10 симптома, че може би страдате от липса на цинк

Със специален акцент за вегетарианците

Цинкът е минерал, който е изключително важен за различни системи в организма. Набавя се в най-големи количества от месни храни и риба, от които се усвоява и най-добре. Ето защо вегетарианците сме на челно място сред „рисковите групи“, които могат да проявят някой или няколко от симптомите на недостиг на цинк.1

Много от описаните по-долу симптоми не са свързани само с дефицит на цинк. Те могат да се дължат и на други здравословни проблеми. Ако сте забелязали утежняване на някой от тях или ви мъчи повече от един или два от изброените знаци, си струва да се замислите как и дали да приемате повече храни, богати на цинк. Промяната на хранителните навици може е решаваща.


Често срещаните симптоми за дефицит на цинк и при двата пола

1. Кожни проблеми

Страдащите от дефицит на цинк могат да имат бледа и суха кожа. Често се оплакват от пърхот по скалпа. Раните им зарастват по-трудно от обикновено.

На различни места по кожата могат да се появят сухи участъци и/или червеникави петна. При тежка форма на недостиг на цинк е възможна появата и на по-сериозни дерматологични проблеми, като псориазис и екземи. Почти сигурен знак, че кожните проблеми се дължат на дефицит на този минерал, е, когато болните участъци се третират успешно с кремове, съдържащи цинк.

2. Чупливи нокти

Тънките и чупливи нокти са друг симптом. Той може да е придружен и от появата на бели петна (точки) по ноктите.

3. Влошено зрение

Очите са един от органите с най-високо съдържание на цинк. Липсата на този елемент се отразява на зрението. Един от първите симптоми е необичайно затрудненото виждане през нощта и в затъмнени помещения.

При тежка форма на дефицит на цинк се стига до дегенеративни изменения в очите и по-специално в макулата. Заболяването води до напредваща слепота. Допълнителен прием на цинк може да опази зрението.

4. Косопад

5. Загуба на памет

6. Безсъние или неспокоен сън

7. Отслабена имунна система

Цинкът подпомага работата на тимусната жлеза, която има роля за производството на бели кръвни клетки. Тези клетки атакуват и обезвреждат вирусите в тялото. Ето защо цинкът е имуностимулант, а липсата му в достатъчни количества е 5-ият най-значим в глобален мащаб рисков фактор за утежняването на грипните епидемии, детската диария и смъртността от пневмония и малария.

8. Намалено обоняние и вкус

9. Възпалително чревно заболяване

Тежките метали, сред които олово и кадмий, възпрепятстват усвояването на цинка от организма. Желязото и медта, приемани заедно с цинка, също ограничават разпределението и натрупването му в тялото. Това може да доведе до смущения в храносмилателната система, но не само…

Повечето хора си набавят цинк чрез консумацията на месо (мускулите на умъртвени животни). Усвоеният цинк съответно се употребява за изграждането на собствената им мускулна маса. По тази причина хората, които активно спортуват или се занимават с фитнес, трябва да си набавят повече цинк.

10. Бяло покритие върху езика

Други чести симптоми в устната кухина са язви по лигавицата и лош дъх.

Симптоми, характерни за отделните полове

Недостиг на цинк при мъжете

В повечето случаи дефицитът на цинк не дава ясно забележими симптоми. Този елемент обаче е важен за изграждането на външната обвивка на сперматозоидите. Недостигът му води до некачествена семенна течност и слаба оплождаща способност. При планирано зачатие на мъжете се препоръчва поне месец и половина да се подготвят с прием на цинк като хранителни добавка.

В по-тежки случаи липсата на достатъчно цинк нарушава здравето на простатата и води до постепенна атрофия (намалени размери и понижена функционалност) на тестисите2 и съответното занижено производство на тестостерон. Продължителният дефицит на цинк може да доведе до загуба на либидо, импотентност и безплодие.

Недостиг на цинк при жените

Все повече проучвания указват връзка между количествата цинк в организма и риска от най-злокачествени видове рак на гърдата. Рискът се увеличава както сред жените с дефицит на този елемент, така и при онези, при които той е в излишък.3

Бременните жени и кърмачките се нуждаят от ежедневен прием на завишено количество цинк. Причината е, че голяма част от хранителните вещества, които бременните консумират, се пренасочват за растежа на плода. А в кърмата са съсредоточени най-ценните вещества за пеленачето. Дефицитът на цинк при такива жени забавя нормалното развитие на детето, като са възможни изменения още в ембрионалното му развитие.

Забавено развитие при деца и юноши

При момичетата липсата на достатъчно цинк води до забавено издължаване на ръст и закъснение на първата менструация. Нередовният месечен цикъл също може да свидетелства за хроничен дефицит на този елемент.

Симптомът при момчетата също е забавено израстване на височина. Статистически се отчита и по-късно от обичайното развитие на половите органи. Възможно е някои младежи да имат проблем и с наддаването на мускулна маса.

И при двата пола може да се наблюдава акне или други кожни проблеми в зряла възраст, години след края на пубертета.

Откъде да си набавим цинк, ако сме вегетарианци

Непълният списък на храните включва:

– мазни риби (херинга, сардини и др.)
– миди, стриди и скариди
– келп (кафяво водорасло)
– семки от тиква и диня
– спанак и бобови растения
– семена и ядки (бадеми, кашу, лешници, орехи и др.)
– чесън
– джинджифил
– зелен грах
– някои гъби
– бяла ряпа
– овес, ръж, пшеница
– фъстъци и фъстъчено масло
– соево сирене тофу
– мляко и яйчен жълтък (ограничено усвояване)

Биология и алкохол

Човешкият организъм няма депа за цинка, което прави невъзможно натрупването на запаси. Цинкът е разтворим във вода и се губи при термичната обработка (варенето) на храната. Този елемент трябва да се набавя всеки ден, а излишъкът, ако има такъв, обикновено се изхвърля.

Алкохолът не само пречи за правилното усвояване на цинка, но може и да го „разтваря“. В този смисъл, даже ако приемате здравословни количества цинк всеки ден, редовната употреба на алкохол неизменно ще доведе до недостиг на този елемент.

В заключение, вегетарианството не е здравословно хранене, а само условие за него. Здравословното хранене изисква разнообразна храна, приемана в прилични количества и при определен режим. Разнообразието е особено важно за вегетарианците, които не могат да си набавят цинк от месото, което е с най-богато съдържание на този жизненоважен елемент.

А когато не е възможно всеки ден да ядем риба и тиквени семки, може би се налага да посегнем към хранителни добавки. Само два дни приемам цинк на таблетки и вече изчезнаха усложненията на един кожен проблем, възникнали покрай коледно-новогодишното и твърде охолно празнуване с домашна ракия, вино и шампанско.

По всичко личи и че крем „Здраве“ е малко вълшебство.

Иван Стаменов
12.1.2017 г.


Бележки:

 1. По данни на Световната здравна организация, приблизително 25% от населението на света, т.е. 2 милиарда души, страда от дефицит на цинк. Недостигът на този елемент се свързва с 400 хиляди смъртни случаи всяка година. Жертвите обикновено са от Третия свят, а жителите на Европа и Америка, макар да страдат от подобни заболявания, рядко стигат до болнично лечение. [^]
 2. Размерът на тестисите (яйцата) варира при различните мъже, но размерът не трябва да е по-малък от този на орех. [^]
 3. Резюме на научни изследвания върху връзката между количествата цинк и различни онкологични заболявания, сред които е ракът на гърдата при жените, можете да прочетете тук. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "10 симптома, че може би страдате от липса на цинк"

 1. Антиантихрист  14.01.2017 г. | 11:56 ч.

  Много от симптомите са характерни и за „кандида„. Някои лекари дори мятат, че тази гъбичка може да е причина и за рака.

 2. B12  14.01.2017 г. | 12:38 ч.

  Цинка е сравнително лесен за набавяне, повече ме тревожи витамин B12. Като си направих изследване се оказа че нивата ми са под нормата, а алтернатива на месото не се намира в интернет с изключение на добавките.
  Та едно по задълбочено проучване няма да е излищно, защото касае пряко вегетарианците.
  ПП. при дефицит на B12 си взимайте таблетки от по 1000 mg

 3. Стопанина  14.01.2017 г. | 13:19 ч.

  Доколкото съм запознат, B12 се набавя от млечни продукти, които присъстват в менюто на вегетарианците. Дефицитът на B12 е по-скоро проблем на веганите.

 4. B12  14.01.2017 г. | 15:26 ч.

  Ям млечни продукти всеки ден, но до колкото съм чел, в тях, както и в кокошите яйца се съдържа едва 10- 15% от необходимата доза. Освен това B12 е един от най-бързо изчерпващите витамини.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.