Отровните мисли на банкерите

Или как пълната власт над човека се осъществява чрез контрол над мислите и представите му

Днес в предаването „Събуди се“ на НОВА телевизия се изредиха да говорят мисловни полицаи. Банкерът Левон Хампарцумян и тарторът на КНСБ — Пламен Димитров, играха ролята на доброто и лошото ченге.

И сякаш наговорили се в нечестив тандем, двамата изпълниха ефира с толкова токсични идеи, че или трябва да страдаме мълчаливо от задух, или…

трябва да чистим след тях!

Изказванията, които коментирам, са поместени и в тази публикация на vesti.bg.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

12 коментара за "Отровните мисли на банкерите"

 1. Спиро  01.05.2017 г. | 00:18 ч.

  „Левон е дипломиран инженер-химик.“ На кратко неговото образование няма нищо общо с поста, който заема.
  Става изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и дава тогава държавната Булбанк на безценица на Уникредит. След което го правят главен изпълнителен директор на тази банка – пост за който няма нито образованието, нито квалификацията, нито опита.
  Интересно защо нито един журналист не описа как е станал изпълнителен директор.

 2. Антиантихрист  01.05.2017 г. | 09:03 ч.

  Колкото и да ми е неприятен Хампарцумян (всъщност той пасва идеално на стереотипа ми за алчен, безскрупулен банкер), трябва да се признае, че има известна доза истина в това изказване. Всички знаем кого има предвид – предимно един етнос, където се въплъщават най-низшите духове (по думите на Слава Сверюкова). Аз дори бих отишъл по-далеч като пледирам за връщане на робството, което разбира се глобалистки организацийки като ООН никога няма да позволят. Не перфидната форма на робство, каквото е банкерското заробване с кредити и ипотеки, а доброто старо робство, където робът осъзнава напълно собственото си положение, свързано с ограничението на правата и свободите му. И пълната замяна на затвора с каторга (което си е вид робство). Дявола се лекува с труд. Крадеш кокошка – отиваш да носиш камъни един месец. Крадеш кон – носиш камъни 1-2 години, и т.н. Мисля, че би имало доста добър дисциплиниращ ефект върху дявола, който напоследък твърде много се е разпищолил. Пък и какъв човек си , ако поне в едно от въплъщенията си не си бил роб?

 3. Стопанина  01.05.2017 г. | 10:06 ч.

  Интересно защо нито един журналист не описа как е станал изпълнителен директор.

  Ти откъде знаеш това за Хампи?

  Аз дори бих отишъл по-далеч като пледирам за връщане на робството

  Че то не си е отивало, само се е видоизменило. Ето, сега не осъзнаваш, че си роб. А определението е съвършено ясно: не може свободен човек да иска робство за други.

 4. Спиро  01.05.2017 г. | 12:10 ч.

  Образованието му го намерих от интернет. А за това, че е бил изпълнителен директор и даването на държавна банка за жълти стотинки си го има навсякъде. Не се крие, просто много удобно се премълчава.

 5. House M.D.  01.05.2017 г. | 12:20 ч.

  Леви очевидно има предвид, че при равни други условия, по-образованият е по-добре заплатен. Напр. професионалният шофьор /кат. С и D/ е по-добре заплатен от любителя /кат. А и В/. Шефът /обикновено с висше образование/ е по-добре платен от подчинения /обикновено със средно или по-ниско образование/. Друг е въпросът, че в България повечето висшисти нямат поле за изява на тяхната специалност и работят каквото изпадне или бягат в чужбина.

 6. Стопанина  01.05.2017 г. | 12:39 ч.

  даването на държавна банка за жълти стотинки си го има навсякъде.

  Журналистите нямат ли пръст в разпространението на тази информация? 🙂

  Напр. професионалният шофьор /кат. С и D/ е по-добре заплатен от любителя /кат. А и В/.

  Но има и доволно много случаи, когато професионалният шофьор взима двойно по-малко от любител, който е успял да се уреди на правилното място. Разликата от едно работно място до друго няма само финансово изражение. Едно е да ставаш в 3 сутринта, за да разкарваш пресен хляб по магазините, друго е да разкарваш фармацевтични продукти, трето е да возиш Хампарцумян.

  Шефът /обикновено с висше образование/ е по-добре платен от подчинения /обикновено със средно или по-ниско образование/.

  Шефът на шивашки цех може да не е висшист, а образованието му да е по-ниско и от това на някои шивачки.

  Шефът е по-добре платен, защото е шеф и определя кой колко ще получава.

  …при равни други условия…

  Къде са тези равни други условия в реалния живот? Логичното и вярното според абстракциите си е вярно само за абстракциите.

 7. помнещ  02.05.2017 г. | 15:37 ч.

  Левончо банка не е приватизирал. Булбанк бе продадена от Банкова консолидационна компания (БКК), по времето на П. Жотев – най-добрият икономист сред шахматистите и обратно. Това което журналистите не написаха е че Л.Х. получи сертификат от БНБ за член на УС на банката и изпълнителен директор на база фалшификати за проведено вътрешно фирмено обучение от Ърнст и Янг (!). Това което е малко известно и вече забравено, всъщност, е че по-добрата оферта (КейБиСи) предвиждаше пълно разпределение на текущи и неразпределени печалби и резерви по валутни преоценки. Същата оферта предвиждаше и отказ от пакет акции (около 5%) в полза на служителите и ръководството на банката. Общият ефект от изчистването на банката в полза на държавата от натрупани, през годините „мазнотийки“ беше около 100 млн. евра (само резервите от валутните преоценки бяха около 40млн). на този фон разликата между офертите на онбашиите на Л.Х. и цитираната оферта от около 80 млн. евра е ясно че не може да бъде аргумент в защита на решението на жотевчето и естествено на Командира, който захлеби мащабно, а коментираният от вас Л.Х. продължава да му пази интересите/капитала.
  Уместният въпрос е наистина колко точно е образован Л.Х. и всъщност за образование ли му кешат много десетки хиляди месечно ?! Не не е затова, а за нескончаемите му интрижки, лобизъм и откровена война срещу правилата на т.нар. пазар, който иначе оревават и оплакват всекидневно. В БГ има олигопол, тежка завера на смешните „чужди“ банки (чудя се дали да не сложа по-големи кавички на „банки“, но нейсе) и той няма за цел благотворителност …
  Образование изведено от концепцията на базовите умения ?? Не, благодаря, дори да е „висше“. Истината е, че възнаграждението „…при равни други условия…“ зависи от способността ефективно да носиш отговорност и мащаба на същата. Това не е „базово умение“ съгласно съвременните теорийки за образование. Базово умение е да отвъртиш на Л.Х. шамар така, че да се изпусне. Е, ако си си загубил времето да четеш Уитман, Голдмън, Паустовски или Стругацки … може и да не успееш да се справиш толкова „базово“. В основата е възпитанието, уважението и приемането на ценностите от 10-те божи заповеди. Няма ли го това, базата (!) е вече друга – амбиция, лицемерие, корист, завист. Когато те владеят толкова много и все „прекрасни“ човешки качества е ненужно да търсим дълбока мисъл в логореята на хампарцумчетата. Всъщност, съдържанието на подобни дискусии дълбоко не ги интересува. Просто интелектуалничат…

 8. Стопанина  02.05.2017 г. | 16:03 ч.

  помнещ, благодаря за информацията. И съм съгласен с финалните ти размисли.

 9. помнещ  02.05.2017 г. | 19:28 ч.

  Винаги разчитай, Стопанин. Не обичам да пиша, но ползвам случая да благодаря за усилията ти да създадеш кът на интелекта и мярката. Не го казвам, защото съм съпричастен с антропософията, например, а защото търсещият човек е интелигентен. Интелекта, сам по себе си, дори отчаян (Ницше, Спиноза), си остава хуманен, съзидателен. Все неща, които срещам все по-малко във всекидневието си, даже хич. Но пък минавам от тук понякога. Благодаря ! Желая ти кураж, мярка и нека всяко посягане към Вселената да е с обич.

 10. Gergana  02.05.2017 г. | 20:17 ч.

  Винаги разчитай, Стопанин. Не обичам да пиша, но ползвам случая да благодаря за усилията ти да създадеш кът на интелекта и мярката.

  И аз благодаря за същото.

  Останалото е също страхотно (подкаста).

 11. Стопанина  02.05.2017 г. | 21:00 ч.

  Много сте мили.

 12. House M.D.  03.05.2017 г. | 21:06 ч.

  Леви винаги говори с абстракции. Затова и разясненията на думите му също се базират на абстракции. Реалността няма нищо общо с думите му и не би могла да има, както правилно отбеляза Стопанинът.

  Колега помнещ, неграмотността дразни. Думата „евро“, когато става дума за парични единици, в можествено число е пак “ евро“.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.