Какво ни (подс)казва първият трейлър на „Х-Мен: Апокалипсис“

Окултен анализ на някои реплики и кадри от рекламния клип за един от големите кинохитове на 2016 г.

Днес излезе първият официален рекламен клип за един от сигурните кинохитове на следващата година. Следя с интерес поредицата „Х-Мен“ и изобщо всички касоразбивачи, тъй като в тях, както съм отбелязвал и друг път, изобилства от скрити послания. Но в тази работна събота бях ангажиран и едва преди малко тази вечер успях да изгледам какво ни готвят за серията, наречена „Апокалипсис“. Макар да съм претръпнал, трябва да призная, че това, което видях, ме накара да настръхна — от вълнение и може би малко страх. Защото, ако съм прав, с този филм окултните среди ще обявят съвсем скорошното излизане на Ариман (Антихриста) на световната сцена.

Преди да се аргументирам, запознайте се с трейлъра:

Източник: 20th Century Fox

А сега нека изчетем официалното резюме на филма, който излиза по кината на 27.5.2016 г.:

„Като продължава всепризнатия световен хит „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“, режисьорът Брайън Сингър се завръща с „Х-Мен: Апокалипсис“. От зората на цивилизацията той е почитан като бог. Апокалипсис е първият и най-могъщ мутант в сагата „X-Мен“ на Marvel, който събира силата на много други мутанти, като по този начин става неуязвим и безсмъртен. След като се събужда след сън, продължил хилядолетия, той е разочарован от света, който намира, и вербува армия от могъщи мутанти, включително обезверения Магнето (Майкъл Фасбендър), за да пречистят човечеството и да установят Нов световен ред, управляван от него като цар. Докато съдбата на Земята виси на косъм, Рейвън (Дженифър Лорънс) с помощта на Професор Х (Джеймс Макавой) е принудена да поведе група от млади X-Мен, за да спре техния най-могъщ противник и да предпазят човечеството от пълно унищожение.“ Източник: 20th Century Fox

Рекламните плакати за предстоящата премиера гласят:

Какво ни (подс)казват с първия трейлър на „Х-Мен: Апокалипсис“

Only the strong will survive („Само най-силните ще оцелеят“)

Какво ни (подс)казват с първия трейлър на „Х-Мен: Апокалипсис“

Prepare for the Apocalypse („Подготвяйте се за Апокалипсиса“)

Апокалипсис е лъжлив бог, също като Ариман или АнтихристаНе знам на вас как ви звучат тези послания, няма да натрапвам мнение, но за мен в тях има нещо повече от заигравка със сюжета на филма. Самата фабула има много паралели с очакваното въплъщение на Ариман, който, подобно на мутанта Апокалипсис, ще се представя за „бог, когото в древността наричаха Ра, Кришна, Йехова…“ — в това ни уверява една от ключовите реплики в трейлъра.

Преди някой прибързано да обяви филма за „сатанински“, ще обърна внимание на две наблюдения:

Едното е, че Апокалипсис (за мен, да натъртя, това безусловно е друго име за Ариман) е представен като лошия в историята и поне от рекламния клип в никакъв случай не може да се каже, че сценаристите искат да му симпатизираме.

Друго, което заслужава внимателно разглеждане, е кадърът от тази сцена:

Какво ни (подс)казват с първия трейлър на „Х-Мен: Апокалипсис“

От Кого ще дойде духовната сила на най-силните, които ще оцелеят?Един от главните герои е притиснат към земята от Апокалипсис (Ариман). Нашият човек е толкова малък пред противника си, че е като буболечка, имала нещастието да попадне под безмилостен чехъл. Нещо такова ще бъде и в действителния живот, когато онези, които живеят по времето на Ариман, ще са принудени да бъдат сред „най-силните“, които ще оцелеят. Откъде ще им дойде силата да устоят на въплътения абнормен архангел?

Ако се вгледате в детайлите, ще забележите, че героят на Джеймс Макавой намира опора в килима, цял осеян с Vesica Piscis — символ, за който сме говорили преди като символ на Христос.

А в една от по-нататъшните сцени на клипа виждаме как Професора става (временно) под влиянието на Апокалипсис. Почти съм сигурен, че това в пълния филм ще подчертае идеята и новозаветното предсказание, че Апокалипсис (Антихриста) ще опита да заблуди дори избраните и званите.

Какво ни (подс)казват с първия трейлър на „Х-Мен: Апокалипсис“

В детайлите от най-новия плакат също се открива мощна символика.

Вече нямам търпение до май 2016-а. Ако още в първия трейлър ни „шамаросват“ с такива откровения за „лъжлив бог“ и неговия „Нов световен ред“, не ми се мисли какво ще ни кажат и подскажат на голям екран.

Иван Стаменов — Стопанина
декември 2015 г.


Актуализация (15.12.2015 г.)

Излезе нов плакат на филма. Вероятно повечето хора ще забележат, че идейно и донякъде композиционно изображението е вдъхновено от „Хамлет“ на Шекспир, където принцът държи череп и в един преломен момент се пита с прословутото: „Да бъдеш или да не бъдеш…“

x-men-nov-plakat2

Според мен в плаката има подробности , които могат да насочат мислите в конкретни посоки за размишление. Ето накратко какво виждам:

• За разлика от сцената с черепа в „Хамлет“, тук Апокалипсис (Ариман) не държи черепа на нивото на очите, а по-ниско. Нещо, което можем да очакваме от един арогантен и циничен паднал архангел.

• Апокалипсис държи черепа с лявата си ръка. Това загатва за доминантна лява половина, а в окултизма лявото или левият път имат точно определено значение — на посвещение в тъмна магия и служба на противодействащите сили във всемира.

• Черепът се разпада на прах. Духовете на Ариман искат да механизират човека и да го минерализират, като го завлекат в Осмата сфера.1


Бележки:

 1. Осмата сфера — където остава всичко, което не може да продължи развитието си. […] Когато човекът използва живота на Земята, за да събира това, което ползва само него и засилва само собствения му егоистичен Аз, то води в девакана до състоянието авитчи. Всички тези авитчи-хора някога ще бъдат обитатели на Осмата сфера. Авитчи е подготовка за Осмата сфера. Религиите са формулирали от това понятие представата за ада. — СС93а. Основни елементи на езотериката, Берлин 1905, стр. 112, немско издание 1972 г. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "Какво ни (подс)казва първият трейлър на „Х-Мен: Апокалипсис“"

 1. Стопанина  12.12.2015 г. | 23:34 ч.

  И още няколко подробности, на които обърнах внимание, след като написах материала:

  1. Една от героините в прав текст казва, че някои тайни общества представят този „бог“ като Второто пришествие (на Христос).

  Едно към едно с антропософските факти.

  2. Този „бог“ има последователи от 10,000 години, което е препратка към Атлантида, когато Ариман наистина за пръв път се включва в човешката еволюция и тогавашното жреческо съсловие се разделя на бели адепти и черни.

  Последните живеят вечно с ариманичното безсмъртие.

 2. unknown  13.12.2015 г. | 00:06 ч.

  Другата години и за Христос са се активизирали,2 филма ще има,нещо са се активизирали да видим какви ще ги дробят:
  Risen
  http://trailerx.com/film/risen-2016.html#.VmyK67_4Xs0
  The Young Messiah
  http://trailerx.com/film/the-young-messiah.html#.VmyLF7_4Xs0

 3. Стопанина  13.12.2015 г. | 01:08 ч.

  Според мен и двата ще са на нивото на Son of God от 2014-а, което не е комплимент.

  Risen ще е много зле и му личи даже от трейлъра. Гледам, здраво ще се залага на материалистичното възкресение, за да се обслужват очакванията на религиозните.

  The Young Messiah ме заинтригува заради хубавата музика и чудесния кастинг на типичния саксонец Шон Бийн като средиземноморски преторианец. 🙂 Като му изчетох резюмето обаче, се оказа, че от него пък ще ни говори Луцифер, който проповядва, че Исус е историческа личност, но просто човек, станал Учител.

 4. Спиро  13.12.2015 г. | 12:36 ч.

  В началото казваш „Следя с интерес поредицата „Х-Мен“ и изобщо всички касоразбивачи, тъй като в тях, както съм отбелязвал и друг път, изобилства от скрити послания“ и ми е интересно защо се слагат тези скрити послания във филмите?

 5. Емо  13.12.2015 г. | 13:04 ч.

  Спиро predictive programming е термина.
  Най-общо казано масите се обработват на подсъзнателно ниво за да приемат по-лесно и с по предвидими реакции определени събития от бъдещето за които се знае че са предопределени.

 6. Юлиана  14.12.2015 г. | 10:53 ч.

  Здравейте, брат Иван Стаменов! Предполагам че сте чували, но дали сте чели в пълнота и на български юбилейното издание на книгата в три тома на Валентина Крашенинникова „Пратеникът на Бога“, в която майката разказва за своя син, отрокът Вячеслав (1982-1993)? –
  И днес продължава, с голяма сила, благодатната помощ на Славочка, а Отрокът ни е оставил важни пророчества, които да ни помогнат да превъзмогнем трудните времена и ни е дал ориентири в Пътя, за да не се отклоним.
  Изпратете ми имейл и ще ви прикача файловете на превода на български на трите тома на книгата. Така ще можете да ги качите изцяло или частично на сайта си. Тази книга е издадена, но не са заплатени авторски права на издателството, поради което се разпространява безплатно, няма я в книжарниците.
  Ето съдържанието на втория том на книгата:

  ЧАСТ ВТОРА – «АЗ ДОЙДОХ ДА ПОМОГНА
  ЗА СПАСЕНИЕТО НА ХОРАТА…» –
  Съдържание:

  1. Ще се съблазнят даже избраните 3
  2. Как ще разлагат Русия 4
  3. Китайците ще дойдат до Урал 11
  4. Катастрофи в Русия 15
  5. Катастрофите ще бъдат по целия свят 25
  6. Хората не знаят тайната на вселената 27
  7. Времето ще се съкращава, а водата ще измени своя състав 31
  8. Динозаврите не са измрели 41
  9. Те се готвят за война с Бога 52
  10. Каквито са греховете – такива и местата 75
  11. Гонения за вярата и предателството на Бога 76
  12. Бог няма да прости на тези, които са приели печата на антихриста 83
  13. Антихристът ще разреши всички пороци 99
  14. Последният пророк – за последния Цар 104
  15. Световния управител ще бъде победен 111
  16. Бог отново ще насади Рай 112
  17. Последните изпитания на светиите 114
  18. «Аз дойдох за да помогна за спасението на хората…» 116
  19. Не нападайте Божието чедо 122
  20. «Той сам ще намери всички и ще заяви за себе си…» 133

  Аз съм последователка на Учителя Дънов. Учителя потвърди за мен с думи святостта на Отрока, а имах повод, в който Отрокът помогна и на мен!

  Със сестрински поздрав: Юлиана

 7. Стопанина  14.12.2015 г. | 11:11 ч.

  Здравейте, Юлиана,

  Можете да ми пратите книгата на is@otizvora.com

  Благодаря.

 8. Антиантихрист  14.12.2015 г. | 11:51 ч.

  Ами хайде да идва по бързо тоя Ариман, че то днешното вече не се търпи!

 9. Стопанина  15.12.2015 г. | 12:24 ч.

  Добавих няколко нови размишления в текста, отнасящи се за новия плакат.

 10. Мислещ  15.12.2015 г. | 19:47 ч.

  Само аз ли, в първата тройка плакати, на средният от тях виждам изображението и двете светещи очи на новопостроеният паметник на Цар Самуил в София?

  Очаквам с нетърпение трите тома на Валентина Крашенинникова „Пратеникът на Бога“, за което предварително Благодаря на Юлиана!

 11. Стопанина  15.12.2015 г. | 21:59 ч.

  Очаквам с нетърпение трите тома на Валентина Крашенинникова „Пратеникът на Бога“

  Планирам ги за публикация в блога. Но по-напред трябва да изчетем за какво става дума, за да няма неприятни изненади като с „Дневниците“ на лудия Лозенски, за които после трябваше да се извинявам.

 12. Факт  28.05.2016 г. | 00:49 ч.

  Интересен е фактът, че,, Погребан в продължение на няколко хилядолетия, непобедимият и безсмъртен

  Апокалипсис е освободен през 1983 г.,,
  Т.е.от освобождението му до 2016 г. Са 33 години.

 13. Светльо  05.06.2016 г. | 07:33 ч.

  Други интересни факти са, че във филма Апокалипсис (Ариман) се събужда в Египет и построява точно там своята нова пирамида – като център за посвещение. Там той иска да вземе и последното нещо което му е необходимо – способностите на професора да влиза в съзнанието на всеки човек на Земята. Египет, като алегория за повторение на тогавашната епоха – днес. Има още много, но ще почакам да мине малко време, за да могат повече хора да го гледат и ще коментираме.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.