Разни мисли — 01: БДЖ, принц Джордж и има ли пострадали българи

Нова рубрика, втори опит: Кратки размишления върху разни теми, които не си струват отделни статии, но не заслужават и да бъдат подминати

Предния път, когато пътувах с бърз влак от Варна за Плевен, в купето имаше контакт. Можех да включа кабела на лаптопа и да пиша на воля, без да се опасявам, че батерията ще издъхне по средата на дългия път. А сега току поглеждам колко процента от заряда остават и ми е криво — този път контакт няма.

Защо?

„Ами — отвърна кондукторката на въпроса ми, — защото днес така са композирали влака. Веднъж има, веднъж няма.“

Разбрахте ли? БДЖ е хазарт, лотария…

Един път издърпваш дългата клечка и успяваш да отметнеш забатачената си работа, докато се возиш. Другия път обаче теглиш късата клечка и едно от малкото неща, които можеш да свършиш, е да опишеш композицията от железничарски абсурди.

Да се возиш в машина, която се задвижва от ток, а да нямаш контакт дори в първа класа, мигар искаш някакъв лукс! Нима това не е абсурд? Ами това, че със замъглен от жажда поглед и бунтуващ се от глад стомах трябваше да науча още:

„отдавна нямаме и ресторантски вагони“,

откъдето да си купуваме барем минерална вода.

Добре, че пиша бързо. Горният текст струваше само 3% от батерията. Ще останат жизнени сокове да напиша и още нещо.

* * *

22 юли 2017 г. Днес принц Джордж има рожден ден. Малкият бузльо, по когото се прехласват медиите и жертвите им по целия свят, става на 4 години. Мисля, че няма издание, което да не се поклони на тази аристократична икона с отбелязване на юбилея.

Разглеждам нови снимки на малкия, правени при наскорошното посещение на техните кралско-херцогски височества в Полша и Германия. И отчитам, че Джордж вече нито е бузест, нито чак толкова ситен.

Лицето му се е издължило… Пораснал е много и на ръст… Въобще не ми мяза на хлапе, което едва днес навършва 4.

Прилича на 6-7 годишно момче, на първолак. И отново се сещам за сведението от Щайнер, че човешкото същество, в което ще работи Ариман (Антихриста), ще бъде генетически променено, за да може през него да се проявява огромната архангелска интелигентност.

В „отегчения“ поглед на Джордж — такъв, какъвто го тълкуват идолопоклонниците му — продължавам да чета и разпознавам нещо съвсем различно от отегчение. И не го чувствам „невинно“, нито „по детски сладко“. Останалото съм го описал тук и си държа на аргументираното предположение.

* * *

„Има ли пострадали българи?“

Винаги корпоративните медии се питат това, когато някъде извън територията на България се случи някакво бедствие. Последно чувахме този въпрос покрай земетресенията и цунамито в Егейско море. Не знам за вас, но аз се питам дали са пострадали хора и животни, както и дали може да им се помогне отдалече. Ако ли не, дали те имат начин да си помогнат сами.

Дори не ми хрумва да разделям засегнатите хора според етническия им признак.

Медиите, които питат това и ни „успокояват“, че нямало пострадали българи, наистина ли си вярват, че този въпрос вълнува и нас, колкото вълнува тях?! И дали питането им помага на когото и да било, за каквото и да било…

Иван Стаменов
22.7.2017 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

12 коментара за "Разни мисли — 01: БДЖ, принц Джордж и има ли пострадали българи"

 1. Сийл  24.07.2017 г. | 18:39 ч.

  ми помага питането, да, българи има на най-различни места по света, и близките им се вълнуват за съдбата им за разлика от автора… пък за свързването на малкия престолонаследник с ариман сте се объркали… само малко. много скоро ще го видите, няма нужда да чакате това дете да порасне.

 2. Стопанина  24.07.2017 г. | 19:09 ч.

  пък за свързването на малкия престолонаследник с ариман сте се объркали…

  Забравил си да се аргументираш, за да разберем защо трябва да те приемаме за последна инстанция. 🙂

  много скоро ще го видите, няма нужда да чакате това дете да порасне.

  На поредния пророк ли се правиш или си от Мангуровата чета?! Гледам, че от Варна пишеш – не излагай и ти хубавия град.

 3. Светльо  24.07.2017 г. | 20:40 ч.

  Сийл, когато кажеш на някого, че не е прав, редно ли е да му посочиш кривината? Ако НЕ, тогава е хула, ако ДА, чакаме да чуем?

 4. farseer  25.07.2017 г. | 11:21 ч.

  Харесва ми доста вторият опит за тази рубрика (повече от първия). Този формат ми е по-привлекателен и интересен. Надявам се само занапред да включваш повече теми, а не само по 3. 🙂

 5. Петьо  25.07.2017 г. | 12:57 ч.

  Споделям горното мнение.

 6. Емо  25.07.2017 г. | 14:13 ч.

  Искам да напиша и аз нещо за „малкия принц“, един коментар за името му.
  От десетилетия Холивуд вгражда един архетипен образ в съзнанието на хората, чието име (какво съвпадение) много си прилича въпреки различните сюжети и актьори.
  Този образ, на когото полуприспаните маси обичат да се кланят, извършва убийства и метежи, но винаги оправдани, в името на по-голямото „добро“. Замислете се само:
  Още първият Терминатор като прожектираха – John Connor, после имаме, James Bond, Jason Bourne, John Wick, GI Joe военния и още много други за които не се сещам.
  Може и да греша, но спред мен има нещо в това име.

 7. Стопанина  25.07.2017 г. | 20:34 ч.

  Надявам се само занапред да включваш повече теми, а не само по 3.

  Статии с обем на текста над 3000-4000 знака (2 маш. стр.) се четат значително по-малко от по-кратките.

  В този смисъл е по-добре да правя по-чести, но по-кратки издания от тази рубрика, вместо по-редки, но по-дълги. В противен случай ще стане това, което често казваше редакторката ми:

  „Иване, слънце, тебе ще те четат 15 човека, половината от които не живеят в България.“

  Мисля, че горното към днешна дата е нещо като сбъднало се пророчество. Четат повече, но тези, които четат и разбират, май са около 15-20. 🙂 Това обаче не означава, че не трябва да се работи за по-широка публика, свикнала и на туитърски обеми.

  Емо,

  не разбрах за името. Единственото общо между Джордж, Джон, Джеймс, Джак и прочие имена, които си изброил, е инициалът Джей (J). Какво общо има с подготовката чрез филмите?

 8. Петьо  25.07.2017 г. | 20:42 ч.

  Джордж се пише с джи (G).

 9. Стопанина  25.07.2017 г. | 20:51 ч.

  Така е. Имах предвид звука, който при нас има еднакъв инициал: Дж.

 10. farseer  25.07.2017 г. | 23:14 ч.

  А, виж, ако постваш кратки, но често, съм съгласен! 🙂

 11. Швепс  26.07.2017 г. | 01:06 ч.

  А как точно този келеш ще се сдобие с финансовите инструменти да контролира целият свят?
  Нима ФЕД ще се дадат толкова лесно ?

 12. Стопанина  26.07.2017 г. | 09:16 ч.

  А как точно този келеш ще се сдобие с финансовите инструменти да контролира целият свят?

  Като подарък за рожден ден. Ариман е бог на парите.

  Нима ФЕД ще се дадат толкова лесно ?

  Кой е казал, че ФЕД са самостоятелни? Ариман е собственик и бог на ФЕД, Уолстрийт и английското банково сити.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.