Кукерите действат на ортодокса, както тамян на дявола

Ето с какво отец Силвестър, изтъкнат ортодоксален бяс в родния пейзаж, за сетен път беше засечен от радара на българофобията и се нагласи удобно на мерника ми

Наближаваше 1 март и очаквах ортодоксалната общност да се изкаже за мартениците. Както го прави, кажи-речи, всяка година. Така очаквам на 3 март да се претоплят материалите, обясняващи, че няма нищо „освобождаващо“ в този ден. И очаквам на 24 май да чета едни и същи мисловни упражнения за славянската писменост и култура. Ортодоксалните зилоти обаче внесоха отдавна очаквано разнообразие.

В дните преди да си честитим Баба Марта отец Силвестър Янакиев ни занима с… кукерите. Толкова ми хареса написаното от него, че не се сдържам да го отразя подобаващо. Ето какво разправя той, като черпи сведенията си от едно житие:1

„Тридесет дни преди празника бил избиран и карнавален „цар на крониите“ — красив юноша от войската, когото обличали в царски одежди и който имал пълната свобода да извършва каквото си поиска в продължение на няколко седмици, да бие, убива и изтезава хора, включително и да притежава която си пожелае от жените в града, където бил избиран. След края на този срок царят на крониите бил принасян в жертва на Кронос. Пълната свобода на избраника е била осигурявана от войници, маскирани с тежки, огромни маски, козина и звънци, въоръжени, държащи в ръце големи тояги. Обърнете внимание, че това описание напълно съвпада с днешните кукери!“2

Горното изявление е блестящ пример, че ортодоксът се вълнува само от външните форми и няма усет за вътрешното съдържание на ритуалите и/или ученията. Кое „напълно съвпада с днешните кукери“? Кога кукерите са водели „цар на кроносите“ и досущ бодигардове, са оставяли „царя“ да бие, да убива, да изтезава и да изнасилва? — Никога. Така че описанието на ритуала не съвпада напълно. По вътрешен смисъл — никак даже.

Днешните кукери водят чучела на попове или мъже, облечени като попове. Ако корените на кукерските шествия изобщо имат нещо общо с разказа от житието,3 именно поповете днес играят ролята на мракобесните „царе на крониите“. Но има и разлика. Кукерите не гарантират „пълната свобода“ на попа, както войниците са подкрепяли бесовските изпълнения на „царя на крониите“, а го завеждат на мегдана и ритуално го връзват или уж го хвърлят в запален огън.

Защото дори децата знаят, че

кукерите пъдят и плашат бесовете

А знаят още от бабите и дядовците си, че

„вързан поп = мирно село!“

Ето защо отец Силвестър, изтъкнат бяс в родния пейзаж, пише там, каквото пише. Типично по ортодоксалному, и през ум, доколкото го има, не му минава мисълта, че, за да изкорениш нещо старо, трябва да му намериш адекватен нов аналог. Важи за кукерството, нестинарството, хорàта и за каквото още се сетите от нещата, които действат като червен плащ на бик за идиотите в Съветско-гръцката Църква.

Връзвам разбеснелия се поп, макар и само словесно. Моля, кукерите да се погрижат за останалото, като го довършат. Естествено, само символично в ритуалите си!

Честита Баба Марта на всички, които тачат празника! Останалите да си съскат в тъмните и задимени черкви. Ако им е скучно — да прелюбодействат и охулват ближните като пастирите си.

Иван Стаменов
1.3.2018 г.


Бележки:

 1. В тази връзка е редно да се запитаме: откога ортодоксалното войнство е започнало да чете собствените си житиета? И защо го прави толкова избирателно и тенденциозно? Не съм чул отец Силвестър да ни занимава, да речем, с житието на епископ Ветран от Малка Скития, в което директно се казва че скити = славяни, както и че тези славяни, както и хуните, са били големи привърженици на епископа, защитавал учението на Ориген и арианството по църковните събори, на които са се ковали разните версии на кредото и на църковните догми. Защо да вярваме на едни житиета, а други да низвергваме? Въпросът е без давност. [^]
 2. Цитатът е предаден точно и без съкращения, като само си позволих да поправя пунктуационни грешки. [^]
 3. За произхода на кукерските игри от професионален етнограф. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Кукерите действат на ортодокса, както тамян на дявола"

 1. Gergana  01.03.2018 г. | 16:21 ч.

  Честита баба Марта, Ванка!

 2. Dani  01.03.2018 г. | 18:55 ч.

  Честита баба Марта и от мен :), да е здрава и червена, румена засмена!

 3. Дорина Василева  01.03.2018 г. | 19:48 ч.

  Честита Баба Марта! Здраве, любов и топли сърца! 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.