Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване

Нашето постоянство и двуполюсният модел „Изток-Запад“

Живеем във Време разделно. Почти неусетно образуваме общества от хора, обединени според вярата и убежденията си. Не са нужни големи усилия, за да влезем в противоречие и дори в конфликт с инакомислещи групи.

До 2012-2013 година нямах основание да говоря за „нас“. Дотогава „От Извора“ беше едно и също с личния блог ivanstamenov.com. Но след това усилията и постоянството ми доведоха съмишленици — сравнително малобройни, но и огромен успех.

Защото „така трябва да бъде“ и според д-р Щайнер:

„Всеки трябва да е наясно, че, щом извършва някаква обществена дейност в този смисъл — бих казал, в смисъла на световния ред — трябва да разбира този ред. Световният ред е такъв — достатъчно е да видите рибите в морето, — че рибите снасят много, много яйца, но само няколко от тях се превръщат в риби.

Така трябва да бъде.

Като имате предвид тази особеност на природата, пристъпвайте към решаване на задачите си. Дори от първите ви лекции да се заинтригуват само малцина, всъщност ще е постигнат максимумът, който може да се постигне.“

Ако това, което казва Щайнер, е максимумът, значи, съм го преизпълнил. Защото се обградих с хора, които не просто са заинтригувани. От тях вече се уча. От тях получавам насоки. От тях вече зависи и по-нататъшната ми (като цяло) неблагодарна работа.

Ние сме общество от съмишленици. Въпреки че все така съм основен автор и преводач в блога. И въпреки че не всяка тема, която разглеждам, изцяло или непременно представя интересите или мирогледа на обществото.

Но има неща, които са основни и обединяващи

Постоянството ми не се изразява само с това, че, да речем, блогът скоро навършва 10 години. Уха, 10 години! Изразява се най-вече с това, че следва неизменна „политическа“ линия от създаването си. И ако през тези години е имало дребни корекции в посоката, те отразяват естественото взаимно обогатяване на мирогледа ни.

Мисля, че мога да кажа следното от името на всички „нас“:

1. Уважаваме ролята на всеки народ, безразлично от географското му място. Всеки народ, който съществува, се е съхранил и е пазен свише, за да изиграе важна роля за близкото или далечното бъдеще. Определянето на ролята е съгласно общочовешката еволюция, която не се решава от светски власти — даже напротив, защото:

2. Ако управниците на даден народ бавно го убиват или задържат в миналото, отклоняват задачите му и/или цялата общочовешка еволюция, подлежат на изобличаване. Ние правим ясна разлика между народите и съответните им управници.

Просто е, нали?

Не е сложно, ако симпатиите или антипатиите ни не зависят от термини, като „Изток“ и „Запад“. Елементарно е, ако избягваме двуполюсните модели. И единственото двуполюсно схващане, което сме принудени да приемем — не по  наша воля, а заради фактите, — е прокарването на разлика между народа и „неговата“ политическа държава.

Важи и за Изтока, и за Запада.

Ето конкретни примери:

Ние обичаме руснаците, но имаме основания да не подкрепяме руските власти. Ние обичаме немците, но нямаме повод да изпитваме почит към политиката на германските власти. Същото е при американците и техните управници, които, вярваме, работят преди всичко против самите американци, и пр.

Ако има руснаци, които подкрепят руските власти, сме склонни на снизхождение. Защото знаем, че човек може лесно да бъден подведен заради страховете или кривите си представи, насадени му от детска възраст — не от друг, а от „родните“ му власти. Същото важи за българите, немците, американците и всички останали.

Ама наистина е просто

Само че има хора — не желая да им прикачвам прилагателни, — които не умеят да разбират дори простото. Простото за „нас“. Или не искат да го разберат, защото не са се освободили от страхове и криви представи, основани на двуполюсния модел „Изток-Запад“. Не са се освободили и от илюзията, че народът и политическите му управници нямат общи интереси. Или го разбират, но съзнателно проповядват неразбиране.

Редовно съм се сблъсквал с хора, за които дори простото е извънредно сложно. Някои от тях са колоритни и доста активни гости във форума на „От Извора“. Други са транзитно преминаващи и след като едни ме окачествят като „русофоб“, а други — като „русофил“, рядко се връщат. Свикнал съм на такива крайно противоречиви етикети по мой адрес.

Именно тези диаметрално противоположни схващания за мирогледа и личността ми говорят, че критикът изхожда от двуполюсен модел. Но и от съответната му невъзможност да разреши

елементарната загадка на нашия рядко(?) срещан мироглед

Човек би помислил, че, ако разпространява антропософски мироглед и беседи от Беинса Дуно, ще има естествени съмишленици. А именно — другите хора, които са привлечени към тези две учения. Само че не става така. Ама хич.

Най-активните противодействащи сили на нашето общество идват именно от средите на антропософите и белодрешковците. Дори да не критикуват конкретно мои статии, а даже и да са „харесали“ блога ни във Facebook, трудно се свиква с проявите на „русофилия“ (за мен чиста проба путинофилия и русофобия). И само със снимките в профилите си ме потискат:

Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване

Когато четем и слушаме такива белодрешковци и антропософи, се чудя: WTF?

Кога Дънов или Щайнер са подкрепяли руската мечка, представена от военната ѝ машина? Кога Дънов и Щайнер са говорили положително за болшевишкото образование, ръководено не от други в наши дни, а от ортодоксални попове с пагони? Кога Дънов и Щайнер са казвали, че Русия ще играе положителна роля в света, преди да са изминали още поне 1500 години?

Никъде, разбира се. Но това не се разбира. Не се разбира и когато Дънов и Щайнер говорят в прав текст точно обратното на онова, което говорят техните „продължители“.

Ако влезем в спорове с такива „антропософи“ и „дъновисти“, не след дълго разбираме, че не спорим с насрещни духовно-научни аргументи. Влизаме в спор с политически лозунги и тирадите на пресата — била тя руска или западна.

Неотдавна бяхме определени като лъжливи русофили, малоумници, подведени по руската PR машина:

„И сега сме стигнали до лъжата че БХК дискриминирала българите , като помагала само на циганите. От къде идва тази лъжа? Пак от същите медии на мафията. И простите българи пригласят. Пригласят от 1000 години в подкрепа на Лъжата и Сатаната!“

А вчера бяхме определени като членове на русофобска масонска ложа:

„Колко удивително е да се наблюдава, как човек като Светлан Бонев оправдава създаването на Ислямска държава, а от тук и съществуването на масонската Ложа, която контролира процесите, чрез използване на цитати от Рудолф Щайнер, които апелират към противодействие на тази Ложа! И всичко това обилно полято с много приказки, които показват горещото желание на един член на тази Ложа да види Русия раздробена и англо-американското тоталитарно господство реален факт.“

За незапознатите: Светлан Бонев е автор в „От Извора“, дългогодишен мой приятел и съмишленик на обществото ни. Нищо от онова, което беше казал, преди да получи етикетите, не излизаше извън рамките на мирогледа, обединяващ обществото ни. И беше казано в далеч по-кротък стил от моя обичаен. Всеки етикет, който получи, следователно, важи за мен и някои от вас.

Ще се въздържа от собствени прилагателни

Не мога да кажа нищо ново — нищо, което вече не е казано. Спонтанно се сещам за думите на митрополит Методий Кусев, който още в началото на миналия век е забелязал, че, ще го цитирам по памет:

русофилията у нас е стигнала до степен на идиотизъм“. (Из „Погромът на България. Виновникът.“)

Естествено, тук „русофилията“ всъщност си е чиста проба русофобия. Защото авторът говори за преклонението към лицемерната и звероподобна чужда власт, от която е страдал и страда преди всичко самият руски народ. Дори тогава, когато представители на този руски народ продължават да вярват, че тази човеконенавистна власт е „тяхна“.

Както се оказва, този идиотизъм въобще не е излекуван през XX век. Той има още по-крайни проявления в наши дни. Едно от тях е горецитираното мнение за „русофобстващите масони“. Още по-крайно е това, че всички тайни на съвремието и битието ни могат да се обяснят с посланията, закодирани в шоуто при откриването на Олимпиадата в Сочи.

Горе-долу така стоят нещата и при портретната снимка на Учителя, обградена от снимки на ленинградски властник, национален байрак, символи на военна мощ и зверинни тотеми, крачещи заедно към бездната. Снимката е от почитател на „От Извора“, ако се вярва на Facebook.

Това е притеснително. Това е предвестник на разочарования…

Това е и един от поводите да напиша тази статия

Не желая обществото ни да се подкрепя с „харесвания“ в социалните мрежи или чрез дарения за издръжката на блога, ако липсва осъзнаване за обединяващите принципи. Онези принципи, които описах по-горе. Простите положения, които са толкова трудни за разбиране, ако сме в блатото на двуполюсния модел.

Не желая да стават недоразумения и някой да се почувства „излъган“, понеже сам се е излъгал, че сме съмишленици. След което аз или някой от съмишлениците ми да чувства омерзение от спорове с хора, които очевидно изповядват ортодоксалните (и в никакъв случай антропософски) принципи на някое друго общество.

Живеем във Време разделно. Това време започва и няма да приключи скоро. Не по наше желание. Даже напротив. Просто е антропософски факт:

„Резултатът ще е разделянето [на човечеството] на две раси — добра и зла.“

Всяка жаба да си претегли ценностите и да си знае гьола или Извора.

Ама наистина е много просто, ако се замислим…

Иван Стаменов
3.12.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

14 коментара за "Хем русофили, хем русофоби — ние сме проста загадка, трудна за решаване"

 1. Петьо  03.12.2016 г. | 21:16 ч.

  „преклонението към лицемерната и звероподобна чужда власт, от която е страдал и страда преди всичко самият руски народ. Дори тогава, когато представители на този руски народ продължават да вярват, че тази човеконенавистна власт е „тяхна“.“

  Ей в това преклонение е трагедията. Само, че е трагедия на въпросните представители, които за съжаление понастоящем изглежда са голямо мнозинство. Поне по мои лични наблюдения. Превръща се в трагедия и на съответните „фили“, макар и представители на друг народ. А „фобите“ – те си живеят със страховете, като че ли. То и самото име „фоби“ говори за това. А къде е човеколюбието?

  Така ще е, докато хората спорят дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. И пропускат по-важното – каква е водата в нея? Какъв заряд носи? Какъв е вкусът ѝ? Става ли за пиене? И т.н. Не, нещата не са прости, много по-сложни са и затова трудни за разбиране. И засега малко могат да ги разберат. По-лесно е, за тези, които вече сме ги разбрали.

 2. Стопанина  05.12.2016 г. | 18:21 ч.

  Явно не само ние имаме такъв проблем. Това ме накара да се кикотя, затова го превеждам в цялост:

  Activist Post признава, че служи за руска пропаганда

  Activist Post беше обвинен във „фалшиви новини“ и руска пропаганда от „Вашингтон пост“ и други.

  Време е да го признаем. Надушили са ни. Путин е наше момче.

  Преди няколко години, докато списвахме безплатния блог, яздехме коне с Влад. Той беше гол до кръста, когато ни помоли:

  – Ще ми съдействате ли да спрем Клинтън да стане президент?

  – Няма проблем – отвърнахме, – ще включим и другите ни приятели от сайтовете за фалшиви новини, да помогнат и те.

  В ума ни пробляснаха картини как се съюзяваме с Алекс Джоунс и Рон Пол. Заедно щяхме да планираме пикантните миймове и зарибяващи заглавия, които щяхме да използваме като оръжие.

  И тогава казахме алчно:

  – Но, Влад, ние нямаме фондация, през която да перем пари, затова ще трябва да ни плащаш по друг начин.

  – Ами ако ви плащам с биткоини и сексапилни руски проститутки? Те са бивши гимнастички – предложи той с многозначително намигване.

  Сключихме сделка!

  Благодарение на руското спонсорство, ъпгрейднахме блога от Blogger на WordPress и си наехме човек да го стопанисва на непълен работен ден.

  Оттогава работим и по малките часове, за да проповядваме мир и свобода, но особено да дразним Съединените щати и техните агресивни, миротворчески войни срещу суверенни държави.

  Очевидно това е било достатъчно да застраши националната сигурност и корпоративните медии. Путин мислеше, че ще бъде по-трудно.

  По дяволите, надяваме се, че няма да останем без рекламите на Гугъл и проститутките. Ще ни бъде гадно.

  За да ни помогнете да се справим с трудностите, молим, помислете да ни направите дарение.

  Браво на колегите! Следващия път и ние ще признаем по подобен начин връзката си с русофобстващите масони. :mrgreen:

 3. от минаващите  05.12.2016 г. | 20:09 ч.

  Ми да, и аз имах един контакт, дето беше си сложил снимки на вашия човек, ама нещо духовните му постове се губеха между политическите. А тоѝ па беше контакт на един друг контакт, дето уж се занимаваше с исторически и духовни (почти поетична ошо философия), и току постне нещо я за добротата, я за мъжествеността на Путин…. Ах, колко съм нещастна – последният ме изтри от приятели, а първият го изтрих аз. 🙂

 4. Питащ  06.12.2016 г. | 16:35 ч.

  Стопанино, имаш предвид, че бялата раса се раздели на добри и лоши ли? Понеже в твоя статия бях прочел преди време, че жълтата и черната раса ще изчезнат и че това донякъде ще се дължи на хуманна евгеника.

 5. Стопанина  06.12.2016 г. | 16:42 ч.

  Окончателното разделяне на човечеството на две раси – добра и зла – ще се осъществи под ръководството на архангел Орифиил. Това ще стане в периода между 24 и 28 столетие след Христа.

  Част от представителите на по-старите раси ще се влеят по естествен път в бялата раса. А други вероятно ще станат жертва на евгениката – това е мое предположение според оповестени планове на влиятелни среди.

 6. Питащ  06.12.2016 г. | 17:18 ч.

  Възможно е да не съм запомнил правилно прочетеното преди. Не се бях замислял за ролята на политиците в този процес. Казваш „жертви“ и „влиятелни среди“, което ме навежда на мисълта, че от определени властови среди, ще бъде спусната сред населението политика на „хуманна евгеника“ и че процесът на изчезване на другите две раси до много голяма степен няма да е естествен, а изкуствен? Тоест, тези хора които ще инициират въпросната евгеника хем ще са расистки настроени и ще са против смесването на расите, хем ще са достатъчно човеколюбиви, че да не противодействат насилствено на расосмешението? Или става дума за някаква вълна на расизъм, която ще дойде отдолу (имам предвид от т.нар. „обикновени хора“): под влияние на езотерични учения и евентуално на някакви други фактори? Не мразя другите раси и нямам нищо против тяхното добруване, но тези въпроси са ми любопитни и затова те питам.

 7. Стопанина  06.12.2016 г. | 21:03 ч.

  Или става дума за някаква вълна на расизъм, която ще дойде отдолу (имам предвид от т.нар. „обикновени хора“): под влияние на езотерични учения

  Опазил ни Господ от „езотерични“ учения, които водят до расизъм и геноцид.

  Въпросната евгеника, за която говоря, се прилага от много години в страните от т.нар. Трети свят. Ограничават раждаемостта и създават предпоставки за кратък живот посредством ваксини и лабораторно създадени болести, сред които е и СПИН. По този начин се атакува прекомерното разрастване главно на черната раса. Чернокожите, които живеят в Европа и Америка, обикновено са обект на изолационна политика – такива чернокожа трябва да са по-специални, за да излязат от гетата и да заемат важни постове.

  Ограничаването на жълтата раса си е официална политика в съответните държави. Северна Корея съкращава популацията си с голодомор. А в Китай имат законно право на едно дете. На север, в Монголия и Сибир, имаме природен пример за расизъм. По принцип природата си е най-големият расист.

  Не трябва да забравяме, че един ден ще изчезне и бялата раса, като ще се самоунищожи във Войната на всеки против всеки. Каквото и да се случва дотогава, целта ни е да се класираме за Шестата раса.

 8. Питащ  07.12.2016 г. | 12:05 ч.

  Според съвременните разбирания, дори само това да смяташ, че принадлежността към дадена раса предопределя и дадени качества е расизъм. Ако погледнете в Уикипедия статията за расите („Раса“), ще видите, че там се представя виждането, че отделни човешки раси не съществуват и че всички сме една раса, както и че генетичните разлики между двама души от бялата раса да речем, може да са по – големи отколкото между един бял и един цветнокож. ЕС отхвърля всякакви расови теории.
  Относно Африка. Знам, че е континентът с най – бързо нарастващо население. Явно целта на ограничаването на съответната популация е да не се увеличават в още по – голяма степен и от сега африканските емигранти в Европа.
  Примерите, които си дал касаят намаляване на темпото с което се увеличава числеността на определени групи хора, но не и намаляване на числеността им. Мислех си, че имаш предвид, че белите ще откажат да се женят за хора от други раси, че ще има болести (споменато от теб) и големи катаклизми и заради това, другите две раси ще изчезнат. Благодаря за пояснението.

 9. Gergana  07.12.2016 г. | 15:46 ч.

  Хм, раса по начало означава степен на повдигнатост на душата (приближеност към Бога), което се отчита в древните писания, така както са стигнали до нас. Най-младата раса е най- девическа, т.е. невинна. Целта е чрез повдигане на духа да се постигне отново невинност или подмладяване на расата (духовно състояние на душата за общуване с Бога).

  В потапянето на човешката душа все по-надолу в големия Земен еон, и през различните големи епохи и подепохи (културни влияния) на този еон, се долавят изразени физически манифестации на влиянието на едни или други духовни сили (ръководни и противоборстващи) върху най-комплексната същност на Човека – неговото физическо тяло или това, което днес наричаме генетика в различимите части на физическата природа, които в момента сме в състояние да опишем по един непринуден и последователен начин. Фенотипните особености не винаги следват генотипните (един финландец например е по-бял от типичните представители на туранския генотип).

  Така оформените доловими отзвуци на кармичната предопределеност на душата в нейните превъплъщения във великата Д(а)р(а)ма на живота са едновременно съществени и несъществени. Би било проява на неразбиране да се твърди, че илюзията няма превъзпитателна цел. Добре възпитаните личности обаче разбират тази кармична илюзия и съдействат за постепенното изчезване на илюзорните възпитателна методи (черна магия) и заместването им с искрено общуване между хората (а където са двама в Негово име, там е и Христа).

  Едно краткосрочно предвиждане от моя страна е, че майката на всички илюзии – „Аз-ът няма значение“ – ще придобие външен израз във война между фенотипни особености за малките промеждутъци на материална базова предпоставка за господство на Ариман. Тенденцията за пренос на омерзение от едни географски части към други ще продължи още малко. После ще сме свидетели на обратната тенденция и „бесните кучета“ ще изпохапят всичко живо наоколо.

  Що се отнася до расите – така както аз ги разбирам, тъмните не ги разбират и това значи, че ще създадат кална смесица от въздух и вода, която те самите след това ще погубят, преди и те да бъдат погубени на свой ред. Целта на дявола не е вечен ред, а подходящо жертвоприношение.

 10. от минаващите  08.12.2016 г. | 12:00 ч.

  Боже колко ми е сложно да разбирам някои ваши статии и дори коментиращите… Явно не съм на вашето интелектуално равнище. Ама вие от къде ги черпите тия неща и тия знания за векове напред (ако не е таѝна, и ако не се искат 5 живота да прочетеш каквото трябва)? И изобщо коѝ и как може да знае толкова напред в бъдещето? Да, чувала съм (и гледала в туба клипове) за Нострадамус и за Блаватска, и за баба Ванга, и за преподобна Стоѝна…. Но колко от казаното от тях са истински пророчества и колко – манипулации, не знам.

 11. Стопанина  08.12.2016 г. | 13:37 ч.

  от минаващите,

  Вие сте минаваща от няколко години през блога. Би трябвало да сте забелязала, че тук не се позоваваме на Нострадамус и Блаватска, а и рядко използваме Ванга освен за допълнителна подкрепа на някои размишления. Дори от статията горе става ясно, че черпим сведенията си от антропософията на Рудолф Щайнер и наследството на Петър Дънов (Учителя Беинса Дуно).

  Интелектуалното равнище не е непременно условие за разбирането. Човек може да е много интелигентен и все пак да не иска да разбере, защото това би означавало да изгуби почвата под краката си или да излезе извън комфортната си зона. Нямам вас предвид, а тези, за които говоря в статията горе.

  Ако посочите къде равнището е твърде високо в статиите, ще бъде от полза от всички. Ще ме ориентирате докъде „да смъкна летвата“ и какви пояснения да давам. Старая се да отговарям и на всички конкретни въпроси в коментарите. Но не мога да гадая какво не е било достатъчно ясно. Ваша задача е да ме упътите.

 12. Светльо  08.12.2016 г. | 14:21 ч.

  Сякаш повече за форума, но да отметна и тук. В Духа на статията е все пак, днес новините от Кремъл просто валят ли валят. В една от тях ни съобщават, че символа на т.н. „преход към демокрация“ у нас Ахмед Доган, нехаресван (да не кажа по-силна дума) най-вече от русофили, националисти и голяма част от българския народ е удостоен с високо Кремълско отличие – номинирането на Ахмед Доган за награда във връзка със сътрудничеството между Руската федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа.

  На 6 декември т.г. Доган е бил поканен от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи „Народное Единство “ – Русия на тържество в Руския културно-информационен център в София, за да му бъде връчена наградата. – http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-24696843?nt=9.

  Малко по-късно в руското електронно издание Вести.ру се появи и новина, че Ротшилдовите Гленкор и Катарския инвестиционен фонд в консорциум са придобили солиден дял от Роснефть, като по-рано през годината е придобила и Башнефть – http://www.vesti.ru/m/doc.html?id=2830482

  Все новини, които показват, че интересите на Путин и компания нямат ама абсолютно нищо общо с тези на руския народ. Ако още не може да се разбере, значи или случая е патологичен или просто няма ама никакви желание за разбиране.

 13. от минаващите  08.12.2016 г. | 14:32 ч.

  Да, така е, позовавате се на Петър Дънов и Щаѝнер, а горните ги посочих само като наѝ-популярни за светския свят. Досега четох материал за Яна Язова. Досега нищичко не съм чела от Дънов, нито от Щаѝнер, но понеже беше вмъкнато в текста за Яна, мога веднага да се поправя, че проблема Ми не е интелектуален, а духовен. Съжалявам ако съм ви подразнила. Това е материя, която не познавам и не разбирам, и никога не ми е привличала вниманието. Влязох отново в саѝта, защото вчера говорих с ветеран антиквар, на коѝто направило впечатление, че книгите на Николаѝ Раѝнов не се преиздават. А единствено тук има интересни неща от него, при това духовни. Така че ето – може би тоѝ е вратата към новото познание за мен и в бъдеще като чета саѝта ви ще ми е по-разбираемо четиво. 🙂

 14. nothingfail  03.01.2017 г. | 22:58 ч.

  Действителните стари руси са украинците, не велико- ново- руските москали. Стара България е била в Украйна (действ. Стара Рус/ия/), но българските трако=слАвяни в мнозинството си напускат ония предели, за да се върнат на Балканите от сам Дунав през 7 век, а за над 2 века отделени простонародният говор около Къйив (Киев) се е променил от говора на българите. Понеже така наречените руски (русские, което е руснаци на руски, прилагателно, не същността), Паисий ги нарича москали в 8 част от историята си „За славянските учители“, като споменава отделно и русите!, са всъщност русифицирани и славянизирани угро фини и татаро монголи на които им е наложен официалния старобългарски под формата на църковен език от Къйив (Киев). Москалите, наследници на азиатската орда, използват трако=слАвяно=БЪЛГаро – украинско (старо-руско) наследство/ слава за пробив в юго-източна Европа към Цариград в напъни за 3ти Рим. Тия напъни се повтарят през историята започвайки от татарина Иван Грозния, татарина Петър 1, немската прусачка Катарина Велика и тъй нататък до днес, често под формата на ангел на светлината, но чрез очевадни исторически провали във всяко отношение за всички, включтелно за самите така наречени велики руски, и това при цялото им величие… Западът е лош, но досега засега всички отиват на Запад…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.