Целомъдрието и нарочните грешки (Q&A — 10)

Въпроси и отговори | 10

Трите въпроса за десетия епизод са: «1» Правени ли са опити да се изчистят умишлените грешки в беседите на Учителя? «2» Запазват ли се при всяко прераждане качества, като темперамент и таланти? «3» Каква е позицията на Антропософията относно целомъдрието?

Връзки по разглежданите теми:

 Антропософия на български, руски и немски (Виртуален Гьотеанум)
Подробности за качествата, които се запазват или не се запазват при преражданията ще намерите в архива, както следва:
» Въведение в тайната наука (GA-13)
» Езотерични разглеждания на кармичните взаимовръзки (от GA-235 до GA-240)
» За реинкарнациите и делата на Сократ, Толстой, Платон и Павел
» Пътят на изкуплението за император Нерон

Сексуалност и ясновидство (материали от Нели Хорински във форума). Цитат конкретно за сексуалното ясновидство на Сведенборг:

Сведенборг е не само велик учен, но е бил и чист човек в живота си, и тази сила, която човекът има на физическия план и която представлява нещо подобно на ясновидската сила, само че тя не извършва ясновидска дейност, а има друга задача на физическия план, се е преобразила в него. С какво е виждал Сведенборг? Той е виждал с една сила, която възприема външното, без да го хваща, без да го докосне, която възприема без да задейства очите. Коя е тази сила? На Земята, на физическото поле тя е силата, която се проявява в сексуалния живот, в правилния сексуален живот; онази тайнствена сила, която събира хората в земната любов, която се различава от всички останали познавателни сили. Сведенборг е консервирал тази сила, съхранил я е, и в определена възраст тя се е преобразила в него, но е останала в известен смисъл сексуална сила. Той е виждал духовния свят чрез сексуалната сила. Това означава, че в основата на ясновидството на Сведенбог наистина лежи сексуалната сила. Оттук ще можете да си извадите заключението, че на човека е дадена една сила през времето на развитието му, която се изживява като сексуалност в земното развитие, която обаче някога ще се прояви в преобразена форма и няма повече да бъде обвързана с физическото (виж Крияшакти). Но от друга страна вие ще можете да си извадите също и заключението, че силите, които водят до образното ясновидство, са сродни със силите, които понастоящем са свързани с най-низшите нагони в човешката природа и, така да се каже, едната сфера може да бъде привлечена от другата сфера. Оттам следва, че с ясновидството не бива да се играе. Разбира се, че това, което казвам сега, не се отнася до духовната наука като такава, но се отнася до всеки стремеж за неправомерно постигнато ясновидство (чрез дрога, трансови състояния чрез въртене, екстремно гладуване и малтретиране на физическото тяло — бел. пр.) Действително трябва да се вземе на сериозно, че не бива да се стремим така, че нагоре да бъде издигната само преобразената форма на възприемането на физическото поле, а да се стремим към нов вид съзерцание на висшите планове, нов начин на съзерцание на духовния свят, който няма да има нищо общо със сексуалната сила, защото тя е физическа, предназначена само за физическия свят. Да се внесе в духовните светове същият начин на съзерцание както във физическия свят, като човек си каже: Аз възприемам там както на физическия свят, предизвиква в човека наклонност да изгради мост между ясновидството и сексуалните сили.

Фонова музика:
 Måns Zelmerlöw — The Core of You (фрагмент)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

14 коментара за "Целомъдрието и нарочните грешки (Q&A — 10)"

 1. Петьо  20.07.2017 г. | 07:37 ч.

  Е, някои отговори просто идват мигновено! Тази сутрин тъкмо размишлявам върху Матея 14:10 и след 15-ина минути слушам подкаста…

 2. Петьо  20.07.2017 г. | 08:00 ч.

  Благодаря!

 3. Агамемнон  20.07.2017 г. | 08:02 ч.

  Господин Стаменов, благодаря ви!

  Да отговорите на мой въпроси, при това за втори пореден път, е чест за мен.

 4. Петьо  20.07.2017 г. | 09:08 ч.

  На всичкото отгоре днес бил Илинден!

 5. Стопанина  20.07.2017 г. | 14:37 ч.

  На всичкото отгоре днес бил Илинден!

  Знаех предварително. Премиерата на записа не е случайна. 🙂

  Да отговорите на мой въпроси, при това за втори пореден път, е чест за мен.

  Ами и аз благодаря за читавите въпроси. Глътка свежест са на фона на питанията за ченълинги и послания от „архангел Метатрон“.

 6. Ив  21.07.2017 г. | 11:13 ч.

  Благодаря са хубавите подкастове!
  И аз имам един въпрос (всъщност два) – Защо се коментират само преражданията в мъжо тяло? По-напредналите не редуват ли преражданията си като мъж и като жена?

 7. Стопанина  22.07.2017 г. | 17:50 ч.

  Обикновено се редуват инкарнации в мъжко и женско тяло. Но повдигането на жената е сравнително нов процес, който тепърва ще напредва и трябва да вземе правилно направление. Великите жени, оставили следи в отдавна отминалите векове, се броят на пръстите на ръцете и краката. Може би по тази причина обаче правят много силно впечатление: Томирис, Хипатия, Теодора…

 8. Arctos  24.07.2017 г. | 18:45 ч.

  Дали е възможно тези подкастове да се качват и на аудио файлове, както беше преди?

 9. Стопанина  24.07.2017 г. | 19:11 ч.

  Ами подкастовете от новата поредица за Ариман ги качвам и като MP3. Не знаех, че има интерес и към тези. Ще го имам предвид.

 10. С.Б.  24.07.2017 г. | 21:23 ч.

  Смятам да задам въпроса си тук, надявам се да не е офтопик.
  Как гледа Духовната наука на татуировките? Какво въздействие имат те върху човека? Какво влияние имат самите символи/рисунки, които са нанесени върху кожата? Възможно ли е някои татуировки да имат изцяло положително влияние?
  Мисля, че това е интересна тема, като се има предвид колко много е разпространено татуирането в днешно време.

 11. Gergana  25.07.2017 г. | 07:40 ч.

  Какво влияние имат самите символи/рисунки, които са нанесени върху кожата? Възможно ли е някои татуировки да имат изцяло положително влияние?

  Възможно е да имат проява на себелюбие, но това не винаги е „лошо“ по отношение на отделния човек, защото, освен себелюбие, носим много други качества, които се опълчват на себелюбието. Всяко зло е проява на добро, ако доброто е пътеводител. В различните култури, татуировките са израз на състояние. Това е опит за общение, който предхожда будното, съзнателно състояние на хората. Не е зле, ако не се вторачим и обсебим от този опит.

  Положително влияние сигурно имат, защото и най-татуираният (666) има нужда от общение. Татуировките са сблъсък на вълна върху скалата. И двете са преходни.

 12. Васил  07.06.2018 г. | 21:33 ч.

  Благодаря за старанието ви да ни поднасяте сбито информацията, до която бихме могли да стигнем след много четене . Въпросът ми е как антропософията стига до изводите за инкарнациите на някои души?

 13. Стопанина  07.06.2018 г. | 21:37 ч.

  Рудолф Щайнер е използвал ясновидските си способности, за да чете вечните небесни хроники.

 14. Varna Mapper  09.06.2018 г. | 10:12 ч.

  @Стопанина
  Ако това не е късмет – отговорихте на въпрос, който и аз съм си задавал.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.