33 полезни приложения на алуминиевото фолио

Вероятно биха могли да се изброят над 100 различни приложения на фолиото, но тук ще се съсредоточим само върху някои специфични ползи

Ролката с алуминиево фолио (често определяна погрешно като станиол) е може би най-универсалната вещ в кухнята ви. Вероятно бих могъл да съставя списък със 100 различни приложения, но ще се съсредоточа само върху ползите за препърите1 и онези, които развиват самодостатъчно стопанство.

Ако нямате алуминиево фолио, добре е да се снабдите с такова. Препоръчвам винаги да носите в раницата си една от по-малките ролки. На местата, където споменавам отразяване на светлина или топлина, използвайте лъскавата страна (да, едната страна е по-гладка от другата). А сега към списъка.

1. В помощ на посевите. Облепете кутия с фолио, пробийте дупки за оттичане на вода в основата ѝ, напълнете я до половината с почва, посадете в нея семената и я поставете на перваз на прозорец. Слънчевата светлина, отразена от фолиото, ще помага в растежа на растенията.

2. За растежа на растенията. По същия начин можете да използвате фолио да отразява повече светлина към растенията, за да растат по-добре. Сложете фолио под растенията или го залепете на повърхност близо до растенията.

3. Против вредителите. Ако имате градина, оградете я с лентички от фолио, за да гонят птици и малки животни. Бляскавата повърхност и металическите звучи ще ги плашат и ще ги спират да ядат растенията ви.

4. Против птиците. По същия начин фолиото може да се използва, за да пази плодните дръвчета от птици. Използвайте въдичарска корда, на която окачете лентички от фолио, след което я завържете на клоните. Отразяваната светлина ще плаши птиците.

За да запазите дърво, увийте фолио около дънера 5. Пазете дърветата. През зимата някои насекоми и гризачи увреждат кората на дърветата. За да запазите дърветата, увийте няколко пласта от фолиото около дънера. Това може значително да помогне. Напролет махнете фолиото.

6. Хванете риба. Когато сте за риба, увийте малко от фолиото около кукичката или тежестта. Отразената светлина ще привлича повече риби.

7. Запалете огън. Можете да използвате малко фолио, памук и акумулатор, за да получите пламък. Вижте това видео, за да научите как:

8. Пазете ръцете. Ако държите свещ, едва ли бихте искали горещия восък да се стича върху вас. Направете дупка в центъра на дебел пласт фолио и вкарайте свещта през него, след което оформете фолиото като чаша, за да събира восъка.

9. Овъглен плат. Овъгленият плат се възпламенява само от една искра, което го прави особено подходящ за запалване на огън. Гледайте това видео, за да научите как да използвате алуминиево фолио за създаване на такива самоделни въглени.

10. На сухо. Опаковайте в алуминиево фолио: кибрит, прахан, храна и други малки обекти, които трябва да останат сухи. Ако ги обвиете достатъчно добре, би трябвало да се получи.

11. Изпържете храна. Намерете клон, който наподобява вилица, след което разпънете фолиото така, че да се получи нещо като тиган между двата по-малки клона. Стига храната да не е твърде тежка, можете да използвате този импровизиран тиган върху огъня.

33 полезни приложения на алуминиевото фолио

12. Изпечете храна. Друг метод е да обвиете тънко нарязани месо, зеленчуци и някои подправки в няколко листа от фолио, след което да ги поставите върху горещи въглени. Не след дълго ще имате вкусно и топло ястие.

13. Спрете вятъра. Пазете пламъците от огъня чрез стена от алуминиево фолио. Ако огънят е слаб или използвате газов котлон, това ще ви е от голяма помощ.

14. Почистете скарата. След като използвате скарата, изцяло покрийте ребрата ѝ с фолио. Горещината няма да може да избяга и ще се образува самопочистваща се фурна. После намачкайте фолиото и с него почистете ребрата.

15. Почистете пепелта. Поставете два пласта от дебело фолио под скарата или в камината, преди да запалите огън. След като пепелта изстине, просто я сгънете с фолиото и я изхвърлете.

16. Соларната фурна. С алуминиево фолио, дебел картон и други средства можете да си направите слънчева фурна. Тази статия обяснява как да построите такава.

17. Нека си капе. Постелете фолио най-отдолу на фурната, преди да изпечете нещо. То ще улови всичко, което капе и се разлива, като пази фурната ви чиста. Сменяйте фолиото след всяко готвене.

От фолио може да се направи съд за събиране на дъжд 18. Събирайте дъждовна вода. Алуминиевото фолио може да се оформи като огромен съд за събиране на дъжд. Колкото по-голяма е площта му, толкова повече вода ще събирате.

19. Преварете вода. Изкопайте дупка в земята. Оформете фолиото така, че да следва очертанията на дупката, и напълнете с вода. Сложете няколко камъка в огън, а след това използвайте щипци/маша, за да пренесете нагорещените камъни във водата. Тя веднага ще започне да ври.

20. Самоделна тръба. Прокарайте пръчка пред няколко пласта от фолио. След това оформете фолиото като фуния. Махнете пръчката и използвайте дупката като тръбопровод, димоотвод, чучур или друго.

21. За посуда. Можете да си направите нещо повече от паници и фунии. От фолио бихте могли да оформите чинии, чаши и прибори, в случай че нямате истински.

22. Почистване на чинии и тигани. Направете топка от фолиото и я използвайте за изстъргване на мръсни чинии и тигани. Тя може е толкова ефективна, колкото и използването на специална телена гъба, но внимавайте за какви повърхности я използвате, тъй като може да ги повреди.

23. Без ръжда. Смачкайте фолио на топка и го използвайте за премахване на ръжда от метал. Действа по-добре и от потапяне на замърсеното в Кока-Кола.

24. Защита на сапуна. Поставете парче фолио под сапун, за да предпазите долната част на сапуна от превръщане в каша. Така сапунът ще трае по-дълго.

33 полезни приложения на алуминиевото фолио

35. Направете си станиолова шапка. Добре де, може да звучи нелепо, но има научна обосновка.

26. Закрепете батериите. Понякога пружините в отделенията за батерии на старо фенерче или радио могат да се разхлабят и да не държат батериите на място. За да поправите това, сгънете малко парче фолио и го поставете между батерията и пружината.

27. Защитете електрониката. Можете да направите Клетка на Фарадей от алуминиево фолио. Клетката на Фарадей предпазва електроуредите от EMP (електромагнитно поле). Прочетете тази статия за повече информация.

28. Подобрена антена. Ако имате старо радио или телевизор с обикновена антена, можете да обвиете краищата на антената с фолио, за да подобрите обхвата. Подобрението ще е малко, но може би достатъчно.

С фолио можете да потърсите помощ 29. Ако търсите помощ. Ако сте посред нищото, можете да използвате отразителните способности на фолиото, за да сигнализирате на самолет или друго превозно средство, че се нуждаете от помощ.

30. Наточете ножиците. Изгладете лист от фолиото и го сгънете на половина няколко пъти, след което започнете да го режете. Не след дълго ножицата ви ще е добре наточена.

31. Подобрена изолация. През лятото можете да покриете прозорците с фолио, за да отразява слънцето. През зимата можете да сложите фолио зад радиатор, за да отразява топлината към стаята.

32. Нощен пътеводител. Окачете лентички от фолио на нивото на очите си по пътя, който искате да следвате нощем. Фолиото ще отразява светлината от фенерчето ви и ще ви помага да намерите пътя.

33. Сухи нощем. Разстелете фолио под спалния чувал. Това ще ви предпази от влагата, докато спите.

Смятате, че има и други ползи от алуминиевото фолио? Споделете опита си в коментарите отдолу.


Автор: Алън @ Urban Survival Site

Превод: Иван Стаменов — Стопанина
Бележки:

 1. Хората, които се подготвят отрано за предстоящи трудни времена — бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "33 полезни приложения на алуминиевото фолио"

 1. len  28.11.2015 г. | 14:59 ч.

  Хехе, преди няколко часа четох статия, че щели да подменят сегашните лични карти с такива, които имат чип и в коментарите под статията някой беше споменал за кафеза на Фарадей, та аз си помислих, че точно със станиол/алуминиево фолид/ може да се направи такова нещо и хоп…тази статия тук! Аз лично съм ползвала фолио при лош сигнал на телевизията едно време, обвивах с фолио кабела на антената, местех насам-натам и наистина сигналът се подобряваше. Добра идея, човек да си носи в чантата алуминиево фолио.

 2. николай савчев  30.11.2015 г. | 11:49 ч.

  Да не забравяме и 34-тото приложение: с алумин. фолио можем да направим дори йонно-плазмен двигател, а ако използваме и „органично стъкло“ можем дори да си направим и система за левитиране (антигравитация).
  По сметки, които съм правил при 44KV 1W = 1 ГР товароподемност!
  1 КГР = 44 MV
  500 КГР = 22 GV 1 тон = 44 GV при добра изолация и 1 mA разход, това нещо може да се рее в небето с години (говорим за цял един (!) тон, а не за 20-30 гр, подобно на опитни установки) при мен си вдигам със 110 мА 44 KV около 30-40 гр (10 гр е самата рамка, а камерата е 22 гр и жиците около 8 гр. При тази установка имам някаква що-годе стабилност.

 3. bigstoyan  30.11.2015 г. | 15:21 ч.

  Шапката от станиол ме заинтригува 🙂
  Шегата настрана, но има доста полезни неща. БРАВО!

 4. бинокъл  30.01.2017 г. | 13:18 ч.

  Става за чашки за мъфини, еднокротни. Изрязваш квадрат от фолиото и го притискаш към дъното на чаша, кофичка кисело мляко или малко бурканче, и ги обгръщаш. Може матрицата тоест чашката да е намазана с маргарин, или олио, като мазнината остава върху фолиото, за да не залепне тестото при печене.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.