Духовната наука — 4: Лемурийци, атланти и съвременният човек

Епизод 4 от поредицата за начинаещи антропософи

След като си дадох почивка от поредицата за произхода на човека, която е част от видеокастовете за начинаещи антропософи, дойде времето да завърша започнатото. Акцент в този предпоследен епизод, описващ накратко еволюцията на хората през текущия еон Земя, са древните лемурийци и атланти, както и различията им спрямо съвременните човеци.

Както обикновено, в изложението са засегнати набързо и някои други теми, имащи съвсем пряка или косвена връзка с основната.

Видео вариант с HD резолюция:

Аудио вариант: Лемурийци, атланти и съвременният човек (MP3, 11.3 MB)
Текстов вариант: Нередактиран сценарий на записа

Саундтрак: Tom Cloud — The Sky is the Limit

Допълнителни бележки: След като в следващия епизод приключа темата за произхода на човека, в подраздела „Духовна наука за начинаещи“ на раздела „Подкастове“ ще продължа да правя материали за тепърва навлизащи антропософи. Тези подкастове и/или видеокастове обаче ще бъдат предимно самостоятелни епизоди, тясно разглеждащи определени теми.

Ако имате желание и възможност да подкрепите работата ми по тези мултимедийни проекти, преводите и авторските материали, можете да го направите тук.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

7 коментара за "Духовната наука — 4: Лемурийци, атланти и съвременният човек"

 1. Луд гидия  13.09.2016 г. | 23:53 ч.

  На 4:06 казваш че отделените същества на Луната са по напраднали от нас. От поредицата за космоса, знам тъкмо обратното. Думите ти, след 4та минута, противоречат с представата ми за космоса изградена от предишните подкастове. С какво „лунните човечета“ са по напреднали от нас, земните?

 2. Стопанина  14.09.2016 г. | 00:03 ч.

  На 4:06 казваш че отделените същества на Луната са по напраднали от нас. От поредицата за космоса, знам тъкмо обратното.

  Относно коя поредица за космоса става дума? Ако имаш предвид тази, на която съм автор, там казвам следното:

  Всъщност след този момент на отделянето на Луната се случва онова, което в религиите е известно като грехопадение – разделянето на тогава безполовия човек на мъже и жени. И пак тогава само по-напредналата част от човечеството продължава съществуването си като хора, човеци… Те започват да развиват своя Аз, индивидуалната си душа. А по-изостаналите човеци остават на степен на развитие, която днес бихме определили като животинска. Животните, включително маймуните, произлизат от прадревния човек, а не, както се твърди днес, че било обратното. След отделянето си от Земята, Луната и нейните обитатели – същества, които са по-напреднали от човека – до ден днешен управляват размножителните сили и у двата пола. Изобщо, Луната и цялата лунна сфера с всичките й обитатели – някои са в изцяло духовни тела, други имат и полуфизически форми – имат извънредно много задачи, свързани с живота на Земята. С живота и на човеците, и на животните, и на растенията… Но и това е извън сегашната тема…

  Противоречие няма.

 3. Луд гидия  14.09.2016 г. | 00:40 ч.

  Благодаря за отговора, благодаря и за поредицата за начинаещи. Научавам мн неща от теб!

 4. Стопанина  14.09.2016 г. | 00:52 ч.

  И аз благодаря! Щастлив съм, когато се окаже, че съм бил полезен.

 5. Тео  15.09.2016 г. | 11:12 ч.

  И аз благодаря за поредицата, която следя с интерес.
  Имам едно питане, което не мога да си отговоря, ако приемем, че по времето на Лемурия и Атлантида материята е била организирана по различен начин и заради това няма останки от тогавашните цивилизации, то тогава фусилните останки на динозаври например от кой период са? Аз бях останал с впечатлението, че по време на Лемурия вече е имало динозаври. Или можем ли да каже, че по някакъв начин те (фусилите) са приели минерален вид на по-късен етап?

 6. Стопанина  15.09.2016 г. | 12:19 ч.

  Динозаври е имало още през Лемурия. Но фосилите са от значително по-късен период, края на Атлантида и дори началото на Следатлантската епоха.

  Написах и последната част от тази поредица. Днес ще се запиша. Но нямам представа как ще я илюстрирам за видеото. Надявам се, че до утре ще намеря решението и готовият резултат ще е налице и… приличен.

 7. Марица  15.01.2017 г. | 09:14 ч.

  преди да се изказвате по темата за произхода и същността на човека горещо ви препоръчвам да се запознаете и с книгите на академик Николай Левашов levashov.info, levashov.ru. https://www.youtube.com/watch?v=TTTFPSiKU-0

  С наѝ-добри чувства

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.