Bayer купува Monsanto: Отвъд видимото на повърхността

Поглед към дълбоките води на един брак по сметка

Химическият гигант Bayer тези дни закупи земеделската биотехнологична компания Monsanto за $66 милиарда. Този съюз напомня за браковете между членове на средновековната аристокрация, които не се събират по любов, а от желанието да задържат благата в семействата си, като разширяват земите и властта си. А в този случай истинската същност на тези блага изисква специално изследване.

Monsanto е доста известно име. Тази глобална компания създава хербициди и генетично-модифицирани семена. Най-известни са хербицидът Roundup и семената Roundup Ready. Последствията от използването на Roundup будят тревога, тъй като се свързват с принос към зачестяването на аутизма, сърдечните и други заболявания. Генетично-модифицираните семена също пораждат притеснения и се свързват с повишения риск от някои видове рак.

Bayer със седалище в Германия е световен играч, произвеждащ химикали и фармацевтични продукти. Това, което не е известно на мнозина, е, че интересът на компанията обхваща и водата. Подобна на храната, а може би и по-важна от храната, е водата — тя също е условие за живот.

Bayer купува Monsanto: Отвъд видимото на повърхността

Bayer е основана през 1863 г. и по-късно става част от IG Farben, която произвежда Циклон Б (Zyklon B) — при управлението на Хитлер в газовите камери с него са убивани евреи, цигани, политически дисиденти, хомосексуалисти и други хора. След войната IG Farben е надробена на по-малки компании, сред които AGFA, BASF, Sanofi и Bayer.

Чрез флуоридизацията на водата в концентрационните лагери нацистите извършват химически контрол над онези, които я пият. Като автор, ще си позволя и личното твърдение, основаващо се на продължителни проучвания, че САЩ и техните съюзници имат планове за използване на водопреносните системи като средство за химическо и биологическо нападение, прикривано като естествено възникваща пандемия. Колкото и да е смело това твърдение, подкрепящата го документация е многобройна и включва: документи с планове; промени в законите за локалната употреба на биооръжия, като се дава имунитет на държавни агенти за нарушаването на съществуващите закони при употребата на биооръжия; промени в законите, при които разкриването на информация за водоснабдителните системи от страна на държавни служители се смята за криминално престъпление, и други.

Погледнато повърхностно, интересът на Bayer към водата може да изглежда периферен. Уебстраницата на тази компания заявява загриженост относно ефективното и възобновяемо използване на водата, като признава само че: „Производствените фабрики на Bayer са по целия свят, но само 2% от използването на вода се осъществява в областите, официално класифицирани от World Resources Institute като оскъдни на вода.“

Това, което звучи като доста скромно посягане към водата, добива различен смисъл, ако разгледаме корпоративните връзки на някои директори и съветници.

Марийн Декерс беше CEO (главен изпълнителен директор) на Bayer от октомври 2010 г. до 30 април 2016 г. През този период той е заемал и място в борда на директорите на General Electric — компания, която е нагазила дълбоко във водните технологии.

Вернер Венинг — председателят на борда на директорите в Bayer от април 2002 г. до 30 септември 2010 г., също така е бил член на контролния борд на Siemens AG, Мюнхен. От май 2011 г. до юни 2016 г. той е бил и председател на контролния борд на E.ON AG, Дюселдорф.

Както Siemens, така и E.ON имат голям апетит към водата. Siemens не крие, че „предлага изчерпателно портфолио с интегрирани автоматизирани решения и системи за обработка на питейна и отпадъчна вода, десалинизация (обезсоляване, пречистване) на морска вода, както и решения за водоснабдителните мрежи и поддръжка на съоръженията.“

Главната дейност на E.ON Energie, свързана с водата, е съсредоточена във включената в германската стокова борса компания Gelsenwasser AG (“Gelsenwasser”). По данни на SEC, „Gelsenwasser е най-голямата частна водоснабдителна мрежа в Германия (според обема на доставяната вода)“.

Бившият шеф на Bayer също е поддържал значителни връзки с компании, работещи с вода. Д-р Манфред Шнайдер, който беше директор на Bayer в периода 2002-2012 г., беше и председател на борда на директорите на гиганта RWE. Чрез филиала си American Water Works компанията RWE без излишен шум е изкупувала водни системи навсякъде в Съединените щати.

Но заниманията на Bayer с водата не свършват с нейните управители. И други лица, заемащи позиции сред мениджърите и съветниците на Bayer, са имали сериозно участие в други корпорации за обработка и доставяне на вода. Сред тези корпорации се нареждат Lonza, Emerson, Linde, Evonik, Innovationsregion Rheinisches Revier GmbH, Cabot Corporation, Envia Mitteldeutsche Energie AG и Sulzer, без да сме изчерпателни. Имената на такива, които седят в управленските структури на Bayer, но имат корпоративно вземане-даване с компании, занимаващи се с вода, включват, наред с други, Сю Ратадж, Петра Райнболд-Кнапе, Томас Ебелинг, д-р Клеменс Бьорсиг и д-р Клаус Щурани.

Вернер Бауман е назначен за директор на Bayer през май тази година и като че ли няма връзки с други корпорации.

Bayer купува Monsanto: Отвъд видимото на повърхността

Бракосъчетанието на Monsanto и Bayer има всички предпоставки да доведе до утвърждаването на контрола не само върху храните, които ядем, и лекарствата, които приемаме, но също и върху водата, която пием. Тези три неща — храната, лекарствата и водата — съставляват основното за поддържането на живота. Ако някога е имало брак по сметка със сватовници от преизподнята, може би е именно този.

Автор: Джанет Фелан1

Превод: Иван Стаменов

Източник: Activist Post


Бележки:

  1. Джанет Фелан е разследващ журналист с публикации в Los Angeles Times, The San Bernardino County Sentinel, The Santa Monica Daily Press, The Long Beach Press Telegram, Oui Magazine и други регионални и национали американски издания. Автор на книгите The Hitler Poems („Поемите на Хитлер“) и EXILE („Изгнаник“). Понастоящем живее и работи извън родината си САЩ. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Bayer купува Monsanto: Отвъд видимото на повърхността"

  1. House M.D.  04.10.2016 г. | 17:35 ч.

    Bayer първоначално е фабрика за багрила. Когато открива аспирина и хероина, се превръща в световен гигант. Твърденията за Циклон Б в тази статия не почиват на научни факти. Дори ционистите се отказаха от тази лъжа, защото тя не издържа строгата научна проверка.
    За споменатия брак научих от YouTube канала „Скритата истина“, но в медиите не намерих нито ред.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.