Последният джедай става първия манихей на далечната галактика?

Cinefish.bg: Мистични размисли върху дебютния трейлър за Star Wars: The Last Jedi

Извадка от пълната статия: Измина седмица от излизането на първия трейлър за The Last Jedi — осмия епизод на Star Wars. Изчетох десетки рецензии и анализи. Изгледах два пъти по толкова клипове с реакции в социалните мрежи.

Досега обаче не съм попадал дори на едно правдиво обяснение за „странните“ думи на Люк Скайуокър в края на видеото:

„Знам само една истина — време е джедаите да намерят края си.“1

Всеки, който следи сагата, сам ще се досети за причините, поради които репликата на „последния джедай“ накара зрителите да крещят: „Не!“ Други гледаха като ударени изневиделица, изумено повдигаха вежди или се смееха нервно.

Но наистина ли тези думи са толкова неочаквани? Продължава в cinefish.bg »


Бележки:

 1. Английският израз „to end“ може да се разбира дори като „да умрат“. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Последният джедай става първия манихей на далечната галактика?"

 1. Стопанина  15.12.2017 г. | 15:29 ч.

  „Холивуд не е за подценяване, но и никога не трябва да се НАДценява.“ – Урокът, който Люк преподава на Рей и зрителите в продължение на два часа и половина. Сега разбирам и защо „Дисни“ очаква над 400 милиона долара приходи още от първата седмица след премиерата. Сигурно това е сумата, похарчена за купуване на положителни рецензии за ТОЗИ филм.

  Най-добрият епизод от сагата след „Империята отвръща на удара“? Да бе, да. Може би в някоя далечна, далечна галактика…

 2. Стопанина  15.12.2017 г. | 16:56 ч.

  Извадки от зрителските рецензии, които се покриват с моето впечатление. Самият факт, че зрителските оценки рядко надвишават оценката 5/10, докато професионалните рецензии преливат от славословия за режисьора и крайния резултат, показва, че Дисни не са пестили бюджет за положителен PR. Това се потвърждава и от факта, че положителните рецензии задължително изброяват едни и същи хвалби, които всъщност засягат най-слабите или поне спорните решения за историята.

  Ето извадките в бърз превод:

  Този филм унищожи смисъла от героите в оригиналната трилогия. Няма да кажа как. Но това вече не е Star Wars.

  Има прекалено много обрати в историята, които напълно унищожават потенциала, заложен в предишната серия. Този епизод е пропиляна възможност за нещо по-добро.

  Скапан филм. Музиката е добра и ефектите са забележителни. Всичко друго е безсмислица.

  Нищо в този филм не води до задоволителен напредък в историята. И дори тогава, когато си мислите, че историята тръгва нанякъде – научаваме, че мракът и светлината са почти взаимозаменяеми, че никоя от двете страни не е добра… освен в края на филма, когато сюжетът и логиката изискват поредна ревизия на фалшивата философия.

  Не знам къде да започна с недоволството си относно тази пародия на Star Wars. Сякаш Райън и Дисни взимат всичко, което Дж. Дж. Абрамс направи в предишния епизод, и го изхвърлят през прозореца.

  „Последните джедаи“ е един гигантски киноматрографичен антиклимакс. Всяка сцена има обрат в сюжета. Просто за да има обрат. Всеки такъв обрат води в посока, която е възможно най-безинтересната от всички други възможности и перспективи. Всяка сцена е така построена, че води до антиклимакс.

  Първо, винаги съм бил голям фен на Star Wars. Но този [епизод] уби цялата сага.

  В много отношения [филмът] е визуално зашеметяващ, но не мога да се примиря с одобряващите рецензии. Те просто не са честни.

  След като гледах „Последните джедаи“, все още не мога да си изясня напълно, дали този филм беше читав или зле.

  В първите пет минути от филма картината се изясни. Гледах комедиен вариант на Star Wars. Отчаяният опит на Дисни да зарадва фенове от всички възрастови групи се изчерпва с хаотична история, в която не се случва нищо интересно.

  Гледах филма преди 3 часа и като чета толкова много положителни реценции, просто не ги разбирам.

  Никога не съм имал толкова смесени чувства за епизод от Star Wars.

  „Силата се пробужда“ беше чудесно начало на нова трилогия. Не беше идеално, но добро начало. За жалост, то се оказва излишно, защото „Последните джедаи“ изхвърля всичко от това начало в кофата за боклук.

  Кинематографията и спецефектите са безспорно невероятни. Забавни са, но самата история се насочва във възможно най-лошата посока, която сте си представяли.

  [Режисьорът и сценарист] Райън Джонсън унищожава оригиналната трилогия по изумителен начин. Имаше поне три сцени в този филм, които ме накараха да си кажа: „Това не е истина!“ (Във възможно най-лошия смисъл.)

  Рецензиите, твърдящи, че той [сценаристът и режисьор] е отворил врати за нови възможности за развитие на сагата, пропускат момента, че това е за сметка на всичко, което познаваме като Star Wars. Сагата умира с този епизод. След „Последните джедаи“ ще гледаме типични филми на Дисни/Марвъл с фалшив етикет на Star Wars.

  Новата героиня Роуз изглежда, звучи и се държи като типичен служител в увеселителните паркове на Дисни. Каква „изненада“!

  Само аз ли забелязвам, че няма потребителско ревю с [оценка] повече от 4 звезди? [Не си само ти! – бел. И. С.]

  Райън Джонсън е бил надрусан, когато е писал сценария. Всеки фен щеше да се справи по-добре.

  Цялата история на „Последните джедаи“ можеше да се обобщи в началните надписи на епизода и да получим нещо смислено и интересно.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.