10 особено мръсни вещи във вашия дом

И лесните начини за тяхното почистване

Налага се да имаме казанче в тоалетните и да плюем в умивалника. Бактериите се прескачат в това санитарно помещение. Но може би ще се изненадате, че тоалетната не е най-мръсното място в дома ви. Нормално е да ви се догади, след като се запознаете със списъка, включващ вещите, по които се натрупва най-много прах и се множат най-много бактерии и мъхове.

10. Копчетата на фурната

10 особено мръсни вещи във вашия домРоб Донофрио, д.ф.н. и директор на NSF International Applied Research Center, казва: „Това не е място, за което повечето от нас мислят, но копчетата на фурната са едно от 10-е най-чести укрития на бацилите в нашите домове.“

Копчетата за управление на фурната се зацапват с пръски от храна и с микроби от ръцете ни. Четиринадесет процента от тях съдържат болестотворни бацили, а 27% се представляват от плесени и разни ферменти.

Веднъж седнично почиствайте копчетата на фурната, като ги изваждате, насапунисвате и измивате с гореща вода. Изплаквайте добре (преди да ги поставите обратно).

9. Дъските за рязане

Проучване на изследователи от NSF International е открило, че 18% от дъските за рязане са укритие на потенциално болестотворни бацили, а 14% съдържат плесени и ферменти.

Дъските за рязане трябва да се правят от непорести материали, атези, изработени от дърво, трябва да са от твърд вид дървета, например явор (клен). Експертите препоръчват да използвате различна дъска за суровото месо и винаги да я миете преди всяка употреба.

Почиствайте дървените дъски за рязане от двете им страни със сол и бял оцет; или с лимонов сок, като се стараете той да прониква и в цепнатините. Изплаквайте с гореща сапунена вода.

8. Кухненските плотове

10 особено мръсни вещи във вашия домОставяме какви ли не мръсни предмети върху кухненските плотове (или бар плотове) – телефони, ключове, чанти, сурово месо, храна за домашния любимец, каквото се сетите. NSF са открили, че болестотворни бацили обитават 30% от повърхността на изследваните плотове.

Кухненският плот трябва да се мие всеки ден с гореща сапунена вода. А веднъж месечно трябва да се почиства със смес, съдържаща белина и вода в съотношнеие 1:4. Имайте предвид, че вашият плот може да има специални инструкции за почистване.

7. Играчките на домашния любимец

10 особено мръсни вещи във вашия домГадост! Повечето хора не биха помислили да ги докоснат, особено ако са олигавени от кучето или котката.

По тези играчки често се развъждат стафилококи и болестотворни бацили, но също – плесени и ферменти,  така че винаги мийте ръцете си, след като играете с галениците си. Веднъж седмично мийте гумените и пластмасовите играчки с вода и сапун за съдове, а текстилните можете да пускате в пералната.

6. Кранчетата на чешмата

10 особено мръсни вещи във вашия домИ отново болестотворни бактерии могат да се намерят върху крановете на чешмата, като 27% от тях са развъдник на стафилококи. Така че, когато чистите мивката, почиствайте и кранчетата. Също така не забравяйте и дръжките на вратите на хладилника.

5. Машините за кафе

10 особено мръсни вещи във вашия домВ резервоарите на кафемашините се образуват налепи, в които се развъждат микроорганизми, плесен и бацили, а това означава, че утринната ободряваща напитка може да ви разболее. Запознайте се с инструкциите, осигурени от производителя, но като цяло можете да почистите резервоара, като сипете 4 чаши оцет в него и го оставите да престои 30 минути, след което го запарите. Прекарайте 2-3 цикъла чиста вода през кафемашината, докато се отмие миризмата на оцет.

Повече производители на кафемашини препоръчват да почиствате каната за кафе, която идва с машината, след всеки 40-80 цикъла на употреба.

4. Купата на домашния любимец

10 особено мръсни вещи във вашия домСлед като престои с часове, храната за домашни животни прави купите им гнусни и лепкави. NSF казват, че 45% от купите на галениците съдържат опасни бактерии.

Ако имате миялна машина, използвайте я и за съдовете на животните. Ако ли не, можете да ги измиете ръчно с разреден разтвор на белина (около 1 капачка на 4 литра вода) и внимателно да ги изплакнете с чиста вода.

Преди да ги измиете, ги накиснете с разтвора за около 10 минути.

3. Поставката на четките за зъби

10 особено мръсни вещи във вашия дом„Опитвате старателно да изплакнете четката за зъби, но в крайна сметка лепкави отпадъци винаги се стичат в поставката“, се казва в доклад на NSF. Пак там се уточнява, че в 27% от изследваните поставки са намерени опасни бактерии, а в 14% е имало стафилококи. 64% са били с плесен.

Дръжте поставките на четките за зъби далеч от тоалетната чиния, тъй като при пускането на казанчето се разнасят аерозоли, съдържащи фекални частици. Измивайте ги в миялната машина или ръчно с гореща сапунена вода два пъти седмично.

2. Умивалниците

След като забършем вътрешността на умивалника и остатъкът от водата се оттече, обикновено мислим, че всичко е чисто. Но там се размножават бактерии и плесени. Измивайте умивалника веднъж или два пъти седмично с разтвор на една чаена лъжица белина в един литър вода.

1. Кухненските гъби и кърпи

10 особено мръсни вещи във вашия домГъбите и кърпите за миене на съдове са сред най-мръсните вещи в домакинството. Цели 77% от тях съдържат вредни бацили. По 86% се развиват мъхове и плесени, а 18% са със стафилококи.

Гъбите трябва да се дезинфекцират всеки ден, което може да се постигне, като се поставят в микровълнова фурна за 2 минути, така че горещината да убие бактериите. Можете да ги пускате със съдовете в миялната машина. NSF казва, че трябва да се сменят на всеки 2 седмици.

За да се улесните, сменете кухненската гъба с микрофибърна кърпа. „Микрофибърните материали са създадени да улавят мръсотията и да абсорбират течности, след което можете просто да ги хвърлите в пералната машина и сушилника“, пише в доклада на NSF.

Белината и други почистващи дезинфектанти могат да са опасни за здравето ви, но има и други средства да почистите дома си. Маслото от чаено дърво, екстрактът от семена на грейпфрут, оцетът и хлебната сода също се справят чудесно.

Автор: Джули Фидлър @ Natural Society

Превод: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "10 особено мръсни вещи във вашия дом"

 1. will  14.12.2015 г. | 22:26 ч.

  3. … Дръжте поставките на четките за зъби далеч от тоалетната чиния …

  е, как! аз ги държа в тоалетната чиния.

 2. Астро.:  15.12.2015 г. | 11:59 ч.

  + Дръжките на вратите, особено входните, килери, гардероби, щорите.
  + Мишката и клавиатурата, дистанционните за управление на телевизор, климатик и други.
  + Ключовете за включване/изключване на осветлението
  + Вътрешната страна на микровълновата печка.

  will,
  на много хора, четките им за зъби не са прибрани в шкафове, а банята и тоалетната са на едно място.

 3. Експерт  16.12.2015 г. | 14:33 ч.

  Пропуснали сте клозетната чиния!! Аерозоли пък не се разнасят, ако просто пускате капака!! И по-често използвайте водата!

 4. Гост  09.02.2016 г. | 11:11 ч.

  Това с кухненската гъба в микровълновата е интересен съвет. Ще го пробвам 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.