Интервю с Теодор Николов — 7: Да използваме дъното, за да се оттласнем към звездите

„В здрава почва се раждат и здрави растения, които хранят здрави хора.“

Продължава от първа, втора, трета, четвърта, пета и шеста част »

»»» Разбрах от предварителните ни разговори, че проявяваш голям интерес към земеделието и разумната грижа за земята и храната. Ще споделиш ли какви са основните проблеми при конвенционалното отглеждане на продукция?

Положението със съвременното земеделие е един от най-тревожните аспекти на съвременната култура, който може да доведе до най-непоправими и тежки последици за всички нас. Окултен факт е, че след Мистерията на Голгота Земята става тяло на Христос. И начинът, по който се отнасяме с нея, е пряко свързан с отношението и връзката ни с Него.

Макар отровите в земеделието и животновъдството да се използват масово и в големи количества дори от бабите по селата, тук ще се спра на още по-сериозната заплаха: ГМО.

Свидетели сме на биологично замърсяване без еквивалент в цялата история на човечеството. Генетичното замърсяване е нещо коренно различно от химическото, което допуснахме през последния век. Химикалите не се размножават сами. Дори и огромното замърсяване с химикали с времето намалява. Докато при ДНК е точно обратното. ДНК се размножава сама. Това е фаталното. Веднъж пуснато ДНК замърсяване, връщане назад няма. Ако погледнем простия принцип на генетичните модификации, при който учените вадят един ген от растение, който смятат за безполезен, и го заменят с ген от животно, никак не е трудно да предвидим невиждана досега екологична катастрофа.

Според скорошни изследвания консумацията на ГМО и употребата на хербициди води до странични ефекти свързани с: увреждане на бъбреците и черния дроб, хепаторенална токсичност, метаболитни нарушения, понижаване на имунитета, нарушения във функциите на органите, алергии, хронична умора, безплодие, онкологични заболявания, генетични увреждания и др. И всичко това се представя на обществото като научен подвиг, който ще сложи край на световния глад. На пръв поглед това звучи като прекрасна идея — т.нар. ГМО давали по-богата реколта и по-продължителен сезон на добив, а животните, които се хранели с тях, давали повече месо. Но също така е истина, че тези генномодифицирани храни причиняват стерилизация на населението, повишават смъртността сред децата и изискват повишено ползване на пестициди в глобален мащаб.

Освен това производителите на ГМ семена патентоват стоката си и търсят дивиденти от всяко ползвано или неизползвано семе — само от този факт е ясно, че не може да става и дума за едни добряци, които правят чудеса от храброст, за да нахранят гладните.

Пропагандират: „Ако не отглеждаме генетично модифицирани храни, хората ще измират от глад.“ А в същото време забраняват на фермерите да запазят семената от една реколта за посяване следващата година. Те отказват на земеделците изконното право да засяват земите си със семената, които са събирали със собствения си труд — освен ако не плащат за патента на монополистичните корпорации на злото, които правят така, че семената да са годни само за една реколта, след което се самоунищожават.

Също така, много вероятно е чрез ГМО черните братства да целят пълното унищожаване на пчелите от лицето на земята, а покрай тях и Бог знае какво още… „Монсанто“ прекрасно знае, че пчелите са голяма заплаха за нейния монопол, поради способността им да опрашват растенията, включително овощните дървета, и така да създават естествена храна, което не влиза в техния план за пълен контрол над световните хранителни ресурси. Рязкото намаляване на пчелите е вече установено, а началото му може да бъде свързано с момента, в който започнаха да се използват ГМО семена. Дали те са основният фактор или само допринасят към ефекта на пестицидите, изкуствените торове и т.н., не е напълно ясно, но при всички положения гибелният ефект от тях е огромен и тепърва ще усетим последствията от все по-масовото разпространение на генно-модифицирани култури.

Към март 2016 г. в ЕС, както и в България, броят на ГМО, разрешени за консумация като храни или фуражи, е 58. Те включват различни видове царевица, памук, соя, маслодайна рапица и захарно цвекло. Подадени са заявления за още 58 генно-модифицирани култури, които очакват своето одобрение.

Колкото до обещаваните ползи от ГМО за борбата с глада, през октомври 2011 г. няколко неправителствени организации в развиващите се държави предупредиха, че генното инженерство не е успяло да увеличи добива на нито една култура, нито е довело до появата на шумно рекламираните суперкултури, планирани да устояват на суша и наводнения — за сметка на това обаче е увеличило използването на химикали и растежа на плевели.

И най-тревожното е, че компании като „Монсанто“ разработват ГМО с основната цел да патентоват семената. Тъй като ГМ посевите не могат да се възпроизвеждат заради един „самоубийствен“ ген, добавян в тяхната ДНК, фермерите са принуждавани да закупуват нови семена всяка година. Ако обществото продължава да приема така спокойно подобни човеконенавистни практики, тази практика постепенно ще установи една ужасяваща форма на монопол, която ще става все по-лоша и по-лоша, докато накрая шепа хора с егоистични намерения придобие контрол над цялото производство на храни в света.

В усилията си да елиминира всички възможни конкуренти и да изтрие от лицето на земята органичните храни, „Монсанто“ харчи милиарди, за да изкупи в глобален мащаб колкото е възможно повече компании за семена и да ги преобразува в компании, произвеждащи ГМ семена. Друг ключов аспект от тактиката на злодеите е, че при засаждане на посеви от нормални семена в съседство до ГМО, в много случаи цялата реколта е вече замърсена поради кръстосаното опрашване. Тази може да се окаже най-неприятната глава от последните страници на нашата цивилизация — ширещото се генетично замърсяване на планетата чрез генно-модифицирани организми. Едно престъпление срещу природата и срещу човечеството. Това е един „генетичен разлив“, подобен на нефтените, но с тази разлика, че може би никога няма да бъде овладян.

Стоките с изкуствено ДНК ще изместват естествените храни, докато накрая отчетем невиждани загуби в реколтата и се обречем на гладна смърт. Използването на ГМО без преувеличение може да се нарече сатанинско явление в съвременното земеделие. Мотивите за производството и разпространението на такива храни-мутанти произлизат от чистото зло.

А първото неминуемо следствие от цялата тази злоупотреба с Природата ще бъде, че през идните години храната ще става все по-оскъдна, все по-некачествена и все по-скъпа.

Но с това отровите в храните съвсем не свършват. Успоредно с отровите в храните, човечеството днес като цяло е подложено на глад, който невинаги е явен – гладът за важни естествени хранителни съставки, които са безусловно необходими на организма, за да бъде в състояние на добро здраве. Обработката на храните посредством различни методи и прибавянето на синтетични консерванти, обезмирисители, ароматизатори и оцветители с цел придобиване на по-привлекателен вкус и външен вид, и възможност за дълготрайно съхранение не само разрушава тяхната животворна стойност, но и допълнително оказва вреден ефект след консумацията им. Колкото по-дълго една преработена храна не се разваля, толкова по-сигурно е, че не може да поддържа живота. Тук виждаме началото на още едно сбъднало се пророчество от Щайнер, което през идните години още повече ще се задълбочава — че ще дойде време, когато хората ще гладуват с пълни стомаси. Това вече е факт. Много хора днес се тъпчат с храна, но тя се е превърна просто в материя — сбор от минерални субстанции, в които липсва животът.

Тук бих искал да ви обърна внимание върху един важен факт, който много хора не вземат предвид — освен обозначените на етикетите на хранителните продукти „добавки“, чието приемане става с нашето знание (ако четем това, което е написано, разбира се), съществува и скрита консумация на химикали и медикаменти под различна форма, за състава на които нямаме никаква представа. Налице е едно постоянно и трайно излагане на минимални дози от синтетични вещества, трудно доловими със съвременните рутинно прилагани медицински тестове. Само в хранителната промишленост се използват над 5000 химически вещества, а в производството на пестициди — над 1500. В резултат на синергизъм (съвместно действие, при което крайният ефект е по-голям от отделните му компоненти), опасността от увреждания с непредсказуеми последици става все по-голяма с всяка изминала година. Няма да задълбавам в тази тема засега, но положението наистина е притеснително като погледнем цялата картина и се замислим за ефекта, който всичко това ще окаже на следващите поколения.

Достатъчно е да се замислим по въпроса, че това, което в магазините стои с надпис „хляб“ отдавна няма допирни точки с това, което едно време са наричали „стълбът на живота“. Днес семената се потапят в отровни химически смеси още преди посяването, после се пръскат многократно с още повече химия, след това при съхранението, при меленето и при приготвянето на тестените продукти се добавят нови дози отрова под формата на консерванти, ароматизатори и оцветители, като в крайния продукт, ако случайно е останало нещо хранително, то е в минимални дози в сравнение с отровите, които ден след ден се натрупват с нас и изчистват изключително трудно. Друг пример е, че масово билките, подправките и сушените плодове (съвсем законно) се облъчват с радиация, преди да достигнат в чиниите ни, и това директно се отразява както на физическото, така и на душевното и умственото ни здраве. А по всички личи, че положението ще става все по-страшно.

»»» Как според теб може да бъде разрешен този проблем?

Може би е време всеки да се замисли за собствено производство или за коопериране с други съмишленици. Методи за „Новото земеделие“ са дадени както от Щайнер в неговия биодинамичен курс, така и от Учителя. Резултатите са удивителни, ако в работата си със земята работим с песен и молитва, и в синхрон с космическите сили. Насоките са дадени от Посветените и наш дълг е да се вслушаме в техните думи, ако искаме да храним нас и ближните си с качествена храна. Това напълно изключва изкуствените торове и всякакви пестициди, хербициди, инсектициди, ГМО семена, но всъщност в една разумно отглеждана градина нищо от тях не е необходимо. В здрава почва се раждат и здрави растения, които хранят здрави хора.

По този толкова важен за бъдещето ни въпрос могат да се напишат цели книги и с радост, ако е рекъл Господ, бих подготвил една или няколко публикации за „От Извора“ на тази тема, ако има интерес.

»»» Освен по-дълбокото разбиране на взаимновръзките в Природата и Космоса, по време на живота ти сред природата, какво се промени освен по-добрия сън и по-добрата храна? Почувства ли ускорение в личното ти развитие?

Толкова много се промени, че думите са бедни, за да го опишат. Целият ми светоглед коренно се измени, а в същото време, когато успях да се откъсна от светските задачи и най-вече разсейващите фактори, успях за броени месеци да извървя път, за който в градска среда щяха да ми бъдат необходими може би десетилетия. Причините за това са много.

От една страна, Земята има своя окултна география и всяка местност оказва специфично влияние върху нас. Например за духовна работа (молитва, съзерцание, размишления, пост и т.н.) планината върши чудеса с нас, стига да знаем как да използваме разумно вдъхновението, силите и прозренията, които се изсипват над нас. А също и докато се намираме в „аурата на града“, ние сме обкръжени от мислите и чувствата на хората край нас и буквално ги „улавяме“. И дори да не ги възприемаме и да се борим с тях и с всички изкушаващи мисли, това ни отнема твърде много енергия и сили.

От здравословна гледна точка пък прясната храната, чистата вода и свежият въздух на едно планинско място са сред нещата, които с пари в града просто не можем да си купим, а от тях зависи твърде много цялото ни състояние.

Отделно, животът е много по-различен, когато спрем да мислим през половин час, че е време да си проверим фейсбука, пощата и т.н. Добре знаеш, че за да навлезем по-дълбоко в житейските истини, се иска огромна концентрация, която при съвременния интензивен живот с постоянно тичане от една светска задача към друга, е изключително трудна за постигане.

»»» В заключение, какъв е твоят призив към читателите на „От Извора“?

Навлизаме в изключително важен период от съвременната история. Човечеството веднъж завинаги трябва да реши, дали да се включи в битката за свободата, или ще приеме бъдеще под управлението на повсеместна тирания.

Иска ми се да вярвам и ще работя за това, докато дишам, че един недалечен ден нужната критична маса от хора ще се пробуди от този кошмар, в който сме потопени още от самото ни раждане. И човечеството ще осъзнае колко е глупава идеята да оставим такава огромна власт в ръцете на малка група хора. Дано само тогава не е твърде късно.

Сега е моментът да се пробудим и да поемем инициативта — да използваме дъното и да се оттласнем нагоре към звездите, към Бога. С отклоняването си от правия път човечеството е съдействало за проявяването на злото и днес можем да изкупим своята грешка, като покажем ясно на чия страна ще бъдем. С Христос или срещу Него?

Среден път няма.

Начинът да се противопоставим на Новия Световен Ред е само един и той е само в Божествения ред – Любовта.

В заключение на всичко, казано дотук, споделям една мисъл от Учителя, която вече се носи все по-осезаемо в етерното пространство около нас. От нас зависи дали ще я приемем, като поведем човечеството към бветло и братско бъдеще, или ще спънем Христовото дело.

„Ако искате закон, закон има в света, долу в София. Който иска закон — в София, който иска Любов — да дойде тука. Но тук да искате да турите закона, не може. Ако искате в София да турите Любовта, не може. София ще си бъде София, Изгревът ще си бъде Изгрев, туй го разберете. По закон — долу, по Любов — тука. Или долният свят, софийският — туй е благоутробието, а пък Божественият свят, то е главата. Щом дойдете на Изгрева, тук ще живеете. Щом тук не можете да живеете, хайде долу. Които живеят по закон, живеят в стомаха си. Които живеят по Любов, живеят в главата си. Сега, аз не укорявам този човек. И без него не може, и без корема не може, и без главата не може. По-важна е главата. На второ място е коремът.“

Ако някой от читателите усети импулс да се свърже с мен, за да поговорим по засегнатите въпроси, а след това и да запретваме ръкави за работа на Божията Нива — всеки според призванието си — нека се чувства свободен да се свърже с мен по имейл (child.of.light.89@gmail.com) или фейсбук.

Мир вам.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Интервю с Теодор Николов — 7: Да използваме дъното, за да се оттласнем към звездите"

  1. Ивелина  31.08.2017 г. | 10:38 ч.

    “ В здрава почва се раждат и здрави растения, които хранят здрави хора.
    По този толкова важен за бъдещето ни въпрос могат да се напишат цели книги и с радост, ако е рекъл Господ, бих подготвил една или няколко публикации за „От Извора“ на тази тема, ако има интерес.“

    Има и то голям. Вярвам че не само аз, но и други читатели ще се интересуват от това как да произвеждат качествена храна. Имам предвид съвсем практически насоки по темата, като това откъде да се вземат първоначално семена, как да се засяват и да се обработва почвата според сезона, каква обредност да се направи (а може би това не е свързано с определени обреди а цялостен стремеж към добро). Също така ми е много любопитно самия Тео как и къде произвежда храната си, вижда се, че има някакво дворче, там ли си сади нещо, гледа ли си животни? А зимата разбрах, че има консерви, това стъклени буркани ли са? Задавам тези въпроси не от празно любопитство, а с предчуствието, което съм имала още преди да започна да чета сайта, че може да ни се наложи да живеем без съвременните удобства в по-примитивни условия и трябва да сме подготвени, а много неща сме забравили, а нашите деца не знаят. Затова мисля, че някаква статия по темата ще бъде много полезна на много хора. А и съм наясно, че освен чисто физическото оцеляване трябва да се погрижим и за душите си, както и че нещата са свързани, но това е друга тема, която не засягам сега.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.