Асен Чилингиров: „Българската Църква II“ (цяла книга)

Кой разруши старите български черкви и още за Филипи и Филипопол

Предговор от Стопанина: По-долу можете да прочетете и предговора на проф. Чилингиров към втория том на книгата му за Българската църква. Тук ще си позволя няколко мои думи за съдържанието на този сборник. Първата негова статия е позната на редовните читатели на „От Извора“ – „Още за Филипи или Филипопол“, публикувана като самостоятелна студия по-рано тази година. Чисто новото изследване на проф. Чилингиров е във втората статия, озаглавена „Разрушените църкви“. Основната тема в нея, както подсказва и името, са многобройните съборени до основи и старателно заринати черкви по територията на нашата страна и особено в землището на Първа Юстиниана (Българската архиепископия). С убедителни аргументи авторът показва, че истинските врагове на тези черкви не са били варвари, нахлуващи от севера, а специално подготвени бранители на противниковата верска партия. Не по-малко интересни за мен бяха и сведенията, че от историческите извори, с които разполагаме от XV век насам, са манипулирани преписи на действителните по-ранни творби.

Тази електронна публикация на „Българската църква II“ е ексклузивна за „От Извора“ и представлява предпремиера на печатното издание. Очакваме го в книжарниците в края на септември тази година или следващия месец.

Асен Чилингиров: „Българската Църква II“ (цяла книга)

Безплатно електронно издание:
Асен Чилингиров:
„Българската църква II –
Изследвания, факти, документи“

(PDF | 211 стр. | 15.2 MB)

Корицата в размер за печат
(JPG | RGB | 2.4 MB)

Предговор от автора: Този сборник представлява продължение на първия сборник „Българската църква“, излязъл преди три години и предшестван от редица изследвания на същата тема. Четири десетилетия разделят първите ми публикации, свързващи пътуването на апостол Павел по нашите земи, от публикуваната тук лекция на „Исторически четения“ през май 2016 г., когато за пореден път се подчертава връзката на апостола с духовната култура на нашия народ. В тези десетилетия археологическите изследвания и новооткритите извори за същността и историята на християнството налагат съвършено различно отношение към художествените паметници на нашия народ и неговата роля в историята на световната духовна култура спрямо възприетото и наложено в официалната наука и политиката. Те показват, че в нашата родина не важи установената от науката терминология за „средновековието“, като преходна епоха между античността и нейното възраждане в европейската култура и изкуство през ХІV–ХVІ век.

У нас развитието на изобразителното изкуство и архитектурата достига своята кулминация в последователното търсене на античния идеал век и половина преди този идеал да стане цел на големите художници и архитекти на италианското възраждане. И се предава по естествен път, без чуждо посредничество, на тях, за да продължат и те пътя в търсенето на духовните идеали.

Чуждото политическо владичество в нашите земи не прекъсва нито търсенето, нито следването на античните хуманистични идеали и тяхната духовна традиция, следвана от художествените творци в родината ни през всички хилядолетия от историята на цивилизацията в нашата планета. А тази култура е проява на Духа и отношението на художествените творци към Твореца на Битието, независимо от това в какви форми се проявява и какво съдържание се влага в тях.

Асен Чилингиров
Берлин, септември 2016

Още книги от проф. Асен Чилингиров в книгохранилището »

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

5 коментара за "Асен Чилингиров: „Българската Църква II“ (цяла книга)"

 1. Николай Петков  27.10.2016 г. | 11:04 ч.

  Здравейте! Все още не намирам книгата на проф.Чилингиров по книжарниците, може ли повече информация кога да я чакаме да излезе от печат. Като голям почитател на идеите и разбиранията на проф.Чилингиров смятам , че всеки българин трябва да има неговите книги в личната си библиотека в хартиен формат. В момента издирвам книгата „Албански дневник“, която единствена ми липсва и бих желал да попитам дали предвиждате преиздаване или да ме насочите как бих могъл да я закупя.
  Благодаря предварително!
  С уважение,
  Николай Петков

 2. Стопанина  27.10.2016 г. | 12:12 ч.

  Здравейте, Николай Петков,

  Има проблем с печата на тази книга. В нея са включени много цветни илюстрации, които излизат с незадоволителни резултати от печатницата, с която проф. Чилингиров работеше през последните години. В момента правим експеримент с нова печатница, където пуснахме „Покушението над Юстиниан“ и засега резултатите са чудесни.

  Щом си вземем тиража на „Юстиниан“ и го разгледаме добре, ако първите ни впечатления се запазят, вероятно в същата печатница ще бъде отпечатана и „Българската църква II“. Кога? – Надявам се, че в най-скоро време.

  Относно „Албански дневник“ ситуацията е по-сложна. Тиражът е изчерпан (една от най-бързо продаваните книги на А. Ч.) и авторът не планира допечатки. Ако държите на хартиен вариант, ще трябва да си го отпечатате в домашни условия от PDF-а (имаме го във версия за печат тук, в блога) или да намерите дигитална печатница, която има практика да отпечатва само по една бройка от книга при нормални, дори изгодни цени. Мога да ви насоча към една такава в София.

 3. Николай Петков  27.10.2016 г. | 13:08 ч.

  Здравейте Стопанино,

  Благодаря за бързия отговор! Бих се възползвал от варианта за единично отпечатване. Моля изпратете ми телефон или адрес за контакт на е-мейл или като отговор!
  Желая Ви успех във всяко начинание!
  Николай

 4. Стопанина  27.10.2016 г. | 14:03 ч.

  Пратих писмо.

 5. Tschilingirov  25.12.2016 г. | 23:38 ч.

  Печатното издание на книгата е от вчера, 24 ХІІ 2016 пуснато в продажба.
  Засега се продава в книжарница „Български книжици“, София.
  Цената е 22 лв.
  Автора

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.