Лев Толстой — „Старият дядо и внучето“

Руска народна приказка за деца

Един дядо станал много стар. Краката му не вървели, очите не виждали, ушите не слушали, нямал зъби. И когато ядял, течало назад от устата му. Синът и снахата престанали да го канят на масата, а му давали да обядва зад печката. Занесли му веднъж да обядва в паничка. Той искал да я премести, но я изтървал и счупил. Снахата почнала да гълчи стареца, задето повреждал всичко в къщи и паничките трошел, и казала, че отсега нататък ще му дава да обядва в копанка. Старецът само въздъхнал и нищо не казал.

Лев Толстой — „Старият дядо и внучето“

Седят веднъж мъжът и жената в къщи и гледат — синчето им играе на пода с дъсчици — нещо майстори. Тогава бащата го попитал:

— Какво правиш, Миша?

А Миша казал:

— Аз, татенце, правя копанка. Когато вие с мама остареете, ще ви храня с тази копанка.

Мъжът и жената се спогледали и заплакали. Досрамяло ги, задето така обиждали стареца; и почнали оттогава да го канят на масата и да се грижат за него.

Автор: Лев Толстой (Старый дед и внучек, 1875 г.)

Превод: Ангел Каралийчев

Илюстрация: Михаил Георгиевич Матвеев (1988 г.)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Лев Толстой — „Старият дядо и внучето“"

  1. Иван Стаменов  14.12.2015 г. | 00:18 ч.

    От препирните с ортодоксите наскоро излезе нещо добро. Реших да обогатя „От Извора“ с нов раздел, в който ще качвам материали на Лев Толстой. Редно и този велик човек, отлъчен от Църквата, да си има раздел, както Н. Райнов, Учителя, Щайнер…

  2. бате Бино  14.12.2015 г. | 11:53 ч.

    !!

  3. len  14.12.2015 г. | 17:42 ч.

    Ха, от дете съм си мислела, че това си е народна приказка!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.