Добре дошли на новата 2016-а и на идните изпитатания!

Положителни предчувствия за отрицателни очаквания

От седмица насам, чета и слушам анализите на разни „будители“ — социолози, пощръклели „антропософи“ и даже на някои астролози, които държаха да ме запознаят с новите си откровения, макар да не съм крил от тях несъгласието си към разсъжденията им. И да не ни харесваш — пишат ми в едно наскорошно писмо, не с тези думи, но с този смисъл — виж какво измъдрихме! То ще ти позволи ясно да виждаш света и други увещания от този тип.

Моето несъгласие с „мъдростите“ им (което няма нищо общо с „харесване“ или „не харесването“ им като личности) доскоро залиташе ту към искрено съболезнование, ту към снизхождение с добронамерена насмешка. Та след като тия дни се начетох и наслушах на потресаващи изявления и прогнози, които ми е чудно как някой може изрече сериозно (без в един момент да се разхили и да признае, че е било майтап), забелязах, че чувствата ми вече отиват към непоносимост и нетърпимост.  И определено вече не ми се мълчи, само и само да е мир.

Добре дошли на новата 2016 година и на големите изпитатания!

Публикувам този материал в първите минути на новия календарен отрязък от време. Символично го правя, защото почти угнетяващо

усещаме нуждата от „нещо ново“ и от „промени към добро“

За да се промени „нещо“, това „нещо“ трябва да добие очертания и да се изработи от хоратаОще повече обаче се долавя нуждата това „нещо“ да получи ясно определение. Защото иначе е празна дума. Ако не дадем дефиницията, младежите с техния вроден идеализъм ще припознават „избавлението“ (в кавички) и ще реанимират „новото“, като го изтупват от праха на миналото — от безвъзвратно, невъзвратимо, неотменимо отминалите времена.

Не се ли задействаме, разни самоуверени (но тотално откъснати от реалността) „антропософи“1 ще продължават да отричат изпълнимостта на Троичния социален ред, за да могат на спокойствие да ни обясняват, че не трябвало да гледаме миналото на Бойко Борисов, защото според тях мутрата вече не била мутра. Узряла била Тиквата, видите ли — цъфнала и вързала като слънчев принцип в политиката?!? Трябваше да чуя от същия този „антропософ“, който явно вече окончателно е изгубил ума си, че „народният човек Бойко Борисов“ бил „визионер“ (като Доган).

И наистина, да се чуди човек, насреща сериозно ли му говорят, майтапят ли се, една и съща реалност ли обитаваме с тези „съмишленици“?

Какви ли не венцехваления могат да се чуят от въпросната варненска „духовно-изследователска“ група, включително за един друг главорез, само че от Русия. Такива кръчмарски откровения служат чудесно като вербално мезе в кръчмата или като пълнеж на предизборните речи. Но нямат и не могат да имат общо с Духовната наука и съответно — с истината и/или правилното разбиране на минали, текущи и предстоящи събития.

Да, ние — аз и вие — трябва да предложим новото, защото няма кой друг или нямам честта да съм го срещал досега. И не защото няма други подготвени на теория, а понеже не съм попадал на господа или дами, склонни да жертват удобствата си, за да работят това, което има да се върши, без да партизанстват.

Не искам да вменявам на никого ангажименти

Като казах, че ние трябва да донесем новото, имах предвид, че ще продължа работата си върху останалите непревеждани и неиздавани лекции за Троичния социален ред.2 Това, което ми показаха последните дни на 2015-а, е крайната потребност да се работи за единствената алтернатива на политическите, стопанските и образователните безумия, в които е оплетено човечеството от векове.3 До такава степен е оплетено, че не вижда изход и като че ли се е отчаяло да го търси, примирявайки се с робството си.

Живот и здраве, през новата 2016-а ще преведа един от най-обемистите и най-изчерпателни лекционни цикли по тази тема. Вашата част вече сте си я свършили, тъй като досега, преди даже да съм запретнал ръкави — нека го изтъкна изрично — от даренията ви са събрани средства, благодарение на които ще мога да работя основно по „От Извора“ в течение на 6 месеца. В най-смелите си очаквания предвиждах начален старт за около 3 месеца.

Сърдечно благодаря за доверието и предоставената възможност, както и от името на всички, които ще се ползват от труда ми и от щедростта ви.

А че времето за Троичния ред е назряло,

непрекъснато ще го доказват не други, а „визионерите“ и тиквоглавите „царе-слънца“. Ще го правят през цялата 2016-а, че и подир нея — можете да сте убедени в това! Прогнозата ми, базирана на наблюдения и опитност, а не на „гласове в главата“ и на „астрологически софтуер“, е следната:

Грабежите ще си продължават типично по мутренски — ще се строят магистрали от „наши хора“ и на раздути цени, а след това ще се усвояват още средства за ремонти на същите тези нови пътища; ще се локализират (няма да се измислят, тъй като тукашните политици са просто васали) нови данъци като перверзията с „ данък уикенд“; ще се утежняват наличните данъци и ще се вдигат цените на таксите и винетките, също и на енергията… Защото всички политици лъжат и крадат, но така просташки и арогантно, както го прави администрацията на „народния любимец“, никой друг не го е правил и не може да го прави — дори да иска.

Такова „визионерство“ би предложил произволен пройдоха, извлечен от кръчмата. Даже основно образование не му трябва. Дайте му власт, той ще намери как и за какво да ви вземе парите.

Това е моят анализ. Това беше и прогнозата ми. А дали ще има нещо като…

Нова година — нов късмет?

Вярата в късмет идва от вярата в случайности, а тя е форма на сатанизъмНе вярвам в късмета. И не вярвам, че новата година ще донесе нещо ново, ако достатъчно голяма част от хората не започнат да мислят по съвършено нов начин. Не може да има нищо ново, докато се търси спасение в миналото или се задоволяваме с наличното.

Не изключвам и себе си — пръв признавам, че има доста неща, които чудесно разбирам на теория, но тепърва ще ги прилагам в живота си. Такива промени, някои от които може да са доста радикални, са страшни. Например да замениш „работа, от която ти се гади, понеже не ти носи нищо, освен едната заплата“ в полза на „работа, която е по-приятна, но много по-отговорна и сама по себе си не слага хляб на масата“.

В по-общ план пред аналогична ситуация и пред задаващи се радикални промени е изправен целият народ. По мое мнение, дори за миг не трябва да вярвате на „окултните факти“, че пророчеството за загуба на земи и за идващата национална катастрофа е „отменено“. Именно събитията от края на 2015-а са поредните стъпки към сбъдването на това пророчество. Някои чакат отцепването на територии през 2017-2018. Не бих се учудил, ако стане още тази година, а до една или две години да стане и сривът в държавността, който е неизбежен, щом свършат парите и вече няма кой да отпуска нови заеми.

Наближава големият зор, но с него ще дойдат пречистването и Светлината

Това може да звучи страшно, защото ни лишава от (илюзорното) чувство за сигурност. Но, каквото има да става, ще стане. И стига в преломните моменти да покажем, че сме научили уроците, един ден ще си кажем, че всичко е било за добро. Дотогава трябва да помним, че никой, който краде пари или земи, не е прокопсал — оценка за живота се поставя в края на живота, а не преди това. Мнозина сигурно ще бъдат изненадани, че голяма Турция може да загине преди „обезлюдяваща се България“, така че ще е трагикомично, когато онези, които ще поискат да осъмнат в Турция, ще са същите, които по принуда ще търсят спасение в България.

Също така нека помним, че пътят на изкуплението е дълъг — една мутра не може да стане човек от днес за утре. Може да стане депутат, даже министър-председател, но морален човек, изпълняващ съзнателно Божия воля, не може да стане. Това пак е в контекста на пророчествата, тъй като те ни занимават и с нови водачи, които мнозина очакват в съвсем обозримо бъдеще. Не си правете илюзии, че кукловодите ще се посвенят да използват предсказанията и нагласите, за да предложат „руса жена“ или „висок човек“. О, биха го направили, и още как.

Как да познаем онези, които биха донесли нещо истински ново?

Хората се познават по плодовете на делата им, а не по думите

А в политически контекст бих добавих, че ще ги познаваме и по Троичния социален ред или поне по някои от изконните и общочовешки принципи, заложени в него.

Особено по отношение на свободата.

Това е пожеланието ми към всички — да ставаме все по-свободолюбиви. Ако някой ни говори или направо ни обещава повече „сигурност“, но за сметка на права и свободи, трябва да му теглим една сочна балканска попръжня и да го пратим при миналите години — в историята.

И нека силата ни се оползотвори за богоугодни дела през цялата 2016-а!

Иван Стаменов,
1.1.2016 година


Бележки:

 1. Слагам „антропософи“ в кавички, не защото отричам духовно-научните познания на Димитър Мангуров и групата около него. Правя го, защото идеите и възгледите, които разпространява от доста време, всъщност нямат допирни точки с Духовната наука, а по-скоро представляват класическо „бистрене на политиката“. Това политиканстване дори не може да мине за безпристрастно, а представлява небезпричинна агитация в полза на ГЕРБ и „визионера“ Бойко Борисов. Освен това г-н Мангуров отдавна си е повярвал, че е прероденият Скитианос, един от древните Учители, който и днес сваля „окултни факти“, затова не бих си позволил да го принизя до антропософ, до простосмъртен последовател на учение, изнесено от друг. [^]
 2. Ще преведа тези лекции въпреки голословните твърдения и от други антропософи, че времето на Троичния ред било отминало още по времето на Р. Щайнер. Значи, според едни е отминало, а според други не било дошло.  Аз пък мисля, напук на тях, да съм истински антропософ и да следвам заръките на д-р Щайнер: да се работи за Троичния ред с постоянство, защото все някога неизбежно ще му дойде времето. Без него човечеството няма бъдеще, а подготовката за бъдещето сега, в настоящето, е не по-маловажна от изпълнението. [^]
 3. Не от 25 години, както лъжливо разправят скотовете, милеещи по Бай-Тошовото „здравеопазване“ и „луканките по 2 лева“; и другите, ридаещи по царското време; и най-големите диваци, търсещи щастието си в сарактите и жреческите съсловия на въображаемите си прадеди. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

17 коментара за "Добре дошли на новата 2016-а и на идните изпитатания!"

 1. Спиро  01.01.2016 г. | 01:41 ч.

  Аз лично си мисля, че отцепването върви ръка за ръка с бунт на народа. Дали ще успеем да се осъзнаем за кукловодите вече е отделен въпрос.

 2. Gergana  01.01.2016 г. | 01:50 ч.

  „Това е пожеланието ми към всички — да ставаме все по-свободолюбиви. Ако някой ни говори или направо ни обещава повече „сигурност“, но за сметка на права и свободи, трябва да му теглим една сочна балканска попръжня и да го пратим при миналите години — в историята.”

  Подкрепям от все сърце!

  „Четирите правила” от Беинса Дуно нека ни бъдат пътеводител през 2016-та. Светъл ум, добро сърце и силен дух, за да ни е свободна душата. Никакви компромиси със съвестта, тоест с жертвата на Христа.

  Да бъде, каквото е предвидено, и много късмет.

 3. С.Б.  01.01.2016 г. | 02:29 ч.

  А прероденият Давид къде е?

 4. Спиро  01.01.2016 г. | 10:47 ч.

  Много добро пожелание. Честно казано тази прогноза е най-реалистичната, която съм чувал до сега. Времето ще покаже верността ѝ.

 5. Стопанина  01.01.2016 г. | 11:40 ч.

  А прероденият Давид къде е?

  За какво ни е? Какво очакваме от него?

 6. Спиро  01.01.2016 г. | 11:48 ч.

  „И не вярвам, че новата година ще донесе нещо ново, ако достатъчно голяма част от хората не започнат да мислят по съвършено нов начин.“
  С очакването някой да ни оправи виждаме докъде стигнахме…

 7. Спиро  01.01.2016 г. | 11:52 ч.

  От Януари вдигат минималната заплата:
  http://frognews.bg/news_104582/Ot-1-ianuari-minimalnata-rabotna-zaplata-e-420-leva/
  Ако имате собствена фирма ще знаете, че социалните и здравните осигуровки са вързани към минималната заплата. С други думи всеки път, когато ви казват, че вдигат минималната заплата, защото мислят за народа на практика налагат по-високи данъци.

 8. Стопанина  01.01.2016 г. | 13:36 ч.

  Какво ще кажете за следното изказване?

  В днешно време не ни трябват силни хора, а силни институции. Демократичните институции, служещи на хората, са символ на успешната държава. Демокацията не е перфектна, но ни прави силни и свободни.

  шок

 9. Аха  01.01.2016 г. | 13:39 ч.

  Тотална зомбирщина.
  Мога да позная на 100% че е изказано от госпожа Росица Плевнелиева.

 10. Антиантихрист  01.01.2016 г. | 13:43 ч.

  ЧНГ, стопанино!

  Твоите писания като цяло се връзват и с предсказанията на астроложката Силва Дончева.

  https://www.youtube.com/watch?v=tt5SMOchHCE

  Бог да пази Европа!

 11. Стопанина  01.01.2016 г. | 13:59 ч.

  Мога да позная на 100% че е изказано от госпожа Росица Плевнелиева.

  Имаме участник, познал верния отговор. Той печели още един великолепен цитат от същия източник, в който по забележителен начин се обяснява, че Новият световен ред няма да го бъде без нашето съучастие:

  Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна. Само заедно можем да подредим света и да го направим по-добро място за живеене.

  Антиантихристе, може ли по-конкретно за паралелите, които си забелязал? Прегледах блога на въпросната дама. Това, което мога да кажа, е, че никога не бих написал нещо такова:

  Ние сме най-бедни сред богатите, ние сме най-нещастни материално сред богатите, ние сме най-неорганизирани сред богатите, ние сме най-корумпирани сред богатите, ние сме най-болни сред богатите, ние сме най-несоциални сред богатите, ние сме най-умиращи сред богатите, ние имаме най-тежката историческа обремененост; 500 години липса на армия, на граница, на съд, на институции, на собствени закони, на собствена закрила върху духовността и културата, 500 години на самоспасяване и липса на чувство за колективност и боева готовност за защита на индивидуалността.

  Благодаря за линка към тази песен. Връща едновременно страшни и приятни спомени за едно събитие от деството ми, което по странен начин има паралели с текущия ми преходен период, така че съм склонен да виждам дори намеса на Провидението в това, че си решил да ми припомниш историята с „Детство мое“.

 12. Антиантихрист  01.01.2016 г. | 14:10 ч.

  Хаха, май наистина се е е намесило провидението. 😉

  Ето го правилния линк: https://www.youtube.com/watch?v=whsPjrb-loM

  Въпросната госпожа е „дъновистка“, доколкото знам, така че изводите оставям на четящите.

 13. Спиро  01.01.2016 г. | 14:31 ч.

  За данъците за тази година да допълня:
  – влиза данък Уикенд
  – увеличават винетките
  – увеличават цигарите
  – увеличиха екологичната такса(или както се водеше) за по-старите коли, каквито са мнозинството от колите на българите.
  И това е само началото…

 14. С.Б.  01.01.2016 г. | 20:07 ч.

  цитат:
  За какво ни е? Какво очакваме от него?

  Аз лично нямам конкретни очаквания за Давид, но ми е доста интересно как ще се развият събитията.

 15. 12345  02.01.2016 г. | 21:40 ч.

  Астрологът Любомир Червенков на едно място отбелязва , че всеки път когато сатурн застане статично спрямо България тя пада под робство и държавата се срива. Той казва, че от 2005 пак е статичен(както и юпитер от 2013) .

 16. няма значение  03.01.2016 г. | 13:03 ч.

  Абе леко почвам вече да се смущавам от громенето на тези, които пишещият смята за противници и особено за изказа му на различни места. Да, може би един да се чувства Скитиан, друг старозаветният Давид, една била на хипноза и й казали, че била Жана Дарк, четвърта особа пък била само пастирка… Е, и? Ами хич не ме интересува кой като какво се изживява, за което вероятно има своите лични усещания. Д. Мангуров определено е познавач на Щайнер, Прокофиев и има какво да каже, с което не смятам да му адвокатствам. И не го усетих чак толкова да се превъзнася по някои слънца в политиката. За мен прочее е важно действията на този или онзи властимащ в момента да са в интерес на доброто, пък за злото, направено от него в миналото, не се съмнявам, че ще си плати.

  Щайнер и Беинса Дуно казват едно и също нещо за търсенето все на недостатъците на този и онзи, ако някой ги разбере, нека го приложи.

  „Ако, срещайки един човек, осъждам неговата слабост, аз сам пропилявам моята сила за висше познание; но ако с обич търся неговите добри качества, аз умножавам тази сила. Окултният ученик винаги трябва да прилага тази сила. Опитните окултисти знаят каква сила се натрупва от навика да се търсят добрите страни във всички неща и от отказа да се критикува.“

  „Казва Христос: “Любете враговете си”. Не казва мразете ги, не казва бъдете индиферентни, но казва: “ Любете ги”. Следователно, имаш един враг, създай в ума си една красива форма за него, не мисли за неговото зло. Искате да изправите един човек. Не се спирайте на грешките му. Докато държите в ума си неговите погрешки, никога няма да го изправите. Държите ли обаче в ума си доброто, възвишеното в него, само така ще го изправите. Вярвайте в Божественото във всички хора. Върху този камък ще изградите своето велико бъдеще.“

 17. Стопанина  03.01.2016 г. | 13:16 ч.

  Абе леко почвам вече да се смущавам от громенето на тези, които пишещият смята за противници и особено за изказа му на различни места.

  Щом те притеснява изказът и нямаш какво да кажеш по същество, аз пък не се смущавам.

  И не го усетих чак толкова да се превъзнася по някои слънца в политиката.

  Не си го „усетил“, защото това не е въпрос на усещане, а на чуване и слушане, а най-вероятно с „господина Скитианос“ сте и на един акъл за „слънчевия визионер“. Самият факт, че „НЕ те смущава“ това, че някой се има за такъв, какъвто очевидно не е и не може да бъде, но се смущаваш от изказа ми, показва каква зомбирана публика се навърта около Мангуров, както и причината да го „громя“.

  Ето, казах, че си зомбиран. Нарочно, та съвсем да те смутя с изказа си. Оплачи се на „Скитианос“. Такъв велик Учител със сигурност ще намери лек за наранените ти сетива. 🙂 Там ще се чувстваш по-добре. На мен публика, мислеща с чувствата си, не ми трябва.

  с което не смятам да му адвокатствам.

  Ама хич не го правиш. И хич не си пасивно-агресивен. Като имаш да казваш нещо, го казвай директно и не ми мрънкай. Мен изказните средства не ме скандализират и не се правя на ощипана госпожица.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.