Разни мисли — 10: Воините на Христа и болните мозъци

С елементи на чухлевизми, плачещи за осмиване

Кой е Магнус Ерлендсон

Изслушах десетте песни от Дания, една от които в началото на идната седмица ще бъде избрана да представя страната на тазгодишната Евровизия. Повечето предложения са добри, но в тях нищо няма специално, което да ги отличава от обичайните поп парчета, чувани ежедневно по радиото. Изключение е Higher Ground на Rasmussen — веднага грабва със химновото звучене и силния текст.

Впечатлен от песента, която разказва за… миролюбиви викинги (!), захвърлящи мечовете си и спиращи стрели във въздуха, потърсих исторически източник. И се оказа, че авторът е почерпил вдъхновение от исландските саги, възпяващи Св. Магнус Ерлендсон — мъченик и роднина на средновековните норвежки крале Олав II и Харалд II. За този светец се намирали и латински източници.

При едно нападение на викингите срещу Уелс въпросният Магнус Ерлендсон отказал да участва в сраженията по религиозни съображения. Той вярвал, че християнството и убийството (дори на „врагове“) са несъвместими. Многократно се доказвал като набожен и кротък човек. Докато сънародниците му мародерствали Уелс, той останал на кораба и пеел псалми. Но едно такова поведение сред войнолюбивите викинги се смятало за проява на малодушие и страхливост.

Братовчедът на Магнус — Хаакон, използвал тази случка и отказа му да остане изгнаник на острова, за да разреши спор за наследството на семейни владения. Палачът, на когото било възложено да екзекутира Магнус, обаче отказал да изпълни присъдата. Тогава Хаакон заповядал на готвача си да разбие главата на братовчед му с брадва.

Твърди се, че в последните си мигове

Магнус Ерлендсон се молил за душите на убийците си

Предисторията и посланието на Higher Ground извънредно ми допадат. Текстът има и второ, окултно послание. То не се нуждае от кой знае какви пояснения, ако съобразим, че „небето“ и „по-горната земя“ са просто други думи за духовния свят:

…Остави следа и нека бъде видима за всички.
Бъди първият, който ще направи обрат.
Направи скока към по-горна земя.

Пренеси битката на небето.
Изправи се срещу страха и покажи смелост.
Направи скока, сякаш си призован за по-горна земя…

Стискам палци Higher Ground да стане датската песен на Евровизия 2018. Тя ми припомни и това интервю на Лев Толстой, в което се описват истории, наподобяващи тази на Магнус Ерлендсон. Една от тях е на Св. Максимилиан от Тебеса (област в Алжир), който в трети век сл. Хр. отказва да служи в римската армия, защото това противоречи на християнството.

„Няма да съм воин на този свят. Аз съм воин на Христа.“

Тези думи на Максимилиан са били като девиз на американците, обявили се срещу военната повинност, особено в наборните кампании за войната във Виетнам. А днес, струва ми се, руснаците трябва да забравят „православната“ пропаганда по телевизията и да си спомнят за Толстой. Същото, впрочем, важи и за „православно“ изкривените българи.

* * *

Чухлеви вълнения

Чета едно изказване на Никола Чухлев и се чудя — да го коментирам ли, да си замълча ли като мъдрец пред потресна глупост. Мислих, мислих и измислих — ще се изкажа. Ако ще и небето да се стовари връз земята.

Чухлев, който се изтипосва като авторитетен експерт по Учението на Бялото братство, при това и ентусиазиран „духовен обновител“, пише:

„Реално яденето на месо е много по-лошо от смяната на пола. Аз не съм за смяната на пола, но детето от малко трябва да знае какви права има и преди всичко да уважава чуждия избор и чуждите права! В някои случаи яденето на месо може да спаси живот, както и смяната на пола. Това, разбира се, са изключения. Изкушаването на детето е преди всичко в лъжата! Примерно да му кажеш — няма трети пол. Или че хората от различен на двата основни пола не са от Бога трябва да бъдат подигравани или мразени!“

Възражения:

Яденето на месо не е по-лошо от смяната на пола. Това пък откъде му хрумна на Чухлев? Може ли да се аргументира от гледна точка на физическото тяло, етерното тяло, астралното тяло, Аза?…

На детето може да се говори за сексуалност и свързаните с това права едва след навършването на определена възраст. А тази възраст, посочвана от Учителя и д-р Щайнер, определено не е „детето от малко“. Детето има права да не бъде занимавано с въпроси, които не отговарят на възрастта му и го осакатяват духовно, драги ми Чухлев.

Как точно смяната на пола „може да спаси живот“? Смяната на пола и разочарованията след това се свързват с редица самоубийства.

Няма трети пол! Лъжата всъщност е твоя, Чухлев — че имало такъв пол. За такъв трети пол НЕ се говори нито в историята за Сътворението, нито в писмените паметници от историческо време, нито дори допреди няколко десетилетия. А това, че тази идиотска идея е съвсем скорошна, чудесно се обяснява с влиянието на Асурите.

Хората, бедни ми Чухлев, които говорите за „различен от двата основни пола“, абсолютно си заслужавате подигравките. Дали трябва да бъдете мразени? — Не. Но трябва да се лекувате. Защото сте с болни мозъци и/или с дефекти във фините тела. И сте заразни. Децата са в най-рисковата група срещу малоумните ви социални теории и експерименти.

Това, че господинът Чухлев е придобил третополова умствена проказа заради продължителния си престой в етерната среда на Германия, може да се види и от редица други негови изказвания. Ето един от по-старите ни идеологически сблъсъци в „От Извора“»

 

Иван Стаменов
9.2.2018 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Разни мисли — 10: Воините на Христа и болните мозъци"

 1. Gergana  09.02.2018 г. | 19:06 ч.

  Стискам палци Higher Ground да стане датската песен на Евровизия 2018

  Стискаме палци. Авторите на текста и музиката са двама шведи (Никлас и Карл) и те преди години имаха едно друго предложение, което беше симпатично:

 2. Стопанина  11.02.2018 г. | 00:08 ч.

  Браво на датчаните! Избраха ПРАВЕДНАТА песен. Тя събра половината от всички точки. Всички останали претенденти си разпределят хартисалите 50% от телевота. :mrgreen:

  Дано на Евровизия направят по-добро визуално представление от това:

  Засега нещо ми се губи миролюбивото послание в хореографията. Викингите на сцената даже ми причиняват лек дискомфорт с облика и поведението си.

 3. Gergana  11.02.2018 г. | 01:11 ч.

  А на мен ми се губи малко самата хореография 🙂
  Като се имат предвид настроенията в Скандинавия напоследък, май се опитват с един куршум два заека да отстрелят, т.е. хем миролюбиви, хем отпор даващи.

  Трябва да вмъкнат някакво смирение в танца и така ще изглеждат по-силни и великодушни.

 4. House M.D.  29.04.2018 г. | 13:37 ч.

  Уважаеми Стопанино, от статията Ви не става ясно от кой пол е другарят Чухлев.

 5. Стопанина  29.04.2018 г. | 13:56 ч.

  Уважаеми Стопанино, от статията Ви не става ясно от кой пол е другарят Чухлев.

  Той е герой и в планираното следващо издание на тази рубрика, така че се доближаваме до отговора на този въпрос. 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.