Конспиративна теория относно конспиративните теории

„Властта на кукловодите се простира само дотолкова, доколкото подлъжат хората да им служат“

Едно от забавните неща за конспиративните теории, включително „атаките под чужд флаг“, е колко често те се оказват верни. Само можем да се чудим още колко ще се опитват да ни затапват с безсмисленото „Това е конспиративна теория“.

Но за друго ще размишлявам тук. Сега искам да ви запозная с една моя конспиративна теория, която се отнася за конспиративните теории. Ето я:

Силните на деня — елитът, задкулисието, както щете го наричайте — искат да се разпространяват необуздани конспиративни теории. Защото, след като крайните теории вдигнат много високо „границата на търпимостта“, ще им се размине всичко, което правят под тази граница.

С други думи, разюзданите теории гарантират, че моментът, в който „Ще взема отношение, когато се уверя с очите си“, никога няма да бъде достигнат и непробудените Иван, Драган и Петкан ще си останат заспали, въпреки че все повече злоупотребяват с тях.

Надявам се, че с това не давам идеи на нечестивите хора, но мисля, че то вече се случва. И във всеки случай съм убеден, че си струва да се изтъкне.

Конспиративна теория относно конспиративните теории

Втората теория

Има и втора причина, поради която властелините на статуквото обичат конспиративните теории, а тя е, че такива теории ги улесняват да разсейват опасните идеи. Например, днес вече знаем — отново ти благодарим, Едуард Сноудън, — че някои държавни агенти инфилтрират сайтове, за да всяват страх, несигурност и съмнения, както и да унищожават репутацията на неудобни хора.

Така че, вместо да използват обичайната манипулация за дискредитиране на проблемна идея („конспиративна теория!“), защо да не я свържат с някоя гадна расистка глупост?

Много хора избягват обсъждане на Федералния резерв, да речем, защото в дискусиите се включват интернетни тролове, които демонизират евреите. Отвратени от анти-семитизма, читателите се отказват от цялата тема, а въпросът за измамите на организираните банкери остава неразрешен.

Не случайно немодерираните дискусионни форуми са превзети от злословещи тролове, а зад повечето от тях едва ли стоят обикновени хора, тъй като повечето обикновени хора не са чак толкова ненормални. (Разбира се, има и такива, които наистина обичат да разпръскват мръсните си слюнки.)

Та, ето я втората ми конспиративна теория:

Плащат на отвратителни тролове, за да обсъждат определени идеи… идеи, които елитът иска да елиминира.

А в наши дни даже не е нужно да се плаща на тролове. Ботове с изкуствен интелект могат да вършат тази работа доста добре и дори да отговарят на контра-аргументи. Мога ли да го докажа? — Не изчерпателно, не. И няма да прекарам стотици часове в търсене на свидетелства. Не ми е това работата. Не съм разследващ журналист. (Всъщност такива журналисти вече няма, но това е друга тема.)

И все пак линковете, които поставих по-горе, доказват много от това, което написах, а останалото нека си остане мои лични теории. Нямам проблем с това. Хората могат или да ги приемат, или да ги отхвърлят — както преценят.

Другият проблем

Освен всичко, разгледано дотук, другият проблем с конспиративните теории е, че те прекалено залагат на надеждата. Да, на надеждата.

Един от изводите, скрит в конспиративните теории, е, че светът е под контрол. Дали е под контрола на илюминати, евреи, масони или тем подобни, има странна форма на утеха в идеята, че светът подлежи на пълен човешки контрол.

Утешителната идея звучи горе-долу така:

Светът се контролира от зли хора. Така че, ако можем да се отървем от тях, контролът ще попадне в ръцете на добри хора и всичко отново ще бъде наред.

Тази мисъл е погрешна. Светът не се контролира от която и да било група хора. По-скоро е голяма, хаотична каша. Да, политическите лобисти, банкерските картели и тъй нататък действително манипулират много неща, но те непрекъснато работят за това и много често се провалят. Да вземем два наскорошни примера:

• Ако те бяха чак толкова умни, тези хора нямаше да позволят на интернет да изскочи на световната сцена в началото на 1990-е години.

• Ако бяха чак толкова всемогъщи, щяха да елиминират Биткойн още когато се появи.

Истината е, че те не са толкова умни, нито всемогъщи. Всъщност тяхната власт се простира само дотолкова, доколкото подлъжат хората да им служат. А договорките не са бетонирани, невъзможни за разваляне. Така че…

Ако приемем, че всичко дотук е вярно, какво да правим?

Първата ми мисъл е, че е редно да се придържаме към фактите, а не към фантазиите.

Подозирам, да речем, че Сграда 7 от Световния търговски център умишлено е съборена, но не го знам. Подозренията ми не го правят истина. И по-важното: не си струва да се вманиачаваме в такива теми. Има десетки по-важни неща, в които да влагаме времето и усилията си — като изграждането на по-добър свят.

Не мога да се досетя и за една конспиративна теория, която да заслужава вниманието ни за цял живот. Извънземните в Розуел или покушението над Кенеди може и да развличат умовете ни — пък и бих искал да знам чистата истина за тези две събития, — но те просто не са чак толкова важни.

По-важното е да се посветим в изграждането на по-добър свят, като заобикаляме институциите на насилието, преобладаващи в „цивилизования свят“.

Автор: Тайлър Дърдън

Превод: Иван Стаменов

Източник: Zero Hedge

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

17 коментара за "Конспиративна теория относно конспиративните теории"

 1. Van  03.10.2016 г. | 22:21 ч.

  Много добър материал.
  Ванка, все още нещо мърда в алтернативното интернет пространство.

 2. Антиантихрист  03.10.2016 г. | 22:42 ч.

  Кон-спирациите не са за магарета. 😀

 3. Стопанина  04.10.2016 г. | 13:31 ч.

  Да, статията е добра. Не съм убеден в някои детайли, особено в размишленията за интернет и биткойн, но нещата опират до гледна точка.

 4. Нели  04.10.2016 г. | 22:17 ч.

  Светът се контролира от зли хора. Така че, ако можем да се отървем от тях, контролът ще попадне в ръцете на добри хора и всичко отново ще бъде наред.

  Тази мисъл е погрешна. Светът не се контролира от която и да било група хора. По-скоро е голяма, хаотична каша. Да, политическите лобисти, банкерските картели и тъй нататък действително манипулират много неща, но те непрекъснато работят за това и много често се провалят…

  …Истината е, че те не са толкова умни, нито всемогъщи. Всъщност тяхната власт се простира само дотолкова, доколкото подлъжат хората да им служат. А договорките не са бетонирани, невъзможни за разваляне. Така че…

  Чудесни мисли! Ако ние, хората, се осъзнаем или поне ако по-голяма част от хората осъзнаят това, няма да следват деспотите и тогава няма да има такава могъща власт на злото. Какво щеше да е Хитлер без последователи и съмишленици, какво щеше да е Сталин и подобните му. А какво би бил Христос, ако все повече хора го следват??? Така че, ние си заслужаваме тези, които следваме.

 5. Даниел Захариев  06.10.2016 г. | 17:08 ч.

  Един интересен филм, който разглежда някои проблеми много конкретни и практично: https://www.youtube.com/watch?v=NtVJRxgsmvk

 6. Стопанина  07.10.2016 г. | 13:57 ч.

  Започва обещаващо. Изтеглих си го и ще го гледам през уикенда. Благодаря.

 7. Даниел Захариев  10.10.2016 г. | 18:10 ч.

  И освен филма, ето една друга статия в която се говори за суверена: http://terminal3.bg/kak-nie-da-precakame-sistemata-a-ne-tja-nas/

 8. Стопанина  10.10.2016 г. | 18:27 ч.

  Супер. Ама още не съм гледал и филма. От сутринта превеждам една статия, която е толкова сложна, че дори антропософските преводи вече ми се струват елементарни в сравнение с нея. Дано да я завърша днес, та утре да напиша нещо по-леко за блога и да ми остане време за филма и статията, която препоръчваш.

 9. Даниел Захариев  11.10.2016 г. | 14:29 ч.

  Още едно зрънце към колекцията: http://www.dunavmost.bg/Ruse/News/64517-politsai-iskaha-da-globyat-rusenets-no-sbarkaha – това е как на практика се правят нещата, когато се познават конституцията и закона. Не коментирам самото ‘провинение’ и човека.

 10. Петьо  11.10.2016 г. | 17:44 ч.

  Прочетох статията за суверена и гласуването. И какво предлага авторката:

  „Какъв е изходът? Единственият ни изход е да сложим всичко на мястото му. Обръщам внимание: НИЕ да сложим всичко на мястото му. Започваме с реализиране на правото си да избираме (не бива да допускаме властимащите да постигнат целта си, като се откажем от този фундамент на демокрацията). Гласуваме и избираме разумно! Не с отвращение, не на принципа на по-малкото зло, не напук. Разумно! Продължаваме с настояване институциите да спазват закона, като в конкретния случай изискваме от ЦИК да приложи непосредствено върховния закон вместо незаконосъобразната методика. Държим нещата под контрол и упражняваме натиск, като не се отказваме. И така, докато системата не заработи за нас.“

  Как може да се гласува „разумно“, когато избора се свежда точно до „отвращение“, „по-малкото зло“ и „напук“?

  А, ако законът, извън конкретния случай, който трябва да изискваме институциите да спазват е зловреден за нас? Предложението да „държим нещата под контрол и упражняваме натиск, като не се отказваме“ е безплодно, когато то се изпълнява когато се става част от системата, която уж трябвало да работи за нас. Тази система не е правена за това и никога няма да работи по такъв начин!

  Агонията ще продължава, докато мнозинството си мисли, че може да се изправи сегашната система по един или друг начин или да се изисква от нея да се самопоправи. Не, тя е погрешна още изначално. Трябва качествено нова система.

 11. Стопанина  11.10.2016 г. | 18:39 ч.

  Гласуваме и избираме разумно! Не с отвращение, не на принципа на по-малкото зло, не напук. Разумно!

  Как се постига разумното, ако трябва да избираме между доказан лъжец, мафиот, говно и съмнителен боклук, от когото се носи зловоние?

  изискваме от ЦИК да приложи непосредствено върховния закон

  А що да не си го прилагаме сами?

  И така, докато системата не заработи за нас.

  Не може чужда система да работи за нас. Решението е наша собствена система, която няма общо с чуждата и по възможност работи не само за нас, но и за целия организъм.

  Статията вади изводи само от гласуването. Ако 60% от хората не гласуват, наистина на системата не ѝ пука. За това авторът е прав. Но ако 60% не плащат данъци, за да хранят Звяра, дали на системата няма да ѝ пука. 😉

 12. Стопанина  11.10.2016 г. | 22:50 ч.

  Относно тази новина:

  http://www.dunavmost.bg/Ruse/News/64517-politsai-iskaha-da-globyat-rusenets-no-sbarkaha

  Случаят наистина е показателен.

  Коментарите отдолу показват тъжна картинка.

 13. Даниел Захариев  12.10.2016 г. | 15:36 ч.

  Петьо и Стопанина – съгласен съм и с двамата относно разумността и това, че системата е чужда.
  И точно в това се състои същността за мен. Системата е чужда, но ние ежедневно се сблъскваме с нея и имаме вземане/даване. И колкото по-добре разбираме и знаем правата си и самото (конституционно) право, толкова по-свободни ще бъдем. По начина по който в момента разбирам нещата – Конституционният съд е този към когото трябва да насочим погледи и съответно всеки закон, който нарушава правата ни да пада под неговия нож.
  Както се разбира от филма (https://www.youtube.com/watch?v=NtVJRxgsmvk&t=6942 час/мин/сек: 1:55:42) Системата ще използва всички средства и сили, за да ни наложи как да живеем. Съответно трябва да познаваме Системата в тънкости, за да можем да се борим успешно за правата си. Докато продължаваме да ‘спим’ ще продължават да се приемат всякакви безумни противоконституционни закони.

 14. Петьо  12.10.2016 г. | 16:20 ч.

  Даниеле, а какво правим ако самата система е не само чужда, а и незаконна: http://against-toplofikatsiya.blogspot.bg/p/blog-page.html
  ?

  А ако и конституцията е незаконна?

  http://www.peticiq.com/bgexit

  Трябва ли тогава да познаваме Системата в тънкости и да се борим с нея? Или да действаме по друг начин?

 15. Даниел Захариев  12.10.2016 г. | 17:33 ч.

  Благодаря Петьо за линковете! Ще ги прочета.

 16. Стопанина  12.10.2016 г. | 20:30 ч.

  Истински банер, който може да се види по масмедиите:

  Твоят избор е нашето бъдеще

  Твоят избор е нашето бъдеще…

  Това послание е на фон, в който ръцете се протягат от говняното жълто сякаш просят нещо от божествата в небесното синьо.

  Понякога могат да бъдат и честни.

 17. Петьо  12.10.2016 г. | 20:41 ч.

  По-точно едва ли биха могли да го кажат.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.