6 вреди за децата от прекомерното стоене пред екрана

Преводен материал за опасностите от безконтролното използване на телефони, таблети, компютри и телевизори

Замисляли ли сте се да потърсите професионална помощ за детето си, за да му помогнете да преодолее пристрастяването си към електронните дисплеи на видеоигрите, телефоните и други уреди? На някои родители това може да им прозвучи прекалено, защото самите те вероятно са пристрастени към същото.

Някои държави разглеждат вманиачването на подрастващите по дисплеите като разстройство, изискващо клинични грижи, затова имат рехабилитационни центрове за такива деца. Прекаляването със стоенето пред екрана вреди по различни начини на детското здраве, затова  трябва да се третира като всяко друго пристрастяване, за да се спре увреждането и дори да се излекува.

1. Недоспиване

Няма съмнение, че електронните екрани на много устройства водят до лишаване от сън за всички възрастови групи. Но недоспиването е най-вредно за децата. Те се нуждаят от повече сън, отколкото възрастните, тъй като телата и умовете им се развиват. Едно дете се нуждае средно от около 10-12 часа сън на денонощие, за да расте и да се развива нормално, но стоенето пред екрана отнема от времето за сън. Съвременните деца постоянно не си доспиват, като им се събират не повече от 6-8 часа сън на денонощие.

Синята светлина мъчи очите и пречи на човек да заспиДецата, които спят с електронни устройства в спалните си, спят по-малко, отколкото онези, които оставят устройствата в друга стая за през нощта. Те не само си пускат игри и си пишат, когато би трябвало да спят, но синята светлина от екраните пречи на съня дори когато джаджите са изключени. Всяка електроника, включително клетъчните телефони, таблетите и телевизорите, излъчва синя светлина от дисплея си. Тялото разпознава тази синя светлина като дневна и мозъкът изпраща сигнали за разсънване. Така, вместо да им се доспива, децата се разсънват.

Едно дете, което страда от недоспиване, обикновено е раздразнително, има склонност към напълняване, трудно се съсредоточава, липсват му умения да взима решения, зачестяват здравословните му проблеми, чувства се летаргично и се справя зле в училище. Прекомерното стоене пред екрана има роля във всички тези симптоми.

2. Затлъстяване

Използването на всяко устройство с дисплей изисква сядане или поне стоене на едно място, докато се използва. Застояването, съчетано с рекламите на висококалорични вредни храни, често води до напълняване на подрастващите. Децата природно са пълни с енергия и имат вродена нужда да тичат, да скачат и изобщо да са активни. Когато нормалното им желание за активност се потиска, за да седят с часове пред екрана, натрупването на излишни килограми не закъснява.

Затлъстяването води до различни здравословни проблеми, сред които диабет, болни стави и сърдечни заболявания. Напълняването сред децата е епидемия в повечето страни, а прекаляването със застояването пред екрана е водещ допринасящ фактор.

3. Проблеми със зрението

Правилото 20/20/20 се използва от хората, работещи дълги часове с компютри. На всеки 20 минути трябва да гледате нещо, отдалечено на 20 фута (6 метра), в продължение на 20 секунди. Това правило 20/20/20 беше въведено да поддържа очната мускулатура и да пази от появата на зрителни проблеми.

Децата не свалят очи от екраните за 20 секунди даже ако са чували за правилото. При продължително гледане в дисплея очите се зачервяват и почват да болят, а в дългосрочен план могат да се появят и трайни последици.

6 вреди за децата от прекомерното стоене пред екрана

4. Схващания и болки

„Телефонен врат“, „SMS-ов палец“ и други такива нови медицински термини онагледяват различните схващания и болки, причинени от твърде продължително използване на уреди с дисплей.1 Главата, вратът и китките често се държат под неестествен ъгъл, а палците се употребяват по начин, който не е природен и трябва да се адаптира към електронните устройства. Всичко това допринася за схващанията и болките при децата, които се влошават, когато детето стане възрастен.

Болката в гърба, артритът, мигрената и синдромът на повтарящите се безцелни движения  са само част от хроничните и понякога осакатяващи здравословни проблеми, което едно дете, прекаляващо пред екрана, може да развие в бъдеще.

5. Загуба на умението за общуване

Всяко дете се нуждае от общуване на живо с хораНа деца, които прекаляват с електрониката, им липсват социалните умения, необходими за израстването им като нормален възрастен. Макар децата да ни впечатляват с чевръстото използване на клавиатурата, те не знаят как да говорят с други хора. Социалните умения, поддържането на приятелства и възможността за взаимодействие с други хора на всякакви възрасти — всичко това липсва при деца, прекарващи повече време с електронни устройства, отколкото сред хора.

Ако не се развият уменията им за общуване лице в лице, след като пораснат, децата ще изпитват затруднения. Ще са затруднени да намират работа, интимен партньор и приятели, а когато успеят, ще изпадат в неловки ситуации. Понякога ще липсва елементарна социална етикеция, ако детето не развие нормалните си социални заложби.

6. Агресия

Попитайте някое дете коя е любимата му видеоигра и по всяка вероятност ще се окаже, че тя залага на насилие. Дори много малки деца се увличат по игри, в които се използват оръжия. Колкото по-жестока и кървава е играта, толкова по-голяма обикновено е нейната популярност.

Това се преобразува в агресия, когато детето стане юноша. Проучвания показват, че тинейджърите, които прекарват много време в гледане на ТВ предавания с насилие или играят на видеоигри с насилие, са много по-склонни да бъдат агресивни както у дома, така и в училище.2 Тези агресивни юноши се бият с братята и сестрите си, спорят с учителите и родителите си, и като цяло винаги са готови да избухнат.

Автор: Джефри Грийн @ NaturalBlaze

Превод: Иван Стаменов

Тази статия е със свободни права за разпространение, стига да се запази посочването на автора и преводача, а източниците на оригиналния текст (NaturalBlaze) и на превода (От Извора) да се оформят като активни линкове.


Бележки:

  1. Терминът по-скоро трябва да се казва „геймърски палец“, тъй като палците болят много повече след продължителна употреба на контролер, например джойпад, отколкото от писането на SMS — бел. пр. [^]
  2. Може и да е така, но развлекателните медии с насилие със сигурност не са единственият фактор, нито са основният — бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "6 вреди за децата от прекомерното стоене пред екрана"

  1. Varna Mapper  06.05.2018 г. | 10:33 ч.

    Това е тъкмо за мен(само дето зрението ми се влоши още преди да прекалявам с телефона и компютъра, а тези които от по-рано са на тях виждат по-добре…). И освен това не играя агресивни игри, ами такива като Triviador(от типа на quiz-овете) или пък исторически игри, в които играя с дадени държави през Средновековието(като например Europa Universalis IV); за сега не съм затлъстял.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.