Стаменов срещу Уотсън: жило срещу културата на насилието

Критика на една шовинистична тирада

Британският журналист и писател Пол Джоузеф Уотсън, когото често съм превеждал за блога, казва в едно свое видео: „Някои култури са по-добри от останалите“. Той предлага различни аргументи. И след всеки от тях повтаря мантрата — „Не ми пука, че нещо е част от чужда култура. Това нещо е лошо. Някои култури са по-добри от останалите“, — след което преминава към следващия тенденциозен, надменен, националистически аргумент.

Можете да чуете риториката му на този линк.

А това е моят коментар за казаното от него:

Подкастът в аудио формат: MP3 (15 MB)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

14 коментара за "Стаменов срещу Уотсън: жило срещу културата на насилието"

 1. Gergana  27.06.2016 г. | 23:10 ч.

  Браво!

  Прекалено съм уморена да напиша нещо друго в момента, но наистина браво!

 2. Спиро  27.06.2016 г. | 23:29 ч.

  Аз ако трябва да съм честен и аз клипа го бях гледал преди и до една значителна степен се бях съгласил с „доводите“ на Уотсън. Интереса му към истината, или пълната липса на такъв го бях усетил до някъде в други клипове, но като цяло някак не му обръщах внимание.

 3. Gergana  28.06.2016 г. | 02:01 ч.

  Аз ако трябва да съм честен и аз клипа го бях гледал преди и до една значителна степен се бях съгласил с „доводите“ на Уотсън.

  Това е защото фактите му са верни по същество, макар и изходната му позиция да не е истинна. Много хора ще дадат (дадем) фира по тази линия, защото правомерният порив към пробуждане отдавна е назрял (узрял), но му липсват подходящите форми, в които да се излее.

  Пословичните Запад и Изток отдавна престанаха да се виждат и вслушват един в друг и да общуват нормално. Сега се надлъгват за един мъртвороден свят, който няма да удовлетвори никого след завоюването си (дори противоборстващите на еволюцията сили, нищо че това не прозира в момента).

  Накратко – целта на черните братоци е да овладеят импулсите, които обливат Земята от 1879-та г. насам. Да ги спрат или накарат да изчезнат – не могат.

  Човекът върви от морално изчистване на чувствата (сетивната душа) към възприемчивост на чистите мисли (разсъдъчна душа), а оттам към изковаване на един Христов свят (обичай ближния) чрез съзнателната душа (а за това се изисква неимоверна воля, за да не изпаднем отново в дрямка след дареното пробуждане; усещането е като от родилни мъки).

  Това, което мераклиите водачи търсят е една пародийна метаморфоза на човечеството, което ще носи бъдещия (вече смъкнат от Михаил) импулс. Един (буквално) кръвосмесен пролетарий, който да изживява по един притъпен начин, социалните изисквания на еволюцията (правдиви, но недостигаеми). И това не е расизъм, защото очакваното човешко братство ще е духовно, но по свободен избор, а не набързо и насила набутано като безправен добитък в окаляните и миризливи обори на тесногръдия детиняв егоизъм.

  Стартовият изстрел срещу нормалната еволюция е даден. Той вече трябва да е тук. Всред толкова безпощадно-безцеремонни лъжи, няма как иначе.

 4. Стопанина  28.06.2016 г. | 13:33 ч.

  Той вече трябва да е тук.

  Амин!

  И какво по-подходящо място за идването му от Британия…

 5. Антиантихрист  30.06.2016 г. | 09:11 ч.

  Аз пък до голяма степен ще се съглася с Пол Йосиф Уотсън. От толкова много толерастия затова дотук сме я докарали – варварите да ни се качат на главата и светът да е на ръба на пропастта. Всеки възпитателен процес преполага употребата на насилие под една или друга форма. Друг е въпроса, че Запада сгреши с „цивилизовнето“, тъй като, както знаем, насила хубост не става. Същата грешка се допуска сега в Близкия изток, където искат от арабските цигани да направят хора и дженълмени. Ами не става. И народа го е казал : от всяко дърво свирка на става.

 6. Светльо  30.06.2016 г. | 12:19 ч.

  От толкова много толерастия затова дотук сме я докарали – варварите да ни се качат на главата и светът да е на ръба на пропастта

  Светът е на ръба на пропастта от варвари ама с друг адрес. Те са в лъскави офиси, с бели якични, във високи билдинги или замъци с китни градини. Е има едни такива зад дебели червени стени – кремлински. Там се крият варварите. Да искаш другите да следват твоите разбирания за живота е насилие. Насилието поражда насилие – на всяко действие следва противодействие – равно по сила, обратно по посока. Не можеш да очакваш, всички да имат твоите разбирания за живота, че и да ги натрапваш и Слава Богу ги нямат.

 7. Антиантихрист  30.06.2016 г. | 12:52 ч.

  Е, нали и аз това казвам – остави диваците да се варят в собствения си сок, да им дойде акъла! За да не опяват после колко са лоши белите учители. Като не могат да оценят цивилизацията, да си светят със свещи, да лежат под палмите и да ядат банани, да се женят за първите си братовчедки и да се израждат докато заприличат на животни (http://www.lentata.com/page_7959.html).
  Но предполагам англичаните и др. народи, като типични евангелистки нации на които е заръчано да ходят по света и да разпространяват „благата вест“, не са могли да гледат спокойно и безучастно (Прометеевци същи) тази цигания наоколо и са решили да внесат малко ред, което в един момент се обръща срещу тях.

 8. unknown  30.06.2016 г. | 21:45 ч.

  Какъв ред ще внасят,интересува ги само как да грабят народите особено от Африка и донякъде Азия.Ако искаха щяха да се постараят тези хора да получат грижи,обучение,възпитание но те нямат нужда от такива хора.Имат нужда колкото да работят в мините, да се избиват по между си,да тестват всякакви лекарства и вируси върху тях.Какво направиха за милионите сомалийчета,а и за други които гинеха като мухи.И ти и аз сме мухи за тях но от нас все още имат нужда,все пак някой трябва да дава пари за благата,за данъците,за банките,ние сме по висш клас мухи за тях:)

 9. Михаил  09.08.2016 г. | 22:59 ч.

  Ли4но на мен не ми допада ве4е сайта, след смяната на „Стопанина“. Не ми харесва налагането на вижданията на новия такъв,както и статиите които се публикуват напоследъктук. Няма да коментирам вулгарния език който се използва . Някой ако знае блог на старият „Стопанин“ моля да го сподели.

 10. Стопанина  09.08.2016 г. | 23:30 ч.

  @ Михаил

  Заповядай на http://www.ivanstamenov.com

 11. nothingfail  30.08.2016 г. | 20:37 ч.

  Не се ли пише СтопанинЪТ !!! Защо се отдалечавате от бракята македонци с членуването!!!
  Относно коментара на СтопанинА към коментара на Уотсън, докато чакате спасението (третият вариант) да се спусне свише, както бил казал Дънов, ЗападЪТ е добро (кат не можело да се степенува с по-), а Третият свят – зло. Интересно, българите втори свят ли са!!! Всички са се юрнали на Запад, каквото и да ортуате, очевадно е, правотите и на Уотсън, и на СтопанинА са излишни!!! Поживейте в ТретиЯ свят, да видим!!! А, ако някой не е в час, москалите (русские, тоест руски като прилагателно, а не същността!), както ги пише Паисий в 8 дял на История славянобългарска за Славянските учители, като ги разграничава от русите (украинците – истинските трако=славяно=българи), НЕ СА ДОБРО!!! 400г. убиват действителните руси – украинците и от време на кучката буквално и преносно Екатерина Велика с ГРЪЦКИЯ и ПРОЕКТ вредят на българите постоянно, всички последствия от действията им и бесдействията им в земите ни са в ущърб на българите. Москалите, самонарекли се велики руси, с претенции за величие и №ти Рим, без 4ти, водят НАЙ ГОЛЯМАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Българите и украинците, всъщност един народ (вкл. румъни, армъни, молдовани), трябва да се научат, че докато се тъпчат едни други в страните си, ЗападЪТ няма да им обърне подобаващо отношение!!! Трябва лобиране на Запад за българските и украинските интереси, за повече справедливост и благополучие. Ако западняците виждат, че българите и украинците сами си се тъпчат, защо да не ни тъпчат и те. СтопанинЪТ нали изтъкваше, че ЗападЪТ не бил по добър от ТретиЯ свят!!! Защо да чакаме те да са добри, когато ние не сме!!! А, сега!!!

 12. nothingfail  30.08.2016 г. | 20:44 ч.

  защо СтопанинЪТ трие коментари!!!

 13. Петьо  30.08.2016 г. | 21:36 ч.

  „Всички са се юрнали на Запад,“

  Кои са тези всички? Защо са се юрнали? И към кой Запад?

 14. Стопанина  30.08.2016 г. | 21:50 ч.

  Не се ли пише СтопанинЪТ !!!

  Не се!!!!!!!!

  Защо се отдалечавате от бракята македонци с членуването!!!

  Защото бракята македонци се отдалечават от нас, а не ние от тях, което ги прави неграмотни, а ние сме грамотни пък!!!!!!!

  НАЙ ГОЛЯМАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  „Най-голямата“ не се ли пише с дефис????!!!!

  Защо да чакаме те да са добри, когато ние не сме!!! А, сега!!!

  Кои сте вие, дето не сте добри????? Ние сме си добри!!!! À сега (както всъщност е по-правилно да се напише)!!!!

  защо СтопанинЪТ трие коментари!!!

  Защото въпросителните изречения трябва да завършват с питанка, която не се замества с три удивителни. :mrgreen:

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.