Шамарите на Красимир Кънев и Хелзинския комитет: размисли и страсти

Народът го е казал най-добре: „Каквото повикало, такова се обадило“

Неизвестни нападнали Красимир Кънев. За неосведомените — председателя на Хелзинския комитет. Нарочно не го наричам български. Даже и по-нататък ще използвам абревиатурата ХК, вместо БХК. То не ща и да го споменавам изобщо… Ама нали пребили човека, което странно ме впечатли, та си рекох: що да не споделя впечатлението?

Като гледам новините и коментарите под тях, никой не говори това, дето на мен ми иде отвътре. Или не по начина, който одобрявам и ми допада. Така че ще се изказвам!

Лоша работа е насилието

Във всичките му форми. Уточнявам, защото новинарите забравят, че насилието не се изразява само в шамари и ритници. Открай време и ХК си затваря едното око, че насилието не се изразява само в бушници. Също — че съблюдаването на правата на човека в България не се изчерпва само с циганите.

Може би по тази причина нечий бушник е затворил едното око на бедния Кънев. Така и така той го е бил затворил на мисловно ниво. Други са му го затворили и на физически план.

Шамарите на Красимир Кънев и Хелзинския комитет: размисли и страсти

Насилието има много форми. Една от тях е психическият тормоз. Той пък си има собствена форма — систематичния психотерор. Българите познават тези форми. Благодарение на ХК и други като него! Затова — викам си — олицетворението на този терор, господина Кънев, може да е получило bitch slap-а през суратя си. Спекулирам, разбира се. Забранено ли е?

Не е забранено, щом ХК го прави. Има ли по-вещи от ХК за правата на човека? Няма! — Щом те могат да спекулират за причините на нападението над председателя си, значи, мога и аз. Иначе бихме имали двоен стандарт, а това не е право.

ХК не си пада по двойните стандарти

Ама никак! Затова разбираме, че „неизвестните“ нападатели на Кънев са били бели българи. Ако бяха от мургавите българи, нямаше да разберем за нападението. Това е толкова „известно“, колкото и че ХК е символ на безпристрастността. (Простете за сарказма.)

Друго, от което се разбира какви са „неизвестните“, е, че Кънев е бил бушониран пред столичния хотел „Радисън“. Там като цяло минават бели българи. Все пак ХК и председателят му не отсядат в (не)законните махали на мургавите българи. Те нямат дейност и офиси там, колкото и работата им уж да е свързана с тези места. Ако Кънев живееше и се трудеше за правата на човека в някоя циганска махала, нямаше да го ступат пред „Радисън“, нали?

Логично е някак си.

Що пребихте човека бе, катили?

Не обичате циганите? Още повече не обичате тия, дето се преструват, че работят с истинска загриженост за циганите? Или Кънев спа с жената на някой от вас? Или ви дължи пари? Или пък сте се припознали и сте го помислили за някой друг? Или сте искали да оберете първия, когото срещнете? Или сте служители на „Хилтън“, които ревнуват, че Кънев вече не се мотае около вашия хотел? Или сте наемници на ХК и сте направили организирано шоу за PR цели?

Мога да изброявам спекулациите си до утре.

Съгласете се, всяка от тях може да е толкова вярна или невярна, колкото всяка от другите. Но ХК не мисли така. ХК знае всичко! И веднага монетизира случая, като го свърза с дейността си. Направи се на жертва. Извършителите на нападението и мотивите им може да са „неизвестни“ на полицията, медиите и обществото, но ХК вече бяха готови с поредното психотерористично изявление срещу българите, издържано в шаблона на „Дойче Веле“ и други от т.нар. соросоидни медии:

„Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават.“

Хубаво. Ама не разбрах: Защо ХК — щом защитава едни, но не защитава човешките права на други — се нарича БХК, а не ЦХК? Случайно ХК да знае, че правата на човека включват и свободата на словото му? То включва дори псувните и заплахите за убийство. Всеки може да мисли и да говори това, което смята за правилно или което е изпуснато в състояние на афект. Подсъдни са само делата и щетите от говоренето, стига тези щети от заплахи или лъжетвърдения да бъдат доказани.

ХК, айде да научите законите, преди да защитавате правата на когото и да било! Тая дейност, с която сте се захванали, не се прави така, както си мислите, че се прави. Не сте законодателен, нито правораздавателен орган, затова не определяте вие какво е „език на омразата“ и кой какво имал или нямал право да говори. Ако смятате, че някой трябва да ме репресира, задето говоря, каквото мисля, не защитавате правата ми, а ги потъпквате. И в този смисъл, наред с другите, сте канцерогенно образувание в социалния организъм, а всеки се справя с рака така, както намери за добре, защото не може да му помогне ни лекар, ни политик.

Никой не е длъжен да ви обича и съответно има право да казва, че пет пари не дава за вас. За самите вас това може да е „език на омразата“. Но то е въпрос на гледна точка. От друга гледна точка, вашият език на омразата отдавна е раздвоен като на змиите и чаталообразен като бойна прашка, с която стреляте по българите на общо основание. Като стреляте напосоки, винаги рискувате да ударите грешния келеш. И няма да се извинявам, че мисля: ако държавата беше на място, отдавна щеше да ви рита през девет планини, чак до Хелзинки.

Та така, драги ми смехурковци…

Всеки с насилието, което разбира. Едни залагат на психотормоза, защото са интелектуални изверги. Други отговарят на психическия тормоз с насилието, което умеят — просташките бушници и ритници. Насилието си е насилие и не може да се казва, че интелектуалното насилие не заслужава отговор чрез физическо насилие. Няма такова нещо! „Каквото повикало, такова се обадило“. На всяко действие има равно по сила противодействие. Природен закон.

Така че — не ми реви, Кънев. Озапти и комитета си с неговите смешни тиради. Бъди благодарен, защото мнозина биха казали, че даже много леко сте минали! Ако изобщо допуснем, че причината да те напердашат е свързана с работата ти в ХК. Защото, ще ме прощаваш, но човек, който е противен на едно място и си създава неприятели, обикновено е противен и във всяка друга област. И си създава неприятели по какви ли не поводи.

Невинни жертви няма, Кънев. Никога, ХК. Малцина са тези, които са невинни и ядат пердах заради искрена вяра и богоугодни дела. А вие определено не сте светии.

Иван Стаменов
29.10.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "Шамарите на Красимир Кънев и Хелзинския комитет: размисли и страсти"

 1. без коментари  29.10.2016 г. | 22:10 ч.

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 :O

 2. farseer  30.10.2016 г. | 01:42 ч.

  Ааа, много ме изкефи! Класически Стаменов! 😀

 3. Константин  30.10.2016 г. | 11:13 ч.

  Щом ,както казвате :
  „Насилието има много форми. Една от тях е психическият тормоз. Той пък си има собствена форма — систематичния психотерор“ ,
  а от друга страна отново , както казвате:
  …“правата на човека включват и свободата на словото му? То включва дори псувните и заплахите за убийство. Всеки може да мисли и да говори това, което смята за правилно или което е изпуснато в състояние на афект. Подсъдни са само делата и щетите от говоренето, стига тези щети от заплахи или лъжетвърдения да бъдат доказани.“

  Бихте ли казали не е ли тормоз и съответно насилие това да заплашваш и обиждаш постоянно , който и да било използвайки свободата на словото?!

  Никой не защитавам , а само питам!
  Помня как , когато бях дете слушах обидите на баща ми над майка ми , която ридаеше да ги слуша и ми беше ужасно…!

  Пак казвам не защитавам никой освен истината, която всеки познава от опит!

 4. Константин  30.10.2016 г. | 11:17 ч.

  Ето и едно друго мнение, което също не защитава никой, но е добре да се чуе!

  http://ivo.bg/2016/10/28/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%be%d1%89%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%8e%d0%bc%d1%80/

 5. Gergana  30.10.2016 г. | 11:53 ч.

  🙂 🙂 🙂

 6. Стопанина  30.10.2016 г. | 12:08 ч.

  Константин,

  Благодаря за линка към споделеното от Инджев. Влизам му в положение, защото имам същата опитност. Не е ежедневно, но поне веднъж на два месеца получавам заплахи заради различни мои позиции, най-вече заради историческите публикации и периодичните напомняния, че национализмът е най-вредният импулс в сегашната епоха.

  Колкото и да е странно, в един момент човек свиква и престава да разглежда заплахите сериозно. Може би 99% от тях идват от хора, които реагират емоционално на нещо, което не могат да оборят с думи. Чувстват, че единственият начин да се отърват от това, което ги смущава, е да грабнат неокастрената сопа.

  Бих казал, че от година насам по особен начин се радвам на такива заплахи, защото те са отдушник за тези хора. А самият факт, че нещо ги е докачило в позициите ми, говори, че са ги чули и са били достатъчно впечатлени от тях, за да ме смятат за „опасен“, „сектант“, „сатанист“, „соросоид“ и тъй нататък.

  Поведението им в повечето случаи говори за невроза – досег до истина, която за момента не са готови да възприемат. Ще дойде и този момент. А дотогава съм им дал свободата на словото, да ме заплашват и хулят, както намерят за нужно. За разлика от Инджев, не съм писал жалби, нито някога ще пиша до прокуратурата. Съвсем наскоро, надявам се, реших проблема си с един от най-активните психотерористи, като успях да издиря един от роднините му и обърнах внимание, че човекът се нуждае от подкрепа, защото „невротичният“ проблем вреди преди всичко на този, който страда от тази невроза. При мен проблемът просто се изразяваше в досада, каквато изпитваме, когато една муха държи да каца на носа ни.

  Бихте ли казали не е ли тормоз и съответно насилие това да заплашваш и обиждаш постоянно , който и да било използвайки свободата на словото?!

  Ами казал съм го. Точно това прави Хелзинският комитет. И ако приемем, че нападението над Кънев изобщо е свързано с това, че е председател на този комитет, смятам, че юмручното насилие е отговор на неговия психотерор. Като двата бушника даже не са правопропорционални на това, което си е заработил. На негово място бих очаквал и други такива реакции, особено ако не си вземе бележка.

 7. Никола Чухлев  30.10.2016 г. | 15:43 ч.

  Страшно е когато видиш как уж интелигентни хора са били зомбирани от руската пропаганда и нейните медии – силите на злото.
  Тези сили нямат сметка от истината за това си служат с какви ли не лъжи и похвати.
  Ето и случаят с Българският Хелзински Комитет.
  Организацията която направи толкова много за защита на българи от несправедливи дела срещу тях от страна на олигархично-полицейската държава по Руски модел.
  Фашизираната българска публика обаче не се интересува от това. Нея я интересува дали БХК не е помогнала и на някои цигани. Защото циганите не са като на българите – как така и те ще имат права като нас!? Те са втора категория ..

  Простият българин все още не е разбрал Основополагаща Европейска ценност, че сигурността на всички е сигурност и право на всеки по отделно.
  Това научи Европа от фашистките диктатури в Италия и Нациска Германия.
  Научи го защото се отказа от фашизма за разлика от България. В България фашизма се въведе 1944-та с руската окупация и култа към личността , и омразата към ралзичните, и еднородното в „културно“ отношение общество, и търсенето все на външен враг и лошите НПО-та и т.н.
  И сега сме стигнали до лъжта че БХК дискриминирала българите , като помагала само на циганите. От къде идва тази лъжа?
  Пак от същите медии на мафията. И простите българи пригласят. Пригласят от 1000 години в подкрепа на Лъжата и Сатаната!
  Още от гонението на богомилите българите все пригласят за злото!

  Дойде един мирови Учител в България и каза:
  „Новото Учение се състои в повдигането на жената и на Човешките ПРАВА“
  Защитава ли БХК тази Иделогия на Истината и на доброто или не?
  Как се стигна до там че уж последователи на Учението не могат да направят това ЕЛЕМЕНТАРНО РАЗЛИЧАВАНЕ и продължават да подкрепят злото?

  Защо всички организации на Бялото Братство по света защитават Човешките права, правата на жените, правата на хомосексуалните изобщо на човека а в България не!?
  Защо българите защитават точно противната позиция?!
  Истински ли са тези българи или фашливи?

  „Българите“ не искат другите да имат равни права като тях. Защото фашизма набляга на превъзходството.
  Европейските ценности са смърт за фашистката култура и хората, която я изповядват.
  На тях какво друго им остава освен да мразят?
  Една гола интелигентност без добродетели, без Христов импулс.
  Те нямат друго освен едни извратени от векове „ценности“, които наричат християнски – 1 към 1 съгласувани със сатаниснката православна църква.
  Идеология която от най-могъщата страна в света срина България до последно място в Европа по много показатели.
  Какво огромно падение, което продължава !!!
  Какъв знаменателен Пример за пропадане от истината.
  Пример, който ще се учучава от идните поколение …

  А за сегашните – Бог да ви е на помощ! Защото греховете – съзнателни и несъзнателни станаха твърде много а и от смъртта има много по-страшни неща.
  Все още има време за Осъзнаване и Покаяние.
  Ала малцина ще са смелите, да застанат срещу своите фалшиви разбирания и унаследени „ценности“

 8. Светльо  30.10.2016 г. | 16:06 ч.

  Човече тотална връзка с реалността нямаш. Написал си твърдения който са неверни! Кога БХК е защитавал хора заради потъпквану на права от страна на държавата, я дай един пример? Като как организации на ББ издигат за човек на годината извършител на убийство излежаващ присъда и непокаял се дори за постъпката си? Кой ти каза на теб, че БХК е организация на ББ? Я слез малко на Земята, какви нелепости пишеш?

 9. Стопанина  30.10.2016 г. | 16:24 ч.

  Чухлев,

  Не знам как „духовните обновители“ водите дискусии в съзвездието Алфиола, но тук, на Земята, си има установени правила още от времето на Платон и Аристотел. А именно – взимаш конкретен аргумент от статията ми, с който не си съгласен, и даваш конкретен контра-аргумент. Когато говориш общи приказки и приписваш качества и мироглед на противника си, каквито той няма и не изповядва, звучиш като неподготвен, като смешник или даже като някой, на когото му хлопа дъската.

  Да твърдиш, че авторът на статията е гонител на богомилите, че е против повдигането на жената, против човешките права и привърженик на политическа Русия или тукашното статукво, е толкова далеч от действителността, че звучиш потресаващо невежо и (съжалявам, че се налага да го кажа, но и) като невменяем. Смятам, че всеки, който следи работата ми от години, ще го потвърди.

  Затова в общи линии сериозен човек, за какъвто се смятам, не би трябвало да ти отговаря, но си написал предълъг коментар с „неадекватности“, сред които все пак има нещо, което може да се разгледа условно като контра-аргумент на моите аргументи. То е следното ти изявление и се хващам за него:

  Организацията която направи толкова много за защита на българи от несправедливи дела срещу тях от страна на олигархично-полицейската държава по Руски модел.

  За да гледам на горното като на валиден аргумент, искам да посочиш поне един пример, а още по-добре да съставиш списък с „толкова многото“ неща, които ХК, както твърдиш, е направил за защита на българите. Говоренето на ХК в медиите не се брои. Искам примери за дела, които практически са довели до повдигането на жените или цигането и реално са ограничили полицейската държава.

  Относно останалото, което си написал, ще кажа за пореден път нещо, което съм формулирал и преди: Няма по-голямо нещастие от това, да не различаваш приятелите си от враговете си. Ти смяташ, че аз не ги разпознавам. Аз пък смятам, че ти не ги разпознаваш.

  Отделен е въпросът колко не ми допадат стереотипите ти за цял народ, което е досущ в стилистиката на ХК. Освен това е издържано и в „духа“ на отвратителния текст, който сте качили на затворената си страница. И БХК, и „духовните обновители“ работите с вменяване на вина, което не ви прави съществено по-различни от сатанинската православна църква, срещу която си се изказал в коментара си.

  Да си знаеш.

 10. Стопанина  30.10.2016 г. | 16:48 ч.

  И още нещо, Чухлев,

  Понеже разбрах, че на други места в интернет определяш статията ми като фашистка, а мен – като някой оглупял от ръкомахане при паневритмия, може би ще се наложи да се аргументираш за фашисткото и да ми се извиниш за другото. Защото твърдението за фашизъм е доста сериозно, за да бъде подминато без коментар, а никога през живота си не съм ходил на Рилските езера и не знам дори първите стъпки на паневритмията.

  Но последното е достатъчно красноречиво за обичайната практика на „духовните обновители“ да водите Дон-Кихотовски войни срещу илюзорни противници. Тези ваши противници, както и в творбата на Сервантес, са мелници, които поне вършат някаква работа за хората. А вашата „духовно-обновителна“ мелница вече не мели нищо, и преди не мелеше нещо, което да става за консумиране.

  Щом смяташ, че можеш да коментираш събитията по-добре от мен, отваряй отново мелницата си и работи в нея. Недей да мътиш водата, с която работи моята мелница. И не за пръв път, бих казал, защото имаше един материал в сайта ви, където бях упрекван, че говоря против военните и държавата. Как се вписва това със сегашните ти изявления, че защитавам статуквото? Никак. Хем нямате моето постоянство, хем нямате моята твърда линия, която не се е променяла по съществените теми, откакто правя блога.

  Да ти кажа, не знам що за нахалство и що за пипе трябва да има човек, за да прави това, което правиш, пък и с убеждението на последна инстанция. Обяснявам си го с това, че сте смахнати по начало, такива ще си останете и до края. Все пак на някои хора, които се имаме за нормални, не би ни хрумнало да се представяме като адепти на Всемирното братство, което ръководело Черната и Бялата ложа.

  Психарско звучи. Много, човече!

  Ти и диваците около теб сте най-миризливото л..но в изворите, които трябва да спасят света. Учителя може и да ви прости, задето отблъсквате хората от чистата вода, но Законите няма да ви простят. Такива съдби си пишете, че в десет живота няма да си оправите батаците. Мога да ви помогна само, като за пореден път простя хулите ви по мой адрес.

 11. галина  30.10.2016 г. | 17:16 ч.

  Браво на Иван, много добра статия!

 12. House M.D.  31.10.2016 г. | 14:44 ч.

  Нападението над другаря Кънев е признак на най-отявлена хомофобия.

 13. Петко  31.10.2016 г. | 21:08 ч.

  https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/11/27/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82/
  Според мен, тази статия най-добре и подробно разказва за същността на тази организация.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.