Археоложката Ана Радунчева и нейната хвърковата фантазия

Когато палеофентъзито лети по-високо от дроновете...

От Стопанина: Препечатка на статията „Археолог: Скалите край Сърница са изсечени от изчезнала цивилизация“ (и подзаглавие „Високоразвита цивилизация е изсякла змийското светилище 8 хилядолетия преди Христа“) с елементи на мои разсъждения и критики, които, както обикновено, обособявам в скоби и син цвят.

Според известния български археолог проф. Ана Радунчева змийският древен комплекс до с. Сърница, Хасковско, има туристически потенциал, сравним с този на Стоунхендж във Великобритания. (Преди да се рекламира като туристически обект, „известните български“ археолози трябва да му дадат звучно гърцизирано име, защото „змийски комплекс“ не звучи достатъчно атрактивно по критериите на „нашата“ Съветско-гръцка академия на неуките (СГАН). Например, както Перперек беше прекръстен с измисленото име Перперикон, така „змийският комплекс“ може да се нарече Саурополис (от гр.: Змийски град).) При всички случаи това е археологическа ценност от световна и европейска величина, категорична бе тя. (От категоричността на археоложката излиза, че Европа и всичко европейско не принадлежи към света и световното, което означава, че археолозите се нуждаят от опреснителни уроци по география и естествознание.)

„Наподобяващите змии фигури в скалите над село Сърница категорично са дело на човешка ръка, а не природен феномен. Змийските фигури образуват нещо като предпазен пръстен срещу непосветените. (Това за предпазния пръстен откъде го „знаем“?) Обществото на тези хора е било дуално — имало е нещо като светска власт, но истинските управници са били жреците“, разказа проф. Радунчева, която е специалист по праистория. (Пропуснала е да разкаже откъде „знае“ и за „дуалното общество“ — фантазира ли си, що ли?)

Според нея змийското светилище край Сърница е част от цяла мрежа от над 250 подобни култови комплекси, пръснати в Родопите. (Ако говорим за „мрежа“, това означава някаква подреденост и свързаност, а не за „пръснатост“. Освен това до оня ден този комплекс беше „единствен по рода си“ и „уникален“, а вече са открили още 250 такива като него?! Кога успяха за един месец?)

За археоложката Ана Радунчева и нейната изчезнала цивилизация

Аналози на изсечените в скалите фигури археоложката вижда в артефактите в Антиохия в Мала Азия. Там също са били открити змийски фигури в различни изображения — женска фигура с глава на змия, както и огромно влечуго на трон. Подобни светилища има в Италия, в Испания, въобще по цялото Средиземноморие, каза тя. (Змийски фигури с култово предназначение има по целия свят, чак в Азия и дори още по-далече — в Америките. Да се правят „аналогии“ само на базата на това, че са изобразявани змии, без да се обръща внимание на изобразителните похвати, композициите и други „незначителни подробности“, е проява на аматьорска работа и филистерство, а не научен подход от „изтъкнат археолог“.)

Според археолога изчезнало от нашите земи високоразвито общество е изсякло 8 хилядолетия преди Христа змийските фигури. (Как разбрахме, че това общество е изчезнало и на какво основание се предлага тази датировка?)

Освен това са изсечени и стъпала, по които жреците се качвали на върха на скалите, са показали първите теренни проучвания. (По какво се разбира, че тези стъпала са използвани от жреци и дори само от жреци, както се подразбира от необоснованото твърдение?)

Цивилизацията обаче най-вероятно мигрирала на юг и изчезнала от региона около 4000 години преди Хр. (Как се разбра, че изобщо е мигрирала? По какво се разбира, че е мигрирала на юг? И как стигнахме до спекулацията с датировката на „изчезването“, пък до теорията за самото изчезване?) Впоследствие местата се използвали и от траките също със сакрална цел. (А на какво основание твърдим, че има разлика между траките и „изчезналото високоразвито общество“? Тия траки нямат ли си друга работа освен да „изчезват“ всеки път, когато на някой археолог му се прииска високоразвитото общество да е непременно на юг от тракийските земи? Само на мен ли ми се струва, че много скоро ще ни осведомят, че строителите на змийския град са протогърци?)

Археоложката Ана Радунчева и нейната хвърковата фантазия

По-подробни изследвания за вече наречения „змийски град“ (Ама стига вече с този Змийски град! Това име не звучи и наполовина гърциозно, както Саурополис!) обаче може да бъдат направени през есента, уточни проф. Радунчева. Заради недостъпността на мястото през летния сезон оглед е възможен само от въздуха. (Значи, досега никой не е стъпвал в този комплекс, а е сниман отдалече само с дрон. Забележете, че мястото беше открито едва преди месец! Забележете, че и досега се спори дали змиите в скалите са естествено образувание или човешко творение! Защото никой не ги е виждал on-site, както се казва.

Това явно не пречи на фантазията на „наши прочути“ археолози да полети по-високо и от дроновете, като вече „знаем“ (вероятно чрез ченълинг?) датировката на комплекса, нивото на развитие на създателите му, общественото им устройство и дори тяхното изчезване, както по време, така и посоката на миграцията им.

Докато чакаме да кръстят комплекса с гръцко име и да измислят историята, според която той няма, не може и не трябва да има нещо общо с „не толкова високо развитото общество“ на траките, и съответно — с българите, предлагам на вниманието ви това изследване върху трако-българския култ на Стопана (често змиеоподобен образ, пазител на цели градове и храмове). Може да се окаже, че етнографът Евгений Теодоров е по-добър археолог от Ана Радунчева, която определено звучи като авторка на евтино палеофентъзи.)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Археоложката Ана Радунчева и нейната хвърковата фантазия"

 1. Gergana  21.07.2016 г. | 22:09 ч.

  Преди да се рекламира като туристически обект, „известните български“ археолози трябва да му дадат звучно гърцизирано име, защото „змийски комплекс“ не звучи достатъчно атрактивно по критериите на „нашата“ Съветско-гръцка академия на неуките (СГАН). Например, както Перперек беше прекръстен с измисленото име Перперикон, така „змийският комплекс“ може да се нарече Саурополис (от гр.: Змийски град).

  Това обяснява всичко. 🙁
  Професорката е закърмена със змийско мляко или, май, отрова.

 2. dimana  27.07.2016 г. | 22:24 ч.

  Изчетох всичко,което намерих по темата..
  Единственното което не разбрах е как мастити учени,посветили живота си в изследвания на историята могат да бъдат обругавани и дискредитирани без да се оценява какъвто и да е принос ???
  Е,верно е,че това може да се случи само в България…

 3. Стопанина  28.07.2016 г. | 07:52 ч.

  Какъв е приносът, който е останал недооценен? Излъгал ли съм нещо в „обругаването“?

  Щом мислиш, че тия неща се случват само в България, явно също живееш в свят на фантасмагориите, както и обдъжданата професорка. За фантастите няма нищо по-омразно от истината.

 4. Ivo  23.02.2017 г. | 15:47 ч.

  Уважаеми Стопанино,
  Първо се запознай с трудовете на проф.Радунчева и после плюй.
  От целият уебсайтчик лъха на едно дребнаво огромно самофлюбену мнение. Не си толку готин.
  Може би и Мария Гимбутас и Дейвид Столяр не са ти достатъчно големи учени?
  Или може би дзвездите ти говорят неща, които ние обикновените хора не сме дорасли да разбереме…

 5. Стопанина  23.02.2017 г. | 16:02 ч.

  Уважаеми Иво,

  Първо, не толерирам да ми казват какво да правя.

  Ако имаш да казваш нещо по същество относно критиката ми на проф. Радунчева, казвай го направо. Ако си мислиш, че си го казал, като атакуваш мен като личност и уебсайтчика ми, много се лъжеш.

  Надявам се, че не ти трябва помощ от звездите, за да разбереш какво ти казвам. А аз го казвам като за най-простите сред обикновените хора.

  И за финал: аз съм изключително остроумен и готин, като не се нуждая от твоето мнение, за да си направя трезва самопреценка.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.