Мирната съпротива: Второ писмо на Ганди до Толстой (с бележки)

„Дивите хора с умиление се прехласваха пред европейската цивилизация. Но книгата и писмото на индиеца показват разбиране за всички недостатъци на европейската цивилизация, даже за нейната непригодност.“

Увод от Стопанина: След като Ганди пише първо писмо до Толстой, а Толстой връща отговор, кореспонденцията им продължава с второ писмо от Ганди, цитирано по-долу в тази публикация. Махатма Ганди и Лев Толстой са обединени от възгледа, че борбата с несправедливостите и насилието в света трябва да се води чрез мирна съпротива, включваща несъучастие (несътрудничество) спрямо всички закони и дейности, уронващи човешкото достойнство и водещи само до задълбочаване на жестокостите; ненасилствени протести и готовността смирено да се понасят страданията от този Път.

Йоханесбург,
4 април 1910 г.

Милостиви господарю,

Вероятно помните кореспонденцията ни, докато бях временно в Лондон. Като ваш скромен последовател, изпращам приложена една моя книжка.1 Тя е мой превод на ръкопис от езика гуджарати. Интересно защо, оригиналният текст ми беше конфискуван от индийските власти. Затова побързах с издаването на превода.

Не желая да ви безпокоя, но, стига здравето ви да го позволява и да намерите време да прочетете книжката, излишно е да казвам, ще оценя високо вашата критика на моя труд. Също така изпращам няколко копия от вашето „Писмо към индуса“, което вие ми позволихте да публикувам. То беше преведено и на един от индийските езици.

Ваш покорен слуга,
М. К. Ганди

* * *

Мирната съпротива: Второ писмо на Ганди до Толстой (с бележки)

Второто писмо впечатлило още повече Толстой, отколкото първото от октомври 1909 г. В дневника си той пише:

19 април 1910 г.: „Следващата сутрин пристигнаха двама японци. Дивите хора с умиление се прехласваха пред европейската цивилизация. Но книгата и писмото на индиеца показват разбиране за всички недостатъци на европейската цивилизация, даже за нейната непригодност.“

20 април 1910 г.: „Тази вечер четох Ганди за цивилизацията. Много е добро.“

21 април 1910 г.: „Изчетох книгата на Ганди. Много е важна. Трябва да му пиша.“

На 22 април Толстой пише писмо до В. Г. Чертков, в което споделя:

„Досега и снощи четох четох една книга, която ми изпрати един индийски мислител и борец против английското владичество, Gandhi, воюващ посредством Passive Resistance. Много близък човек ни е, поне за мен. Той е чел моите трудове, превел е на индийски писмото ми към индуса, а книгата му «Indian Home Rule» на индийски била забранена от британските власти. Той ме моли за мнението ми относно книгата му. Иска ми се да му пиша подробно. Бихте ли превел едно такова писмо?“

В „Записки“ на Душан Петрович Маковицки се намира разказ за впечатленията на Толстой от книгите и писмото на Ганди:

„Ганди – каза Толстой, – е автор на книжката «Indian Home Rule». Той оглавява партия, бореща се против Англия. Лежал е в затвора. Преди време получих книга от него. Тази книга е интересна във висша степен. Представлява задълбочено осъждане на цялата европейска цивилизация от гледната точка на един религиозен индус. Как се е озовал в Лондон, как е трябвало да яде месо,2 как се е учил да танцува и да се подчинява на цивилизацията. Започнала войната в Южна Африка.

Описва презрението си към отношението на белите към цветнокожите хора. Освен това той проповядва, че най-доброто противодействие е само мирното.“

Превод от английски и руски: Иван Стаменов

Следва…


Бележки:

 1. Gandhi, The Indian Home Rule, Johannesburg, 1901 [^]
 2. Традиционната религия джайнизъм, под влиянието на която се оформя учението на Ганди, забранява месоядството. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Мирната съпротива: Второ писмо на Ганди до Толстой (с бележки)"

 1. House M.D.  16.03.2016 г. | 19:34 ч.

  Когато духовни титани от подобен калибър разговарят, за нас остава само да следим внимателно разговора им, за да извлечем духовна полза за себе си.

 2. Лианто  16.03.2016 г. | 21:37 ч.

  Ганди успя да грабне Толстой. Предполагам следват задълбочени анализи, или с две думи – стана интересно.

 3. Стопанина  17.03.2016 г. | 10:44 ч.

  Да, става доста интересно. По-нататък в кореспонденцията се намесват и приятели на Ганди и Толстой. 🙂

  От понеделник до сряда идната седмица няма да съм в София и едва ли ще имам възможност за работа по блога. Ще се постарая до края на седмицата да приключа тази поредица, за да не я протакаме повече от необходимото.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.