Комитет за защита на България? Но защо да я пазим и от кого?

Кому е нужно да се удължава една безкрайна и гарантирана агония

Ето какво прочетох днес:

„Уважаеми дами и господа,

Къща се строи само при здрави основи. Моля ви от сърце, нека положим взаимни усилия, нека подкрепим духовността, културата на нацията, както и бизнеса, за да спасим единственото, което все още (макар и болно) имаме — България.

Каня ви да създадем Комитет за защита на България. И да натискаме правителството, да се борим, да изискваме, да помагаме на властимащите – кой с каквото може, но в правилната посока, адресирана към спасението на страната ни. А не като сега — на хавая.“ Източник »

Мине се, не мине време и все някой ще тръгне да иска да запазва нещо, което трябва да си отиде там, където му е мястото — в небитието. Защо да помагаме на властимащите да запазват нещо, което няма място в Живота? Да, правилно ме разбрахте, тази България, наречена държава България, няма място в бъдещето и ще си замине там, където ѝ е мястото — на бунището на историята!

Какво искам да кажа ли? Ето какво…

Република България в днешно време се приема като държава, понеже има всички атрибути на такава — граница, съд, полиция, войска, правителство, президент, има си Конституция, парламент, който приема закони, и т.н., тоест всички институции, които определят тази държава като Република България. Та, питам аз, всички тези институции работят ли за добруването на най-важното, което се намира в една държава? Това е народът ѝ — да, точно така, хората, без които всички тези институции са изпразнени от съдържание.

Та, питам, всички тези институции работят ли за добруването на тези хора? Но „хора“ не като общество, а „хора“ като самостоятелни индивиди, като Аз-ове, като човеци? Кога най-сетне ще ни уврат главите, че обществото може да бъде здраво и живо, само ако отделните човеци, ако всеки един човек е здрав и жив — в пълния аспект на тези две думи, а не обратното. Когато тези институции не работят за добруването на всеки отделен човек, а работят за поробването му, аз не разбирам защо трябва да живея и да работя за опазването им.

Не разбирам, защо трябва да помагам на властта да запазва тези институции. Когато институциите пращат войници да носят война, пардон — „мир“, през девет морета; когато министри внасят ваксини да тровят децата; когато съдебната система служи за потискане и мачкане на хората, а престъпниците пишат правилата; когато се ограбват пенсионери; когато се правят човеконенавистни закони; когато образователната система цели да изгражда роби, а не мислещи хора; когато здравеопазването цели да разболее, а не да оздрави; когато икономиката гледа да пороби, а не да разпредели по братски; когато всичко е изгнило, то няма място в Битието.

Комитет за защита на България? Но защо да я пазим и от кого?

Не, не ме разбирайте неправилно, няма да хващаме пушките и да громим институциите и държавата. Не сме участвали в създаването на тези институции и тази човеконенавистна държава, че да я рушим. Не, няма. Но няма и да ѝ пречим да отиде там, където сама се е запътила — в небитието.

Как? Чрез несуъчастие, с ненасилствено несъучастие

С несъучастие в измамата, наречена избори; с несъучастие в измамата, наречена държава и институции; с несъучастие в действията на тези институции, стремежа на които е насочен единствено и само към поробването на всеки отделен човек. Докато не проумеем това, никога — ама никога — няма да има България на Духа. Ще има България на Боко, Костов, Прецедента, Гоце и вся сволоч.

Хората, наричащи се българи — българи по Дух обаче, — никога няма да се загубят, защото Духът не се губи и никога няма да се загуби. Ще се загуби само това, което е човеконенавистно — а това, мисля, трябва да е видно от всички — е държавата България с всичките ѝ мафиотски институции, изградени на гнила основа! Та, когато това нещо, наречено държава България, си отиде в небитието, тогава и ние ще помагаме и работим за България на Духа, за България на човеколюбието, за България на Живота, за България, която се грижи за всеки свой свободолюбив човек, за неговото добруване. Доколкото никой не може да премахне страданията по света, все пак всеки може да работи, за да ги облекчи. Това искаха в своите най-светли идеали и дедите ни! За тази България на Светлината ще работим и ще помагаме, кой с каквото може и е по силите му.

И така, нека задържим в мислите си мъдростта на предците ни, че в стари мехове ново вино не се налива. Всичко останало, включително това за Комитета за защита на България, са празни приказки, служещи само на една изпразнена от съдържание и смисъл България.

Автор: Светлан Бонев

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

20 коментара за "Комитет за защита на България? Но защо да я пазим и от кого?"

 1. Стопанина  19.01.2016 г. | 15:03 ч.

  Това, което е написала Божана Апостолова, са най-обикновени журналистически тиради. Поне да ставаше ясно по какъв начин Наталия Кобилкина и Евгени Минчев пречат на Духа. Да не би тези, двамата, да управляват България. Кой ги разглежда сериозно, кой – не, но определено от своята ниша те по никакъв начин не разпределят материалните блага сред народа, нито имат власт да водят народа към (без)духовни бъднини.

  А предложението за Комитета е чиста проба кух лозунг, в който всеки може да проектира каквото си иска. Ето защо, като всяка друга абстракция – чета коментарите под нея – се радва на овации за „достойна гражданска позиция“ и обща подкрепа от всички, склонни да „сърфират“ от мисъл на мисъл, без да са способни да осмислят в дълбочина.

  Един такъв Комитет обаче по никакъв начин няма да вирее, без да има подкрепа – дейна или пасивна – от страна на институциите. Такъв комитет, ако просъществува, ще се превърне просто в една от престъпните институции. И в този смисъл можем да го разглеждаме като прераждане на цензорските отдели от едно не чак толкова далечно минало. Те също целяха да пазят народа от „упадъчен морал“ и от „гнилия капитализъм“.

  Въпросната дама е интересна и от антропологическа/френологична гледна точка. Но ще си спестя коментарите в този аспект, защото със сигурност ще бъда упрекнат в расизъм, а само по чертите на лицето ѝ може да се разбере, защо е издател на Учителя, без всъщност да го разбира.

 2. Светльо  19.01.2016 г. | 15:30 ч.

  Не си я даваме държавицата и туй то. Ама на кого служи тая държава – то не е важно, дали служи на злото, пак не е важно. Взех да си мисля, че една от причините за това да крият истинските корени на народа ни и да ненавиждат истинския автохтонен произход е начина по който са били самоорганизирани хората тогава. Дори и без държава те са живели свободни! Тази свобода са я придобили заради именно този Дух, който се опитват да вкарат в рамки, догми, закони и прочее приоритено държавни (църковни) черти. През всичките тези над 2000 години остават неразбрани идеалите на дедите ни, за Свободата на Духа и от чернодрешковците и от всякакви писатели, будители на новото време, които искат да възраждат нещо, което от преди 2000 години ни е казано, че няма да го бъде. Като магаре на мост се пънем и нещем да проумеем, че стомаха (икономиката, кесаря) само може да ни разболее, но не и да ни възроди!

 3. Антиантихрист  19.01.2016 г. | 19:51 ч.

  И аз се мисля да направя едно движение, ще го нарека ДИСТЦИП (Движение за спасение от турско-циганско иго и присъствие). Ще има някои крайности и жестокости, но без това няма как да мине, предвид обстоятелствата в света. Има ли желаещи да се присъединят? 🙂

 4. Астролог  19.01.2016 г. | 20:22 ч.

 5. Светльо  19.01.2016 г. | 20:27 ч.

  Астролог – това какво е?

 6. Астролог  19.01.2016 г. | 21:11 ч.

  мисля, че тезите на доцент Иво Христов доста съвпадат с основните тези на статията. Даже за Слави Трифонов са тъжни и мрачни…

 7. Светльо  19.01.2016 г. | 21:56 ч.

  За кои тези става дума? Тези на Божана Апостолова или моите несъгласия с тях? Прощавай чувал съм много пъти и чел Иво Христов – не ме впечатлява. Поредния хулител и обвинител, оглеждащ се в ляво и дясно, Изток Запад – поляризиращ света
  и славословещ социалистическа България. Напоследък се изявява в ТВ Алфа и е чест гост там. Сега и Слави…..

 8. Астролог  19.01.2016 г. | 22:03 ч.

  Акцентирам върху нещата Иво Христов, които казва, какви са му мотивите или кой го мотивира е също интересно. Според Учителя само констатиране на факта не е достатъчен, трябва и действие след констатиране.

 9. Стопанина  19.01.2016 г. | 22:14 ч.

  Продължавам да не намирам паралели между нещата, казвани от Иво Христов, и написаното от Светльо. Ако бях Светльо, може би дори щях да се засегна малко, понеже знам, че неговото отношение към този доцент не е по-различно от моето. 😐 А именно, че, за да слушаш Иво Христов, ти е нужна огромна доза мазохизъм, без това да ти носи после някакъв катарзис.

  Според Учителя само констатиране на факта не е достатъчен, трябва и действие след констатиране.

  Например какво действие?

 10. Светльо  19.01.2016 г. | 22:25 ч.

  Астролог, не те разбирам ама карай.

 11. Астролог  20.01.2016 г. | 01:28 ч.

  Действието или взетите мерки трябва да са според констатацията/в областта на констатацията/. Или направил ли е някой констатация, трябва / ангажира се да действа по въпроса.
  Но за сега не съм чул от него да предлага решения или да ги прави. Това определено може да повдигне въпроса за неговата мотивация/инспирация – иначе поне външно изглежда доста информиран. И не е изключено да се цели нещо определено – сакаш казва факти, които хората искат да чуят(без решението). Това едва ли е случайно.
  Не съм му фен, просто ми е интересен като явление.

 12. Астролог  20.01.2016 г. | 01:35 ч.

  „Когато в някое общество или в известен народ се появят известни аномалии, известен упадък или израждане на нравите; упадък на обществения морал, на религиозните вярвания, на човешката мисъл, от което се появяват помрачението и развращението, или казано на научен език – разлагане. Това се дължи на тия странични вещества, които хората са наслоили в обществения или народния организъм – натрупали са се известни неестествени мисли и желания. Една аналогия ще поясни мисълта ми: не е виновен машинистът, който е карал машината, която по причина на несигурния път е дерайлирала, а виновен е онзи, който е построил пътя неправилно. Не са виновни децата, които грешат, а виновни са бащите и майките, които са създали за тях тези условия. Следователно ние трябва да се спрем и да разгледаме отблизо какво изискват тези процеси и ще се уверим, че процесът на инволюцията изисква чиста кръв, топло сърце, здрави дробове и енергичен мозък или казано на обществен език – чисти морални принципи, безкористен живот, самоотвержена любов и светла мисъл. Това са материали, които трябва да легнат в организма, за да може човешкият дух правилно да обновява своите органи, защото те изискват постоянна обнова в работата, в която се употребяват. А процесът на еволюцията изисква честен труд и съзнателна работа, т.е. всяко нещо да се направи така, както трябва, без никакви изкривявания. Ако членовете на едно общество биха се подчинявали на тези два велики процеса, тъй прости и ясни сами по себе си, то много от съвременните страдания и несгоди на обществото биха се премахнали. Защото не е важно само да се констатира, че машината е развалена, но трябва да се приготви тя за работа; също така не е важно само да се констатират недъзите в обществото, но да се намерят начини за изправление, и то разумни. Не е важно само да се констатира, че религията се намира в упадък, но трябва да се намерят причините на този упадък и да се премахнат. “
  Учителя, „В Царството на живата природа“

 13. Богатир  20.01.2016 г. | 03:34 ч.

  Действията са ясно изразени в статията на Светльо а те са негласуване на избори и несъучастием кат о цяло в системата на държавата. Аз бих конкретизирал в избягване на плащането на данъци, допълнително обучение на децата вкъщи или по възможност в самостоятелно или дистанционно обучение. Организиране на родителски кооперативи, доброволчески училища, доброволчески инициативи тип „ДарЛимец“ и „ДарДобро“, които произвеждат нещо реално без отплата в пари и т.н.
  Доцента и аз го гледам, но виждам единствено как си чеши егото с екранното време. Всеки един от форума може да ги говори тези работи или подобни. Всеки е чел различни книги през живота си и не разбирам как доцентчето може да ми се възмущава, че някой си не бил прочел еди си каква книга и това е някакъв еталон за пропаднал човек едва ли не.

 14. Светльо  20.01.2016 г. | 08:19 ч.

  Е Астролог, сега те разбрах доста по-добре. Напълно съм съгласен с думите на Учителя, припокриващи се изцяло с Христовите „….. и понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине Любовта“

  Богатир – подкрепям!Всякакфи форми на самоорганизиране дават много по-добри резултати, особено наблюдение имам в образованието. Всеки който ми обеснява, че децата били кофти или е папагал, повтарящ думи на такива като Христов, или такъв като самия него целящ насаждане на точно „изстиване на Любовта“. Има изключителни примери за самоорганизиране, където наистина се градят Човеци. За да не съм голословен, ще дам такъв от Варна – школата по живопис за деца на худ. Радко Мурзов – такива шедьоври има там и толкова непринудена обснановка цари, че не ти се иска да си тръгваш. Седейки отстрани, можете да наблюдавате на живо как се градят отношения между децата, техните родители и учителя им. Всичко преминава в игри, шеги, приятелски отношения и работа. Резултатите са невероятни – вече 45 години. Сигурен съм, че има много такива примери. Тъй че доцентчето и такива като него да си гледат работата. Щом такива като него са се активизирали – бъдете сигурни, че пробуждането сред младите е факт. Неговите прояви несъмнено служат, за да мачка именно младите. Надявам се да не му се връзват.

 15. will  20.01.2016 г. | 13:02 ч.

  Светльо, моите наблюдения сочат, че нелепиците произлизат иманно от „гледане на работата“.
  Виж съвсем друго е когата работата се върши и се свършва.

 16. Светльо  20.01.2016 г. | 14:52 ч.

  Will, този израз тук е използван в смисъла на „да се разкарат“

 17. Дамян  04.03.2016 г. | 11:04 ч.

  Сега аз проповядвам на българите, защото Бог е решил да ги благослови. Всички ще се подобрят, ще станат добри хора. Всички свещеници, проповедници, учители, майки и бащи ще проявят Доброто в себе си и ще говорят на един език. Господ казва: „България ще бъде благословена!“ Времето ще покаже Истина ли говоря, или не. Всички ще бъдете носители на Новото учение по света. Така е решил Бог, а каквото Той решава, не се разваля. Не се обезсърчавайте и бъдете благодарни за това, което Бог ви е дал. Всяка година Той ще ви дава все повече и повече. Той ще ви дава от новото вино, от което няма да се опивате. – „Какво ще стане с България?“ – За България иде голямо Добро, което всички трябва да приемат доброволно. Ако не го приемат доброволно, насила ще го приемат, но Бог няма да отмени решението си.

  Откъс от беседа „Доброто вино“ – държана от Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов) на 4 август 1918 г., София.

 18. Светльо  04.03.2016 г. | 21:44 ч.

  Вие хубаво мислите, но линкът ви не се отваря.

 19. Кристиян  26.02.2017 г. | 01:29 ч.

  Здравейте, тази страна, с формални атрибути на държава и държавност, трябва да се саморазруши, и да бъде простроена нова държава България. Тази нова държава България, трябва да я построят младото поколение, което не е идеологически обременено от комунизма ни неговите пороци, няма заложени тоталитарни рефлекси, и с чисто съзнание, с чисти, не изцапани ръце. Това е спасението за нашата страна!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.