Една и съща пропаганда звучи и от двете страни

Trick or Treat

Шефът на Facebook щял да свидетелства, че Русия сериозно се била намесила в изборите в САЩ чрез… Facebook. Милиони американци станали жертва на руска пропаганда в социалните мрежи. Падам от смях! После еди-кой-си от щаба на Тръмп „признал“ пред ФБР, ама почти… и със задна дата. Бил признал преди няколко месеца, ама досега го покривали — уж.Туш! (Римува се с „Цирк Буш“.)

Дами и господа, другарки и другари, лейдита и джентълмени,

хайде по-сериозно, моля!

Аз лично пък се чувствам жертва на масирана пропаганда от всякакво естество през последните 30-ина години — консуматорска, порнографска, евро-атлантическа, евро-гейска, прайд-парадна, субкултурна, псевдо-патриотична, националистическа, поУитическа, (д)журналистическа (етимологично произхожда от „джуркам“ — бъркам, разбърквам, забърквам буламач). Пропаганда, изливаща се щедро през МАСмедии, и пластМАСОВИ мегафони; пропаганда, опакована в гланцирани плакати и разноцветни флагчета (с намаление при поръчки над 10,000 броя), закичена със значки, викана по площадите, разнасяна върху платформи, висяща по билбордове, окачена по стените на кабинети, читалища и фризьорски салони.

Впрочем цяла вечер една нова телевизия излъчва здравословна турбо-пропаганда, а водещите играят искрена загриженост от руската намеса в американските виртуални пространства и че някакъв български кмет си позволява да забранява честването на Хелоуин в училищата. За капак в Шит Брадър (всички прилики с реалността и нейните риалити формати са случайни) ме довършват с музикален поздрав за утрешния ден на будителите — рядко фалшиво изпълнение на „Върви народе възродени“ от хора на българските VIP-ове, последвано от твърдението, че естественият спътник на Земята е Слънцето.

Позитивен факт — в тази студена, последна октомврийска вечер по Витошка не срещнах маскирани тълпи, празнуващи HELLоуин, освен 1-2 омазани с грим емота в „Макдоналдс“ (където, впрочем, е естественият им хабитат), да правят компания на клоуна Роланд (или както се нарича там тази нелепица в стил Стивън Кинг). После срещнах две нестандартно облечени девойки, които обаче се бяха маскирали с български народни носии за шок и ужас на проф. Ивайло Дичев.

Изглежда,

големият проблем на нашето време

(след глобалното затопляне) се изразява в това, че „западните“ гурута на пропагандната теория и практика загубиха играта на собствен терен. Доста е нелепо да те бият с твоята тояга, която старателно си дялкал години наред, за да вкараш стадото в правия път на Новия световен ред, след като почти на майтап и без усилие са ти я измъкнали от ръцете.

Сега съм много feeling притеснен, да не вземат да забранят Фейкбук и Трикър, задето станали инструмент на руската пропаганда.

А колкото до Истината, която щеше да ни направи свободни — нея няма да я дават „по телевизора“, няма да я съобщят в централната емисия, няма да се поства, споделя, туитва и ретуитва. Истината ще бъде LIVE.

Цветан Колев
31.10.2017 г.

 

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Една и съща пропаганда звучи и от двете страни"

  1. ядов  16.11.2017 г. | 01:13 ч.

    хелуин е сатанински празник и евала на кмета

  2. House M.D.  30.01.2018 г. | 16:48 ч.

    И аз съм на мнение, че исконният български празник е Валпургиевата нощ, ама мен никой не ме чува. Все пак, очаквайте скоро да ви уведомят, че въпросната е била тържествено проведена на Черни връх.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.