2017: Завръщане в Пътя, обратно към духовността

Пожелания и насоки за Новата година

Изгревът на новата година настъпи. Отдалечаваме се от зимното слънцестоене и дните отново започнаха да нарастват. Размишленията за живота и отминалите събития ни дават възможност да изправим посоката на движение и да преоценим смисъла от безценното пътешествие, наречено живот.

Всички ние сме свързани на тази красива планета — доброто и злото, мирното и насилственото, управниците и управляваните, богатите и онези, които се борят за оцеляването си. Ние сме едно и също — актьори във все по-заплитащата се човешка история, случваща се в Матрицата. Всички ние се поддаваме и противодействаме на илюзиите на Майя, като всеки от нас се развива вследствие на подтикващите сили и постоянството на сетивната действителност.

2016 беше значима година — доста странно съчетание на доброто и не толкова доброто. С несекваща и полуавтоматична стрелба събитията от тази година изстреляха човешката история до нови висоти на драмата. Чак до стратосферата на драмата, както изглежда. И всичко това се случи в огромни величини, сериозност, сила и тежест. Сякаш с помощта на усмирителни ризи беше възпрепятствано всякакво съпротивление, беше осуетено всяко бягство и много от нас бяха задържани и завлечени в плитчините на груповото съзнание и колективното безумие.

Никога по-рано не сме били толкова свързани и с такава пълна свобода на изразяване. Но никога по-рано не сме се придържали толкова охотно към големите и несекващи лъжи, с които ни хранят насила. Никога по-рано не сме затъвали толкова в какофонията на собствената ни лудост, при която мнозина от нас предават себе си заради изкушението и желанието да бъдат забелязани на всяка цена и да се почувстват по-специална част от стадото. Никога по-рано да бъдеш креслив и непочтителен не е било толкова печелившо занимание. И никога по-рано колективната история не е имала толкова голямо предимство пред индивида.

Всичко това доведе до момента, в който събитията в нашите собствени животи бяха натикани в периферията, омаловажени и обезценени. Индивидуалният живот беше ограбен в сенките на фалшивите начала, колосалните разочарования, мъртвороденото правосъдие и голите надежди, спънатите и абортираните промени. Личните ни амбиции, стремежи и цели бяха сравнени със земята, за да може на тяхно място да се издигне могъщият монолит на колективната драма.

Може би никога досега не е имало толкова належаща нужда от завръщане към личното самоусъвършенстване, за да се освободим от примамливия зов на машината за правене на илюзорна реалност. Подтиквани сме да маршируваме под строй към самоунищожението и размиването на собствените ни индивидуалности. За да противодействаме, чувствам остра нужда да се отдалечим от преобладаващите насоки за продължението на драматичната история и да се захванем със създаването на второстепенни сюжетни нишки и цели нови глави с разнообразни приключения.

В едно толкова бурно море от информация и необходимости от действия ние отчаяно се нуждаем от яснота, която може да се постигне само когато вниманието и волята ни се насочат към духовно развитие.

Единствената останала истина в наши дни е тази, която можем да намерим в самите нас. А единственият начин да стигне до нея е като продължим по Пътя, сложим себе си в ред и последваме мъдреците и Учителите, които вече са ни показвали как да вървим по този Път. Трябва да си припомним свещеното, да се учим и да прилагаме, а също и да се молим.

Никой не може да измисли по-добра версия на собственото ви бъдеще от самите вас.

Който иска да познае духовната истина,
по-напред е нужно на пречисти ума си,
докато стане ясен и дълбок
като небето.
Избягвай всичко, което руши покоя ти.
Ако се опазиш от капаните
в дълбоката бездна
на ограничените представи,
тогава, където и да отидеш,
ще бъдеш напълно свободен
от всякакви препятствия,
като същество от чиста духовна природа.
~ Из „Лекия път на духовния напредък“ от Хуя Чинг Ни

Моите най-искрени благодарност и почитания са за всички читатели на тази малка статия. Пожелавам на всички ви най-доброто през Новата година.

Автор: Дилън Чарлс @ The Waking Times

Превод: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.