Още археологически лъжи и манипулации (август 2016)

Възкръснали монаси с гроб без кости и базилики, при които най-важното уж е размерът

Знам, знам… Вече дойде септември, а ще ви занимавам с новини от миналия месец. Но какво да се прави — август беше силен месец за археологията. Или по-точно за това, което се нарича „археология“ по нашите богати на находки земи, но бедни на квалифицирани и нравствено зрели хора, които да ги проучват. Хартисаха ми коментари и докато чакаме новите открития до края на летния сезон, ето на какво ще обърна внимание:

Гроб на високопоставен монах откриха на Перперикон

Николай Овчаров продължава да пише своя opus magnum на Перперек, като все по-категорично залага на жанра фентъзи. Както загатва името, основното откритие е някакъв „гроб“ на „високопоставен монах“. Сега, извинете за невежеството ми, но преди откритието на Овчаров живеех с илюзията, че монасите не се делят на „високопоставени“ и „нископоставени“. Те са си просто монаси — както днес, така и преди 1500 години. Не и според Овчаров, който не може да открива обикновени неща. При него всичко е от „високопоставено“ нагоре.

Ще си кажете — добре де, изхвърлил се е с това определение за монаха, само дето от публикацията не се разбира: как са разбрали, че гробът е бил на монах? И това трябва да го приемаме на юнашко доверие. Най-големият абсурд от новината обаче е следният:

Археолозите не са открили кости. Те предполагат, че по всяка вероятност костите са изтлели, тъй като почвата е била с висока киселинност. Николай Овчаров открои и друга възможна версия — тленните останки да са били преместени в костница.“

Обобщено — даже и това за „гроба“ се оказва измислица, плод на вечно развинтеното въображение на археолозите. Един мислел, че костите били изтлели. Друг пък спекулира, че били пренесени. А аз мога да мисля, че това нито е било гроб, нито в него е лежал монах. Ако действително някой е лежал в „гроба“, мога да предложа версията, че „мъртвецът“ е излязъл от гроба, както Лазар. Що пък не? Да не е по-малко реалистично? И пирамидите уж били „гробници“, в които „умрелите“ адепти лежали по три денонощия, докато трае инициацията преди следващата стъпка в посвещението им. След това ставали и освобождавали „гроба“ за следващия…

В новината се споменават и надписи, които тепърва щели да бъдат „доразчитани“. Не се споменава и дума от разчетеното досега. Искате ли да се обзаложим, че текстът няма да бъде обнародван?

* * *

Още археологическите лъжи и манипулации (август 2016)

Това, че у нас трудно може да се говори за археология в смисъла на сериозна наука, особено ясно личи от тази новина. Запознайте се с нея от източника, понеже не желая да препечатвам материали, в които разни господа си мерят… базиликите до последния сантиметър. Преди накрая да се включи и Божидар Димитров с клишето, че „размерът има значение“.

Направо обобщавам, че подобна археология не е друго, а порнография.

* * *

Медиите също са перверзни колкото си искат, понеже харесват порното, предлагано от Николай Овчаров и Божидар Димитров. Вижте този коментар на „Монитор“ за меренето на… базилики:

„Настроените на сериозна вълна научни умове неведнъж са обвинявали историците медийни звезди, че профанизират материята. Обаче Николай Овчаров и Божидар Димитров не спират с успех да демонстрират, че науката може да бъде и атракция. Меренето на базиликите е част от шоуто, което трябва да продължи, за да се развива културният туризъм, да се създават нови работни места, да се оживяват западналите региони… Къде с факти, къде с малко шоу двамата популяризират мисията си; шумят около всяка находка — понякога значима, друг път не толкова; търсят и намират финансиране за дейността си; опитват се да наложат в общественото пространство визията, че историческата памет е нещо важно за настоящето и бъдещето на всяка нация. И ако го правят с намигване и пунт — още по-добре…“

В превод от порнографски на човешки горното звучи така:

„Настроените на сериозна вълна научни умове неведнъж са изобличавали медийните звезди, правещи се на историци, че се занимават с поквара. Обаче Николай Овчаров и Божидар Димитров не спират с успех да ни показват, че по нашите земи няма място за наука, а трайно се е настанила порнографията. Меренето на базиликите, както някои мъже си мерят гениталиите с ревност за всеки милиметър, е част от перверзията, която трябва да продължи. Както и в порнографската индустрия, така и в лъженауката не са важни нравствеността и стремежът към истината. По-важно е да има шоу, да се развива „културен“ туризъм, аналогичен на секс-туризма в страни от Третия свят, да се създават нови работни места не само за порнозвездите, но и за операторите и режисьорите на тази индустрия, да се твърди, че смъртоносната поквара носи след себе си живот на западналите региони.

Къде с факти, къде основно с пълни измислици, отдавна засенчващи „камъка на Ахил“ в Гърция, двамата успешно задушават всякакъв зародиш на истинска археология; шумят около всяка находка — понякога значима, но в повечето пъти изкуствено сензационирана; преди всичко търсят осребряване на дейността си. Опитват се да наложат в общественото пространство порнографската визия, че паметта, изпълнена със сцени като от филми за възрастни, е нещо важно за настоящето и бъдещето на всяка нация. Все пак и децата от малки трябва да се учат на джиджи биджи, затова историко-археологическото порно се излъчва не само по малките часове, но и преди „Сънчо“. И ако го правят с намигване и пунт — още по-добре… защото това означава, че се чувстват безнаказани за мръсната си работа, съсипваща вече няколко поколения.“

И ще бъде много тъжно, ако порнографията на созополския фанариот и лъжливото овчарче, хвалена и поощрявана от анонимните блюдолизци на „Монитор“, продължи толкова дълго, че накрая доведе до неизбежното — до съществуването на българите, но само в историческата памет на други народи. Други народи, които не възпитават децата си до зрялост чрез мръсни продукции. Други народи, които не се подвеждат по перверзната мисъл, че лъжите могат да повдигат западнали райони.

Лъжите могат само да убиват.

Иван Стаменов
3.9.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Още археологически лъжи и манипулации (август 2016)"

 1. House M.D.  03.09.2016 г. | 13:58 ч.

  Под „високо поставен монах“ най-често се разбира или обесен монах или игумен. От статията и приложените връзки не става ясно дали в близост е имало манастир.

  Като свидетел на откриването, ще ви разкажа подробно. А откриването биде така. Господин Овчаров, не знаейки какво е открил, отправи гореща молитва Господу, а Господ изпрати Ангел, който му възвести: „Не бой се Ники! Ти откри гроб на неизвестен сред вас, но високо поставен в Моето царство монах! Дерзай, защото сърцето ти от нищо не трябва да се смущава, поради Моето присъствие в теб.“ И като каза това, Ангелът се оттегли.

 2. Gergana  03.09.2016 г. | 20:47 ч.

  Други народи, които не възпитават децата си до зрялост чрез мръсни продукции. Други народи, които не се подвеждат по перверзната мисъл, че лъжите могат да повдигат западнали райони.

  Ох, де ги тия Народи?

  Значи сега аз, ‘ко ли си изкопам дупка, ще се наместя ли в нея ;)?

 3. Gergana  03.09.2016 г. | 20:51 ч.

  Стопанине, шега при предходния коментар. Иначе благодаря за хумора при разобличаването на високонаставените изтелели и изпосталели архи открития

 4. Стопанина  03.09.2016 г. | 20:58 ч.

  Герка, благодаря за хумора, но въпросът може да се разглежда и сериозно. Не мога да посоча народ, който е цъфнал и вързал. Но мога да посоча поне няколко народа, които разглеждат археологията си по-сериозно и не поощряват манипулаторите и сензационерите си в толкова директни вестникарски словоблудства.

 5. Gergana  03.09.2016 г. | 21:15 ч.

  Да, като се замисля, ние сме едни от малцината нашественици в земите на дедите си. Тук в Европа.

  Дам, тези неща е много добре, че ги осветляваш. Не си въобразявай и за миг, че съм неблагодарна.

  Лесно се забравя колко спокоен е въздухът, когато някой друг го пори с гърдите си, но аз знам и помня, и се уча.

  Хуморът ти е стопроцентов иначе. Само по тях! 🙂

  Лека.

 6. bagatur  04.10.2016 г. | 18:31 ч.

  Чудесна статия …

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.