Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак

От Стопанина: Преврат по сценарий от нискобюджетна турска телевизионна продукция с неубедителен сценарий. Кърваво потушаване с най-жестоката хватка на държавата и с уличното право на тълпата. Затворите са препълнени с метежници. Самата Турция е огромен затвор, тъй като напускането на страната за местните е усложнено. Упорито се говори за връщане на смъртното наказание. Жертвите на демокрацията ще изпълват специални отделни гробища. Икономически и политически репресии срещу десетки хиляди високообразовани турци, включително учители от държавни и частни училища. Извънредно положение, включващо задължение на гражданите за безвъзмезден труд — сиреч робство. Имаме и „временен“ отказ на властите да се съобразяват с човешките права, което просто означава, че башибозуците ще колят и бесят като „противниците“ си от Ислямска държава, докато (евентуално и пак временно) отново им се доиграе на демократи от „светска държава“.

Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак

„За една нощ Турция се върна двадесет години назад“ — обобщи наскоро турската писателка Елиф Шафак в поредица от свои изказвания, които звучат като почти самотен глас на разума, идващ от съседната ни държава. Според мен Турция се върна не с 20, а с 200 години назад, но като цяло Шафак е права за ретроградната същност на събитията от последната седмица. Всъщност тя е мъдра жена, която е права и за много други неща. Рядко се случва да намеря колекция от мисли, на които ми е невъзможно да възразя.

10 мъдри слова от Елиф Шафак

Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак1. Коя е винаги вярната посока

Изток, запад, север, юг — все едно е. Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и шир света и ще стигнеш отвъд него.

2. Силата на вярата

За да бъде вярата ти твърда като скала, сърцето ти трябва да бъде меко като перце. Бъдете готови за необичайното и неочакваното и ще започнат да ви се случват странни неща, надхвърлящи и най-невероятните ви мечти.

3. Всичко се връща

Не причинявай зло. Проявявай състрадание. И недей да злословиш зад гърба на другите — не отправяй дори наглед безобидни нападки! Думите, които излизат от устата ни, не изчезват, а постоянно се трупат в безграничното пространство, за да се върнат при нас, когато му дойде времето.

4. Какво е да обичаш истински

Лесно е да обичаш един съвършен Бог, безукорен и непогрешим, какъвто е Той. Много по-трудно е да обичаш своите ближни, другите хора с всичките им несъвършенства и недостатъци. Не забравяй, можеш да познаеш само онова, което си в състояние да обичаш. Няма мъдрост без Любов. Освен ако не се научим да обичаме Божието творение, не можем нито да обичаме истински Бога, нито да Го познаем истински.

5. Пречистващата сила на Любовта

Истинската мръсотия е вътре в нас. Останалото просто се отмива. Има само една мръсотия, която не може да се махне с чиста вода и това е петното на омразата и фанатизма, заразило душата. Можеш да пречистиш с въздържание и пост тялото си, но сърцето се пречиства само с Любов.

6. Ти си светът и светът е в теб

Цялата вселена се съдържа в един единствен човек, в Теб. Всичко, което виждаш наоколо, включително нещата, които може би не обичаш, и дори хората, които презираш и от които се гнусиш, присъстват в една или друга степен и в теб. Опознай се докрай. Погледни честно и твърдо тъмните и светлите си страни, и ще постигнеш върховна форма на съзнанието. Който познава себе си, познава и Бога.

7. Краят на старото е началото на новото

Постарай се да не се съпротивляваш на промените, които изникват по пътя ни. Вместо това остави Животът да живее чрез теб. И не се плаши, че животът ти се преобръща с главата надолу. Откъде знаеш, че онова, с което си свикнал, е по-добро от нещата, който ще дойдат?

Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак8. Бог се проявява в многообразието

Всички сме създадени по Божи образ и все пак така, че всеки е различен и неповторим. Няма двама души, които да са еднакви. Няма две сърца, които да бият в еднакъв ритъм. Ако Бог искаше всички да сме еднакви, щеше да ни създаде такива. Затова, който не уважава различията и налага на другите мислите си, не уважава и свещения Божи промисъл.

9. За житейските етапи

На 40 години получаваш нова задача, нов пропуск за живота. И не се притеснявай, че остаряваш. Няма бръчки и бяла коса, които да са достатъчно силни, за да сломят мощта на числото 40.

10. Сърцето е обиталището на Бога

Можеш да познаеш Бога чрез всичко и всички във всемира, защото Бог не се свежда до джамия, синагога или църква. Но ако пък искаш да разбереш къде точно е Неговото обиталище, има само едно място, където да Го търсиш: в сърцето на онзи, който обича истински.

* * *

Елиф Шафак е живото свидетелство, че навсякъде по света съществува баланс или провидението се опитва да го постигне. С други думи — там, където има многохилядна кръвожадна тълпа, готова да линчува, трябва да има поне един човек, който по вътрешния път на своята самота, е стигнал до умението да очовечава. И също — да намира разума и утехата там, където привидно вече ги няма:

Каквото и да се случва в живота ти, колкото и тревожни да изглеждат нещата, не изпадай в отчаяние. И всички врати да си останат затворени, Бог ще отвори само за теб нов път. Бъди благодарен! Лесно е да си благодарен, когато всичко е наред.

Още изказвания на Елиф Шафак, подбрани от Таня Димитрова.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Другата Турция: 10 мъдри слова от Елиф Шафак"

 1. Светльо  23.07.2016 г. | 00:11 ч.

  Уникална е – наш човек!

 2. Тео  23.07.2016 г. | 07:03 ч.

  И аз бях преди няколко дена приятно впечатлен от нея в една статия на Дневник:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/07/21/2798583_elif_shafak_za_edna_nosht_turciia_se_vurna_dvadeset/

  Като един просветен човек и провиждаща според мен зад реалните процеси, не одобряваща действията и на двата лагера, въпреки че самата тя е повлияна силно от Суфизма, но явно и не само:

  „За Ердоган
  Много съм критична към AKP, но има огромна разлика – тя бе избрана от хората, казва писателката. Гюленистите не са били избирани от никого, но искат скришом да дърпат конците.
  „Цялата борба за власт уби и малкото възможности за демокрация на тази тъжна, самотна държава“, заключава тя.“

 3. Спиро  23.07.2016 г. | 15:33 ч.

  Наскоро започнаха много български турци да се връщат от Турция и много хора се чудехме защо е така. Сега вече ми се изясни.

 4. Ели  24.07.2016 г. | 04:58 ч.

  Ние пък едва успяхме да си приберем приятел, който беше на почивка в Истанбул по това време. Беше пълен кошмар за нас, докато го пуснат да се прибере в България. И по-грозно ще става може би, дано не е така, но но-вероятно на там вървят нещата. Ех, тоя Ердоганчо, не наигра се и той 🙂

  Ааа, умни нещо пишете на сайта от време на време, което ме радвам изключително много в момента. Елиф Шафак е разкошен човек и е изключитерно удоволствие да я четеш.

  Бих добавила и нещо от себе си към нейните думир защото тя е наистина уникална във всяка своя дума. Старая се и аз да внимавам с думичките и къде какво говоря и защо 🙂 Но ето нещо и от мен днес :

  „Във Вселената всичко е само Любов. Само и единствено Любов!!!

  Но има и тъмна материя, която е с нас, за да ни помогне да бъдем себе си. Аз се оставих да бъда погълната от тази материя, за да намеря своя път, своята истина за Бог и своята светлина. Която ме обгръща и ме води напред сега. Напред във всичко, което правя вътре в себе си, всичко което правя със себе си и при общуването ми с другите около мен.“

  Желая ви прекрасен и вдъхновен ден, особено на автор/ката на този текст 🙂

 5. Gergana  26.07.2016 г. | 09:32 ч.

  [blockquote]Като един просветен човек и провиждаща според мен зад реалните процеси, не одобряваща действията и на двата лагера, въпреки че самата тя е повлияна силно от Суфизма, но явно и не само[/blockquote]

  Суфизмът е това, което бихме сметнали за софизъм или за йезуитско влияние. За мен софизмът е недоразбраната мъдрост на Егея. Много е просто: иска да се задължиш и да следваш чуждата рибарска лодка, за да й превземеш улова, когато възможно.

  Не я харесвам и това не е основано на физическия й облик.

 6. Стопанина  26.07.2016 г. | 22:16 ч.

  Жалко, докато подготвях материала, по едно време си рекох: Гери ще се изкаже позитивно за нея. Явно съм сбъркал знака на емоцията.

 7. Gergana  29.07.2016 г. | 01:46 ч.

  Има софизъм (София) отпреди софизма, описан в Диалог на Платон.
  А също и всемирна утеха, преди на някого да му е хрумнало идеята за опрощението.

  Много е права, но и пада много плоско.

  Бог е много остро попадение в съдбата на хората (Дхарма).
  Изисква усилия, способности и (sic! тук е гледната й точка!) Божия промисъл.

  Иронично е, че ще живее под режим, който изисква от хората и усилия, и способности, без да се съобразява с Божия промисъл (както проникновено e описан от нея).

  Мисля, че не смее да изобличи, ставащото пред нея.

 8. Stojan  18.10.2017 г. | 11:46 ч.

  „Никога не съм имала куража да изрека публично, че съм бисексуална. Досега се страхувах от стигмата, присмеха и омразата, но никой не трябва да мълчи от страх, заради последствията“ − сподели турската писателка Елиф Шафак в интервю за TED Talks. „Като писатели, ние винаги преследваме истории. Но също се интересуваме от мълчанията. Нещата, за които не можем да говорим. Политическите табута, културните табута… Интересуваме се от нашите собствени мълчания“, допълни още тя. Елиф Шафак е най-четената авторка в Турция. Тя има издадени 15 книги, 10 от които са романи. Най-популярната писателка в южната ни съседка пише на турски и на английски език, книгите ѝ са публикувани на 48 езика и са спечелили множество награди. В творбите си авторката често защитава правата на ЛГБТ обществото, но за пръв път говори за собствената си сексуална ориентация. 45-годишната писателка е известна у нас с романите си „Чест“, „Любов“, „Дворецът на бълхите“, „Черно мляко“, „Копелето на Истанбул“. Тя е автор и на множество политически коментари за издания в Европа и САЩ. Елиф Шафак е съпруга на журналиста Еюп Джан, с когото имат две деца. След признанието ѝ турските медии припомнят корицата на романа „Искендер“, където тя позира като мъж.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.