В очакване на скритите идеи в „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда“

Можем ли да очакваме окултни послания във филма? Ако има такива, за добро или лошо ще бъдат?

Както споделих във втората част от поредицата „Защо понякога Холивуд заслужава нашата любов“, съм почитател на сагата „Междузвездни войни“. Можете да чуете отново и подкаста (MP3), в който бях извадил разговор от Star Wars — Ep. III: Revenge of the Sith, където се разкрива една от най-големите тайни на тъмните потайни общества. А именно стремежът на някои техни членове към особена форма на безсмъртието, която е противоестествена и диаметрално противоположна на идеята за безсмъртие в християнството.

Задават ли се такива разкрития в
Star Wars — Ep. VII: The Force Awakens

Вероятно знаете, че седмият Star Wars няма да има почти нищо общо с първоначалните си създатели — Джордж Лукас и неговия екип. Франчайзът беше закупен от Disney, като само времето ще покаже дали смяната на собствениците води и до смяна на заряда в посланията. Това, че „Силата се пробужда“ ще изобилства от подсъзнателни въздействия и директни или забулени идеи, не подлежи на съмнение. Проличава още от подзаглавието на епизода и от неговата досегашна рекламна кампания.

Star Wars вече е собственост на студиото DisneyДумите „сила“ и „пробуждане“ са както религиозни, така и езотерични. Много от другите фенове не харесаха подзаглавието „Силата се пробужда“, понеже още не могат да разберат за какво се използва изкуството в Холивуд и че Star Wars отдавна е идеална ракета носител на окултни послания. Що се отнася до рекламната кампания, достатъчно е да видим промоционалните плакати, включващи по една портретна снимка на няколко от водещите герои.

В очакване на скритите идеи в „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда“

Дори хората, отхвърлящи по инерция всякакви конспирации, нямаше как да не забележат, че едното око на всеки от персонажите е скрито — къде умишлено, къде уж неволно, — сякаш имаме фотосесия за корица на списанието i-D. Те, разбира се, го свързват с „масони“, каквото и да разбират под това, но непременно негативен смисъл.

В очакване на скритите идеи в „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда“

Светлинният меч на Кайло Рен прилича на обърнат кръстДруга забележителна символика имаме в светлинния меч на новия злодей Кайло Рен. Без усилия отчитаме, че оръжието му, за разлика от стандартните мечове на джедаите, има два къси странични израстъка от светлина, като по този начин придобива вид на… обърнат кръст, какъвто се използва от сатанистите.

В очакване на скритите идеи в „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда“

Още от първия трейлър започнах да обръщам внимание и на завоалираните идеи, каквито например намираме в случая с горния кадър. Имаме един „Хилядолетен сокол“, противопоставящ се на двойка „тай файтъри“. Окултното значение на единицата и двойката изключва каквито и да било случайности, особено когато знаем от предишните епизоди на сагата, че господарите на злото — тъй наречените сити (етимологично свързано със Сет и Сатана) във вселената на Star Wars — винаги са двойка, учител и ученик.

Последният официален трейлър на „Силата се пробужда“ започва с многозначителни думи, които сякаш са взети от разговор между посветени:

— Коя си ти?
— Аз съм Никоя…

Обобщено, тръпна в очакване да гледам два филма, събрани в един. Първият ще е за профаните, които ще го гледат заради пироефектите и екшъна. Другият ще е за мен и за мнозина от вас. Дали езотеричните послания ще са на нивото и в количеството, каквито бяха, да речем, в „Житието на Пи“, друг мой любим филм, едва ли…

Но определено очаквам и някои изненади, част от които почти със сигурност ще бъдат свързани с намеци за предстоящи реални светски събития. Disney имат дългосрочни планове за тази поредица. Щели да правят филми по Stars Wars, по един всяка година, докато на хората им писне и спрат да купуват билети. Значи, още дълго време.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "В очакване на скритите идеи в „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда“"

 1. Спиро  21.11.2015 г. | 17:19 ч.

  Аз бих искал да питам какво е посланието на скриването на едното око от окултна гледна точка? Какво символизира? Защото става все по-често срещано.

 2. Стопанина  21.11.2015 г. | 18:12 ч.

  Според мен е важно кое око се крие. В повечето случаи е дясното. Аз го тълкувам, като взор, отправен по левия път на тъмното посвещение.

 3. Кали  21.11.2015 г. | 19:15 ч.

  Едно закрито око знам, че е винаги символ на сатанизма, на масоните (срв. всевиждащото око на Хор на върха на пирамидата и върху доларовите банкноти), вкл. образите на порати или пиратски превръзки. Обърнатият надолу кръст символизира отричането на християнството. Изобщо, съвременните филми и видеоклипове, (особено „Черен кон“ на Кейти Пери, която в едно интервю твърдеше, че е продала душата си на дявола, за да бъде известна), на Лейди Гага и други подобни, бъкат от внушения. Но „Стар Уорс“ ще си го спестя, не понасям цялата обстановка на кинозалите в моловете с вечно хрупащите пуканки и децибелите на рекламите.

 4. Стопанина  21.11.2015 г. | 19:45 ч.

  (срв. всевиждащото око на Хор на върха на пирамидата и върху доларовите банкноти)

  Окото на върха на пирамидата няма нищо общо с Хор. И да имаше нещо общо, какво общо има Хор със сатанизма?

 5. Кали  21.11.2015 г. | 21:38 ч.

  Kaкво общо ли имат? Ами например бащата на сатанизма Алистър Краули разделя човешката история на еони от по 2000 години и според неговата класификация след еона на Озирис, представен от християнството, идва еонът на Хор. Казват, че някога в Музея на Кайро бил открил колона на Хор с инвентарен номер 666, което го светнало да си създаде теориите. А връзката на прикриване на едното око и това око на пирамидата не съм я направила аз, чела съм от немски автори, занимаващи се със символите на ложите.

  Не ми се дебатира, всеки сам да си направи каквито връзки иска, гледайки или не гледайки определени филми.

 6. HH  22.11.2015 г. | 14:23 ч.

  Добре, защо трябва да почитаме символа, на който е бил разпнат Христос ? Вие ако имате синове, бихте ли почитали символа, на който е бил измъчван сина ви? За мен кръста е наложен от църквата, като догматичен символ, като преклонение пред нея. Във връзка с тези мисли, то и обърканият кръст, по-скоро се проявява, като контра на самата църква и едва ли има каквото и да е окултно значение.

 7. Стопанина  22.11.2015 г. | 14:55 ч.

  Добре е да правим разлика между кръст и разпятие.

  Разпятието е гнусен символ. Но кръстът има дълбоко окултно значение – това важи както за равностранния (слънчевия), така и за варианта с едно издължено рамо (двумерен куб). Както не е все едно дали пентаграмът е с върха нагоре/надолу, същото важи и за кръста.

 8. Юлиан  22.11.2015 г. | 18:14 ч.

  Или можем да разсъждаваме, че на кръста Христос побеждава смъртта. Тогава това не е гнусен символ на мъчения, а може да се разглежда като символ на възкресението.

 9. House M.D.  24.11.2015 г. | 22:16 ч.

  По принцип мечът /независимо дали е светлинен или стоманен/ мяза на кръст, чието издължено рамо е насочено срещу противниците. Справка – средновековните рицари. Що се отнася до кръста като символ Божий, съществува следната легенда:

  След свалянето на тялото Исус Христово от кръста /както и телата на другите двама осъдени/, кръстовете били захвърлени край хълма Голгота. Няколко дни по-късно оттам минало траурно шествие. Забелязвайки кръстовете, участниците в процесията повярвали, че ако докоснат мъртвеца с кръста, напоен с Христовата кръв, мъртвецът ще се съживи. Но как да разберат кой от трите кръста е Христовият? Решили да проверят по метода „проба-грешка“. Пробвали първия кръст. Нищо не се случило. Пробвали втория. Същият резултат. Когато пробвали третия, мъртвецът се съживил. Оттогава кръстът, от уред за изтезания на Римската империя, се превръща в символ на животворящия кръст Господен.

  Надявам се да съм бил полезен и да съм допринесъл с нещо за дискусията.

 10. Стопанина  19.12.2015 г. | 21:42 ч.

  Гледах филма. Доста солидна основа поставят с този епизод. По-дълбоките окултни неща обаче май са оставени за следващите серии.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.