излъчване но може да се тълкува и като земна радиация

 7. Гостенин  04.04.2018 г. | 21:30 ч.

  А дали 3 дена и 3 нощи или 7 дена трябва да се приемат буквално? Незнам как става пророкуването. Но ако приемем че е някакво видение, не мисля пророкуващият да има часовник в долния десен ъгъл от където да си прави справка с календара кой ден вижда или пък някакъв брояч да се появява индикирайки на кой ден от видението е, или пък някакъв глас да говори във фонов режим „..и след 3 дена…еди какво си…хоп нова картина..“ 🙂 според мен смисъла е съвсем друг на тези конкретни цифри.
  Ако гледаме буквално на тези цифри, излиза че покритата с одеяло от сярна пепел земя, осветена от огнени газове ще успее да се регенерира за 7 дена, да погълне пепелта и изведнъж да стане толкова плодовита, колкото никога по-рано…хмм…според мен какво и да предстои няма да ни се размине толкова лесно..бързо..
  П.С. ако толкова е важно да уцелим вида на катастрофалното събитие, можем да добавим към вероятния списък и смяна на полюсите. Птиците ще са едни от най засегнатите, вероятно няма да могат да ползват крилете си и може би ще се влачат като влечуги, но разбира се може да е какволи не друго.

 8. Дорина Василева  05.04.2018 г. | 07:38 ч.

  Здравейте!
  Във връзка с дълбоко окултното значение на числата може да се прегледа лекцията на Щайнер от лекционния цикъл „Окултни знаци и символи“. А изобщо за темата за пророчествата – Събр.съч.104, целият цикъл, и в частност за 7-те апокалиптични печата.
  Със сигурност не по външно-сетивно мисловен, а по дълбоко медитативен път, ще просветнат много истини. Важни са имагинативните картини и образи, които се пораждат в нас. Всеки човек носи в себе си като резултат както миналата, така и зачатието на бъдещата космическо-земна еволюция, и в частност предстоящите по-близо и по-далеч апокалиптични събития. Така че основното „вглеждане“ е в нас… какво ще проецираме от дълбините на собственото си еволюционно минало и настояще, за в бъдеще. Ние носим света в себе си! Както и свободната воля!
  Светли и благословени Великденски дни на всеки! И нека все повече мъдрата светлина, душевната топлина и действената сила към чисти дела просветляват човешкото ни битие, в нашите ръце са… въпреки Тъмнината!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.