Рудолф Щайнер за Антропософията (2)

Втора част. Антропософските дружества

Продължава от първа част »

Човешките дружества са тайнствените места, в които се потапят висши духовни същества, за да действат чрез отделните хора, както душата действа в органите на тялото. Както тялото има душа, така и дружеството — групата също има душа, и още веднъж повтарям, че това не е само образно казано, а е действителност.

* * *

Не е нужно човек да се оплаква: „Колко малко получих и днес при това събиране!“ — Не става въпрос за това. Нека антропософът да попита не колко скучно беше, а да попита: „Колко скучен бях самият аз?“ — Ние не се събираме, за да учим, а да работим с душата, с духа, когато създаваме хармонични мисловни форми. Нека всяко дружество да бъде акумулатор от сила. Всяка такава група въздейства върху обкръжението.

* * *

Силата на една група се понася върху тайнствени вълни навън в целия свят. Който вярва, че съществува нещо духовно, ще знае, че от такива групи произлиза мощно течение. От всяка група произлиза невидима, в някои отношения необхватна дейност. Например, някъде някой проповяда, другаде учи някакъв учител. И макар че не са били в никаква връзка с антропософска група, въпреки това употребяват духовни думи. Химикът и физикът в лабораториите приемат нови идеи. Това е въздействие на антропософските сдружения.

Само който има такава нагласа — този, който поддържа и се грижи за това, което притежава като обич и доброта, идва и тогава, когато не говори никакъв интересен лектор, защото знае, че има въздействия, които не се виждат материално, — той е истински антропософ.

* * *

Не става въпрос дали обичаме някой повече или по-малко според нашето лично мнение, а става въпрос да се събираме безкористно. Тогава не само приемаме, а също и даваме. Преди всичко ние даваме тогава, когато даваме душата си. И това е най-добрият дар. В този смисъл нека да се обединим и в нашите групи. Антропософските групи все повече трябва да приемат облик, където всяка критика, всяко многознайничество замлъква и нека по възможност да работим позитивно, а в душата си да действаме, както е показано. Ако можем да се убедим, че въздействията не са външно видими, а невидими, антропософското движение ще стане чрез нашата нагласа такова, каквото следва да бъде. Всички велики духовни движения са действали безшумно.

Извадил от различни лекции: У. Швенденер

Превод от немски: Нели Спиридонова-Хорински

Споделете публикацията

Google1

За Нели Хорински

nelih@otizvora.com | Нели Хорински е преводач на свободна практика и осигурява за „От Извора“ чудесни антропософски материали и тематични цитати. „Ние поемаме заедно наистина един труден път нагоре срещу течението, но пък към една велика цел, към духовната светлина, която трябва не само да ни се разкрие в мисли, но и да се превърне в реално изживяване.“

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.