Епохите – еп. 3: Първите атланти в Европа

Поредица, в която разплитаме различните епохи, споменавани в антропософията

След първия епизод със 7-те еона и втория епизод за изминалите от общо 7-те големи епохи от текущия еон — според обявения план — в настоящия трети епизод трябваше да отметнем и 7-те културни периода, започнали след Атлантския катаклизъм. Но културните периоди ще се разберат по-добре само ако по-напред продължим пътешествието си през забравеното минало, като обърнем внимание на един преходен отрязък от време, намиращ се между Атлантската и нашата Следатлантска епоха.

Разглеждането на това интересно, адаптационно време ни дава възможност да последваме и съвета на д-р Щайнер: при всяка възможност да посочваме случаите, когато материалистичната наука потвърждава сведенията на духовната наука. Информацията в този епизод, засягаща същността на тъй наречените неандерталци, прави точно това. Също така може да се смята и за допълнение към поредицата „Произходът на човека“.

Връзки по темата:

• Голяма част от сведенията се основават на д-р Рудолф Щайнер, Събрани съч. 354 (GA-354), „Сътворението на света и човека“. Специален акцент е изваден от лекция 4 на този цикъл.

Поредицата за епохите (плейлиста)

Мистерията на Голгота (за момента, в който материята престава да се втвърдява и започва нейното разреждане)

Бъдещето на Земята (за отминалата и предстоящата ледена епоха)

Фонова музика:

• Sunstroke Project — Rain (фрагмент)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Епохите – еп. 3: Първите атланти в Европа"

 1. Йордан  14.06.2017 г. | 16:33 ч.

  Египтяни теглят статуя

  Мисля, че твърде буквално възприемаш тезата за разреждане/втвърдяване на материята.
  Според мен става дума за ‘духовното’ възприемане/контролиране на материята, а не че се променят физическите и свойства.

 2. Стопанина  14.06.2017 г. | 16:52 ч.

  Антропософията не работи с тези и теории.

  Когато се казва, че материята се втвърдява или разрежда и се дават красноречиви сравнения, например, между атлантските птици и сегашните птици, това ни лишава от основания за теоретични интерпретации на сведенията.

 3. Стопанина  14.06.2017 г. | 16:57 ч.

  Илюстрацията е интересна. Виждаме една колона от египтяни, които „теглят статуя“. Друга колона „тегли статуята“ под земята. А две колони „теглят статуята“, като левитират във въздуха.

  Най-отгоре пък имаме египтяни, които правят насрещен вятър на посоката на тегленето.

  Голямо теглене ще падне, докато придвижим мъртвите статуи на познанието към живи реалности. 😉

 4. unknown  14.06.2017 г. | 18:27 ч.

  С динозаврите как стоят нещата?Ако изникват нови земи от морето тогава и динозаврите трябва да се пренесат на тях,как става това?От къде се появяват динозаврите?Защо измират,да кажем това е по ясно-ледников период.

 5. Стопанина  14.06.2017 г. | 19:31 ч.

  Ако изникват нови земи от морето тогава и динозаврите трябва да се пренесат на тях,как става това?

  Гледам тази карта със земите, където най-често се намират фосили от динозаври:

  Прави впечатление, че местата, където са се фосилизирали тези останки, странно съвпадат със земите, които според Щайнер са били над морското равнище още през Атлантската епоха.

  Най-ясният пример са Китай, Монголия и днешната пустиня Гоби, които са били суша поне от 5-тата културна епоха на Атлантида! Именно там Ману изнася най-старото учение на земята пред първите посветени.

  Америките също са ясни – планинските части от тях са били над океаните и през Атлантида.

  За Африка и Австралия по онова време не ми е много ясно, но в една лекция се говореше как оформящите се части от Южна Европа са били „привлечени“ от Северна Европа, иначе са щели да се свържат с Африка. Така че някакви части от Африка явно са съществували и през Атлантида (ако не и от по-рано, тъй като части от Лемурия са обхващали и земите на днешна Африка).

  Западните части на Европа, за които Щайнер казва, че са започнали да се показват още през Атлантида, са и най-гъсто осеяни с фосили. За разлика от източноевропейските части, където фосили почти отсъстват на фона на останалите места. Почти отсъстват и по местата в Азия, които знаем от Щайнер, че са се издигнали в по-ново време (Сибир).

  Това ме кара да мисля, че останките от т. нар. динозаври са от последните времена на Атлантида с евентуално леко „отзвучаване“ (измиране) и през сегашната епоха. Именно минерализацията на телата на тези същества според мен е довела до поголовното им измиране, ако изобщо са били много.

  Нищо чудно да са единични случаи на изродени атлантски животински видове. Подобно на исполините, които са били обречена издънка на човеците.

  Материалистите говорят за десетки хиляди намерени динозавърски фосили, но не обичат да споменават, че тези фосили са от има-няма 6000 „динозавъра“. Някои източници посочват и че реалната бройка на динозаврите е малко над 2000. А палеонтолозите говорят, че са „възстановили“ над 1000 динозавърски вида.

  Значи, от един вид са намерени не повече от 1, 2 до максимум 5 бройки. Това според мен подкрепя схващането, че става дума за изродени атлантски животни, а не за животински видове, които масово са населявали Атлантида. Тези, които масово са населявали предишната епоха, като цяло са се адаптирали и към сегашната.

  А тези, които са се изродили, вероятно не са можели да се движат нормално. Измрели са от собствената си тежест и глад! Които не са умрели от глад, са били избити от хората и адаптиращите се животни.

 6. Стопанина  14.06.2017 г. | 20:15 ч.

  В следващите два цитата според мен става дума и за динозаврите. Сведенията като че ли потвърждават схващането, че това са неприспособили се представители на атлантските морски същества, от които произлизат и успешно приспособилите се съвременни влечуги и земноводни:

  В нашите днешни птици ние виждаме приспособени за въздуха потомци на този птицеподобен род същества, които някога са обитавали наситения със сяра и кремъчна киселина плътен въздух. А всичко това, което днес се явява амфибии, пълзящи, всички видове жаби, а също и всички хамелеони, змии и тъй нататък – всички те се явяват потомци на тези същества, които в миналото са плували в уплътнената течност. А висшите животни и човекът в сегашния си облик са възникнали значително по-късно.

  * * *

  Ако направим обзор на Европа, можем да кажем: в Европа нещата са се развивали така, че само 10, 12, 15 хиляди години преди нашето време, Земята се е втвърдила толкова, че върху нея са можели да живеят хора. По-рано там са обитавали само морски животни, които при своето развитие са излезли от морето и така нататък. Ако искахме да видим хора, щеше да се наложи да пренесем погледа си там, където днес се намира Атлантическият океан.

  Но и тук, в Азия, в Източна Азия, също вече е имало хора преди около 10 хиляди години. Тези хора, разбира се, са оставяли след себе си потомци. А тези потомци, господа, представляват голям интерес, доколкото това са тези, които са развивали на Земята така наречената най-древна култура. Това са народите, които днес наричаме монголи, монголските народи, това са японците и китайците. Те са особено интересни, защото са остатъци от най-древното население на Земята, от което все още нещо е останало.

  Както видяхте, имало е, разбира се, и много по-древни обитатели на земята. Обаче те напълно са загинали. Това е населението, живяло тук, в древна Атлантида. Никой от тях повече не съществува. Даже ако има техни останки, ще се наложи да ги изравяме от дъното на Атлантическия океан. Би трябвало да се достигне това дъно. А това е по-трудно, отколкото се смята, след това да се правят разкопки, но и тогава най-вероятно така и не би се намерило нещо, доколкото те са имали меки тела.

  Ако е вярно и това, което твърдят материалистите – хрущялите много рядко се фосилизирали, – мисля, че можем да си обясним и защо рядко се намират цели скелети от „динозаври“. Фосилизирали са се само онези части, които вече са имали по-голямо втвърдяване. А това определено би датирало сравнително точно времето, през което са обитавали моретата и сушата.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.