Възбуждащо: Голямото оправяне започва със „стимулирано“ задължително гласуване

Правната комисия одобри задължителното гласуване и идеята за стимулация на гласоподаващите

Днес е исторически ден. Идеята за задължително гласуване е на път да стане реалност, като тази реалност ще осветли още по-добре всеобхватните реалности по нашите земи. В публикация на OFFNews четем:

Правната комисия одобри задължителното гласуване

Текстът е предложен от Патриотичния фронт и гласи: „Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.“

Първоначално патриотите искаха да се налагат и санкции на негласувалите — за работещите да има глоба от 50 лв., а за бедните — спиране на помощите за 3 месеца, но още в началото на тази седмица заявиха, че са се отказали от тази идея и вече искат не санкции за негласувалите, а стимули за гласувалите.

Не мога да скрия радостта си от този прогрес на патриотичната идея. Остава законопроектът да мине успешно през Народно събрание и най-сетне в нашата китна родина ще се възцарят Любовта и нормалните отношения между човеците!

Възбуждащо: Голямото оправяне започва със „стимулирано“ задължително гласуване

Това, което беше досега, беше ненормално във всеки аспект:

1. Всяко оправяне (или по народному: онождане) трябва да започва със стимулиране на участниците. Че закъде без любовната игра? Идеята за стимулация на гласуващите е просто чудесна. Не е много ясно какви ще са материалните придобивки — я томбола за вещ, например таблет, я нещо такова, — но все е повече от нищо, нали? По този начин, докато народните избраници оправят народа, самият народ ще може да се развлича със зяпане в таблета. Докато трае незадоволителният и еднообразен акт с едни и същи партньори.

2. Едва ли ще има стимулации за всички гласоподаватели, но нестимулираните може би поне ще оценят идеята. Както се казва — не е важен подаръкът, важен е жестът. По всичко личи, че народните избраници имат добри намерения или най-малкото отношенията в оправянето вече ще са по взаимно съгласие, кажи-речи по Любов. А не както досега — онождане с ясно изразен принудителен елемент, своего рода изнасилване.

3. Както и да го погледнем, отношенията между избиращите и избраниците ще са регламентирани по изключително точен начин. Определението, че гласуването е „граждански дълг“ (а не както досега, гражданско право), веднага буди асоциации за „съпружеския дълг“. С други думи, както тези, които си избират мъж, трябва да са готови на определени съвместни дейности със съпруга, така избирателите трябва да са готови да приемат проникващата мисъл, че ще са съучастници на избраниците си във всичко — докато разводът или смъртта ги раздели.

4. От новината не става ясно дали се запазва доскорошната идея за изваждане на негласуващите от избирателните списъци. И да остане този текст от проектозакона, едва ли ние, негласуващите, имаме каквито и да било основания за недоволство. Все пак това може да се оприличи на изваждането ни от харема на оправящите. Гледаме позитивно на жеста.

5. Тъй наречените патриоти и техният Патриотичен фронт ще научат безценен урок — нищо няма да се роди от това онождане, на което ще се подложат, както нищо не се ражда от еднополовите бракове. А говорим за еднополови участници, защото избиращите и избраниците им са си лика прилика — често и на фасон, и на акъл. Но от този акт — плодотворен или безплоден — поне ще си начешат крастата и ще изпитат твърде кратък миг на божествено блаженство от „съпружеско-гражданския дълг“. На следващите избори също, а след това пак и отново…

Изобщо — задължителното гласуване в предложения му вид поставя оправящия инструмент на правилните места. Забива го от всякъде на всички (съ)участници, ако позволите да се изразя така. Ето защо съм възбуден от това истински историческо събитие — превъзбуден даже, макар да не възнамерявам да участвам в оргията.

Иван Стаменов
14.4.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "Възбуждащо: Голямото оправяне започва със „стимулирано“ задължително гласуване"

 1. Cursedbone  14.04.2016 г. | 17:55 ч.

  На мен ми хареса това изказване:
  „“Не може със задължително гласуване да заместим нашата работа и да замажем грешките на политиците“, каза Хамид.“

  Поне си знаят, че са некадърни и допускат грешки.
  Първата крачка винаги е осъзнаването на проблема. Дано всички го осъзнаят, а не само Хамид.

 2. Стопанина  14.04.2016 г. | 21:30 ч.

  Изказването е добро, но идва от ДПС. Това веднага ще се изтълкува, че ДПС наистина се страхува от задължително гласуване.

 3. House M.D.  14.04.2016 г. | 22:48 ч.

  Стават ли свободни робите, придобили правото/задължението да си избират господар?

 4. Таня  17.04.2016 г. | 11:24 ч.

  От „демокрация“ към „супердемокрация“. Коѝто иска да бъде съучастник на многогодишните вече безобразия на политиците. Аз вече не ща.

 5. НИКИ ПЕТРОВА  22.04.2016 г. | 22:32 ч.

  Не искаме задължително гласуване?
  Не искаме политици да ни определят живота?
  Не искаме да ни ограничават свободата?
  Искаме да си правим каквото ни харесва,дори и за гласуването….
  Искаме да сами да си определяме живота…
  Искаме да си живеем свободно-демократично…
  НО ИСКАМЕ ДА НИ ДАВАТ,ПОМАГАТ-
  БЕЗ ДА РАБОТИМ ДА СМЕ ОСИГУРЕНИ…
  НО ИСКАМЕ ДА ИМА РЕД И ЗАКОНИ-
  ДА СА СПРАВЕДЛИВИ И СЪТВОРЕНИ ВЕЧНИ…/ОТ КОГО ЛИ?/
  НО ИСКАМЕ ДА НИ ПАЗЯТ- СИГУРНА СВОБОДА…./не искаме да мислим как и кой да прави това?
  НО ИСКАМЕ ДА СИ ИМАМЕ СВОИ ХОРА,
  КОГАТО ТЪРСИМ…/лека-добре платена работа,когато ни трябва бързо и ясно учение,лечение,пътуване, летуване,празнуване…и ако може гаранция от природни бедствия…/
  НО ИСКАМЕ ДА СА ДАДЕНОСТ:
  ВСИЧКО И ХУБАВО И БОГАТО И ЛЕСНО И СВОБОДНО????….
  ТАКИВА ЛИ СМЕ ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ? Има ли кой да намери точната дума какви сме днешните хора,които живеем в БЪЛГАРИЯ? „ОРЕЛ,РАК И ЩУКА“? или …. „ПАТРИОТ Е ДУША ДАВА“…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.