Учителя говори: Правилното отглеждане и възпитание на децата

Съборна беседа под формата на интервю

Забелязали сме, че някои от беседите на Учителя Беинса Дуно се накъсват от въпроси на слушателите, които разширяват и обогатяват съдържанието. Днес тези тематични запитвания и отговори могат да се представят като своеобразни интервюта. Нищо не струва да опитаме, като за първия експеримент избрах материал от „Съборни беседи 1920 г.“, с. 38-46.

Безразлично ли е с коя ръка ще галим детето?

При възпитанието на децата окултната наука препоръчва следните методи: когато детето ви е непослушно или раздразнено, прекарайте десет пъти ръката си върху лявата страна на главата му и ще видите, как то ще се успокои. Ако прекарате ръката си върху дясната страна на главата му, то започва да се сърди още повече, това му действа раздразнително. Понеже раздразнението на детето се причинява от неправилното действие на енергиите в лявата страна на мозъка, гледайте да насочите всичката положителна енергия там.

Понеже вие още не разбирате законите, ще съдите по това, какво е вашето разположение, с коя ръка ви е приятно да галите детето — с дясната или с лявата. Изобщо, прекарвайте дясната си ръка над главата му, а понякога може да го галите и с двете си ръце, но повече да се гали лявата страна на главата.

Друг метод, който препоръчва окултната наука при възпитанието на децата, е свързан с влиянието на светлината. В бъдеще ще се създадат стаи с такива геометрично правилни форми, че светлината да се отразява правилно и хармонично в очите на децата. Ако майката иска да възпита добре детето си, тя трябва да има най-добро разположение на лицето си, защото нейното лице хвърля сенки в очите на детето ѝ. И забележете — детето винаги гледа какво е изражението в лицето на майката. Чрез изражението на своето лице, тя може така да повлияе на детето, че да произведе върху него положителен или отрицателен ефект.

Ако майката сама се колебае за прилагането на някой свой възпитателен метод, не се решава, нека тя отложи своя замисъл, докато се убеди, че методът ѝ е верен. Нека тя не прибързва в действията си — може да изминат един-два часа, а може и един-два дни, докато вземе решение. Не бързайте, оставете природата да работи; постъпвате ли съобразно с нея, ще имате десет пъти по-добри резултати, отколкото резултатите на вашите прибързани действия.

Майките трябва да се съобразяват с вкуса на децата си — например, какви дрешки те обичат да носят, защото всяко дете си има свой индивидуален вкус за обличане. Ако изопачавате този вътрешен вкус на детето, вие го развращавате. Не изопачавайте вкуса на детето, а го оставете да се развива естествено.

Новото учение препоръчва, ако имате момченце, да не го оставяте да дружи само с момченца, а да дружи и с момиченца — това действа отлично, дружбата на добри момченца с момиченца е много добро възпитателно средство. Започнете ли да ги отделяте от най-ранната им възраст, вие ги развращавате, внасяте у тях чувства, каквито имат и възрастните.

Учителя говори: Правилното отглеждане и възпитание на децата

Извеждайте децата на разходка, когато цветята цъфтят, когато плодовете завързват и зреят, запознавайте ги подробно с основните принципи на тези процеси. Като ги извеждате из природата, разказвайте им някоя приказка или анекдот със сюжет, почерпен от самата природа; например нещо върху това, защо цветът на черешата и на вишнята е бял, а на прасковата — розов, като с това спрете вниманието им върху тях. Приказките действат отлично.

Друго важно условие при възпитанието е да запознавате децата с пеенето и рисуването. Аз харесвам това, че в училище децата се учат да пеят и рисуват.

Кое е по-добре: да нарисуват някой плод, или да предадат чрез рисунка съдържанието на някоя приказка?

Всичко е добре, но да се изхожда от Живата Природа — от нея да се черпят материалите. След като детето мине този първи стадий, карайте го да прави комбинации. Например, дайте му една ябълка и го накарайте първо да я нарисува, а след това да ѝ направи едно малко описание — да опише нейната форма, цвета ѝ и т.н. Това описание ще бъде детинско, но главното, което се цели, е да се създаде една мисъл-форма у него.

Добре е да запознавате децата с изворите, реките, затова ги извеждайте при някоя бистра река или извор, разказвайте им за тях и за ползата, която ни принасят. Всеки от вас може сам, чрез наблюдения и опити, още повече да разработи тези методи и да ги направи полезни за децата.

Често виждате как вашите деца отчупват клончета от дърветата, късат цветя, които после раздробяват и изхвърлят. Обръщайте им внимание върху това, да не ги късат, като им казвате, че и дърветата и цветята усещат болка.

Когато децата ни са вече пораснали и ние виждаме техните недостатъци, като съзнаваме, че те са резултат на някоя наша грешка при възпитанието, как може да се действа най-сигурно и най-ефикасно, за да се изправи грешката, особено пък ако детето не разбира от дума. Не е ли вярно това, че докато не поправим себе си, не можем да поправим и децата си?

Това вече засяга вашия личен живот, то е нещо много сериозно.  Всички, които присъствате в тази школа, трябва да имате много ясна идея за Бога и да я чувствате винаги живо.

Може ли децата от 14-десетгодишната си възраст нататък да бъдат учители на родителите си, например с даване на правилни съвети? Трябва ли родителите им да ги слушат и да взимат съветите им под внимание?

Ако детето говори истината, майката трябва да приеме тази истина, но трябва да се пази от детето да не разбере това, защото у него може да се събуди гордост.

Полезни ли са наградите и наказанията при възпитанието?

Може да се прилагат, но да не се злоупотребява с тях.

Какво влияние оказват играчките върху възпитанието на децата?

Благотворно, само че те трябва да бъдат естествени. Колелата, с които си играят децата, не са направени според окултните закони и някои от тях дават лош резултат.

С какви играчки да си служат децата?

С орехи, лешници, шикалки, топки, пъстри камъчета и други подобни. Ако децата живеят край морето, нека си събират разни морски мидички, охлювчета и с тях да си играят.

Добре ли е децата да играят с гумени топки?

Полезно е, но те понякога оказват отрицателно влияние върху детето, защото, когато я свива и разпуща, то вижда, че в ръцете му има един слаб, несолиден предмет. Затова по-добре е детето да си играе с топка, която не може да разрушава, и да я усеща в ръцете си плътна, солидна.

Добре ли е децата да си правят сами куклички?

Да, добре е да си правят куклички, къщички, фурнички, защото тук взима участие тяхното въображение.

От гледището на окултната наука, добре ли е да се откъсват децата от майчиното си влияние и да се поставят в разни детски ясли, пансиони и други заведения, които да се грижат за тяхното възпитание?

Преди детето да е навършило 10-15 години, не е добре да се отделя от влиянието на майка си. Необходимо е и за момчетата, и за момичетата периодът до петнадесетата им година да прекарат при майка си.

Бащата оказва ли влияние върху детето?

Да.

Там, където няма майка, може ли бащата да заеме мястото ѝ? Ако няма и баща, може ли роднините да заемат мястото на родителите?

И бащата, и роднините, и който и да е близък могат да заместят майката, защото майката никога не умира.

Значи тези деца не чувствуват, че нямат майка?

Да.

Друго нещо, на което майките трябва да обърнат внимание при отглеждането на децата си, е да не ги поставят в дълбоки люлки. Дълбоките люлки са вредни за децата. Забележете в какви гнезда птичките турят своите малки. Техните гнезда не са много дълбоки и отговарят най-точно на истината. Птичките правят гнездата си върху клончетата на дърветата, където сам вятърът ги люлее, и то по-добре, отколкото майките люлеят своите деца. Тъй че люлките на птиченцата са много по хубави от люлките на децата.

Изобщо, трябва ли да съществува люлката? Защото в педагогията по този въпрос има спор.  

В семействата има два вида люлки: на въжета и в корита. В първите става голямо зашеметяване на детето. Най-хубави люлки са тези, които се приближават до естествените. Някои майки са против люлеенето. Много люлеене не е хубаво. Изобщо, не използвайте люлките като средство за приспиване. Някой път майката туря детето си в люлката и, спи му се или не, тя го люлее и усилва люлеенето, докато детето се зашемети и заспи.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Учителя говори: Правилното отглеждане и възпитание на децата"

 1. Антиантихрист  02.02.2016 г. | 18:32 ч.

  Това е добре, но според мен предишните животи имат много по-голямо влияние върху детето отколкото това дали майка му е изпсувала 5 пъти по време на бременност или си е играло с меки вместо с твърди топчета.
  А щом говорим за отглеждане и възпитание, какво правим с демоните (низшите души), които сега са налазили Европа, вкл. и България. Вчера имах контакт с тях и чувството беше гадно, все едно бъркаш в кофа за помия. Как ще предпазим децата от тях?

 2. Rozi  03.05.2017 г. | 18:52 ч.

  Da kakvo pravim s bogohulnicite, koito jiveiat v Bg, kak da predpazim decata ot choveshkoto licemerie i zloba?

 3. Сара  10.09.2017 г. | 21:58 ч.

  Здравейте, ако трябва 15 години да се грижа за детето ми, то не трябва ли да ходи на училище след седмата си годинка? А аз не трябва ли да работя нищо през тези 15 години? Благодаря за съветите и напътствията, изпълнявам всичко, само за този съвет се изненадах и се чудя дали мога да го изпълня.

 4. Петьо  11.09.2017 г. | 12:45 ч.

  Стара, защо смяташ, че това майчино влияние трябва да се разпростира непременно 24/7?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.