Асен Чилингиров: Бележки за изданието „Български исторически извори“

Пълен текст на доклада, представен на „Български исторически четения 2017“ на 20-и май

От автора: През 1954 г. Институтът за българска история при БАН започва издаването на поредица от голямоформатни томове, които трябва да представят в български превод с паралелен оригинален текст изворите за българската история. Поредицата се разклонява отначало на два отделни сектора, включващи гръцкоезичните и латиноезичните извори, към които в следващите десетилетия се прибавят сериите, съдържащи турските, еврейските, немските и чехословашките исторически извори. Издадените томове надхвърлят до 1989 г. числото 30, след което издаването на поредицата и прекъсната, а неотдавна излезе още един том.

Доклад на д-р Асен Чилингиров:1
БЕЛЕЖКИ ЗА ИЗДАНИЕТО „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ“
(PDF | 0.3 MB | 18 стр.)

50-годишният юбилей на Института по история при БАН, отговорен за изданието, както и големите заслуги, приписвани на това издание, дава повод на ръководството му, представено от академик Георги Марков, поредния ръководител на Института, оглавяващ го между годините 1993 и 2013 г.1, да излезе с публикувана и в интернет обстойна статия, изтъкваща на първо място високата оценка за поредиците исторически извори от страна на изследователите не само в България, но и далече отвъд нейните граници.

Тъй като голяма част от сведенията относно историята и предисторията на това издание, но и оценката за него в посочената статия не отговарят на истината и противоречат на фактите, като един от последните живи свидетели за тази история и предистория, но същевременно ползвал критично през цялата моя над 60-годишна научна дейност всички поредици от изданието, считам се задължен да представя на това място сведения не само за предисторията му, но също за най-съществените манипулации и фалшификации на поместените и непоместените в него сведения от съчиненията на антични и средновековни автори, както и документи със стойност на писмени извори за историята на населението на нашата родина.

Продължава в PDF файла »

Материалът се разпространява с изричното писмено позволение от автора му, носещо дата 22.5, потвърдено и на 27.5.2017 г. Ако имате възражение към така описаните авторски права, изпратете го на is@otizvora.com. Администраторът на „От Извора“и спомосъществувателите на инициативата за некомерсиално разпространение на такива материали не носят отговорност за неуредени въпроси между авторите и други издателства.


Бележки:

  1. Ексклузивната публикация за „От Извора“ е осъществена с писменото позволение на автора. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Един коментар за "Асен Чилингиров: Бележки за изданието „Български исторически извори“"

  1. Светльо  22.05.2017 г. | 20:34 ч.

    Прав беше Дянков. Синодалните старци са вредни. БАН със сигурност е по-добре да се закрие. След аморалните микробиолози, аморални историци и археолози пишат и говорят лъжлива история. В тези времена това е просто е недопустимо и безотговорно към идните поколения!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.