Пророчества: Индусите за „края на света“

20 тенденции, описани от древните източни посветени

Определено има много допирни точки между антропософията, правилното разбиране на Христовото Слово и индийската мъдрост. Както антропософията, така и някои източни учения, са наясно с обстоятелството:

Тъмната епоха Кали Юга ще се наследи от по-светла епоха.

Преходът ще отнеме време и голяма част от човечеството дори няма да избере правилния път към Светлата епоха. За същото говорят и индусите, но с други думи:

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Пророчества: Индусите за „края на света“"

 1. farseer  08.05.2017 г. | 12:57 ч.

  Браво, Ванка, активността е на ниво! Благодаря за интересните материали! 🙂

 2. Стопанина  08.05.2017 г. | 13:10 ч.

  Привет, каква активност?

 3. farseer  08.05.2017 г. | 23:30 ч.

  Активността в сайта – в последните 2 седмици публикува доста неща. 🙂

 4. Стопанина  09.05.2017 г. | 00:50 ч.

  Хммм… Вероятно имаш предвид доста неща, които са те заинтригували?

  Иначе като бройка няма промяна – по един материал на делничен ден. Най-много два, ако трябва да наваксвам за предишен пропуснат ден. През уикендите правя нещо по подкастовете, които са по-сложни за изпълнение.

  Не планирам по-чести материали освен в извънредни случаи, когато се търси актуалност за горещо събитие. Иначе бързо ще ми изгорят бушоните, а и широката публика обикновено отваря само едната от публикациите, ако са две или повече на ден.

  Текст, видео, текст, видео… така се старая да ги редувам. Използвам случая да благодаря на Нели за текстовете, защото ми освобождават време за видеото.

  Напоследък работя доста повече, това е факт, но е основно заради мултимедията. През последния месец наистина успях да съкратя времето за изработка на един клип до два дни. Миналата година ги правих за по 4-5 дни, а и изглеждаха несравнимо по-зле.

  Мисля, че с още малко тренировки и навлизане в рутина ще се справям и по-бързо. Вече ми се натрупа база данни с илюстрации и шаблони, които мога да „рециклирам“. Всъщност едва ли ще правя клипове за по-малко от два дни, защото ще избягвам да си записвам гласа в същия ден, в който съм писал сценария. Етерното ми тяло е толкова изтощено, че звуча зле и после губя ужасно много време да коригирам аудиото.

  Но се отплеснах с обяснения. Може би просто трябваше да благодаря за комплимента.

 5. Нора  10.05.2017 г. | 00:40 ч.

  Сравни с периодите в Джайнизма :

  В мито-историческия комплекс от представи в джайнизма важен дял заемат представите за времето и периодите, на които то се дели. Според джайнистката традиция времето е циклично и бива представяно като колело с дванадесет спици (т. нар. Калачакра). Възходящото движение на колелото-време се нарича утсарпини (букв. „пълзящо, влачещо се нагоре“), а низходящото – авасарпини („пълзящо, влачещо се надолу“). Всеки оборот на Калачакра се състои от 12 нееднакви по продължителност периода, от които шест са в авасарпини и шест в утсарпини. Мерната единица, с която се измерва времетраенето на периодите е условна и се нарича „сагаропама“ (sāgaropama; букв. „равен на океана“, т. е. изключително много). Имената и продължителността на шестте периода в авасарпини са следните (отгоре-надолу):

  „Добър-добър“ (Suṣama-suṣamā) с продължителност 4 х 1014 сагаропама години.
  „Добър“ (Suṣamā) – 3 х 1014 сагаропама.
  „Добър-лош“ (Suṣama-duḥṣamā) – 1014 сагаропама.
  „Лош-добър“ (Duḥṣama-suṣamā) – 1014 сагаропама минус 42 000 човешки години.
  „Лош“ (Duḥṣama) – 21 000 години.
  „Лош-лош“ (Duḥṣama – duḥṣama) – 21 000 години.
  В утсарпини тези периоди се повтарят в обратен ред………

 6. Йордан Петков  31.08.2017 г. | 07:28 ч.

  Нямам линк към тази лекция защото не е публична,затова споделям само два цитата. Този цикъл съвпада с текущото ми прераждане затова имам наблюдения върху него от началото му до днес.
  „Хиндуистите вярват, че светът се движи циклично и започва със Сатйа Юга, епохата на Истината. Следват Трита Юга и Двапара Юга, а накрая е Кали Юга. След това настъпва разпадът и отново се започва със Сатйа Юга или Крита Юга, епохата на чистотата . “
  „Хиндуистките лунни години се броят и се наричат на основата на цикли от 60 години, поради което съвременната епоха се простира от 30.03.1987 г. до края на април 2047 г.
  Калки е разглеждан като архетип на онова, което може да се прояви във всяка личност, независимо дали е мъж, жена или дете. Той е нарицателно за самообладание и смелост, за красивата същност на живота, подтикваща хората да следват различни хармонични пътеки на добродетелта, а не на жестокостта и предразсъдъците. Споделящите тази представа за Калки я свързват с ново качество на съзнанието, което се проявява в много просветлени хора, които възприемат света отвъд майата и тесногръдата набожност. Те първо разрушават негативността в себе си, а после помагат и на другите да се справят със злото в тях. Всеки човек е считан за потенциален духовен господар на своя земен живот, който е свързан чрез любовта и състраданието с всички останали хора, събития, идеи. Кали Юга може да е свършила вътре в тях, независимо дали продължава да съществува в света около тях, а Сатйа Юга започва първо в тях, позволявайки им да помагат на другите по пътя им към просветлението. “
  Това, което мога да добавя е,че понеже броя на хората с ново качество на съзнанието е много малък, след 25/12/2012 се раждат деца със съвсем различно съзнание. Те нямат нищо общо с описаните нови деца до тази дата. Предполагам,че това пророчество ще се сбъдне, защото новите деца отговарят на новите критерии за осъзнатост.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.