Юлия Боева: Богинята и двуглавият кон (цяла книга)

Пълно електронно издание

В шевиците върху ръкави (свиленици) от Софийско се срещат изображения на коне, конници и конски глави, но също и един странен мотив – двуглав кон, язден от жена. За да започна да различавам двуглавите коне с ездачката и да ги осмисля, ми помогна сравнението с чужди шевични мотиви и с археологически артефакти.

Мотивът най-често е с деформирани изображения. Намира се главно в свиленици тип „сръбка“. Те имат композиция от редове, които са различни по големина и в тях се изреждат различни мотиви.

Пълната публикация:

Юлия Боева — „Богинята и двуглавият кон“
(PDF | 50 стр. | 5.0 MB)

И така, какъв е смисълът на Ездачката върху двуглав кон? И, освен това, какъв е смисълът на конете с ездачи и на конските глави в шевиците от Софийско? Продължава »

Материалът се разпространява с изричното писмено позволение от автора му, носещо дата 29.5.2017 г. Ако имате възражение към така описаните авторски права, изпратете го на is@otizvora.com. Администраторът на „От Извора“и спомосъществувателите на инициативата за некомерсиално разпространение на такива материали не носят отговорност за неуредени въпроси между авторите и други издателства.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Юлия Боева: Богинята и двуглавият кон (цяла книга)"

  1. Стопанина  10.08.2017 г. | 21:26 ч.

    Файлът на доклада е заменен с пълната книга.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.