Св. Одил за Антихриста и опустошителните войни

„Хората ще се настроят един срещу друг и накрая ще искат да възобновят реда. Някои ще опитат да го направят, но няма да успеят и ще стане по-лошо, отколкото е било преди“

Светицата Одил1 е родена в Елзас, североизточна Франция, близо до границата с Германия и Швейцария. Живяла през 7-ми век. Сляпа по рождение, тя магически била изцелена в младежките си години. Чудото е извършено от Св. Ерхард — епископ на Ратисбон.2 Св. Одил — закрилница на Елзас и доброто зрение — е направила следните предсказания:

Войната на „Антихриста“

„Ще дойде време, когато ще се разрази война, по-ужасна от всички други войни, които някога са спохождали човечеството. Ще я разпали отвратителен войнолюбец,3 а противниците му ще го наричат Антихрист. Всички народи по земята ще се бият помежду си в тази война. Войниците ще се издигат към небесата, за да взимат звездите и да ги хвърлят връз градовете, да подпалват сградите и да причиняват огромни поражения. Океаните ще се намират между великите воини, а чудовищата от моретата, изплашени от всичко, което се случва над и под морето, ще се скрият в дълбините.“

Макар да се говори за „Антихрист“, не съм убеден, че предсказанието се отнася за Третата световна или друга предстояща война. Описанието може да се отнася и за някоя от вече миналите Световни войни. Например Втората световна война също се е водила през океаните, войниците са летели, а падащите бомби от може да са изглеждали като „сваляни звезди“ за човек от 7-ми век.

Обърнете внимание, че войнолюбецът ще бъде наричан „Антихрист“ от противниците си, като пророчицата не го свързва директно с библейския Антихрист — тоест с въплътения Ариман, ако използваме антропософската терминология. Противниците на Хитлер, Тръмп, Путин и други властници също ги наричат Антихристи, без това да означава, че те са тъждествени на библейския Антихрист.

Разтърсване, глад и тридневен мрак

„Сраженията в миналото ще са като военни тренировки,4 в сравнение с войната, която идва, тъй като ще се пролива кръв във всички посоки. Земята ще се разтърси от ожесточените боеве. Глад и заразни болести ще съпътстват войната. Народите тогава ще извикат: „Мир, мир“, но няма да има мир. Три пъти слънцето ще изгрява над главите на воюващите, а те няма да го виждат. Но след това ще има мир, а всички, които са нарушили мира, ще са изгубили животите си.“

Това пророчество се отнася за предстояща голяма война. В много други предсказания се казва, че хората ще искат „мир, мир“, както и че ще има три денонощия на тъмнина. Те ще бележат началото на години, изпълнени с глад и нови болести.

Не е ясно дали „разтърсването“ на земята е просто поетичен израз или се загатва за тежко земетресение, каквото предсказва и Учителя Беинса Дуно.

Щастие за оцелелите

„В един ден ще бъдат убити повече хора, отколкото някога са били погребвани в катакомбите на Рим. Ще издигнат клади по-високи от най-големия град, а хората ще се изкачат на най-високите планини, за да прославят Бога, и никой вече няма да иска войни. Странни знаци ще се явят на небесата: двата рога на луната ще се присъединят към кръста. Щастливи ще бъдат онези, които ще оцелеят във войната, защото радостите на живота ще започнат наново, а слънцето ще има нов блясък.“

Доколкото разбирам тези думи, високите клади ще служат за изгаряне на многобройните трупове след войната.

Двата рога на Луната се виждат само при полумесеца, който е символ на исляма. Под „присъединяване с кръста“ вероятно се разбира обединение на религиите или конвертиране на мюсюлмани в християнството. Едва ли става дума за астрономическо събитие, тъй като няма небесно тяло, което може да се оприличи на кръст. Слънцето е изключение, но не съм склонен да приема тълкувание, загатващо събиране на Слънцето и Луната в едно небесно тяло.

Оставям сведението за „новия блясък на слънцето“ отворено за дискусии.

Хората няма да знаят как да противодействат на Антихриста

„Злочести са онези, които в идващите дни не се страхуват от Антихриста, защото той е баща на всички, които не се разкайват от престъпленията. Той ще предизвика много убийства и мнозина ще пролеят сълзи заради нечестивите му обичаи. Самите човеци ще се настроят един срещу друг и накрая ще искат да възобновят реда. Някои ще опитат да го направят, но няма да успеят и ще стане по-лошо, отколкото е било преди! Но ако нещата са стигнали до краен предел и ако човек не може да направи нищо повече, нещата ще се вземат в Неговите ръце, като ще пратят ужасно и невиждано наказание. Бог вече е изпращал Потопа, но се е зарекъл да не го праща отново. Това, което ще направи, ще бъде неочаквано и ужасяващо.“

На това място определено се говори за библейския Антихрист — демон в плът и кръв.

Превеждам customs като обичаи, но трябва да се има предвид, че Св. Одил може да няма предвид църковни или езически ритуали. Думата customs означава и съвкупност от навици, а също — реда в обществото. В този смисъл, ако приемем, че Антрихриста ще бъде властник, може да се говори за покварени закони или за беззаконие и безредие. Това се потвърждава от сведението, че някои ще искат да „възобновят реда“.

Алтернативно тълкуване според едно указание от д-р Рудолф Щайнер:

Нека никога не си представяме, че Ариман ще бъде някакъв измамник, който ще погажда злонамерени трикове на хората. Не, тъкмо обратното! Ленивите хора, които отказват да имат какъвто и да е контакт със духовната наука, ще станат жертви на неговата магия. С помощта на удивителни магически изкуства той ще може да превърне голям брой от човешките същества в ясновидци — но по такъв начин, че ясновидството на всеки индивид ще бъде строго диференцирано. Това, което един човек ще вижда, няма да го виждат втори или трети. Объркването ще вземе надмощие и въпреки че са станали възприемчиви за ясновидска мъдрост, хората неминуемо ще изпаднат в несъгласие по отношение на пълното различие на техните видения. В края на краищата всички ще бъдат доволни от техните собствени видения, защото всеки от тях ще може да вижда в духовния свят. По този начин цялата култура ще стане жертва на Ариман. Човешките същества ще бъдат покорени от Ариман просто поради това, че не са постигнали със собствени усилия онова, което Ариман е готов и има възможност да им даде.5 Източник »

В подкрепа на това тълкуване са думите на Св. Одил, че „самите хора ще се настроят един срещу друг“. Лесните методи, които ще се дават от Ариман за постигане на измамно ясновидство, могат да се разглеждат като „нечестиви ритуали“ (evil customs).

Превод и коментари: Иван Стаменов

Източник: Catholic ProphecyБележки:

 1. Известна е още като Одилия и Отилия — бел. пр. [^]
 2. Ратисбон е френското име на баварския град Регенсбуг — бел. пр. [^]
 3. В ориг.: warrior — воин, но смятам за по-удачно да се преведе като войнолюбец. Обикновените воини и войници нямат власт да разпалват войни — бел. пр. [^]
 4. Ориг.: skirmish — полево учение, спаринг, схватка наужким — бел. пр. [^]
 5. Из „Влиянията на Луцифер и Ариман“, лекция 4 от Рудолф Щайнер. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "Св. Одил за Антихриста и опустошителните войни"

 1. Антиантихрист  21.02.2018 г. | 11:36 ч.

  Само не мога да разбера защо са му на Бог всички тия кървища, антихристи и демони.

 2. Стопанина  21.02.2018 г. | 11:43 ч.

  Само не мога да разбера защо са му на Бог всички тия кървища, антихристи и демони.

  За да разбереш, щом не можеш по друг начин.

 3. Светльо  21.02.2018 г. | 11:44 ч.

  На хората им трябват, те си ги и доставят сами, щото не слушат Бога си. Те самите ги искат, щото Му се противят, а така и на себе си се противят.

 4. Антиантихрист  21.02.2018 г. | 13:02 ч.

  Не, сериозно, за какво му е на Бог лицето Ариман и неговите мерзости?
  Нима всеки добър овчар не пази овцете си от вълците, вместо да оставя вълците да ги ядат и погубват?
  Ако аз съм овчар, просто ще застрелям вълка/вълците, за да не ми ядат овцете. А болните и старите овце ще умрат по естествен начин, без да ги давам на дявола да ги убие.

 5. Стопанина  21.02.2018 г. | 13:29 ч.

  Не, сериозно, за какво му е на Бог лицето Ариман и неговите мерзости?

  За да те научи да мислиш право. Явно не бърза в твоя случай…

 6. Христо  21.02.2018 г. | 14:02 ч.

  Нима всеки добър овчар не пази овцете си от вълците, вместо да оставя вълците да ги ядат и погубват?

  Метафората с овцете, приятел, не е приложима в този случай (освен ако не твърдиш, че всички хора са овце без изключение) 🙂 Неприложима е, защото подвежда мисълта в грешна посока. Знаеш, овцата няма самосъзнание, а човекът има. А това му дава свободата да избира.

  Ако Бог спестява на човека срещата със злото, ще го лиши от познание за злото и респ. доброто. И ще лиши човека от възможността да упражнява свободата си като прави съзнателен избор между добро и зло.

  И докато не се научим да правим правилния избор, ние винаги ще изпитваме върху себе си последствията от своя грешен избор. 🙂

 7. Антиантихрист  21.02.2018 г. | 15:54 ч.

  Ами да, аз съм си прост човечец, стопанино. 🙂

  Затова не схващам защо трябва да се пускат 8 милиарда човешки същества във въплъщение, само за да се изколят взаимно в най-голямата война, да им слагат микрочипове 666, да бъдат мамени (подвеждани) от антихристи и богове, да се съсипва Природата с цунамита, химически и ядрени оръжия, и планини от боклуци и трупове… Нещо не ми харесва божествения сценарии от рода на „Марко 13:19“.

 8. Стопанина  21.02.2018 г. | 16:55 ч.

  Ами да, аз съм си прост човечец, стопанино.

  Поправимо е.

  Затова не схващам защо трябва да се пускат 8 милиарда човешки същества във въплъщение

  Условие за поправимостта.

 9. Светльо  21.02.2018 г. | 17:11 ч.

  Тук ще цитирам един текст от Стария Завет, подходящ според мен за твоето питане.

  Исая 1:1 и сл. Чуйте, небеса, и дай ухо, земльо. Защото Господ е говорил, като е казал: Деца отхраних и възпитах; но те се разбунтуваха против Мене. Волът познава стопанина си и оселът – яслите на господаря си; но Израел не знае, народът Ми не разсъждава. Уви, грешни народе, народ, натоварен с беззаконие, роде на злодеи, деца, които постъпвате разтленно!…Защо да бъдете още бити, че се бунтувате повече и повече? Вече всяка глава е болна и всяко сърце – изнемощяло; от стъпалото на крака дори до главата няма в някое тяло здраво място, а струпеи и синини, и гноясали рани, които не са почистени, нито превързани, нито омекчени с масло. Страната ви е пуста, градовете ви – изгорени с огън; земята ви – чужденци я пояждат пред очите ви, и тя е пуста като разорена от чужденци. И сионовата дъщеря е оставена като обсаден град…. не мога да търпя беззаконието заедно с тържественото събрание….дотегна Ми да ги търпя. И когато простирате ръцете си, ще крия очите Си от вас; даже когато принасяте много молитви, не искам да слушам; ръцете ви са пълни с кръв. Измийте се, очистете се, отстранете от очите Ми злото на делата си, престанете да вършите зло. Научете се да правите добро, настоявайте за правосъдие, поправяйте угнетителя, отсъждайте право на сирачето, застъпвайте се за вдовицата.

  Е, променило ли се е нещо от тогава? Предполага се, че тези думи са от преди 30 века! А колко трябва да се учи докато?:

  Исая 11:6-9 Вълкът ще живее с агнето, рисът ще си почива с ярето, телето, лъвчето и угоените ще бъдат заедно; и малко дете ще ги води. Кравата и мечката ще пасат заедно; малките им ще си почиват задружно; и лъвът ще яде слама, както волът. Кърмачето ще играе над дупката на аспида; и отбито дете ще слага ръката си в гнездото на ехидна. Те няма да навреждат, нито погубват в цялата Ми свята планина; защото земята ще се изпълни със знание за Господа, както водите покриват дъното на морето.

 10. Агамемнон  21.02.2018 г. | 19:58 ч.

  Най-добрият аргумент за съществуването на злото, достъпен за умовете ни на земни хора, е – злото дава подтик на човека да прояви добро по своя собствена воля.

 11. Дорина Василева  21.02.2018 г. | 21:20 ч.

  Как ще се прояви Светлината, ако няма какво да просветли!
  Как ще познаем Светлината, че е Светлина, ако не просветне и не огрее именно своята противоположност – Тъмнината!
  За да я преобрази… И тогава се ражда нещо Трето, по-висше и от Светлината, и от Тъмнината, но сбрало и двете в себе си в неделимо единство.
  Надявам се да помагаме това да се случи стъпка по стъпка.

 12. блудния син  24.02.2018 г. | 23:02 ч.

  На Бог не му трябват кървища….на този свят е дадена свобода на избор Бог се грижи просто да се следва крайната цел всичко друго е свободен избор….това е доста трудно за разбиране но нали някой не си мисли че може да схване Божия замисъл с ограничените си възможности? не Бог създава кървищата той просто допуска хората да изживеят свободния си избор и уроците от него

 13. Telemag  26.04.2018 г. | 12:15 ч.

  Можеби става въпрос не за Луната, а за „Червения полумесец“ и „Червения кръст“ (двата рога на полумесеца ще се слеят в кръст – в една ОБЩА организация).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.