Свръхзвуковият Hyperloop и нов поклон доземи пред Илон Мъск

Втора ода за големия визионер и бъдещето, което ни носи

Вижте и първата ода за автономните коли »

Илон е гений. Идеята му за Hyperloop го доказва. Защото само истинските визионери могат да направят революция от нещо, което вече съществува. Прогресът — това е да намериш ново приложение на старото.

Какво е Hyperloop? Великият Мъск може би е забелязал, че електроните, които носят електричеството и интернета до дома ни, се движат по кабели. Нищо не им се пречка по пътя, затова идват при нас, кажи-речи, със скоростта на светлината.

И само неповторимият Илон се е светнал,

че хората също са сбор от електрони

Сядате в удобното кресло. Затягате коланите. И поемате с 970 км/ч по правите тръби, свързващи едно място с друго. Сещате се, нещо като надземно метро.

Само че скоростите в това „метро“ са по-високи. На „влакчето“ не му се налага да спира на станции през всеки километър. И не трябва да се съобразява с вибрациите в тунела, нито да се пази от въздушната възглавница на насрещните влакове. Летите волни като куршум, изстрелян за части от секундата през дулото на пистолета.

Ето защо скоростите могат да бъдат почти неограничени! Или както казва Илон: до 1126 км/ч! А това е на косъм от скоростта на звука. Пътуването от финладския град Хелзинки до шведския Стокхолм, например, щяло да отнема само 30 минути. А не, както сега, 4 часа със самолет и ферибот или, да си го кажем, девет дни път с камили.

Hyperloop щял да превозва и стоки, много по-евтино от авиолиниите.

Забравете „Южен поток“, „Турски поток“ и разните му там допотопни потоци. Вече не само газта, но и всяка друга стока, даже самите хора, ще могат да пътуват в метални тръби на бетонни постаменти. Какво толкова може да им се случи?

Но и идеята за Hyperloop страда от човешката завист

Първосигнално враговете на прогреса се загрижиха, че по-бързият и по-евтин транспорт щял да лиши някои хора от работата, от която са зависими. Както автономните коли „Тесла“ щели да оставят шофьорите без препитание. И така да е…

Кой им е виновен на шофьорите, че са избрали умираща професия? Кой им е виновен и на авиолиниите или куриерите, че работят по-бавно и по-скъпо от Hyperloop? Никой не им е виновен. Но Илон е гений. И морален човек. Той не е длъжен, но е помислил и за тях.

Великият Мъск може да намери работа за безработните. На Марс. Но тази велика идея за все по-близкото бъдеще ще я възпеем в следващата ода.

Винаги ще има недоволни от прогреса

Да бяха само „загрижените“ за безработните шофьори и куриери, но не са. Веднага се намериха и разни хора да ни занимават с черногледството си:

Г-н Мъск, какво ще стане, ако едно земетресение повреди „кабела“, по който се движат „човешките електрони“?

Или:

Какво ще стане, ако това свръхзвуково надземно „метро“ пострада при терористичен акт в нашия все по-войнствен свят?

Тъпаци! При скоростта, с която се движите по Hyperloop, няма и да усетите какво ще стане. Ще се разпилеете на съставните си електрони. Пфу! Не е за вярване, че и в 21 век масовото невежество спъва големите крачки на човешкия прогрес.

Геният на Илон е безграничен. Вярвам, че той ще намери начин да пребори и тероризма. Така че, ако обичате, не врещете… както не бихте имали време да изврещите при авария на Hyperloop. Ама какво ви става, хора, нима искате вечен живот?

Познавате ли всеки от тези хора, навъртащи се край строящия се Hyperloop? — Не? И аз не ги познавам. Но вярата ми в Илон е категорична, че нито те, нито дори терористи биха направили нещо, с което да навредят на събратята си, пътуващи в тези тръби с над 1000 км/ч. Ама, пак да се запитаме сериозно, какво толкова може да се случи?

Ученото си е учено

И в тоалетната да го затвориш, ще измисли Hyperloop! Това не е просто израз. Идеята за бързия транспорт на хора и стоки може да възникне дори там, в нужника. Стига да имаме очите на Илон, за да я видим, и гениален ум, за да я осъществим.

Разтоварвате „стоката“ си в тоалетната чиния. Пускате водата и давате началния тласък на „пътниците“, а те поемат по тесните тръби към крайната си цел. Нищо не може да ги спре и разпилее, та да се размирише. Е, освен авария.

Накратко, Hyperloop е нужник за екскременти, копнеещи да се разхвърчат във всички посоки на Земята. Чак до Марс. Нима има нещо лошо в това?

Но за Марс… в следващата ода.

Хейл Сейтън! И поклон доземи пред Илон, неговия пророк.

Автор: Мейсън Леви

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Свръхзвуковият Hyperloop и нов поклон доземи пред Илон Мъск"

  1. Тортурач  11.12.2016 г. | 05:24 ч.

    Идеята за Hyperloop е на Илон Мъск, само че той не се е захванал лично с осъществяването й. Не я и патентовал. Само я описал и се надява различни хора и фирми да я осъществят и да спечелят от това, като по този начин спечели и човечеството, което включва и самия него.

  2. Стопанина  11.12.2016 г. | 13:35 ч.

    Разбирам, че си му фен. Авторът не му е фен, но пък е твой фен.

    Интересна ситуация.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.